Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Srećno. Što se kafe tiče imaš par opcija, i drastične su razlike u ceni. Najjeftinija varijanta (i najlošija), kafa sa pijace, eventualno di grano. Za nešto bolje mora više i da se plati, neki minimum za kg kafe nešto boljeg kvaliteta je oko 3000din, a ide i do 10k.
Koja je to od 3k? Na kojem sajtu kupujes? Posle idem da uzmem ovu Cubu, tu mi je blizu pa taman da imam da probam i uporedim

Espresso direkt, alba blend. To mi je za redovnu potrošnju, a povremeno uzimam neke drugačije kafe da ih probam. Uzimao sam i iz Kafeterije ranije ali mi više ne prijaju (pio sam njihov blend, brazil i kubu). Međutim, ništa to ne mora da znači, probaj što više možeš različitih kafa pa ćeš doći do zaključka šta ti najviše odgovara. I meni to ide u talasima, jedno vreme nisam mogao da omirišem citrusne, kiselije kafe, pa onda mogu samo kao filter, pa onda pijem i espreso od njih. Ali uvek imam ove albe, baš mi je zicer.

treba mi pomoc iskusnih, uzeo bih neki elektro mlin za espresso kucna varijanta, dve soljice dnevno. Imate li preporuku za oko 250e kod Max-a sa KP?
Fellow OPUS
Fellow ODE
DF54
SAGE BCG820
AVX CG301
Lelit Fred PL043MMI
Baratza Encore ESP
Eureka Mignon Classic Manuale

Sta bi bio vas izbor?

AI ga poredjao ovako 🙂

Short answer
If price is similar:
DF54 > Eureka Mignon > Encore ESP > Opus > Sage > Lelit

GrinderBurr typeSize
DF54Flat54 mm
Eureka ManualeFlat50 mm
Encore ESPConical40 mm
Fellow OpusConical40 mm
Lelit FredConical38 mm

Sad posto je ovaj DF kinez, i varira kvalitet izrade = lutrija, da li je bolje da se ide na Eureku Manuale?

Poslednja izmena:
Izbaci fellow, tako da možeš i na Baratzu encore esp (ja je koristim i za sada sam zadovoljan) ili df54 (lutrija).
Mislim da će kolege da se jave za eureku.

Ili je do kamere ili do mojih ociju ili do neceg treceg, ali moja Etiopija od Malaje je bila svetlija 🙂

Fellow OPUS
Fellow ODE
DF54
SAGE BCG820
AVX CG301
Lelit Fred PL043MMI
Baratza Encore ESP
Eureka Mignon Classic Manuale

Sta bi bio vas izbor?

AI ga poredjao ovako 🙂

Short answer
If price is similar:
DF54 > Eureka Mignon > Encore ESP > Opus > Sage > Lelit

GrinderBurr typeSize
DF54Flat54 mm
Eureka ManualeFlat50 mm
Encore ESPConical40 mm
Fellow OpusConical40 mm
Lelit FredConical38 mm

Sad posto je ovaj DF kinez, i varira kvalitet izrade = lutrija, da li je bolje da se ide na Eureku Manuale?
Eureka naravno.

Imao sam Eureka Mignon Single Dose, sad imam DF 64, mogu reci da je DF 64 mnogo laksi za koriscenje (zbog boljeg interfejsa za podesavanje krupnoce mlevenja), ali isto tako je bolji u smislu da moze sitnije da samelje.

Je l koristi neko neki sirup sa ukusom za kafu, i koji je dobar?

da li neko ima ove tegle za kafu sa AE?
00cd386b-7332-49fe-a453-ebbcded9b573.jpg

Valjaju li nesto? Ne bih u njima cuvao kilo kafe, svakako je vakumiram u kese, ali obicno 100-150gr izvucem iz kese i trosim nedelju dana recimo... Pa mi treba tegla za tih 150gr koji su u upotrebi.
Ili ima nesto bolje mozda?

@CarnX

Ja koristim one plastične tegle u kojima Kafeterija pakuje kafe u koje staje oko 250gr kafe i sasvim je ok za max dve nedelje koliko mi je potrebno da tu kafu upotrebim.
Preporuka je da tegla bude tamnije boje jer svetlost degradira zrna što ova tegla ispunjava.

Za ove tegle koje koriste vakuum sam čuo da pored vazduha na silu izvlače CO2 i ulja iz zrna a kako se to radi prilikom svakog otvaranja odnosno pripreme kafe, utiče da kafa brzo izgubi aromu.

da li neko ima ove tegle za kafu sa AE?
00cd386b-7332-49fe-a453-ebbcded9b573.jpg

Valjaju li nesto? Ne bih u njima cuvao kilo kafe, svakako je vakumiram u kese, ali obicno 100-150gr izvucem iz kese i trosim nedelju dana recimo... Pa mi treba tegla za tih 150gr koji su u upotrebi.
Ili ima nesto bolje mozda?
Imam nekoliko kmada, ali nešto veće. Meni su OK. Vakum drži dobro u smisli da ne propušta vazduh unutra. Ali kafa odaje CO2 i kako napuni teglu, tako izlazi kroz venti.

@CarnX

Ja koristim one plastične tegle u kojima Kafeterija pakuje kafe u koje staje oko 250gr kafe i sasvim je ok za max dve nedelje koliko mi je potrebno da tu kafu upotrebim.
Preporuka je da tegla bude tamnije boje jer svetlost degradira zrna što ova tegla ispunjava.

Za ove tegle koje koriste vakuum sam čuo da pored vazduha na silu izvlače CO2 i ulja iz zrna a kako se to radi prilikom svakog otvaranja odnosno pripreme kafe, utiče da kafa brzo izgubi aromu.
Pa i ja koristim jednu tu iz kafeterije, ali sam mislio da uzmem nesto sa boljim dihtovnajem.. Ako ovo drzi 15min vakum, onda nema svrhe...

Kod mene je sa Temua i nisam zadovoljan. Kao što reče kolega, pola sata max drži.

Imao sam Eureka Mignon Single Dose, sad imam DF 64, mogu reci da je DF 64 mnogo laksi za koriscenje (zbog boljeg interfejsa za podesavanje krupnoce mlevenja), ali isto tako je bolji u smislu da moze sitnije da samelje.
On je gore naveo listu mlinova do 250 eura i u tom rangu trazi mlin,Na nasem trzistu (Novo).Te sto si naveo su dosta skuplji od navedenih na listi...Ja mislim da do 250e ne postoji bolji od Eureke a sad misljenja su drugacija i iskustva pa nek sam vidi za sta mu zapravo i treba mlin pa i ujedno proceni sta mu je najbolje.

Poslednja izmena:
On je gore naveo listu mlinova do 250 eura i u tom rangu trazi mlin,Na nasem trzistu (Novo).Te sto si naveo su dosta skuplji od navedenih na listi...Ja mislim da do 250e ne postoji bolji od Eureke a sad misljenja su drugacija i iskustva pa nek sam vidi za sta mu zapravo i treba mlin pa i ujedno proceni sta mu je najbolje.
Gde kod nas ima da se kupi Eureka Mignon Manuale?

Nazad
Vrh Dno