Šta je novo?

Lista programa bez kojih ne možete

Alchemist

Poštovan
Učlanjen(a)
04.10.2018
Poena
95
Viđao sam dosta ovih lista na Reddit-u pa nije loše imati jednu ovakvu temu ovde. Te liste su se mahom osvrtale na FOSS programe i druge alatke koje korisnici prilikom svake instalacije OS obavezno instaliraju. Navedite programe bez kojih ne možete uz kratak opis istih (opciono). Pa, da počnemo:

1. Everything Voidtools - file indexer, locate files and folders by name instantly. super fast alternative to Microsoft search
2. StartAllBack - Tweaks for WIN11
3. Windhawk - Tweaks for WIN
4. FxSound - Free open-source software to boost sound quality
5. K-Lite Codec Pack + MPC HC
6. PotPlayer
7. AIMP
8. KeePass - Password Manager
9. VeraCrypt - VeraCrypt is free open-source disk and cointainer encryption software
10. LocalSend - LocalSend is a free, open-source, cross-platform file sharing tool that allows you to share files to nearby devices.
11. Synchthing tray - Tray application and Dolphin/Plasma integration for Syncthing
12. FastStone Image Viewer
13. Rainmeter - Rainmeter allows you to display customizable skins on your desktop
14. OBS Studio - Free and open source software for video recording and live streaming
15. qBittorrent
16. WizTree & BleachBit
17. MiniBin - MiniBin is a lite but effective application that allows you to view the recycled bin icon in the system tray
18. HWiNFO - Professional System Information and Diagnostics
19. DarkThumbs - Thumbnail preview support for ebooks and various archive formats in Windows File Explorer
20. RustDesk - ffers an open-source remote desktop solution with self-hosted server options.
21. GreenShot - Greenshot is the most awesome tool for making screenshots you can get on your Windows PC.
22. PowerToys
23. Notepad ++ & Notepads

24. FanControl & CoreTemp
25. TrayWeather - Tray Weather is a lifestyle program used to provide vital and current weather information on your desktop devic
26. TrafficMonitor - TrafficMonitor is a network monitoring software with floating window feature for Windows. It displays the current internet speed and CPU and RAM usage.
27. CapsLock Indicator
28. QuickLook - QuickLook brings that buttery-smooth, instant-preview experience to Windows.
29. MediaInfo 26 & Icaros 3.3.4.
30. SubtitleEdit
31. Readest - Readest is a modern, open-source ebook reader for immersive reading.
32. Brave
33. KDE Connect
34. FreeFileSync
35. PDF-XChange Editor PRO
36. Tor Browser
37. EarTrumpet
38. MediaFlyout - Windows 10/11 Media Control Taskbar Flyout

Poslednja izmena:
Lista bez Total Commander-a ili neke alternative? Pfff...😁
JDownloader za nas ljubitelje fitdevojke🏴‍☠️
LockHunter ili IObit Unlocker za fajlove koji ne mogu da se obrišu, jer ih blokira neki proces i sl.
Revo Uninstaller za uklanjanje što više zaostalih gluposti posle deinstalacija
Rufus i Ventoy za razne boot USB flash zezalice
DiskFresh za održavanje/osvežavanje podataka na backup hard diskovima
Awesome Duplicate Photo Finder za pronalaženje duplih slika, kad fajlovi nisu identični (podrška za jpg, bmp, png, gif i tiff) - isto radi i Similar Image Finder 1.1 (Tago Software), samo bez podrške za gif
Bulk Rename Utility dobro dođe, kad se nagomilaju fajlovi za preimenovanje
Macrium Reflect v8.0.7783 za kloniranje diskova/particija

Ima mnogo alternativa za sve, ali na ovu kombinaciju sam navikao i radi mi sve što treba bez problema. Trebalo bi da je sve besplatno.

Po navici uvek instaliram i neki test brzine i/ili ispravnosti hardvera, kao FurMark, Cinebench, OCCT i sl., iako mi ne treba svakodnevno, ali je tu da možda pokrene OC crva.🤓

WinDirStat
WinDirStat is a disk usage statistics viewer and cleanup assistant for Microsoft Windows clients and servers.

On start up, it reads the whole directory tree once and then presents it in three useful views:
  1. The directory list, which resembles the tree view of the Windows Explorer but is sorted by file/subtree size,
  2. The treemap, which shows the whole contents of the directory tree straight away,
  3. The extension list, which serves as a legend and shows statistics about the file types.
1770732849900.png

Lista bez Total Commander-a ili neke alternative? Pfff...😁
Ne treba mi ništa osim File Explorera, uz programe i dodatke/tweakove kao i shell ekstenzije i dodatnu optimizaciju, sam Explorer se pokazao kao najbolje rešenje. Minimalna upotreba resursa, pre svega RAM-a i dalje je na strani Explorera.
kad smo kod shell ekstenzija, evo jedne za psd. format. Zgodna stvar, pa ne more da se otvara fajl ili bespotrebno koristi QuickLook preview

FastPictureViewer Codec Pack - thumbnail handler

Icaros isto može i za sve to, podržava i PSD kao i epub i druge ebook formate + video, audio i image formate, ali čini mi se da FastPictureViewer Codec Pack mnogo bolje generiše thumbnailove od icarosa za PSD. Readest isto odličan za sve ebook formate.

Poslednja izmena:
System Informer, bivsi Process Hacker

Pored Everything by VoidTools za search fajlova, obavezan je i https://anytxt.net/ pomoću kog možete naći bilo koji deo teksta ili ključnu reč u gotovo svim tekstualnim fajlovima, bilo kog formata.

--------------------------
Dodatni programi:

HandBrake:
MKVToolNix
Shutter Encoder
Tenacity
UniGetUI

Prvo nakon instalacije OS (ili ako dođe sa preinstaliranih OS) instaliram WinRAR za raspakivanje datoteka i Tixati kao BitTorrent klijent pa onda sve ostalo...

ShareX
Bulk rename utility
Macrium Reflect
7zip
WizTree
TunniTo
Revo uninstaller
Blip
Advanced IP scanner
Notion
PasteBar
Jdownloader
Syncthing
Raycast

Total Commander kao ultimativni kralj softvera
foobar2000 - omiljeni audio player
Soulseek - P2P za download muzike
Mp3Tag - samo ime kaže
CD Ripper - isto kao iznad
CueTools - za deljenje .flac fajlova na pojedinačne pesme u situacijama kada ih audio plejer vidi kao više pesama, ali su u stvari sve u jednom fajlu
qBittorrent
1Password - ne znam kako bih sad bez njega
ACDSee - jedini image viewer koji želim da koristim
7Zip
Revo Uninstaller
Recuva - za vraćanje obrisanih fajlova
DeepL - prevodilac bolji od Google Translate, implementira se i u browser i u ostatak sistema, pa pozivanjem komande prevodi obeleženi deo teksta gde god da se nalazi
Simplenote - beležnica koja mi je radila mnogo bolje nego OneNote, pa je već godinama koristim bez ikakvih problema
Greenshot
DeskPins - programčić za pinovanje prozora koji vam treba on top
Ditto - clipboard menadžer bez kojeg bi mi rad sa tekstom bio mnogo sporiji
Subtitle and Video Renamer - menjanje imena većem broju video i tekstualnih fajlova, koristim ga kada epizode serije i titlovi nemaju iste nazive
MkvToolNix - služi mi za izbacivanje suvišnih audio tracks iz video fajlova
MS Office - nezamenljiv u mom poslu
Plex

Dobra tema, pokupiću vam neke od pomenutih programčića.

Total Commander - iznerviram se svaki put kad sednem za komp bez TCa
Calibre
MS PowerToys (FancyZones, Always on Top, Text Extractor, Paste as Plain Text, File Locksmith)
qBittorrent
OBS
FastStone

Dobra tema, pokupiću vam neke od pomenutih programčića.

Total Commander - iznerviram se svaki put kad sednem za komp bez TCa
Calibre
MS PowerToys (FancyZones, Always on Top, Text Extractor, Paste as Plain Text, File Locksmith)
qBittorrent
OBS
FastStone
Readest je bolji od Calibre Readera iako je Calibre i dalje robusniji.

Pored mnogobrojnih modernih opcija i funkcija koje nudi, Readest dolazi za integrisanom shell ekstenzijom za ebook formate pa thumbnail preview radi lepo i stabilno bez potrebe za third-party rešenjima koja su često problematična i imaju falinke.

Tellico - Program za listu programa bez kojih ne možete :d Jeste za linux, ali radi i na windowsu.

Do sada sam koristio spreadsheet tabelu, i za programe i za kolekciju igara, a onda sam naleteo na ovaj odličan program. Jedino što sam u Calcu mogao da napravim relaciju između kategorija i podkategorija, dok ovde nisam našao tu mogućnost. Za ovu svrhu ne postoji template, jer je namenjen pre svega knjigama, filmovima, igrama, ali može se napraviti bilo kakva baza od nule.
Za igre je mnogo bolji izbor od spreadsheet tabele, posebno što ima izvore iz kojih se automatski izvlače određene informacije.

Zim-wiki - za beleške. Onenote više nije opcija, a nije ni dobar kao što je bio. Svašta sam godinama koristio i isprobavao, ali ovo se ispostavilo kao najbolja opcija za mene. Zettlr i CherryTree su bili u užem izboru, takođe dobri programi.

Homebank - za evidenciju ličnih finansija. Možda su android aplikacije danas zgodnije, ali uglavnom sa manje opcija.

Nazad
Vrh Dno