Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Vidim da dugo niko nije pitao, pa evo ja da pitam, ako neko nešto zna u vezi IPv6? Krajem prošle godine sam pisao telekom-u za IPv6 na DSL-u i rekli su mi posle podužeg čekanja da nije, ali da im pišem početom naredne godine. Gledam da pređem na optiku pošto je sada dostupna na adresi. Zvao sam ostale provajdere da vidim s njima. U yunetu (80% je vlasnik Telekom) su mi rekli da izlaze u susret i daju na zahtev korisnika, a u NiNet-u su mi rekli da je za ovu godinu planirana implementacija. U Telekom-u kada sam zvao call centar i skoknuo do poslovnice sam dobijao odgovore tipa "Ja ne znam šta Vam je to" i "naravno, naravno, kako ste samo rekli to što Vam je potrebno da se zove..." ili na mejl u kraćem roku "IPv6 nije dostupan, možete da dokupite statičku IP adresu" itd.

Bilo je reci o tome iznad, najlakse da vidis, da ne prepricavam sada

Da, da, video sam to nakon sto sam napisao. Jos sam na DSL-u, jurim se s njima da koristim svoju opremu (tj. ONT, bez modema njihovog posto i sad na DSL-u sam izbudzio PPPoE iz ZTE rutera i ubacio u svoj a njihov je u bridge-u - nemam staticku). Imam box2 internet + fiksni, moja filozofija je da ostavim fiksni na bakru a internet na optiku, pa ako mi se menja provajder svi idu preko telekom-a, a fiksni samo i ima telekom tako da bi to ostalo. Ne znam ako ima neki poseban razlog da bih zeleo njihov modem...

nemas izbora, nemaju licencu za koriscenje ONT-ova drugih proizvodjaca na svojim OLT-ovima pa ne daju korisnicima da koriste svoj (nezvanicno moze sa jednim specificnim SFP ONT stikom kada ga flashujes i konfigurises da emulira njihov sto nije podrzano i moze da se pokvari svaki put kada oni nesto promene, na njihovoj huawei OLT mrezi moze i sa nekim jednoportnim huawei ONT-om kao sto je hg8010h ako imas pristup njegovom webgui da mu promenis serijski broj ali onda radi samo internet, ne radi voip/iptv)

ipv6 trenutno radi bez obzira da li si na DSL-u ili GPON-u ako koristis svoj ruter (njihov ruter u bridge modu), i NE koristis svoj pppoe nalog za staticki IPv4
radi i na njihovim Nokia ONT ruterima u route modu ako se samo promeni opcija kada se udje kao admin (nije on by default)

Poslednja izmena:
Ja sam iz njihovog rutera preko telnet-a izbudžio pppoe (pošto jel nemam statičku) i stavio na svoj ruter, a njihov ZTE u bridge mode-u. IPv6 i dalje nemam. Koliko vidim u logovima kači se na BNG_BG_BEOGRAD-TKC_4 i BNG_BG_NOVI-BEOGRAD_4. Imam TP Link i našao sam da tu zeza što on ne traži prefiks nego samo DNS. Ne znam ako ima veze ili ne. Uzeo sam WAN kabl koji ide u moj ruter i uključio ga na računar i namestio dial-up i dobijao sam IPv6 DNS i link local IPv6 gateway ali kad uradim ping za taj gateway ili DNS dobijam timeout.

Probao sam sve i svasta i uspeo sam da dobijem IPv6 cak i na test-ipv6 da potvrdim da radi, ali se gubi, prvo je pucala generalno PPPoE konekcija pa posle par minuta se to stabilizovalo ali samo IPv4. IPv6 je u pocetku kao radio ali recimo kad bih uradio ping preko IPv6 na google.com dobijam ili timeout ili 1000s+. Traceroute mi je pokazao da je moj ruter problem. Prebacio sam logove u ChatGPT i on mi je rekao sledece:
1. jako kratak DHCPv6 lease (~300s) i konekcija se stalno obnavlja (SOLICIT loop)
2. nema jasnog znaka da dobijam PD (prefix delegation); vidi se “ipv6 and dns”, ali ne i da je dodeljen i održavan delegirani prefiks

Jel ima neko kontakt nekog jačeg akvizitera iz MTS ili nekoga zaduženog za infrastrukturu ?

U glavnoj ulici u mom mestu ima MTS optika a u bočnoj ulici koja je baš dugačka nije urađena tj postavljena.

Ima 50-ak do 60-ak kuća koje bi htele da uvedu mts optiku.

Moralo bi nadzemno da se radi na banderama pošto ulica ide uzbrdo i nema prostora za kopanje.

Jel ima neko kontakt ?

Odmah da ti kažem izbegavaju bandere... Makar sam tako čuo jer im je zakup kod eps-a previše para. Banderama samo supernova

Ja imam mts optiku preko bandera i to kombinacije telekomovih i EPS-ovih.

Recimo u Novom Pazaru imaju taj problem, bukvalno se ne šire nigde, cela velika naselja nisu pokrivena, dok lokalni next i Orion idu i van centra po 5-6km preko bandera. Recimo Krnjača, Kotez, Borča sve ide podzemno a preko bandera Supernova(ex vektor i Kopernikus) i neće ljudima da uvode optiku jer već imaju SN, cak i tamo gde su kupili sky net ethernet sve prebacuju isključivo na coax. Ko zna kakva je to logika...

zvinjavam se unapred ako je ovo van teme.
Da li je moguće podesiti VPN direktno na optičkom ruteru?
Konkretno, želeo bih da integrišem Mullvad u ruter.
Pola stvari mi ne funkcioniše kada uključim VPN pojedinačno na svakom Apple uređaju.
Ako moze kako se pristupa ruteru, ima neka posebna pravila ili kao i kod svakog?

Imam tenda WiFi i on ima opciju za VPN.
Da li mi je ovo dovoljno?
Da samo se pretplatim na odredjeni VPN i posle unesem sta gde treba.

Prilozi

• Screen Shot 2026-02-13 at 20.19.53 PM.png
    Screen Shot 2026-02-13 at 20.19.53 PM.png
    18.5 KB · Pregleda: 37
PPTP je stari i dokazano nesiguran protokol za pravljenje "VPN" (tunela) i ni jedan od komercijalnih VPN provajdera ne podržava isti
L2TP je potpuno neenkriptovan protokol za pravljenje tunela i naravno da ga ne koristi ni jedan komercijalni VPN provajder

Tebi trebaju OpenVPN, IPSec/IKEv2 ili Wireguard.

Kupi tipa Asus AX52 ruter, instaliraj mu openwrt, bridguj port na tvom trenutnom ONTu i u njega povezi asusa. TIme dobijas bolji ruter, sqm, adblock i takodje network wide vpn.

Zavisi šta mu treba; ako je važno da Apples budu non-stop VPN onda je ruter sa OpenVPN/Wireguard imperativ.
Ako je zbog par sati dnevno, šta bih ja napravio, bez kinte ulaganja... recimo da imam laptop/desktop sa ethernet i wifi karticom a većina su takvi... podigao bih x86 OpenWRT u virtuelnoj mašini sa dve mrežne, obe bridge na fizičke kartice; pa wifi (povezan na opt.ruter) da bude WAN, a ether od komp bude LAN i na njega spojim Tendu kao dumb access point bez dhcp. Instalira se Wireguard/OpenVPN paket i sav traffic ide na WAN; sve što se spoji na Tendu zapravo je LAN za OpenWRT. Da ne govorim kako dobije jak/ažuran ruter (npr. 1GB RAM-a, 2/4 core) a poslove na komp i dalje radi normalo kao da VM ne postoji. 🙂

Ne znam jel adekvatna tema, ne interesuju me box paketi vec samo net pa da pitam, gledam net 400 i 600 pakete, da li se moze dobiti neki veci popust mimo ovog 4m po 50% za prelazak iz yettela? Poredjenja radi, kod a1 600mbps optika je 2499 bez popusta dok kod mtsa je 4499 mjesecno i 4 mjeseca samo po 50%. Pa rekoh da vidim ako ima neki jaci popust pa da izracunam jel isplativo.

MTS nije isplativ nikad, sem ako ne dobijes 50% popusta na ceo ugovor, to je najlaksi odgovor.

Koliko sam upucen, verovatno ti nece dati vise od 4, eventualno 6 meseci popusta ali uvek vredi da se proba, svakako daleko bolja opcija je A1 ako pricamo o ceni, nisam licno koristio njihovu optiku pa ne mogu da govorim za kvalitet, ali su jedini konkurentni sa cenama.

Odmah da ti kažem izbegavaju bandere... Makar sam tako čuo jer im je zakup kod eps-a previše para. Banderama samo supernova

Vidim da će mi jedina opcija biti Starlink čim bude omogućen za Srbiju....

MTS nije isplativ nikad, sem ako ne dobijes 50% popusta na ceo ugovor, to je najlaksi odgovor.

Koliko sam upucen, verovatno ti nece dati vise od 4, eventualno 6 meseci popusta ali uvek vredi da se proba, svakako daleko bolja opcija je A1 ako pricamo o ceni, nisam licno koristio njihovu optiku pa ne mogu da govorim za kvalitet, ali su jedini konkurentni sa cenama.
Pa, kad daju godinu i vise po dinar, cak su davali 15 16 mjeseci onda bude itekako isplativo. Mislim da vise ne daju toliko od ove godine pa zato pitam, nisam kod njih od kad je yettel dosao, a prije njih sam rotirao mts i sbb.

pozdrav svima, evo i ja konacno dobih optiku...ugradili su Huawei fttr optixstar f50 plus, i za sada sve radi ok, paket je 400/400, merio speed testom, i imam 395/395, sto je sasvim ok

Da li je neko u Vojvodini dobio novije ont uređaje? I da li je istina da optika radi samo sa Nokijinim ont uređajima.

Ako ima neki agent MTS da mi se javi u PP u vezi uslova za obnovu BOX3 paketa.

Dal se neki bolji uslovi nude za ostanak ako se traži IDP broj, jer cena od 5500 din za penzionera je paprena.

Ako ima neki agent MTS da mi se javi u PP u vezi uslova za obnovu BOX3 paketa.

Dal se neki bolji uslovi nude za ostanak ako se traži IDP broj, jer cena od 5500 din za penzionera je paprena.
Одеш у пословницу и кажеш да хоћеш 50% за целу УО, да се не селиш...и то је то не треба ти никакав агент

Uveo sam danas mts optiku 400/400. Kacim redom slike, veza sa kablom, wifi2g i wifi5g.

Kao sto vidite 2g je bas ocajan. Druga stvar subjektivni osecaj mi je da internet ne radi bas najbolje. Tipa imao sam zoom poziv i kao da je seckalo malo, onda gledao sam EON na tv-u, cesto izleti greska na 1-2 sekunda greska pri reprodukciji, kao da se nestane internet na kratko.
Takodje probao sam ovaj neki servis za test stabilnosti internet veze i bas je los i to na kablu, ali ne znam koliko je to merodavno.

Jel imao jos neko slicno iskustvo? Mozda mu treba neko vreme da se stabilizuje, sta god? 😀
20 godina imam ADSL na mts-u i radilo je kao sat.

1772220561165.png
1772220574848.jpeg

1772220588985.jpeg
1772220613227.png

Treba ti SQM da bi imao skroz stabilne pakete. Muke sam mucio dok sam napravio da radi kako treba kod mene, bolje probaj bufferbloat test sa waveforma, idealno treba da ti bude ping +0 under load kao sto je meni. Pisi ako ti treba pomoc.

Nazad
Vrh Dno