Šta je novo?

Motorola i GrapheneOS udružuju snage: privatni Android stiže na buduće telefone

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Motorola-GrapheneOS-Android.webp

Motorola i GrapheneOS udružuju snage: privatni Android stiže na buduće telefone​

Motorola je potvrdila dugoročno partnerstvo sa GrapheneOS Foundation, što znači da će budući Motorola telefoni moći da isporučuju GrapheneOS, privatnu, de-Googled verziju Androida, kao i da neke bezbednosne funkcije iz GrapheneOS-a budu prenete i na druge uređaje kompanije

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...ge-privatni-android-stize-na-buduce-telefone/

Da li to znaci da ce imati unloackable bootloader? Da li ce "driveri" biti open source?

Verovatno ne, tesko da će ostaviti mogućnost za flash nečeg drugog.

Steta...sve to ide u pogresnom pravcu.
Bez toga ovo ce biti samo jedan prosecan uredjaj, sa verovatno gorim OS nego ostali. Zasto gorim? Pa ako zakljucaju sve, ako napredni korisnik (onaj kome treba graphene) ne moze da promeni i koristi svoj uredjaj kako on zeli, onda se oslanja na Graphene da nastavi da updejtuje uredjaj narednih 7 godina (minimum trenutno), a pitanje je dal ce G postojati za 7 godina, da li ce imati dovoljno resursa za tako nesto kako broj uredjaja bude rastao. Za razliku od Google/Samy i ostalih velikih igraca, pa i same Motorole.

Druga losa stvar je sto u tom slucaju G nema alternativu, samim tim mogu da odustanu od onog sto danas zovemo Graphene i pretvore ga u nesto skroz drugacije kao sto Google trenutno radi sa Android.
Naravno ovo je samo moje misljenje, ne mora znaciti da sam u pravu.

Koliko ja znam, Graphen nije ni predvidjen za root. Ne znam sta podrazumevas pod naprednog korisnika, al onaj ko hoće da se igra uzima pixel. Graphen uzima onaj kome treba zivot bez googla i sigurnost koju pruza zakljucan bootloader.

Nisam ni pričao o rootu već o otključavanju bootloadera i mogućnosti sopstvenog izbora šta ćeš i kako da koristiš na uredjaju koji si platio.

Da li to znaci da ce imati unloackable bootloader? Da li ce "driveri" biti open source?
mislim da ima nekih telefona koji to imaju vec.

Steta...sve to ide u pogresnom pravcu.
Bez toga ovo ce biti samo jedan prosecan uredjaj, sa verovatno gorim OS nego ostali. Zasto gorim? Pa ako zakljucaju sve, ako napredni korisnik (onaj kome treba graphene) ne moze da promeni i koristi svoj uredjaj kako on zeli, onda se oslanja na Graphene da nastavi da updejtuje uredjaj narednih 7 godina (minimum trenutno), a pitanje je dal ce G postojati za 7 godina, da li ce imati dovoljno resursa za tako nesto kako broj uredjaja bude rastao. Za razliku od Google/Samy i ostalih velikih igraca, pa i same Motorole.

Druga losa stvar je sto u tom slucaju G nema alternativu, samim tim mogu da odustanu od onog sto danas zovemo Graphene i pretvore ga u nesto skroz drugacije kao sto Google trenutno radi sa Android.
Naravno ovo je samo moje misljenje, ne mora znaciti da sam u pravu.
da slazem se. btw imas li iskustva sa graphene? ja sam na iosu vec dugo (od 2008me), ali vec je malo poceo da me nervira apple locked garden, + mislmi da zelim root pristup linux-u kako bih mogao da koristim telefon kao kompjuter ne kao 'smartfon'

Koliko ja znam, Graphen nije ni predvidjen za root. Ne znam sta podrazumevas pod naprednog korisnika, al onaj ko hoće da se igra uzima pixel. Graphen uzima onaj kome treba zivot bez googla i sigurnost koju pruza zakljucan bootloader.
kad kazes da se igra jel mislis na igrice ili root?

btw vidim da je Moto izbacio RAZR Fold, + Graphene , cini mi se da je ovoi potencijalno MNGOO DOBAR korak.
mada nije mi bas jasno, da li ce RAZR doci sa graphene ili ne?

za kontekst : > trazim novi telefon koji ce biti LINUX + OTKLJUCAN + BEZBEDAN + DAJE MI FULL KONTROLU + i potencijalno je FOLDABLE.
ovo je po meni idealna telefon , odnosno Pocket PC danas. ako neko ima neki savet nek pise 😀

Nisam ni pričao o rootu već o otključavanju bootloadera i mogućnosti sopstvenog izbora šta ćeš i kako da koristiš na uredjaju koji si platio.
Ako može GrapheneOS, verovatno će moći i drugi ROM-ovi. Ali sve ostalo je lošije, pa nema ni smisla.

onda se oslanja na Graphene da nastavi da updejtuje uredjaj narednih 7 godina (minimum trenutno), a pitanje je dal ce G postojati za 7 godina, da li ce imati dovoljno resursa za tako nesto kako broj uredjaja bude rastao. Za razliku od Google/Samy i ostalih velikih igraca, pa i same Motorole.
Graphene je daleko bolji od Motorole kada su ažuriranja u pitanju. Ovde je Motorola na dobitku, jer će njihovi kupci imati bar jedan uređaj sa razumnom podrškom i ažuriranjima. Ne verujem da će broj uređaja rasti, njima treba samo jedan-dva po generaciji, kao i sa Pixelima

btw vidim da je Moto izbacio RAZR Fold, + Graphene , cini mi se da je ovoi potencijalno MNGOO DOBAR korak.
mada nije mi bas jasno, da li ce RAZR doci sa graphene ili ne?

za kontekst : > trazim novi telefon koji ce biti LINUX + OTKLJUCAN + BEZBEDAN + DAJE MI FULL KONTROLU + i potencijalno je FOLDABLE.
ovo je po meni idealna telefon , odnosno Pocket PC danas. ako neko ima neki savet nek pise 😀
Na root mislim, a otključan i bezbedan ne ide u jednu rečenicu.

Imas pixel 10 pro fold, na njemu mozes sve ovo. Imas opciju da ga bocnes na monitor i koristis desktop mod, moze linux u VM.

Ako može GrapheneOS, verovatno će moći i drugi ROM-ovi. Ali sve ostalo je lošije, pa nema ni smisla.

Graphene je daleko bolji od Motorole kada su ažuriranja u pitanju. Ovde je Motorola na dobitku, jer će njihovi kupci imati bar jedan uređaj sa razumnom podrškom i ažuriranjima. Ne verujem da će broj uređaja rasti, njima treba samo jedan-dva po generaciji, kao i sa Pixelima
Pitanje je da li ce moci drugi, zavisi od toga kako GOS završi na fonu, da li će se otključavati bootloader pa GOS flesovati ili će GOS doći kao default.

Slazem se da će verovatno biti bolje, ali samo ako platforma bude otvorena kao što je Pixel trenutno.

Inače koliko čitam neće moći na trenutne telefone jer ni jedan ne ispunjava hardwerske security zahteve koje Graphene zahteva.

@Lucas msm da za sad nema to sto tražiš, ali ako je verovatno Graphene u planu je i Foldable.

Na root mislim, a otključan i bezbedan ne ide u jednu rečenicu.
e to! pa .. ljudi kazu da otkljucan i bezbedan ne idu u istu recenicu, nisi prvi, ali vidi... ako imas server - on je otkljucan i nadamo se bezbedan istovremeno.. zar ne?

Imas pixel 10 pro fold, na njemu mozes sve ovo. Imas opciju da ga bocnes na monitor i koristis desktop mod, moze linux u VM.
to je bas super. iskr dekstop mod, mozda nemam desktop aplikacije na telefonu, ali lagan jump rds-om, i eto me za win kompom. sjajno za putovanja... plus recimo ako ga uparis sa TV-om u smestaju (svaka soba ima tv), prakticno imas komp ako ti zatreba bez da ga nosis. jako jako kul stvar iskreno. pogledacu pixel fold ;-)

@Lucas msm da za sad nema to sto tražiš, ali ako je verovatno Graphene u planu je i Foldable.
da i ja mislim da nema. mozda pixel. upravo pogledah pecinu recenziju nove moto fold iz barselone. iskreno bas obecava a cak dolazi i sa olovkicom sto je meni recimo jako korisno za skiciranje

sta mislite hoce apple napraviti fold kao sto se suska? (mada ne bih apple ponovo, bas imaju puno problema iskr)

Verovatno hoće u nekom momentu, to će biti prvi foldable telefon ikad napravljen... Svi će da se oduševe xD

e da i ja sam cuo da ce to biti prvi foldable!
odprilike isto kao sto je iphone bio prvi smartphone khm*sony*khm*p900*khm*handspring*khm*treo шта?

Pretpostavljam da saradnja znači da će Motorola Grafenu omogućiti pristup blobovima i drugim drajverima, da bez problema prave i održavaju svoj ROM, uključujući otključavanje i ponovno zaključavanje bootloadera radi zadovoljavanja Basic Integrity provera. Bez toga gomila bankovnih i drugih bitnih aplikacija neće raditi, što ozbiljno narušava praktičnu upotrebu custom ROM-ova. To je ujedno i glavni razlog zašto obični ROMovi stalno moraju muku da muče sa bazičnim stvarima koje ne rade od kako je Gugl uveo svoj Play Integrity, verujem da zato i cela praksa polagano odumire u Android svetu. Neću mnogo da se nadam, ali Motorola ovde povlači neke dobre poteze.

Pretpostavljam da saradnja znači da će Motorola Grafenu omogućiti pristup blobovima i drugim drajverima, da bez problema prave i održavaju svoj ROM, uključujući otključavanje i ponovno zaključavanje bootloadera radi zadovoljavanja Basic Integrity provera.
Sve GrapheneOS apps rade u sandbox okruženju, a bankovne aplikacije detektuju samo root ili non-root.
Svejedno ovo je tek 2027, negde ko zna kada.

Nazad
Vrh Dno