Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Da se vratim na tegle za čuvanje zrna.

Imam ove iz kojih se izvlači vakum i one sa hermetičkim poklopcem. I dvoumim se koje su bolje.

Ove sa vakumom izvuku vazduh, a onda CO2 polako napuni teglu i deluje kao da vakum popustio, ali kiseonik nije ušao u teglu, već je puna CO2. Slično kao što na kesama stavljaju jednosmerni ventil. Ako često koristim, moram često da ponovo izvučem vazduh, pa možda zrna brže ispuštaju CO2 (možda i aromu).
Hermetička tegla je jednostavna, samo je zatvoriš i u njoj ostane vazduh i napravi se pritisak kako se otpušta CO2. Možda taj pritisak smanji otpuštanje novog CO2 (možda i arome), a možda i oksidira zrna.

Ne znam kako bi proverio ni jednu teoriju precizno, ali meni se čini da su ove vakum tegle možda malčice bolje. Ali ne pijem neke specialty kafe ili da imam istačnan ukus, pa da bi znao da li je tako, ili mi se možda samo čini. Kada kupim 1kg kafe, podelim u dve tegle, a ostatak taman završi u aparatu. I onda dopunjujem kako trošim.

Imao sam Eureka Mignon Single Dose, sad imam DF 64, mogu reci da je DF 64 mnogo laksi za koriscenje (zbog boljeg interfejsa za podesavanje krupnoce mlevenja), ali isto tako je bolji u smislu da moze sitnije da samelje.
Mislim da je model Eureka "single dose" neuspeli pokusaj jednog izvanrednog On Demand Grinder-a kakav je eureka mignon (Sillenzio, Specialita, Libra...), da doskoči konkuranciji i napravi mlin za jedan po meni kratkotrajan trend kakav je priprema single dose i koji nece odoleti zubu vremena u sta sam potpuno siguran, jer ne utice toliko na aromu kafe i vetrenje njena prisutnost u silosu na mlinu, za razliku od komplikovanog presipanja iz supljeg u prazno i merenja vagom svake doze ponaosob, a zatim prskanje vodom pa onda drndanje sa onom gumom nakon mlevenja da izadje svako zrno...!!
Mnogo je komfornije nasloniti kasiku i za desetak sekundi u miligram precizno i bez zadrzavanja samlevene kafe unutar mlina, slobodnih ruku raditi nesto drugo.
Inace ti mlinovi za jednu dozu su konstrukcijski mnogo jednostavniji od jednog mlina kakav je euraka mignon i mozda su kinezi u ovoj kategoriji sa jeftinijim mlinom DF64 konkurentniji jer je u pitanju jedna isecena iskosena cev preko koje je nalepljena folija sa surlom iz koje pod uticajem gravitacije i potpomognuta gumenim blowerom ispada samlevena kafa i jeftin on/off prekidac...a i motor nije mnogo skuplji.

da li neko ima ove tegle za kafu sa AE?
00cd386b-7332-49fe-a453-ebbcded9b573.jpg

Valjaju li nesto? Ne bih u njima cuvao kilo kafe, svakako je vakumiram u kese, ali obicno 100-150gr izvucem iz kese i trosim nedelju dana recimo... Pa mi treba tegla za tih 150gr koji su u upotrebi.
Ili ima nesto bolje mozda?
1772636485300.pngdelonghi vacuum coffee canister

Poslednja izmena:
Koje vagice imate? Koristio sam neku sa Temua, pošandrcala i otišla u smeće, a i baterija joj trajala baš kratko.

Koje vagice imate? Koristio sam neku sa Temua, pošandrcala i otišla u smeće, a i baterija joj trajala baš kratko.

Bukvalno Lunar za cca 7 puta manje para 🙂 Koristim je skoro godinu dana, izvanredna vaga. Za poređenje sa Lunarom, ne govorim napamet, koristio sam i originalni Lunar.

iz zamrzivaca,odlicna ko prvi dan..Slatkasto kiselkasto cokoladasto....😋😋😋

Prilozi

• 20260306_141607.jpg
    20260306_141607.jpg
    254 KB · Pregleda: 47
  • 20260306_141554.jpg
    20260306_141554.jpg
    238.6 KB · Pregleda: 62
  • 20260306_141058.jpg
    20260306_141058.jpg
    234.4 KB · Pregleda: 65
Kakav je ovaj Brazil i da li je karamela osetno prisutna ?

1000025693.jpg
1000025690.jpg
Uzeto danas na pijaci,da se malo odmori od raznih arabika blendova...uopste nije losa. Nema kiseline,blago gorka,ono,klasican espreso,bas kakav volim 🙂

I ja je koristim, super je kafa, sa dobrom penom.

Uzeo teglu za kafu u Ikei (500 din). Naravno držim je u mračnom. Drži svež ukus i miris kafe

IMG_20260303_141721 (1).jpg

a rok trajanja?

10.2025
Bas sam pre 10min uzeo sa tim datumom

Na mojoj pise rok trajanja, bocno... 10.2027

Ja pored te lavazze nabavljam julius meinl prasident crvenu 500grama 900 din! Odlicna kafa,odusevljen

Nazad
Vrh Dno