Šta je novo?

Hardver Koji premium veliki monitor (27" pa na gore)

• Začetnik teme Začetnik teme Lucas
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
705
razmisljam se da uzmem neki od ogromnih monitora, koji su prakticno kao dva 27" , ili nesto u tom stilu. li da idem na klasican 2x27"

Sta preporucujete?

PS. postoji opcija da bih isao i na 4x 27" u dva reda... nisam siguran da li to ima smisla bas ili ne. ako neko ima iskustva nek podeli

Sve je to subjektivno, moras da proveris uzivo sta bi vise odgovaralo.
Kuci imam 2x27 a na poslu 5x27, trebao mi je period adaptacije od 2-3 dana za 5 monitora.

Možeš li da pojasniš "premium" i "ogroman"?
Na primer, ja kući koristim dva monitora. Jedan 27" i jedan 37". Ne smatram ni jedan niti premium niti ogroman.
Premium bi verovatno bio OLED, a ogroman, verovatno nešto preko 50".

premium == high end - odlicne boje, dobra rezolucija, kvalitetan refresh rate (monitor za rad, dizajn , fotografiju itd)
27 je neka standardna velicina, ogroman bi verovatno bio duplo veci. ne mogu ti reci u incima posto sam iz srbije ne amerike, pa ne koristim ince... ali ako je 27mica oko 60cm sirok onda je ogroman recimo 120 ili kako vec. u stvari - ogroman = dramaticno veci od 27"

Koji ti je budžet? To što si naveo je sigurno dosta skupo.
A kako misliš "ne koristim inče", a treba mi monitor veći od 27 inča? Pa u nazivu teme si naveo inče a na centimetre 😀

Meni su potrebni kancelarijski monitori gde se lepo vidi tekst. Boje mi nisu bitne. Odziv nije bitan, ni refresh rate nije bitan. Samo veličina i rezolucija.

Ovaj LG što je MegaSkot naveo bi tebi verovatno odgovarao.

LG UltraGear 45GX950A-B.
jel neko koristi ove zakrivljene ekrane? kakvi su vam utisci? posto sam arhitekta - nisam siguran da bi mi odgovarali, a ne bih da kupim pa saznam da mi ne odgovaraju.
reicmo, da li ravna linija izgleda kao ravna linija? deluje mi na prvi pogled da su pogresni za moj use case....

Koji ti je budžet? To što si naveo je sigurno dosta skupo.
A kako misliš "ne koristim inče", a treba mi monitor veći od 27 inča? Pa u nazivu teme si naveo inče a na centimetre 😀

Meni su potrebni kancelarijski monitori gde se lepo vidi tekst. Boje mi nisu bitne. Odziv nije bitan, ni refresh rate nije bitan. Samo veličina i rezolucija.

Ovaj LG što je MegaSkot naveo bi tebi verovatno odgovarao.
neogranicen, ako moze da opravda sebe (ne volim da bacam pare, ali ih imam)

Što lepo ne uzmeš neki 32" 4K monitor?
Ništa ti ne znači golema dijagonala ako si ograničen rezolucijom a 4K je oštrije na 32" nego na 42...
Plus je ravan ekran pa ne moraš da razmišljaš o linijama i treniraš oči.
Ako ti baš zatreba, stavi još jedan manji pored...

Alternative su ti mega-ultra-giga wide 49" tipa Samsung G9 koji su 5120x1440, sa jakom krivom, šarenom kontrolom kvaliteta, treba ti jak nosač...
Ili novi 5K2K ultrawide OLED monitori koji su se pojavili skoro, sa dijagonalama od 34, 39 ili 45" i rezolucijom od 5120x2160, takođe su zakrivljeni i koštaju oko 2k dolara.

Ili klasični 34" 1440p flat ultrawide, je li.
Ali rekao bih da će ti 4K više značiti...

32" je premalo za 4K.
Pogledaj da li bi ti DELL U4323QE odgovarao. Jedino što je 60Hz.
Meni lično ne odgovaraju zakrivljeni monitori. Nisam siguran šta zahteva posao arhitekte, ali zamišljam da bi ravan ekran bio bolji.

32" inča je premalo.
A možda sam ostario pa mi trbaju naočare 🙂
Gledam na osnovu mojih 37" u 4K. Na granici je, ali ponekad radi komfora uveličam. 42" bi bilo idealno. Ali ja radim sa puno teksta koji je potrebno da pročital, ali u isto vreme da vidim odjednom veliku površinu.
Puno ljudi uzmu manji monitor sa 4K rezolucijom, a onda koriste sa scaling 150%. Što nema smisla. Samo 100% (bez scalinga) obezbeđuje pun potencijal "screen real estate".

Ja koristim 125% scaling, staje sasvim dovoljno a oštro je i vidljivo. Plus sam kratkovid i monitor mi je na 70-90cm od glave...
Na kraju krajeva, može da proba.

Scaling nije nikakav problem.
Izmedju ergonomije i ocuvanja vida vs da se stalno naorezem jer sam platio 4k i koristicu 4k ostrinu stalno, cu uvek odabrati ono prvo.
Razlog je prost a to je da se na ovo drugo naviknes i onda ti bude meh, a oci i dalje svakako naprezes.

Sto se rezolucije tice ja se ne bih zezao sa necim sto stoji eventualno metar ispred tebe zbog onog efekta tunela. Mislio sam da je zezanje dok se nisam udavio u nekim zeznutim projektima, gde nakon vise sati je krenula da mi se izoblicuje slika u glavi, ne na monitoru. I to dosta. Subjektivni osecaj mi je tada bio da bi mozda bilo bolje da sam nabavio umesto 32' flat, zakrivljeni ekran. Kontam da bi mi bas ta zakrivljenost to izoblicenje u glavi anuliralo, ali ne znam, nisam probao pa ne mogu da tvrdim.
Ali mislim da bi taj efekat bio jos gori sa vecim monitorom.

jel neko koristi ove zakrivljene ekrane? kakvi su vam utisci? posto sam arhitekta - nisam siguran da bi mi odgovarali, a ne bih da kupim pa saznam da mi ne odgovaraju.
reicmo, da li ravna linija izgleda kao ravna linija? deluje mi na prvi pogled da su pogresni za moj use case....

neogranicen, ako moze da opravda sebe (ne volim da bacam pare, ali ih imam)

Ja sam imao 45'' ,2k ediciju(stariju verziju) i ne bih ti preporucio uopste jer ima najagresivniju kurvaturu sto ce u tvom slucaju biti uzas...
Ako bi ga koristio ujedno i za multimediju/gaming ,sem produktivnosti,ja bih isao da sam na tvom mestu na neku 42/48 varijantu C4/5 tv-a.

Ja koristim 125% scaling, staje sasvim dovoljno a oštro je i vidljivo. Plus sam kratkovid i monitor mi je na 70-90cm od glave...
Na kraju krajeva, može da proba.
To što koristiš scaling je isto kao da si uzeo monitor manje rezolucije. Svako koristi kako mu odgovara, a kao što Markomaniax reče, bolje da ti bude udobno nego da se napređeš. Ja sam probao par monitora i TV-a i zaključio sam da mi odgovara nešto preko 100 PPI. Sa 32" monitorom 4K je blizu 140 PPI što (je meni previše) o mogao sam da koristim samo sa scalingom ili sa QHD rezolucijom. Nisam mogao da nađem 42" za meni prihvaljivu cenu i skrasio sam se sa 37" 4K.

Pa i ne naprežem se. Ne znam odakle ti to...
Sa 100%/native bih verovatno naprezao oči, 125% mi odgovara. I svejedno staje više nego sa 1440p monitorima.
To je sve individualno, na kraju krajeva, najbolje je da čovek proba uživo...32" 4K monitora ima svuda, nek naruči online i vidi da li mu odgovara, sa scalingom ili bez. Ako ne, vrati ga nazad.

Nazad
Vrh Dno