Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Pa, ako baš hoćete da cepidlačite, a cepidlačite, upitno je koliko nje ostane na posuđu.

Ako ćemo realno, ne ostane ništa.

Dno je plastično, stranice i, najvažnije, gornja ploča je od inoxa.
Ako prskalice prskaju svuda i voda se sliva/prska sa gornje ploče i sa strane, kako onda da dođe mikroplastika do posuđa sa dna sudomašine?

Ja sam uvek za progres i unapređenje života, al me smara kad ljudi se uhvate nekih gluposti koje utiču na nivou statističke greške.
Dim od cigareta i zagađenje svuda oko nas je ok, a mikroplastika sa dna sudomašine je problem.

Da je primer zagrevanje hrane u mikrotalasnoj u plastičnoj posudi, pa ok, to je skroz validan argument.

Niko se ne zali na plasticno dno sa konkretnim razlogom. Vise je spominjano kako je bolje inox dno, u smislu izdrzljiviji, kvalitntiji, skuplji materijal, ali plasticno dno ce svakako trajati vise od 10god, pre ce propasti druge stvari na masini nego to dno. Evo kolega gore 14g gura sa plasticnim dnom...
Али зато када пропиша, то буде са стилом 😀

Otkazaše mi Electolux već na dva mesta, nema kod dobavljača.
Kontam da ne vredi naručivati ni kod ostalih, to je verovatno sve isti dobavljač, niko nema na stanju.
Neka informacija je da je nova tura na carini i trebala bi biti dostupna sredinom marta, znači isporuka u drugoj polovini marta. Ne mogu toliko čekati, a i ne deluje mi sigurno.
Sad je pitanje da li ići sa Bosch serijom 4 i plastičnim dnom, garancijom od dve godine, ili uzeti Beko zbog 5 god garancije i inox dna.

Kontam da ne vredi naručivati ni kod ostalih, to je verovatno sve isti dobavljač, niko nema na stanju.
Neka informacija je da je nova tura na carini i trebala bi biti dostupna sredinom marta, znači isporuka u drugoj polovini marta. Ne mogu toliko čekati, a i ne deluje mi sigurno.
Sad je pitanje da li ići sa Bosch serijom 4 i plastičnim dnom, garancijom od dve godine, ili uzeti Beko zbog 5 god garancije i inox dna.
ELECTROLUX EEG48300L ja uzeh ovu na Tehnomedia.rs pre dva dana, jutros stigla.
Imaju je roditelji, sasvim zadovoljni, 5g garancije.

Otkazaše i Beko, srećom dosta brzo… pa ovo ništa dostupno nije.😳

Vidi da li je ima u Tehnomediji,a trebalo bi da je ima posto oni uvoze Aeg i Electrolux.

Vidim da niko ne pominje LG - ima li neko ideju pros and cons za ovaj model što je 40k na Ananasu, LG DF142FW? Samostojeća, 4 prskalice od kojih dvije rotirajuće, po svemu što vidim online inox unutra sve, 14 kompleta, inverter garancija 10 godina...
EDIT: Kad bi svi proizvođači imali ovo konkretno za svaki model...
1772794318753.png

Nemamo temu za potrosni materijal, a secam se da smo ovde razmenjivali iskustva za tablete - ako naletite na Glanz Meister, ne uzimajte cak ni ako ih dele dzabe.

I meni se izbor samostojeće mašine do 60.000 sveo na Bosch serije 4. Ne vidim ni ja neki problem sa tim plastičnim dnom, jedino što mi malo smeta je samo 2 godine garancije. Da li postoji još neka bitna razlika između starije Bosch serije 4 (SMS46KW02E) i novije (SMS4HVW00E), osim što nova ima WiFi i upravljanje preko aplikacije? Noviji model je skuplji 6000din.

Ima li sta bolje u cenovnom rangu do 60k dinara od ovog modela? Interesuju me ugradne masine 60 cm sirine.

ELECTROLUX EEG48300L​

Imam baš taj model. Uzet letos. Za sad smo veoma zadovoljni, a prva nam je sudomašina. Posebna pohvala za treću fioku za escajg i opciju automatskih vrata. Bukvalno ne mogu da zamislim koje bi bilo mučenje koristiti mašinu bez te dve opcije. Sve se opere već sa programom od 90 minuta, nikad nismo do sad ni imali potrebe za dužim programima.

Nemamo temu za potrosni materijal, a secam se da smo ovde razmenjivali iskustva za tablete - ako naletite na Glanz Meister, ne uzimajte cak ni ako ih dele dzabe.
Od mene preporuka za obične W5 tablete iz Lidla. Sve se lepo opere i retko kad ostaju tragovi. Koristimo i njihovu so.
Jednom probali Fairy 3 u 1 gel kapsule. Majko božija koliko je zapenilo, mislili smo da smo pokvarili mašinu, curela je pena na sve strane 🤣

Ja zadnjih 10 godina koristim ili Lidl All in One ili DM. Pre toga Somat i sl, ali godinama nisam stavio brendiranu.

Ne vidim apsolutno nikavu razliku u opranom sudju.

I masinu cistim DM tabletama sa vremena na vreme.

Bosch serija 6.

I meni se izbor samostojeće mašine do 60.000 sveo na Bosch serije 4. Ne vidim ni ja neki problem sa tim plastičnim dnom, jedino što mi malo smeta je samo 2 godine garancije. Da li postoji još neka bitna razlika između starije Bosch serije 4 (SMS46KW02E) i novije (SMS4HVW00E), osim što nova ima WiFi i upravljanje preko aplikacije? Noviji model je skuplji 6000din.
Nisam uključio faktor dizajna (žene) u donošenju odluke, pa je ipak naručena Gorenje GS673B90W za iste pare kao stariji Bosch. Na papiru vrhunska (16 kompleta, automatsko otvaranje vrata, led svetlo unutra...), a za kvalitet pranja i kvarove biće pomozi Bože... 5 godina garancije barem.

Najbitniji faktor pri kupovini si zaboravio… Ipak, izgleda da si se na vrijeme popravio… 😂😂😂
Imam stariji model, zadovoljni smo, ali Total Aqua Stop je izgleda jedan problematičan sklop, jer TAS kad detektuje curenje ubije matičnu ploču. Radi, ali očigledno pravi štetu…

Možda sam ja permutovao nešto, nije isključeno.

Pitanje za vlasnike Electrolux EEG48300L i ostalih srodnih Electrolux modela 😁 da li uspevate da skinete krak donje mlaznice rsdi čišćenja? Ja sam uspeo samo da skinem onaj plavi rotirajući disk time što sam odvrnuo onaj plastični šraf u njegovoj sredini. Sam krak nema šanse da skinem koliko god vukao.

U ovom youtube videu sa zvaničnog kanala ona to radi sa takvom lakoćom 😁 jedino što mi sad pada na pamet je da je potrebno krak zarotirati u određeni položaj pre povlačenja.

Ja zadnjih 10 godina koristim ili Lidl All in One ili DM. Pre toga Somat i sl, ali godinama nisam stavio brendiranu.

Ne vidim apsolutno nikavu razliku u opranom sudju.

I masinu cistim DM tabletama sa vremena na vreme.

Bosch serija 6.
Mi probali Lidlive i DMove, nismo bili zadovoljni, so koristim Dmovu, godinama sam koristio i sjaj, pre par meseci uzeh Finish sjaj pa ono je nebo i zemlja, gusci je sjaj , mnogo manje tj.sporije se trosi od DMovog.
Moguce da je i do Beko masine pa da slabije pere sa malo slabijim kapsulama

Pitanje za vlasnike Electrolux EEG48300L i ostalih srodnih Electrolux modela 😁 da li uspevate da skinete krak donje mlaznice rsdi čišćenja? Ja sam uspeo samo da skinem onaj plavi rotirajući disk time što sam odvrnuo onaj plastični šraf u njegovoj sredini. Sam krak nema šanse da skinem koliko god vukao.

U ovom youtube videu sa zvaničnog kanala ona to radi sa takvom lakoćom 😁 jedino što mi sad pada na pamet je da je potrebno krak zarotirati u određeni položaj pre povlačenja.
Nisam ni ja uspeo. Nemam pojma kako.
Javi ako provališ

Mi probali Lidlive i DMove, nismo bili zadovoljni, so koristim Dmovu, godinama sam koristio i sjaj, pre par meseci uzeh Finish sjaj pa ono je nebo i zemlja, gusci je sjaj , mnogo manje tj.sporije se trosi od DMovog.
Moguce da je i do Beko masine pa da slabije pere sa malo slabijim kapsulama
Ja samo Fairy Platinum koristim i nikada ni jedan problem nisam imao. Sjaj Somat.

@Adam K @mlax37 uhvatite po sredini i povučete na gore blago klackajte ako niste dovoljno snažni 😂

Prilozi

• PXL_20260324_125242426.jpg
    PXL_20260324_125242426.jpg
    169.6 KB · Pregleda: 62
Danas sam na masini Bosch SMS57L12EU zamenio metalni ram trece korpe, tj. fioke za escajg, primetio sam jos prosle godine da je poceo pomalo da korodira, a pre jedno mesec vidim da je na jednom mestu pocelo agresivno.
Ima i na donjoj korpi na par mesta, sitne tackice, ali izdrzace jos...
Cekao sam deo 20-ak dana, nisu imali na stanju, pa je morao biti porucen, placen 2584din.
Malopre proverih, masina kupljena 9.4.2014 i bas danas tacno 12god. Mogu reci da radi svakodnevno, osim kad smo na odmoru...😀

IMG_20260409_132152.jpgIMG_20260409_132214.jpgIMG_20260409_132219.jpgIMG_20260409_132227.jpgIMG_20260409_132236.jpgIMG_20260409_132240.jpgIMG_20260409_132258.jpgIMG_20260409_175829.jpgIMG_20260409_175838.jpgIMG_20260409_175901.jpg

Baš loše preporuka za bosch. Korodiranu korpu još nisam video, a video sam mnogo našina znatno starijih od tvoje.
Moja electrolux za 17 godina nije imala ni tačkicu korozije

Zato sam i napisao prethodni post, cisto da se ima uvid.
Mada mislim da ima i do koriscenja, poznajem ljude koji masinu za sudove koriste samo za slavu i neki rodjendan, ali bukvalno, njima nece nikad korodirati...🤣
Negde sam procitao, ako se dobro secam, na nekom modelima Gorenje masina, korpe su korodirale za 2-3 godine, bile su i fotke, mnogo vise nego kod mene, maltene se raspadale, tu se tacno videlo da je sam kvalitet izrade upitan.

I kod mene na boschu-u od pre 14 god ima korozija na onoj žici/nosaču za tanjire na donjoj korpi. Nije za pohvalu što se korozije tiče

Nisam uključio faktor dizajna (žene) u donošenju odluke, pa je ipak naručena Gorenje GS673B90W za iste pare kao stariji Bosch. Na papiru vrhunska (16 kompleta, automatsko otvaranje vrata, led svetlo unutra...), a za kvalitet pranja i kvarove biće pomozi Bože... 5 godina garancije barem.
Imao sam sreće da je Gorenje stigla sa oštećenim vratima. Kvalitet sačuvaj Bože, tanak lim na vratima koji se udubljuje kada se pritisne. Vratio, naručio Bosch SMS46KW02E za par hiljada manje. Jeste ružnija, malo manjeg kapaciteta, sa plastičnim dnom i manje funkcija, ali kvalitet nebo i zemlja (spolja, a čini mi se i unutra). Tiho radi, pere odlično na auto, suši OK - ostane malo vode na vratima i plastičnim sudovima (podesio d01 - Intensive drying u opcijama). Verujem da može još bolje da osuši ako se uključi i Extra Dry, nisam još probao. Inače od 1. aprila Bosch je krenuo sa akcijom dodatne 3 godine garancije za mašine za pranje sudova.

Pozdrav svima,

pre neki dan su vrata od Siemens mašine za sudove spala i supruzi priklještila nogu. Teška su kao tuč, očito su pukle neke opruge koje ih drže. Ima li neko preporuku za dobar servis ili možda savet za samostalnu popravku ako nije komplikovana? Sve u svemu mašina je stara 13 godina i generalno lepo radi, nešto mi je žao da je menjam za novu. Hvala unapred!

Mozes to da popravljas, i generalno da znas da su delovi (kad nabavljas zamenu) za siemens masine uglavnom isti delovi kao za bosch masine. I masine iz tog perioda su odlicne, vredi popraviti.

Nazad
Vrh Dno