Šta je novo?

Mehanicke Tastature

@Lucas Keycaps sam kupio još prošle godine, bez neke konkretne ideje kada ću ih upotrebiti - jednostavno su mi delovale kao komad koji vredi imati. Kako to obično biva sa stvarima koje nisu impulsivna kupovina, nego promišljen izbor, tek sada su dočekale pravi trenutak.

Što se same tastature tiče, izbor boje je bio prilično sužen - na lageru su ostale samo ova nijansa i crvena, obe na rasprodaji. Tako je izbor pao na „Green Forest“. U tom trenutku mi je delovalo kao razumna odluka, jer sam hteo da postignem određeni retro vajb, a i kapice su dizajnerski u tom duhu. Zelenkasta baza sa toplim tonovima legendi i detalja prirodno asocira na starije terminale, radne stanice i industrijski dizajn iz kasnih 80-ih i 90-ih.

Iskreno, imao sam malu dozu rezerve dok sve nisam video uživo. Fotografije često ne prenesu realan odnos nijansi i materijala. Međutim, kada je tastatura konačno sklopljena, utisak je bio potpuno drugačiji - kombinacija funkcioniše iznenađujuće skladno i vizuelno je vrlo snažna. Kontrast između zelene baze i toplijih tonova kapica daje efekat komplementarnosti: hladnija podloga dodatno ističe toplije akcente, pa celina deluje dublje i dinamičnije nego što sam očekivao. Upravo taj balans toplog i hladnog daje joj karakter i čini da izgleda “brutalno”, ali ne napadno.

Jedina sitnica koja blago odskače jeste weight bar u silver varijanti. To je ujedno bila i jedina dostupna opcija. Da sam mogao da biram, verovatno bih uzeo copper verziju, jer bi topliji metalni ton dodatno povezao priču sa retro estetikom i naglasio kontrast sa zelenom. Ipak, i ovako funkcioniše - hladni metal unosi dozu industrijske ozbiljnosti i pravi suptilan balans u odnosu na toplije elemente. A ako se u budućnosti pojavi u bakarnoj boji, lako ću ga promeniti.😉

Sve u svemu, prezadovoljan sam kako je ispalo.

Inače, ne prodajem tastature - skupljam ih (navukli me mangupi sa ove teme 🤣😂🤣). Trenutno ih imam desetak, sve su nove i nekorišćene. Plan mi je da napravim policu od poda do plafona dužinom jednog zida, gde će svaka biti izložena kao zaseban komad. U jednom delu će stajati i neraspakovane figurice iz serije Only Fools and Horses - Bobble Heads koje godinama prikupljam. Imam par retkih koje sam plaćao po desetak funti, a sada dostižu na eBay-u cenu od 300-400.😉

U suštini, kad god naletim na nešto zanimljivo po dobroj ceni, a procenim da ima dugoročnu kolekcionarsku vrednost, kupujem. Doduše, za tastature nisam baš siguran - tek se uhodavam😅. Primera radi, imam i veći broj neraspakovanih šoljica iz Illy Art Collection limitiranih serija - sa potpisima umetnika koji su ih dizajnirali i serijskim brojem na dnu. To su stvari koje vremenom dobijaju na značaju, naročito kada su u originalnom pakovanju.

Drugim rečima, nije u pitanju preprodaja niti trend, već čisto kolekcionarstvo i lično zadovoljstvo u posedovanju pažljivo biranih komada, a ako se pritom pokaže kao investicija, tim bolje.

P.S. Nemam adekvatne uslove da snimim zvuk kako treba - probao sam telefonom, ali to nije ni približno verno stvarnom utisku, pa me sramota da kačim 🫣

Poslednja izmena:
Ne da je savršeno, nego ne može bolje. Pa pazi, ja sam ga nabo na oglasima, a hteo sam da ga kupim preko Drop sajta, ali ga u to vreme nisu imali na lageru. Bogami, dugo ga nije ni bilo, ali koliko vidim sad ga imaju i to po sniženoj ceni za 99 USD, a s obzirom da je dolar nizak, nije to loše. Nisam siguran, ali mislim da sam moj platio oko 80 eura, što ti dođe tu negde. Poštarina do Srbije ti je 15 USD, i ukupno ti izađe 114 USD - oko 97 eura.

Videh na Dropu ali nemaju numpad ni spacebarove a bez njih mi nije to to...nemam zgodan board sa samo TKL deo.

Plus, Drop se gasi, ko zna kako bi išlo sa dostavom. Nisam siguran ni da li ide preko DHL-a ili slično, ne želim da fasujem špediciju.

Kapiram, tebi fale dva mala spacebara za tvoju Neo Ergo. Mislim da brzo stiže, koliko se sećam čitao sam na Reddit-u da su ljudi bili zadovoljni isporukom. I ja imam samo base set i to je bio razlog što sam jurio TKL za ove keycaps, jer numpad nisu uopšte dobijali još od prošle godine, niti sam mogao da ih nađem na eBay-u i oglasima. A što se špedicije i carine tiče, šta da ti kažem. Mene je ova KBDFans izašla sa poštarinom i porezom oko 180 eura:

Order summary

9b9ed95e7296ddfe7bc1b8b027c70df6_compact_cropped.jpg
KBD8X MKIII × 1
E-coating forest green / WK
_has_gpo: 413622
PCB+Foam kit: 1.2mm Hot-swap ANSI PCB+Foam kit
Weight Bar: Stainless steel weight bar A
Plate for hot-swap PCB: Aluminum black
_gpo_product_group: 1770848611458
$59.63
PCB__02_compact_cropped.jpg
KBD8X MKIII PCB+Foam KIT × 1
1.2 mm ANSI Hot-swap PCB + Hot-swap Foam kit
_gpo_parent_product_group: 1770848611458

_gpo_field_name: PCB+Foam kit
$20.00
MK3___01_compact_cropped.jpg
KBD8X MKIII Accessories × 1
Stainless steel weight bar A

_gpo_field_name: Weight Bar
$40.20
8x004_compact_cropped.jpg
KBD8X MKIII Accessories × 1
Aluminum plate

_gpo_field_name: Plate for hot-swap PCB
$13.40
7_be7b2f6c-bf72-4013-b87c-02aec8d1fb41_compact_cropped.jpg
KBDfans Keyboard Mahogany Cleaning Brush × 1
$3.00
2_3ea0675f-e51b-4d0f-b7ed-69e5ba230c3e_compact_cropped.jpg
KBDfans Dyboox PC Screw-in Stabilizers × 1
Yellow / 104kit
_has_gpo: 343852
$3.00
2_3ea0675f-e51b-4d0f-b7ed-69e5ba230c3e_compact_cropped.jpg
KBDfans Dyboox PC Screw-in Stabilizers × 1
Pink / 104kit
_has_gpo: 343852
$3.00
Discount (Wafflebetter)

-$6.00

Subtotal

$136.23

Shipping
NL btw

$38.00

$36.62

Total
$210.85 USD

Doduše, pošto su bili džabe, dodao sam još dva pakovanja njihovih stabilizatora da imam u rezervi, kao i četku za čišćenje tastature kako bih popunio vrednost robe do 150 eura, jer to je cifra do koje se ne plaća carina u Holandiji.
E sad, kad se na to dodaju 90 kom Gateron Oil King switchevi - oko 40 eura, TX stabilizatori - 20 eura i Keycaps - 80, ispade 320 eura.😅 Ali ne može jeftinije ako hoćeš da skockaš sve u fulu.

BTW - za onoga ko planira da kupuje direktno od KBDFans, a pošto sam pre naručivanja četovao sa njima kako bih bio siguran da mi neće dva puta naplatiti carinu i porez (oni, a posle i Holanđani), rekli su mi da kada nešto stavljate u korpu i posle unosa adrese ako ti naplate porez, znači da će sve naknadne troškove oni regulisati sa DHL/FEDEX, tako da se ne plaća ništa dodatno, a ako ti ne obračunaju porez u totalnom računu, već samo platiš robu i poštarinu (a to se dešava ako roba prelazi određenu cifru do koje se ne plaća carina), onda ja preuzimam rizik i mogu da računam da će mi to sve pri isporuci naplatiti DHL - njihova špedicija. Naravno, ovo se odnosi na EU, ne znam kako je za Srbiju.

Poslednja izmena:
@Lucas Keycaps sam kupio još prošle godine, bez neke konkretne ideje kada ću ih upotrebiti - jednostavno su mi delovale kao komad koji vredi imati. Kako to obično biva sa stvarima koje nisu impulsivna kupovina, nego promišljen izbor, tek sada su dočekale pravi trenutak.

Što se same tastature tiče, izbor boje je bio prilično sužen - na lageru su ostale samo ova nijansa i crvena, obe na rasprodaji. Tako je izbor pao na „Green Forest“. U tom trenutku mi je delovalo kao razumna odluka, jer sam hteo da postignem određeni retro vajb, a i kapice su dizajnerski u tom duhu. Zelenkasta baza sa toplim tonovima legendi i detalja prirodno asocira na starije terminale, radne stanice i industrijski dizajn iz kasnih 80-ih i 90-ih.

Iskreno, imao sam malu dozu rezerve dok sve nisam video uživo. Fotografije često ne prenesu realan odnos nijansi i materijala. Međutim, kada je tastatura konačno sklopljena, utisak je bio potpuno drugačiji - kombinacija funkcioniše iznenađujuće skladno i vizuelno je vrlo snažna. Kontrast između zelene baze i toplijih tonova kapica daje efekat komplementarnosti: hladnija podloga dodatno ističe toplije akcente, pa celina deluje dublje i dinamičnije nego što sam očekivao. Upravo taj balans toplog i hladnog daje joj karakter i čini da izgleda “brutalno”, ali ne napadno.

Jedina sitnica koja blago odskače jeste weight bar u silver varijanti. To je ujedno bila i jedina dostupna opcija. Da sam mogao da biram, verovatno bih uzeo copper verziju, jer bi topliji metalni ton dodatno povezao priču sa retro estetikom i naglasio kontrast sa zelenom. Ipak, i ovako funkcioniše - hladni metal unosi dozu industrijske ozbiljnosti i pravi suptilan balans u odnosu na toplije elemente. A ako se u budućnosti pojavi u bakarnoj boji, lako ću ga promeniti.😉

Sve u svemu, prezadovoljan sam kako je ispalo.

Inače, ne prodajem tastature - skupljam ih (navukli me mangupi sa ove teme 🤣😂🤣). Trenutno ih imam desetak, sve su nove i nekorišćene. Plan mi je da napravim policu od poda do plafona dužinom jednog zida, gde će svaka biti izložena kao zaseban komad. U jednom delu će stajati i neraspakovane figurice iz serije Only Fools and Horses - Bobble Heads koje godinama prikupljam. Imam par retkih koje sam plaćao po desetak funti, a sada dostižu na eBay-u cenu od 300-400.😉

U suštini, kad god naletim na nešto zanimljivo po dobroj ceni, a procenim da ima dugoročnu kolekcionarsku vrednost, kupujem. Doduše, za tastature nisam baš siguran - tek se uhodavam😅. Primera radi, imam i veći broj neraspakovanih šoljica iz Illy Art Collection limitiranih serija - sa potpisima umetnika koji su ih dizajnirali i serijskim brojem na dnu. To su stvari koje vremenom dobijaju na značaju, naročito kada su u originalnom pakovanju.

Drugim rečima, nije u pitanju preprodaja niti trend, već čisto kolekcionarstvo i lično zadovoljstvo u posedovanju pažljivo biranih komada, a ako se pritom pokaže kao investicija, tim bolje.

P.S. Nemam adekvatne uslove da snimim zvuk kako treba - probao sam telefonom, ali to nije ni približno verno stvarnom utisku, pa me sramota da kačim 🫣
znaci kolekcionar

Gde mogu da se kupe latinični keycaps-ovi? Tražim samo za tih 5 slova sa kvačicom (ščćžđ), a može i set za celu tastaturu ali da su sa kvačicama.

Gde mogu da se kupe latinični keycaps-ovi? Tražim samo za tih 5 slova sa kvačicom (ščćžđ), a može i set za celu tastaturu ali da su sa kvačicama.

Srpski capovi.PNG

Ironično, ima i "srpska" verzija ali mislim da layout nije pravilan, treba ti ova.
Kvalitetni i debeli dye-sub PBT keycapovi ali su 50-ak evra...

Bodu oči natpisi na Š i Đ tasterima, kao i Č i Ć, a koji nisu u ravni... Ne bih to stavljao na tasturu da ne iritiram OCD dodatno.

Poslednja izmena:

Pogledajte prilog 530447

Ironično, ima i "srpska" verzija ali mislim da layout nije pravilan, treba ti ova.
hKvalitetni i debeli dye-sub PBT keycapovi ali su 50-ak evra...
Hvala. To bi odgovaralo, samo što je skuplje od same tastature

Механичари,
Замолио бих за ваше утиске о следећим тастатурама :
  • Cloud Nine ErgoFSK
  • Keychron q13/14 pro/max (ко има четрнаестицу занима ме и колико се брзо навикао на бројеве са леве стране)
  • Feker Alice98 QMK/VIA
Такође ме инетересује који прекидачи су се показали као најтиши а да су квалитетни. Користим "Microsoft Natural Ergo 4000" па бих да купим једну механичку за посао. Али видим да је тренутно лакше конфигурисати ауто за куповину, него тастатуру, па морам да питам за утиске (и предлоге).

Механичари,
  • Cloud Nine ErgoFSK
  • Keychron q13/14 pro/max (ко има четрнаестицу занима ме и колико се брзо навикао на бројеве са леве стране)
  • Feker Alice98 QMK/VIA
Такође ме инетересује који прекидачи су се показали као најтиши а да су квалитетни. Користим "Microsoft Natural Ergo 4000" па бих да купим једну механичку за посао. Али видим да је тренутно лакше конфигурисати ауто за куповину, него тастатуру, па морам да питам за утиске (и предлоге).
Od pomenutih, radije bih Keychron. Ako baš mora.

Ako F-red gore nije neophodan ili ti nije problem da ga simuliraš sa Fn + 1-0, uzmi Neo Ergo i odvojeni numpad. Mnogo kvalitetnija i flexibilnija varijanta...

@jurodivi Хвала на подељеном мишљењу и предлогу.
Тастатура иде на док, који је повезан на лаптоп,па не знам да ли би било неког "конфликта" са "дуплом" фн функцијом. Нажалост користимо микрософтов крш од назови ЕРП-а, па се контрол + ф* користи релативно често... "Neo Ergo" ми се не свиђа, тачније и ове 96% ми нису ок, али шта да радим када је само то у понуди.

Механичари,
  • Cloud Nine ErgoFSK
  • Feker Alice98 QMK/VIA
Imam KEYCHRON Q5M-M3 Max sa Gateron Brown Jupiter svičevima. Meni nisu bučni, rekao bih da može i za kancelariju (ja je koristim kući, preteška je za nošenje bilo gde 😀). Za ostalo ne znam.

Konačno mladunac snimio unboxing, nemam reči koliko je dobra ova Ticktype DP104. Zvuk prilikom kucanja je uf....

1000030988.jpg
1000030989.jpg

samo iskljuci taj rgb 🙂

Gde to da isključi, cela soba će mu uskoro biti u RGB. 😂

lose si ga ucio 😀

lose si ga ucio 😀

Zvuči bolje no što sam mislio. Šteta što ima samo FR4 plate jer bi bilo zanimljivo čuti druge materijale u ovom setupu...
Nisam oduševljen finišom i bojama.
Svejedno, zanimljivo je, ispalo je bolje no što sam očekivao. Može da bude interesantno imati je u kolekciji ako ti je sto masivan a ne "šupalj", heh.

Nevermind, shipping je DHL Express 60€, znači još 50 evra za špediciju i šta god carina bude izmislila...

@MegaSkot
Baš je fina tastatura, imam već full size kombo ali da nemam gledao bi ovu.

Nazad
Vrh Dno