Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

• Začetnik teme Začetnik teme PJ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Samo da se upišem u temu, malo da ispratim.
Počeo sam da trčim malo po prvi put, uzeo sam Adidas ultraboost 5.
Neki predlog za neku jaknicu za trčanje sad za ovo prelazno vreme?

Ja sam odusevljen sa Craft Pro Hypervent jaknom. Lagana, stiti od vetra, pakuje se u kragnu. Jedino sto nema kapuljacu ako je to bitno

Imaš iznad 2 posta detaljne utiske za Asics road packable jacket
Jeste malo više para ali po meni vredi to ako čuvaš traje 10g

Dobro došao 🙂

Sumirano, svaki šuškavac koji se "pakuje sam u sebe" će ti raditi posao. Nije da sam ikada tako pakovao, jer su dovoljno mali, ali to je mera za materijal.

Ako kreneš aktivno da trčiš, brzo ćeš videti kada ti kakva garderoba odgovara i vremenom ćeš biti sve lakše i lakše obučen.

Ovog trenutka o jakni verovatno razmišljaš kao o komadu garedeobe koji bi trebalo da te greje, pa će ti ove "pakabilne" izgledati jadno, a zapravo je potrebno samo da spreče da se hladiš i da te zaštiti od vetra.

Nisam probao Decathlon opcije, oni su nešto povoljniji, ovi "poznatiji" brendovi, računaj na 7-8k na rasprodajama, pa 10-13k za redovne cene. Oni preko 20.000, nisam siguran šta donose. Moj prvi Adidas je sada star oko 5 godina i sigurno je opran bar 100x za to vreme, zbog onih guma u pojasu ga uvek ubacim u veliku kesu za pranje, da se to ne istegli. Ne mogu da kažem da se nešto posebno pohabao. Pošto nosim kapu, kapuljaču sa šuškavca koristim samo u ekstremnim situacijama, pa sam drugi kupio bez kapuljače. Inače, kod izbora boje, razmisli gde ćeš trčati u večernjim satima, jer sam ja prvi uzeo crni, a ovaj drugi sam uzeo neka fluo zelena/bebi plava, dan nakon što me vozač automobila nije video skroz crnog, ludom srećom izvukoh živu glavu. Po danu nosim crni, uveče taj svetliji.

Kada budeš išao da probaš, obrati pažnju na to šta imaš ispod obučeno. U početku ljudi trče u širokim, većim majicama, kasnije se naviknu na sve tesnije modele i kada obučeš dve majice, jednu preko druge (ja uvek nosim dug, pa preko kratak rukav), to ispadne uže, nego jedna redovna majica. A nije nista slip/utegnuto. Pokušaj I da simuliraš rad ruku, kao da trčiš, jer ćeš osetiti da li ti je tesan tj da li te sputava u ramenom pojasu Ili pak ima previše lufta, pa ima mnogo materijala ispod miške.

Nemoj da trošiš novac na majice za trčanje, dok ne shvatiš šta ti odgovara, a ako kreneš na neke trke, na skoro svakoj će biti majica u paketu. Bitno je da imaš 2-3 za start, jer svakako moraš da ih pereš odmah posle treninga, inače se mnogo brže nepovratno usmrde.

Hvala puno na detaljnom odgovoru!
Ovih dana ću videti šta mi je činiti.

Ja i HR traku perem posle svakog treninga, i narukvicu za sat dok je bila od čička (Vertix). Garderoba sva odmah u mašinu. Sad operem ceo sat blagim sapunom pre nego što uđem pod tuš. Više komada svega uvek spremno za trening, mada vrtim dva glavna kompleta.

Kratko da prokomentarisem Mach X3.

Verovatno je to najbolja patika koju sam ikad imao, osetno stedi energiju i noge, patika me "tera" da idem brzim pace-om, i pritom se fizicki ne trosim vise. Na brzem pace-u patika zapravo vise i dolazi do izrazaja i ceo taj efekat ploce.

Jedina "mana" je sto sam imao osecaj da mi peta "šeta" u patici gore-dole, ali posle dotezanja se to dosta smanjilo, jos cu obratiti paznju na to.

Pojačavaj vezivanje posle zagrevanja, a možeš i u toku treninga da napraviš kratku pauzu. Imam tu situciju sa svim pufnastim Hokama. Skyward je još pufnastiji od X3, to je tek zezanje utegnuti, ali kad legne, čudo patika.

^^Probaj heel lock lacing.

Rocket X2, juče raspakovao jedne nove, iz šteka, da ih razradim za ovo proleće.

6km vs 600km
20260226_225127.jpg

Oseti se razlika u povratu energije, ali rekao bih toliko malo, da bih bez problema mogao jednu levu, drugu desnu, da koristim.

Nisam probao da ih merim, ali ove nove nekako deluju lakše. Sutra, 3 kruga na Adi, stare X2 ili Mach X3, zavisi na koju nogu ustanem...

Kratko da prokomentarisem Mach X3.

Verovatno je to najbolja patika koju sam ikad imao, osetno stedi energiju i noge, patika me "tera" da idem brzim pace-om, i pritom se fizicki ne trosim vise. Na brzem pace-u patika zapravo vise i dolazi do izrazaja i ceo taj efekat ploce.

Jedina "mana" je sto sam imao osecaj da mi peta "šeta" u patici gore-dole, ali posle dotezanja se to dosta smanjilo, jos cu obratiti paznju na to.
Obuj samo malo deblje čarape ili dotegni jace pertle ili runners lace loop

Inače ove trke su ludilo
Još se nisam full oporavio od nedelje jer me i prehlada uhvatila, a radio sam ove nedelje 3 treninga 2 baš jaka očigledno nisam trebao
Sutra rest day jedem ceo dan i onda trka 25km u nedelju u Inđiji 😂
Možda ću vikend posle toga na Srebrno jezero ima polumaraton iako si zatvorene prijave može I dalje dal 1500 ili 2000 din.
Videću još kakvo će vreme biti.
Platiću sve samo sa ne trčim long run sam 😂

Meni taj čvor beskoristan. Nije bliže cevanici nego kad se normalno provuče pertla kroz poslednji rupu. Stežem jače te pufnaste patike, nekad i u toku treninga dok to ne bude to, zatim ona savršeno drži do kraja.

Mene isto taj čvor nevira sličan efekat dobijem tako što provučem pertlu kroz najbližu rupu uz nogu

Aj podesi heel lock vez sa rukavicama ili kad je nenormalno hladno,

Meni taj čvor beskoristan. Nije bliže cevanici nego kad se normalno provuče pertla kroz poslednji rupu. Stežem jače te pufnaste patike, nekad i u toku treninga dok to ne bude to, zatim ona savršeno drži do kraja.

Sa značajno manjom silom zatezanje se dobija bolji efekat.
Kada vezujem pertle, onako kako sam navikao ceo život, koliko god da zategnem, ne mogu da pretegnem, a sa heel lock vrlo lako pretegnem. Nisam do sada probao koliko može maks da se zategne, jer se I sa super lakim zatezanjem dobije jači efekat.

Shvatam, ne vraća se pertla pre nego uspeš da završiš vezivanje čvora. Sad mi ima više smisla. Uglavnom je borba sa naduvanim jezikom.

Nemam taj problem sa patikama koje su tanje, racing tek ne.

Na Rocket X2 je muka što je jezik suviše tanak i kratak za to vezivanje. Nisam imao problem sa debljim jezicima.

Jutros plan bio 25km, ali sam skratio za skoro ceo kilometar, jer nisam shvatio da u poslednjem krugu na Adi sa makiške strane neće moći da se hoda, a ne da se trči. Tako da sam odlučio da čuvam zglobove, da ne robujem brojevima, kao obično 🙂

Prelep dan za trčanje, neko reče, trebalo je ranije da krenemo, zbog gužve, ali onda bi prvi krug bilo hladno kratkih rukava.
Uvek dobra ekipa, tako da je ispalo tip-top.

Oko 400 ljudi bilo u Inđiji, prelep dan savršeno za trčanje, jako malo blata, milina naspram Zasavice.
Verovatno jako ozbiljna konkurencija čim je kolega pobednik Zasavice bio treći, rus je bio prvi bavio se atletikom 18g, ima meren VO2 max 76 ljudi, pričao sam sa njim super je lik nije onako hladan kao neki rusi.
Ja sam završio na crvenoj stazi 24ti ukupno, po kategoriji 16ti, šta znam zadovoljan sam s obzirom da je druga trka u životu, ostavio sam iza sebe mnogo ljudi koji su 10-20 čak i ultra maratonci. Malo sam previše pričao oko 10,11tog km mogao sam možda 10-15 min brže.
Baš sam zadnjih 12km dao jak tempo, puls je kidao ali nosio sam to bez većih problema.
Nisam se pokidao kao na Zasavici valjda zato što nije bilo blata, bolje sam se osećam i obukao.

Prilozi

• Screenshot_20260301_193246_Garmin Connect.jpg
    Screenshot_20260301_193246_Garmin Connect.jpg
    92.5 KB · Pregleda: 34
  • Screenshot_20260301_193257_Garmin Connect.jpg
    Screenshot_20260301_193257_Garmin Connect.jpg
    74.6 KB · Pregleda: 34
  • Screenshot_20260301_193918_Strava.jpg
    Screenshot_20260301_193918_Strava.jpg
    76.9 KB · Pregleda: 34
  • 20260301_100740.jpg
    20260301_100740.jpg
    492.5 KB · Pregleda: 43
Društvo dajte preporuku za šorc za trčanje na betonu da ima džep na leđima za ciglu S25U, unutra najbolje mreže.
Uzeo sam onaj Kiprun trail 900 ali to ću za trail trke plus mi je malo previše uzak kratak nisam navikao na takve šorceve nosim šorc za basket do kolena ili malo iznad ceo život.
Celu sezonu sam trčao Under armour gaće sa džepom plus preko lagan šorc za basket ali mi je vruće u tome plus na long run telefon mi odere kožu na butini.
Gledao sam npr Asics Road 5IN ili Asics ROAD 2N1 5IN ili Dynafit Alpine Pro
Ne znam sta još ima slično sa tim džepom nazad. Naravno ceo svet dolazi u obzir mogu da naručim odakle god imam prijatelja gastoza.

Prilozi

• Screenshot_20260303_215459_Chrome.jpg
    Screenshot_20260303_215459_Chrome.jpg
    55.7 KB · Pregleda: 15
  • Screenshot_20260303_215516_Chrome.jpg
    Screenshot_20260303_215516_Chrome.jpg
    27.8 KB · Pregleda: 13
  • 2011D245_302_GM_Z5_GLB.webp
    2011D245_302_GM_Z5_GLB.webp
    128.3 KB · Pregleda: 11
  • 2011D245_302_GM_Z6_GLB.webp
    2011D245_302_GM_Z6_GLB.webp
    43.9 KB · Pregleda: 10
ja vozim Salomon Sense 2 in 1

Vidi ovo što je dobar čvor za duže pertle
Umro bi ne bi znao za ovo iako za tehničke cipele svašta nešto vezujem

Prilozi

Društvo dajte preporuku za šorc za trčanje na betonu da ima džep na leđima za ciglu S25U, unutra najbolje mreže.
Uzeo sam onaj Kiprun trail 900 ali to ću za trail trke plus mi je malo previše uzak kratak nisam navikao na takve šorceve nosim šorc za basket do kolena ili malo iznad ceo život.
Celu sezonu sam trčao Under armour gaće sa džepom plus preko lagan šorc za basket ali mi je vruće u tome plus na long run telefon mi odere kožu na butini.
Gledao sam npr Asics Road 5IN ili Asics ROAD 2N1 5IN ili Dynafit Alpine Pro
Ne znam sta još ima slično sa tim džepom nazad. Naravno ceo svet dolazi u obzir mogu da naručim odakle god imam prijatelja gastoza.

Ne odere ti kožu telefon, već štep od džepa na šorcu ili materijal od kog je šorc napravljen.

@illidan pratim, ako se pojavi negde moj broj, pa ću da probam.

Energetics je imao vrhunske štepove, ali je tokom godina istekao resurs materijalima i Nema vise trčanja u njima.

Adidas koristi neki plastični konac, može da se upotrebi kao šmirgla, a imaju džep sa obe strane.

U tim džepovima nosim soft flask i gelove, pa sa svakim pražnjenjem flašice, ona menja oblik i u nekom trenutku krene da mi pravi problem. Džep u kom su gelovi me nikada ne povredi. Imam nekoliko identičnih šorceva, pa ću potražiti način da trajno postavim neki silikon na te štepove.

Da li đipa telefon?

Sviđa mi se koncept.

ne

Sličan je ovaj Kiprun što sam uzeo za duplo manje para
Dal vredi razlike nisam siguran

Salomon deluje tanji i lakši na slikama. Naručujem čim pre. Hvala.

Oko 400 ljudi bilo u Inđiji, prelep dan savršeno za trčanje, jako malo blata, milina naspram Zasavice.
Verovatno jako ozbiljna konkurencija čim je kolega pobednik Zasavice bio treći, rus je bio prvi bavio se atletikom 18g, ima meren VO2 max 76 ljudi, pričao sam sa njim super je lik nije onako hladan kao neki rusi.
Ja sam završio na crvenoj stazi 24ti ukupno, po kategoriji 16ti, šta znam zadovoljan sam s obzirom da je druga trka u životu, ostavio sam iza sebe mnogo ljudi koji su 10-20 čak i ultra maratonci. Malo sam previše pričao oko 10,11tog km mogao sam možda 10-15 min brže.
Baš sam zadnjih 12km dao jak tempo, puls je kidao ali nosio sam to bez većih problema.
Nisam se pokidao kao na Zasavici valjda zato što nije bilo blata, bolje sam se osećam i obukao.
Nema ni jedan Marko na crvenoj stazi... Jeste bio predivan dan, pogotovo za setnju. Svima preporucujem da dodju krajem marta na treking ligu Vrsacki breg, cela suma cveta.

Ima pre toga Avala Skyrunning 17-18km ali cena 4000 din plus su zatvorili prijave
Možda doći sa strane, ne dam te pare da se lomim nema teorije.
Vršac jedva čekam,nisam nikad bio tamo, velika staza deluje mnogo ozbiljan izazov, dal beše 36km sa 1800m uspona
Verovatno će biti raspadanje posle 7 dana 😂
Prijava 1000 din
Treba svi trkači u Srbiji da se organizujemo i bojkotujem trke koje su preko 1000-1500 din za okrepu, ko hoće te medalje, majice, gaće, kape, pm nek plati

salomon ima pozadi dzep, i oko struka dodatno storage space da mozes da ubacis tipa cokoladice, bars, kljuceve i sl

Svakako ima samo XL
Meni treba verovatno M
Uzeću iz US verovatno onaj Asics Road 5IN 2in1

Nazad
Vrh Dno