Šta je novo?

Hardver PC do 2000 EUR (bez GPU)

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Zejtin014

Cenjen
Učlanjen(a)
22.12.2014
Poena
170
Pozdrav narode, posto sam vec godinu i po samo na Thinkpad X280, doslo je vreme za promenu i povratak na dobar PC. Budzet mi je 240.000 RSD bez PDV ili 290.000 sa PDV. Delove moram kupiti u prodavnicama koje izdaju fiskalni (sem GPU, nju uzimam polovnu). PC ce se primarno koristiti za obradu fotografija, nesto malo i videa i za gaming naravno.

Ono sto razmatram je:
MB: MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI - 33.200 RSD
PSU:
Be Quiet Pure Power 12 M 1200W BN346 - 27.600 RSD
CPU:
AMD Ryzen 7 9800X3D (TRAY BEZ KULERA) - 58.600 RSD
Kuler:
ThermalRight Peerless Assassin 120 SE Black - 8.900 RSD
RAM:
Corsair Vengeance DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CMK32GX5M2B6000C38 - 55.700 RSD 😭
SSD:
Kingston KC3000 1TB - iskoristicu iz laptopa
Monitor: ASUS Monitor ProArt PA278QV - 29.000 RSD
Kuciste:
Fractal Meshify 3 - 17.200 RSD ili Fractal Torrent - 23.700 RSD
Cene su sa PDV

RAM je kompatibilan koliko sam video na sajtu MSI-a, ali verujem da znate i za nesto bolje/kvalitetnije. GPU bih uzeo polovnu do oko 500 EUR pa bih kasnije eventualno uzeo bolju. Razmisljao sam o RTX 3090, RTX 3080 TI, RX 7900 XT ili RX 7800 XT.

Sta mislite o ovoj kombinaciji? Hvala unapred na savetima!

Preporuka je da uzmes vodeno hladjenje, Arctic Liquid Freezer 3 Pro 360 je par hiljada skuplji od tog kulera, a dosta je bolji i neuporedivo tisi, samo pumpu stavis na 50% i neces cuti kuler prakticno nikada.

Takodje, biraj neko kuciste koje je bolje za vodeno hladjenje, Torrent je jako los po tom pitanju, a i to sto je gore napajanje, samo stvara glavobolju, nista pametno ne donosi.
Ja sam morao da kupim PRO fanove za moj LF3 360 jer imaju jaci pritisak i dodao Noctua 14 fan pozadi da izvlaci vazduh, jer kada napred nema onih 18 fanova, Torrent gubi svoju funkcionalnost i GPU vrti topao vazduh.
Dodatno, kuciste je jako jefitno napravljeno, jeftina limcina koja se krivi sama od sebe, drzaci za stranice spadaju, stalno negde novo nadje da vibrira i zuji...bas ne vredi tih para, jos sam ja platio fazon 50% vise od te cene za Torrent RGB pre par godina.

ok je sve ovo iznad 🙂

mozda covek ne zeli vodeno.

edit: RAM pakao...

@Xepoj87 Hvala na informacijama! Torrent kuciste cu onda zaobici i fokusirati se na Meshify 3. Treba i detaljnije da istrazim temu o kucistima ovde na forumu.
Vise sam fan vazdusnog hladjenja. Uzeo bih i kvalitetnije od ThermalRight ako imas neki predlog.

Taj isti procesor 9800X3D hladim sa DeepCool AK620, apsolutno je 'ladan i necujan racunar.
ThermalRight Peerless Assassin 120 SE Black zavrsava posao 1/1.
Ako covek voli vodeno hladjenje sto da ne...

@Xepoj87 Hvala na informacijama! Torrent kuciste cu onda zaobici i fokusirati se na Meshify 3. Treba i detaljnije da istrazim temu o kucistima ovde na forumu.
Vise sam fan vazdusnog hladjenja. Uzeo bih i kvalitetnije od ThermalRight ako imas neki predlog.
torrent ima mnogo bolji airflow, ne znam zasto bi iko za air cooling izabrao mesify 3, jedino ako ti je lepse ovo drugo.

Pronasao sam G.SKILL F5-6000J3636F16GX2-FX5 za 50.400 RSD tako da bih uzeo njega s obzirom na ustedu i preusmerio na neku periferiju. Po MSIu odgovara, a i latencija je niza.

@illidan Xepoj87 je napisao da je Torrent loseg kvaliteta, zato sam pomislio da se preorientisem na Meshify ili nesto trece.

Ako je primarna obrada fotografije mozda moze i neki non X3D cpu da se razmotri npr 9900x koji je jeftini sigurno 10.000. A dobar je za poslovn svrhe. Razlika ode na neku X870(e) ploču npr.
I ja bih pre vodeno nego vazdušno pogotovu ako cpu radi posao. Npr Corsair Nautilus 360 RS 14.000rsd.
Grafička polovna od navedenih u zavisnosti od cene po kojim ih nalaziš. Ako nisi gadljiv na već prilično matore Nvidie onda su one ok izbor ali se treba uzeti u obzir da su to modeli koji su muški 'terani' uglavnom tako da bih ja pre išao na sledeću generaciju. Takodje i zbog duže podrške, vidiš kako im se cefnulo da ugase 60% komercijalne proizvodnje tako može i za podršku da im padne na pamet (kao AMD što je imao ideju pa kad se digla galama onda je bilo 'nismo tako mislili').

To sve može i jeftinije pa da se novac uloži u nešto poput 5070Ti i/ili bolji monitor...

Asus B650E-Plus Wifi deluje kao jako dobra ploča za 20000. Ili MSI B650 Tomahawk Wifi.
Slažem se sa preporukom za 9900x ili možda 9700x (uz aktiviran PBO) ili 7900X. Samo na procesoru bi mogao da uštediš 80-200€ a uopšte ne bi izgubio mnogo. X3D procesori su stupidno skupi...
Mislim da je Kingston Fury Beast KF560C30BBEK2-32 bolji izbor za RAM, Kingston se generalno malo bolje pokazao od Corsaira a i za nijansu je jeftiniji...
Napajanje: Antec NeoECO NE1000G M ATX 3.0. 1000W je i više no dovoljno, ima 10 godina garancije, dobro se kotira i cena mu je odlična.
Asus GT302 kućište ima fantastičan airflow i dobru izradu za samo 15000. Meshify 3 ima odličan airflow ali prima samo 240mm AIO i nema filtere, plus inferiornija izrada od Asusa...
Od vazdušnih kulera, trenutno je kod nas best buy Thermalright Peerless Assassin 140 Digital ARGB za 55€ (ali je beo). Od vodenih verovatno Arctic LFIII Pro.

Potencijalno bi mogao da uštediš 300+ evra, što nije malo, a svejedno bi imao dobru mašinu...

• Like
Reagovanja: kVu
Ok, meni 5800x3D nije mogao lepo da hladi BeQuiet Dark Pro 4 koji je u klasi sa tim Assassin-om.
Radio je cpu na 80C u odredjenim igrama, a fan-ovi na max, koji su dosta tisi od tog Assassina.
9800x3D drasticno toplije radi od 5800x3D.

Takodje da znas da kuler dodje skoro do graficke, koja ga dodatno greje(mozda je i do moje 4090 koja je grejala sa 500W, ali je zato i 5800 hladniji od 9800 sam po sebi), a i sve ce ti biti jako komplikovano uraditi i zameniti kada imas toliku budzu na ploci, pogotovo sa danasnjim velicinama GPU-ova.
To govorim kao neko ko je imao Noctua D15, pa onda BQ Dark Pro 4, te sa toga presao na vodeno.
Neuporediva je mirnoca rada, kao i buka, koje ovde prosto nema, prakticno radi na opterecenju kao vazdusni na desktopu i odrzava ti 5-10C manju temp na pola snage.

Uzmi neko normalnije kuciste, klasicnog dizajna, Torrent prosto nije future proof, jer ce kad tad morati voda da ide u njega.
Najvise ti to kazem zato sto su 18 ventovi spreda zaduzeni da izbacuju vreo vazduh pozadi i oni to rade fenomenalno, izbacuju ogromnu kolicinu vazduha...kada umesto njih stavis vodeno, nema protok vazduha, niti pritisak nakon sto prodje kroz hladnjak, da izbacuje taj vazduh napolje. Meni je GPU temp pala za 5C samo zato sto sam dodao jedan 14 vent pozadi, a dok sam imao Dark Pro 4, taj vent je bio potpuni visak. Platio sam 5 soma dodatno samo ventove od PRO modela, da bih stavio na radijator, da vise vazduha provlaci.
Sa desne strane ima 3 SSD mounta i 2 HDD mounta, gde se zbog cable managementa savijaju kablovi i sve je nakaradno nacickano i sabijeno i nema mesta ni za sta, a sve sto budes menjao, radices ponovni cable management sat vremena..
Prosto, kuciste ima fenomenalan airflow za vazdusno hladjenje i time dobija i najbolje GPU temperature, ali cim se nesto malo skrene sa tog zamisljenog setup-a, kuciste postaje krs i stvara se situacija gde GPU cirkulise vreo vazduh, koji se ne izbacuje pozadi kako je zamisljeno, jer kuciste nema izduvne ventilatore.
Cable management je los i zato sto je napajanje gore, dodatno kablovi prave haos.

Edit:
Nasao sam kako je kod drugara na 5800x3d sa mojim Dark Pro 4, a kod mene je bilo recimo oko 5 stepeni bolje eventualno, jer mi je underclockovan CPU bio.
Tu se vazdusni vrti na 100%, a vodeni 'ladi mu*a na pola snage.

A evo ti i moj video sa Liquid Freezerom, gde bas namerno snimam taj loading screen gde zna da skoci temp...

Prilozi

• Screenshot_20260226_061210_Gallery.jpg
    Screenshot_20260226_061210_Gallery.jpg
    66.7 KB · Pregleda: 8
  • Screenshot_20260226_061235_Gallery.jpg
    Screenshot_20260226_061235_Gallery.jpg
    121.1 KB · Pregleda: 8
  • Screenshot_20260226_061249_Gallery.jpg
    Screenshot_20260226_061249_Gallery.jpg
    73 KB · Pregleda: 8
Poslednja izmena:
Pozdrav narode, posto sam vec godinu i po samo na Thinkpad X280, doslo je vreme za promenu i povratak na dobar PC. Budzet mi je 240.000 RSD bez PDV ili 290.000 sa PDV. Delove moram kupiti u prodavnicama koje izdaju fiskalni (sem GPU, nju uzimam polovnu). PC ce se primarno koristiti za obradu fotografija, nesto malo i videa i za gaming naravno.

Ono sto razmatram je:
MB: MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI - 33.200 RSD
PSU:
Be Quiet Pure Power 12 M 1200W BN346 - 27.600 RSD
CPU:
AMD Ryzen 7 9800X3D (TRAY BEZ KULERA) - 58.600 RSD
Kuler:
ThermalRight Peerless Assassin 120 SE Black - 8.900 RSD
RAM:
Corsair Vengeance DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CMK32GX5M2B6000C38 - 55.700 RSD 😭
SSD:
Kingston KC3000 1TB - iskoristicu iz laptopa
Monitor: ASUS Monitor ProArt PA278QV - 29.000 RSD
Kuciste:
Fractal Meshify 3 - 17.200 RSD ili Fractal Torrent - 23.700 RSD
Cene su sa PDV

RAM je kompatibilan koliko sam video na sajtu MSI-a, ali verujem da znate i za nesto bolje/kvalitetnije. GPU bih uzeo polovnu do oko 500 EUR pa bih kasnije eventualno uzeo bolju. Razmisljao sam o RTX 3090, RTX 3080 TI, RX 7900 XT ili RX 7800 XT.

Sta mislite o ovoj kombinaciji? Hvala unapred na savetima!
Променио бих - кућиште Antec flux SE (нема стаклену страну).
Има могућност за двa 140mm вента који иду испод графичке и хладе.
Добијаш и један 120mm за графу у пакету
Напајање Seasonic vertex PX

torrent ima mnogo bolji airflow, ne znam zasto bi iko za air cooling izabrao mesify 3, jedino ako ti je lepse ovo drugo.
Торент је доста бучан, па коме не смета...
650 Tomahawk је сјајна плоча само немаш где да је узмеш

Poslednja izmena:
Ako je primarna obrada fotografija razmisli možda o nekom boljem/većem monitoru. Daleko od toga da je Proart loš (i sam imam jedan), ali "QV" su najslabiji modeli.
Ne bih isao na veci posto meni najvice odgovara ekran od 25 inca, a 27 mi je maksimum. Monitori vise klase su uglavnom 4K sto mislim da mi nije potrebno.

Ako je primarna obrada fotografije mozda moze i neki non X3D cpu da se razmotri npr 9900x koji je jeftini sigurno 10.000. A dobar je za poslovn svrhe. Razlika ode na neku X870(e) ploču npr.
I ja bih pre vodeno nego vazdušno pogotovu ako cpu radi posao. Npr Corsair Nautilus 360 RS 14.000rsd.
Grafička polovna od navedenih u zavisnosti od cene po kojim ih nalaziš. Ako nisi gadljiv na već prilično matore Nvidie onda su one ok izbor ali se treba uzeti u obzir da su to modeli koji su muški 'terani' uglavnom tako da bih ja pre išao na sledeću generaciju. Takodje i zbog duže podrške, vidiš kako im se cefnulo da ugase 60% komercijalne proizvodnje tako može i za podršku da im padne na pamet (kao AMD što je imao ideju pa kad se digla galama onda je bilo 'nismo tako mislili').
Drzao bih se X3D-a jer po nekim recenzijama ima slicne ili bolje performanse u Photoshop. Citao sam da X870 ploce imaju dosta problema u odnosu na B850. Za Tomahawk nisam nasao neke zalbe u odnosu na broj zalbi na X870 ploce.
Razmisljam da dodam jos novca pa da uzmem novu RX9070XT za 78.400 (bez PDV).

To sve može i jeftinije pa da se novac uloži u nešto poput 5070Ti i/ili bolji monitor...

Asus B650E-Plus Wifi deluje kao jako dobra ploča za 20000. Ili MSI B650 Tomahawk Wifi.
Slažem se sa preporukom za 9900x ili možda 9700x (uz aktiviran PBO) ili 7900X. Samo na procesoru bi mogao da uštediš 80-200€ a uopšte ne bi izgubio mnogo. X3D procesori su stupidno skupi...
Mislim da je Kingston Fury Beast KF560C30BBEK2-32 bolji izbor za RAM, Kingston se generalno malo bolje pokazao od Corsaira a i za nijansu je jeftiniji...
Napajanje: Antec NeoECO NE1000G M ATX 3.0. 1000W je i više no dovoljno, ima 10 godina garancije, dobro se kotira i cena mu je odlična.
Asus GT302 kućište ima fantastičan airflow i dobru izradu za samo 15000. Meshify 3 ima odličan airflow ali prima samo 240mm AIO i nema filtere, plus inferiornija izrada od Asusa...
Od vazdušnih kulera, trenutno je kod nas best buy Thermalright Peerless Assassin 140 Digital ARGB za 55€ (ali je beo). Od vodenih verovatno Arctic LFIII Pro.

Potencijalno bi mogao da uštediš 300+ evra, što nije malo, a svejedno bi imao dobru mašinu...
Razmislicu o B650 Tomahawk. X3D znaci u igrama, a po ovoj recenziji ima i odlicne performanse u Photoshop-u i Lightroom-u. Mada, razmislicu i o 97/9900X mozda.
Sta mislis o G.SKILL F5-6000J3636F16GX2-FX5 koji je 50EUR jeftiniji od Kingstona i Corsaira?
Hvala za info o napajanju, ima ga za 17.320 sa PDV u ATOMu i vidim da ima ocenu A u listi tako da je dobra opcija.
GT302 kuciste mi nije lepo na oko, ali zarad funkcionalnosti cu razmisliti o njemu.
Da, vidim da taj kuler nema na stanju ni kod nas, a ni u Ipon-u. Volim samo crnu boju komponenti tako da bela ne dolazi u obzir nikako.
Cilj mi je da iskoristim navedeni budzet maksimalno ili malo da dodam. Hvala ti na detaljnom odgovor
Променио бих - кућиште Antec flux SE (нема стаклену страну).
Има могућност за двa 140mm вента који иду испод графичке и хладе.
Добијаш и један 120mm за графу у пакету
Напајање Seasonic vertex PX

Торент је доста бучан, па коме не смета...
650 Tomahawk је сјајна плоча само немаш где да је узмеш
Meni je lepse kad kuciste ima staklo, tako da bi Antec Flux Pro razmotrio. Napajanje je dosta skuplje od Antec NeoECO NE1000G M ATX 3.0. 1000W, a Antec ima dobru ocenu i snaga zadovoljava ostale komponente pa bih pre njega nego Seasonic.
Ovo mi deluje najprivlačnije,samo što ga kolje dužina garancije,šteta.

Naravno,ako se juri 1200w
Da, garancija u odnosu na ostale je bas kratka. I 1000W dolazi u obzir s obzirom da je zadovoljavajuce.

E sad, nesto ovako mi pada na pamet:
9800X3D
Antec NeoECO NE1000G M ATX 3.0. 1000W
B850 Tomahawk
Peerless Assassin 140 crni (ima na KP, to bih uzeo za kes na kraju krajeva) ili Arctic Liquid Freezer III Pro 420
(mozda bih i probao prvi put vodeno, s obzirom na potencijalno nize temp. uz manju buku (sa Antec kucistem))
GSkill F5-6000J3636F16GX2-FX5 ili predlozeni Kingston
Antec FLUX PRO (ako bi se islo na vodeno) ili Fractal Torrent/Meshify (ako bi se islo na vazdusno)
ProArt prvobitno navedeni monitor
RX9070XT Pulse

Sa vodenim hladjenjem i skupljim komponentama (koje sam naveo u sl. delu) iznosi 270.000 dinara bez PDV, sto mi je ok.

Razlika izmedju vodenog i vazdusnog je 5.000; razlika izmedju navedenog RAMa je 2.000; razlika izmedju navedenih kucista je ~3.000. Razlika izmedju 9800X3D i 9900X je 6.000, a opet, stalo mi je i do gaming performansi i ta razlika me ne vadi.

Sta gejmeri pisu o obradi forografija, to je da se obesis, skoro ko Dzefri,,,
Dakle, nikakvo vodeno ti ne treba, cpu uglavnom nikada ne radi maksimalno u PS i LR, osim kod eksporta iz LR i importa sa kartice... to svako vazdusno hladi bez problema.
Idi na 9700x, sve na jednom ccd, veci klok, Adobe to voli jako. Ostavi se ludorija sa X3D cpu
Memorija moze i manja brzina ali latencija je bitna, kolicina je najbitnija, nikad dosta za Adobe.
Ono najvaznije, ako sve stavis na jedan ssd, i sistem i LR katalog i scratch i cashe particiju, plus fajlovi, ima komp da ti se radi na nivou Celerona.
Dakle da zabetoniramo jednom zauvek.
Jedan ssd - sistem i programi
drugi ssd - cashe/scratch i catalog, moze i neki manji 500gb
treci disk, slobodno hd - tamo pohranjeni fajlovi sa kojima radis.
Ne treba ti 9070xt pulse - bacanje para za fotografiju, zavrsice ti i 6600 posao
Ne treba ti nikakav dramatican airflow u kucistu.
Da ponovim, memorija, memorija, memorija i ssdovi...

Naravno dzaba sve ako ne uzmes monitor koji ima bar 100% srgb i barem 95% adobe rgb pokrivenosti.

Poslednja izmena:
Ne bih isao na veci posto meni najvice odgovara ekran od 25 inca, a 27 mi je maksimum. Monitori vise klase su uglavnom 4K sto mislim da mi nije potrebno.

Drzao bih se X3D-a jer po nekim recenzijama ima slicne ili bolje performanse u Photoshop. Citao sam da X870 ploce imaju dosta problema u odnosu na B850. Za Tomahawk nisam nasao neke zalbe u odnosu na broj zalbi na X870 ploce.
Razmisljam da dodam jos novca pa da uzmem novu RX9070XT za 78.400 (bez PDV).

Razmislicu o B650 Tomahawk. X3D znaci u igrama, a po ovoj recenziji ima i odlicne performanse u Photoshop-u i Lightroom-u. Mada, razmislicu i o 97/9900X mozda.
Sta mislis o G.SKILL F5-6000J3636F16GX2-FX5 koji je 50EUR jeftiniji od Kingstona i Corsaira?
Hvala za info o napajanju, ima ga za 17.320 sa PDV u ATOMu i vidim da ima ocenu A u listi tako da je dobra opcija.
GT302 kuciste mi nije lepo na oko, ali zarad funkcionalnosti cu razmisliti o njemu.
Da, vidim da taj kuler nema na stanju ni kod nas, a ni u Ipon-u. Volim samo crnu boju komponenti tako da bela ne dolazi u obzir nikako.
Cilj mi je da iskoristim navedeni budzet maksimalno ili malo da dodam. Hvala ti na detaljnom odgovor

Meni je lepse kad kuciste ima staklo, tako da bi Antec Flux Pro razmotrio. Napajanje je dosta skuplje od Antec NeoECO NE1000G M ATX 3.0. 1000W, a Antec ima dobru ocenu i snaga zadovoljava ostale komponente pa bih pre njega nego Seasonic.

Da, garancija u odnosu na ostale je bas kratka. I 1000W dolazi u obzir s obzirom da je zadovoljavajuce.

E sad, nesto ovako mi pada na pamet:
9800X3D
Antec NeoECO NE1000G M ATX 3.0. 1000W
B850 Tomahawk
Peerless Assassin 140 crni (ima na KP, to bih uzeo za kes na kraju krajeva) ili Arctic Liquid Freezer III Pro 420
(mozda bih i probao prvi put vodeno, s obzirom na potencijalno nize temp. uz manju buku (sa Antec kucistem))
GSkill F5-6000J3636F16GX2-FX5 ili predlozeni Kingston
Antec FLUX PRO (ako bi se islo na vodeno) ili Fractal Torrent/Meshify (ako bi se islo na vazdusno)
ProArt prvobitno navedeni monitor
RX9070XT Pulse

Sa vodenim hladjenjem i skupljim komponentama (koje sam naveo u sl. delu) iznosi 270.000 dinara bez PDV, sto mi je ok.

Razlika izmedju vodenog i vazdusnog je 5.000; razlika izmedju navedenog RAMa je 2.000; razlika izmedju navedenih kucista je ~3.000. Razlika izmedju 9800X3D i 9900X je 6.000, a opet, stalo mi je i do gaming performansi i ta razlika me ne vadi.
Кад имаш стакло температуре су веће и бука је за нијансу већа.
А на жалост стакло може и да пукне.
Поента Antec SE није само недостатак стакла.
За повољну цену имаш могућност монтаже две 140 mm на одељку са напајањем, тачно испод графе.
Други модели или немају могућност монтирања два вента испод графичке(већ само једног), или имају али су то две 120mm. Или су већи и/или скупљи модели па је Antec најнижи са опцијом монтирања две 140mm код графичке.
Имаш Antec flux (без SE) са стакленом страном ако би то одлучио.
Шта год да узмеш провери димензије.
Flux pro је рецимо огромно кућиште.
Неко је за тај габарит и цену око 25.000 помињао Asus али размисли да ли ти одговарају или не тако велика кућишта.
Што се тиче перформансе у играма, да ли планираш fhd или 2k играње ? Које игре планираш да завртиш ?

Poslednja izmena:
Sta gejmeri pisu o obradi forografija, to je da se obesis, skoro ko Dzefri,,,
Dakle, nikakvo vodeno ti ne treba, cpu uglavnom nikada ne radi maksimalno u PS i LR, osim kod eksporta iz LR i importa sa kartice... to svako vazdusno hladi bez problema.
Idi na 9700x, sve na jednom ccd, veci klok, Adobe to voli jako. Ostavi se ludorija sa X3D cpu
Memorija moze i manja brzina ali latencija je bitna, kolicina je najbitnija, nikad dosta za Adobe.
Ono najvaznije, ako sve stavis na jedan ssd, i sistem i LR katalog i scratch i cashe particiju, plus fajlovi, ima komp da ti se radi na nivou Celerona.
Dakle da zabetoniramo jednom zauvek.
Jedan ssd - sistem i programi
drugi ssd - cashe/scratch i catalog, moze i neki manji 500gb
treci disk, slobodno hd - tamo pohranjeni fajlovi sa kojima radis.
Ne treba ti 9070xt pulse - bacanje para za fotografiju, zavrsice ti i 6600 posao
Ne treba ti nikakav dramatican airflow u kucistu.
Da ponovim, memorija, memorija, memorija i ssdovi...

Naravno dzaba sve ako ne uzmes monitor koji ima bar 100% srgb i barem 95% adobe rgb pokrivenosti.
Ali ne radi se samo o PS i LR, radi se i o gaming-u. S obzirom na nizu latenciju, onda bolje da uzmem predlozeni Kingston (CL30-36-36 u odnosu na 36-36-36-96).
Ne ide sve na jedan SSD naravno, imam jos 1 nvme (nije u rangu KC3000, ali je ok za igre i privremeno skladistenje) i 2 HDD-a. RX9070XT bih uzeo zbog igara.
Jasno za monitor, ali mogu naknadno uzeti drugi.

Кад имаш стакло температуре су веће и бука је за нијансу већа.
А на жалост стакло може и да пукне.
Поента Antec SE није само недостатак стакла.
За повољну цену имаш могућност монтаже две 140 mm на одељку са напајањем, тачно испод графе.
Други модели или немају могућност монтирања два вента испод графичке(већ само једног), или имају али су то две 120mm. Или су већи и/или скупљи модели па је Antec најнижи са опцијом монтирања две 140mm код графичке.
Имаш Antec flux (без SE) са стакленом страном ако би то одлучио.
Шта год да узмеш провери димензије.
Flux pro је рецимо огромно кућиште.
Неко је за тај габарит и цену око 25.000 помињао Asus али размисли да ли ти одговарају или не тако велика кућишта.
Што се тиче перформансе у играма, да ли планираш fhd или 2k играње ? Које игре планираш да завртиш ?
Jasno, ali mi dosta lepse izgleda kada vidim komponente. Moram dimenzije proveriti 2 puta pre porucivanja svega.
Gabaritna kucista mi ne smetaju, imam dosta prostora na stolu. Jedino smara kada ga detaljno cistim, ali to mi je tolerantno. Da, Jurodivi je pomenuo Asus GT302, ali nije mi estetski privlacno. Planiram igranje u 2k, a igrao bih Squad, Ready or Not, RDR2, God of War, BF6, Cyberpunk i sl.

Hvala jos jednom svima na savetima.

Ali ne radi se samo o PS i LR, radi se i o gaming-u. S obzirom na nizu latenciju, onda bolje da uzmem predlozeni Kingston (CL30-36-36 u odnosu na 36-36-36-96).
Ne ide sve na jedan SSD naravno, imam jos 1 nvme (nije u rangu KC3000, ali je ok za igre i privremeno skladistenje) i 2 HDD-a. RX9070XT bih uzeo zbog igara.
Jasno za monitor, ali mogu naknadno uzeti drugi.

Jasno, ali mi dosta lepse izgleda kada vidim komponente. Moram dimenzije proveriti 2 puta pre porucivanja svega.
Gabaritna kucista mi ne smetaju, imam dosta prostora na stolu. Jedino smara kada ga detaljno cistim, ali to mi je tolerantno. Da, Jurodivi je pomenuo Asus GT302, ali nije mi estetski privlacno. Planiram igranje u 2k, a igrao bih Squad, Ready or Not, RDR2, God of War, BF6, Cyberpunk i sl.

Hvala jos jednom svima na savetima.
За 2k више рендерује графика, a мање процесор.
Провери на јутјубу резултате.
Колико ја видим за неке игре је 9800x3d мало или исто по фрејмовима са слабијим процесорима.
Можеш узети неки мало слабији као stop gap (9900x или 9700x), а за вишак сачекати zen 6 процесор.
Не разумем се много у графичке али ако се не варам 9070 xt вуче више струје од 9070 а и није нешто много бржа.
Провери performance per watt. Можда ће ти значити.
Или да изабереш 9070 (без XT) служиће те добро.

Poslednja izmena:
Uzmi taj GSkill RAM ako je toliko jeftiniji.

Kakva kućišta voliš?
Mislim da nema potrebe da daješ 200+ evra za mrcine od kućišta, sve šta imaš staje i u normalna.
Lian Li Lancool 216 je isto odlično kućište za 100-tinak evra. Nema filter napred ali može da se naruči fabrički s Aliexpressa. Lancool 217 je fantastičan, ima ga na KP iz par domaćih radnji kao i iz HU...

За 2k више рендерује графика, a мање процесор.
Провери на јутјубу резултате.
Колико ја видим за неке игре је 9800x3d мало или исто по фрејмовима са слабијим процесорима.
Можеш узети неки мало слабији као stop gap (9900x или 9700x), а за вишак сачекати zen 6 процесор.
Не разумем се много у графичке али ако се не варам 9070 xt вуче више струје од 9070 а и није нешто много бржа.
Провери performance per watt. Можда ће ти значити.
Или да изабереш 9070 (без XT) служиће те добро.

Po ovom videu ispada da treba ici na 9600X ili 9700X za igre, i da 9800X3D nema neki uticaj na igre. Ne bih se oslanjao na Zen 6 jer ne bih da me cena neprijatno iznenadi (kao sada za RAM i SSD/HDD.
Svakako zelim jaci PSU koji ima 8+ godina garancije kako ne big morao da menjam na duzi period tako da mi potrosnja 9070 ne znaci puno, a i razlika je 3000 dinara.

Uzmi taj GSkill RAM ako je toliko jeftiniji.

Kakva kućišta voliš?
Mislim da nema potrebe da daješ 200+ evra za mrcine od kućišta, sve šta imaš staje i u normalna.
Lian Li Lancool 216 je isto odlično kućište za 100-tinak evra. Nema filter napred ali može da se naruči fabrički s Aliexpressa. Lancool 217 je fantastičan, ima ga na KP iz par domaćih radnji kao i iz HU...
Nasao sam malopre Kingston za 40.100 bez PDV tako da cu uzeti njega.
Ono sto preferiram kod kucistaje da sa prednje strane ima mesh sa ventilatorima, staklo sa jedne strane (jer volim da vidim komponente), RGB mi je totalno nebitan jer ga ne koristim. Drvene elemente tolerisem samo ako su suptilni i sa jedne strane (mada ne vidim neku poentu drvenih elemenata). Sto se tice dimenzije, nije mi problem jer imam prostora dovoljno, a i ranije sam imao MS Armor kuciste koje je bilo nesto manjih dimenzija (par cm) od Antec Flux Pro.

Lancool 216 mi se svidja iskreno, a 217 ima previse drvenih elemenata za moj ukus. Svidja mi se i sto 216 ima mogucnost vertikalnog montiranja GPU. Ipak sam se odlucio da probam vodeno hladnjenje pa cu ici na Arctic Freezer III Pro 360.

To ti je neki srednji rang,budzet varijanta.Mada nema mnogo podataka
Video sam samo da je na Linusovoj listi ocenjen sa A. Mislis da je negde zakinuto na kvalitetu u odnosu na npr. Be Quiet Pure Power 12 M 1200W BN346 Gold ili ThermalTake Toughpower GF3 80+ 1200W Gold koje razmatram koja su isto ocenjena sa A. @jurodivi sta ti mislis?
Ako su druga dva kvalitetnija i bolja na duze staze, komotno bi ih uzeo. Znam da su overkill, ali to i zelim sa PSU.

Sve su to dobra napajanja,samo treba razumeti da ima kod njih i kod drugih kompromisa.Ako su A tier ne znači da su vrhunska.Npr odlično BQ pure power je tek na 2 nivou od njihovih 5 linija atx.Ne verujem ni da je antec gor.
Ja bi lično izabrao dovoljno dobro sa dobrom garancijom i najboljom cenom.
A u odnosu ta ta dva verovatno bi dao prednost TT.
Opet kazem zavisi od cene i garancije.

U prodavnicama gde ima TT ne pise da ima duzu garanciju od 2 godine, dok za druga dva pise 2+8. Doduse moguce je da na nasim sajtovima nije ni navedena ta informacija jer na sajtu TT pise da ima 10 god. garancije.

Ne razumem se puno u napajanja pa pratim tu listu. Imas li jos neki predlog pored NZXT-a, s obzirom da ono ima garanciju samo 3 godine (kod nas)?

Hardware Busters ima test jednog napajanja sa istim iznutricama/platformom kao Antec NeoEco i dobro se pokazalo. Mogu da se razlikuju ventilatori ili kablovi/zaštite ali generalno bi se Antec ponašao isto.
Pure Power 12M je isto dobar ali verovatno i skuplji a i nema potrebe za 1200W...grafička će da ti vuče 300-340W bez undervolta (u slučaju 9070XT ili 5070Ti, manje ako uzmeš nešto slabije) i to samo kad je maximalno opterećena, procesor možda 120-170 bez undervolta/Eco moda, dakle imaš još poprilično rezerve. Čak bi i 850W završilo posao...

Kad smo kod grafičke, ne znam šta bi koristio za obradu videa ali programi poput DaVinci Resolve tipično bolje šljakaju sa NVidijom, plus mislim da je bolji izbor i za igre. Problem je raspoloživost i cena, 5070Ti je bar 100-150e skuplji od 9070XT...
9070 non-XT isto nije loš izbor, zavisno od cene.

Lancool 216 je odličan za koliko košta. Jedino nema filter napred ali ga ima na Aliju (i to original Lian Lijev, ne aftermarket) ako ti treba. Lancool 217 je malo bolje osmišljen, dolazi sa filterom, ima možda najbolje rešenu prednju stranu koju sam video, prima 4 HDD-a (tebi verovatno nebitno)...
Ako ti se dopada 216, uzmi ga slobodno, više para za nešto drugo.

Imaš msi sa 10 god
To je ista platforma kao taj thermaltake.
Ako je i taj antec dovoljno dobar zašto da ne,dobra cena i garancija,nego mi taj antec NE zen,gold uvek muljao sa tim imenom i platformom,te kinesko tržište,te eu...a i ranije se koristilo za baš budzet varijantu to ime.
Neznam,ok je i fsp vita gm ako je cena dovoljno dobra.Ima beše 10 god garancije

Hardware Busters ima test jednog napajanja sa istim iznutricama/platformom kao Antec NeoEco i dobro se pokazalo. Mogu da se razlikuju ventilatori ili kablovi/zaštite ali generalno bi se Antec ponašao isto.
Pure Power 12M je isto dobar ali verovatno i skuplji a i nema potrebe za 1200W...grafička će da ti vuče 300-340W bez undervolta (u slučaju 9070XT ili 5070Ti, manje ako uzmeš nešto slabije) i to samo kad je maximalno opterećena, procesor možda 120-170 bez undervolta/Eco moda, dakle imaš još poprilično rezerve. Čak bi i 850W završilo posao...

Kad smo kod grafičke, ne znam šta bi koristio za obradu videa ali programi poput DaVinci Resolve tipično bolje šljakaju sa NVidijom, plus mislim da je bolji izbor i za igre. Problem je raspoloživost i cena, 5070Ti je bar 100-150e skuplji od 9070XT...
9070 non-XT isto nije loš izbor, zavisno od cene.

Lancool 216 je odličan za koliko košta. Jedino nema filter napred ali ga ima na Aliju (i to original Lian Lijev, ne aftermarket) ako ti treba. Lancool 217 je malo bolje osmišljen, dolazi sa filterom, ima možda najbolje rešenu prednju stranu koju sam video, prima 4 HDD-a (tebi verovatno nebitno)...
Ako ti se dopada 216, uzmi ga slobodno, više para za nešto drugo.
Da, Pure Power je skuplji 5.000 RSD sto mi je i tolerantno, ali razmislicu.

Sto se tice videa, nema neke teske obrade jer mi on nije primarni fokus, vise obradjujem fotografije. Gigabyte nesto ne mirisem pa sam gledao MSI Ventus 3x OC 5070ti koji kosta 111.500 bez PDV i koji je 35.000 skuplji od 9070XT. Ja bih uzeo 5070ti, ali mislim da ne vredi toliko vise. Mogu da zivim i bez ray tracing-a tako da cu veorvatno ici na 9070XT. Non-xt je samo 2-3000 jeftinija.

217 mi je lep model, osim onih drvenih elemenata na vrhu. Napred mogu da svarim, ali ostalo mi se cini previse. Ja cu imati 1-2 HDDa tako da se uklapam u 216.

Da, +300€ za 5070Ti je prevelika razlika...
Ako uzimaš 9070XT, slobodno uzmi neku od varijanti koje koriste 2 power konektora umesto 3, ne gubiš ništa a manje zezancija sa izborom napajanja i kablovima. Sapphire Pulse/Pure ili Powercolor Hellhound, na primer. Na žalost, mislim da oni imaju samo 2 godine garancije, modeli sa 3 godine su svi sa 3 konektora ako se dobro sećam...

• Like
Reagovanja: kVu
Nazad
Vrh Dno