Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav imam pitanje u vezi ugradnje.
Da li je ovakav nacin postavljanja cevi(sa strane a ne direktno iza UJ) pogresan i da li ce klima biti bucnija ili prenositi vise vibracija u odnosu kad bi isle direktno iza kroz zid?
Meni bi konkretno trebalo da mi ove cevi izadju sa desne bocne strane.

Prilozi

• IMG_20260224_071306853.jpg
    IMG_20260224_071306853.jpg
    158.7 KB · Pregleda: 163
Nije pogrešan

Pozdrav imam pitanje u vezi ugradnje.
Da li je ovakav nacin postavljanja cevi(sa strane a ne direktno iza UJ) pogresan i da li ce klima biti bucnija ili prenositi vise vibracija u odnosu kad bi isle direktno iza kroz zid?
Meni bi konkretno trebalo da mi ove cevi izadju sa desne bocne strane.
Ugradnja ide ili sa strana ili iza i nornalno je, za vibracije je bitno da ti iza klime vanjske namota koji krug cijevi

Sta mi predlazete za ovu moju situaciju. Jednosoban nov stan, za sada ce se izdavati, posle cu se verovatno prebaciti za stan na dan. Pa sam hteo da vec sada ugradim klimu. Gledao sam neke Vox za oko 28000 din ali se razmisljam o sledecem. Znam da neke klime imaju onaj hotel mode gde se zakljuca da ne moze da se spusti npr temp nize od 21C ili vise od npr 26C ako treba da se greje. Time ce gost i dalje imati komfor a meni ce izbeci nepotrebne vece troskove za struju. E sada ne znam da li ima ako neko ne boravi u stanu da ne moze da radi klima? U hotelima se to resava karticama ili kada se otvori prozor od terase a tako nesto me ne zanima. Sta mi predlazete? Instalacija vec postoji ostaje samo da se namontira, ne planiram nesto previse da platim klimu.

Клима са вајфај функцијом, па можеш даљински да подесиш температуру по својој жељи, могу да се направе и временски профили који би сваких сат времена “ресетовали” температуру на жељену вредност. Још боље додати видео надзор па можеш да пратиш кад неко отвара прозор или ради нешто друго безобразно.

Ma klimu nikada ne gasiš, odu ljudi ti ćeš normalno otići do stana i smanjiti temperaturu
Ako budeš palio ili gasio klimu , samo će se prije pokvariti

Клима са вајфај функцијом, па можеш даљински да подесиш температуру по својој жељи, могу да се направе и временски профили који би сваких сат времена “ресетовали” температуру на жељену вредност. Још боље додати видео надзор па можеш да пратиш кад неко отвара прозор или ради нешто друго безобразно.
Ja predlazem kavez sa zmijom i u njemu daljinski od klime

Biraš najjeftiniji uređaj i onda se pitaš koliko će da troši?

Najbolje da gost zimi ponese za svaki slucaj kalorifer od 6kw 😀

Poslednja izmena:
Klima je montirana danas, stavljena na max temperaturu i na max fan speed.
Posle 7-8 minuta je pokazala 50°
U pitanju je klima 12000btu 3.5kw
Radila je 7 sati i potrosila 8kwh, teperaturu je digla sa 7° na 22°.
Jel ova temperaturu na izduvu dobra?

Prilozi

• IMG_20260227_180806058.jpg
    IMG_20260227_180806058.jpg
    66.8 KB · Pregleda: 91
Klima je montirana danas, stavljena na max temperaturu i na max fan speed.
Posle 7-8 minuta je pokazala 50°
U pitanju je klima 12000btu 3.5kw
Radila je 7 sati i potrosila 8kwh, teperaturu je digla sa 7° na 22°.
Jel ova temperaturu na izduvu dobra?
Temperatura izduva se mjeri na najmanjoj brzini. Dobra je s obzirom da je na max fan. Sve od 50 na gore je dobro

Ajd' kad već pišete potrošnju, napišite na koju sobnu temperaturu i koliki i kako izolovani prostor greju, da bi nekog smisla imala i da ne moramo da kopamo po porukama ne bi li našli informaciju! 😉

Ovako se svede na isto kao kad bih rekao da moj auto "troši 25l goriva", a koji auto, kog goriva, na koliko km, gradske ili vožnje po auto putu ... -> e za to valjda svi imate telepatske sposobnosti ili "kuglu" pa gledajte. 🙄

* Ne mora "roman" naravno, vrši posao i najkraće moguće: "24C sobne u dobro izolovanih otvorenih 30m2"

Kao na redditu da sam... Ne znam sta je poenta ovih prozivki. Nemate pojma sta rade, ostavljaju po ceo dan ukljucenu klimu da bi kada se vrate bilo rashladjeno. Lepo sam pitao sam hotel mode ili nesto slicno. Da se zaboravio koja namena, da kazem hocu za sebe. Jer ocigledno bode u oci "nov stan" pa aj da prozivamo. I hotel mode nije nesto sto imaju skupe klime, a drugo uverio sam se i te skupe da nisu odavno tako kvalitetne.

@Rusi

Ako ćeš ti obezbeđivati internet/wifi, možda bi najbezbolnije bilo da uz klimu kupiš i pametnu utičnicu (Tapo) koja ti i meri potrošnju i obračunava cenu - pa jednostavno nek klimu koristi ko koliko i kako hoće - shodno čemu će na kraju meseca ili izlasku i platiti.
Pritom na Tapo aplikaciji možeš i podeliti (read only!) pristup, pa mogu i sami da prate.....

Što tiče sprečavanja ovih "pametnijih" da klimu jednostavno prebace sa pametne utičnice direktno u zid:
1. Skreneš pažnju da 0w potrošnje znači da su isto^^ uradili - što vodi u momentalni otkaz (naravno prvo utvrdi da potpuno isključena klima vuče nešto, da ne ispadneš nekorektan i nefer)
2. Oblepiš utikač od klime oko pametne utičnice što tanjom belom izolir trakom, pa napišeš nešto markerom preko sastava (teorije nema da odlepe/zalepe a da se ne vidi - ergo, prekontrolišeš pri izlasku/pre vraćanja depozita)

Naravno, najbolje oba. 🙂

Takođe, na Midea klimama, tj. u aplikaciji možeš videti i potrošnju i grafik rada (uključena/isključena, na koliko C i kolika je sobna*). Navedeno provereno imaš na Breezless (oba) i Xtreme (samo grafik rada), a samo potrošnju na Gree Cliviji (Airy/Amber/Pular nemaju nijedno ni drugo).
Za ostale modele i proizvođače ne znam iz prve ruke.

Znam da neke klime imaju onaj hotel mode gde se zakljuca da ne moze da se spusti npr temp nize od 21C ili vise od npr 26C ako treba da se greje.
Midea aplikacija ima opciju da ograničiš opseg podešavanja sobne, ali nisam testirao u praksi, tako da ne znam ni koliko sigurno radi ni da li se odnosi samo na podešavanje u aplikaciji ili i na daljinac.

* Midea iz nekog razloga (ne računa offset najverovatnije) prikazuje značajno veću sobnu od realne (za 2-4C), iako u realnosti prilično precizno prati zadatu, tako da imaj to u vidu ako se odlučiš za neki njihov model. S' pozitivnije strane, "greška" joj je konstanta, tako da ćeš brzo uhvatiti šablon, tj. razliku od realne sobne.

Prilozi

• Screenshot_2025-12-11-23-08-14-151_com.tplink.iot.jpg
    Screenshot_2025-12-11-23-08-14-151_com.tplink.iot.jpg
    61.8 KB · Pregleda: 65
  • Screenshot_2026-02-28-01-57-36-061_com.midea.ai.overseas.jpg
    Screenshot_2026-02-28-01-57-36-061_com.midea.ai.overseas.jpg
    54.6 KB · Pregleda: 43
  • IMG_20250502_200403.jpg
    IMG_20250502_200403.jpg
    77.2 KB · Pregleda: 44
  • IMG_20250502_184704.jpg
    IMG_20250502_184704.jpg
    105.5 KB · Pregleda: 43
  • IMG_20250502_184941.jpg
    IMG_20250502_184941.jpg
    193.2 KB · Pregleda: 54
Midea brezzeless+ 12 setovana na 22° ,uključena u proseku oko 9-10 sati dnevno,koristim je za 50 kvadrata u kombinaciji sa jednom gasnom peći od 7 Kw, kuća izolovana sa 5 cm stiropora,pvc stolarija.

Prilozi

• Screenshot_20260228_090723_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.jpg
    Screenshot_20260228_090723_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.jpg
    64.4 KB · Pregleda: 51
Kao na redditu da sam... Ne znam sta je poenta ovih prozivki. Nemate pojma sta rade, ostavljaju po ceo dan ukljucenu klimu da bi kada se vrate bilo rashladjeno. Lepo sam pitao sam hotel mode ili nesto slicno. Da se zaboravio koja namena, da kazem hocu za sebe. Jer ocigledno bode u oci "nov stan" pa aj da prozivamo. I hotel mode nije nesto sto imaju skupe klime, a drugo uverio sam se i te skupe da nisu odavno tako kvalitetne.
Da, pocrkasmo od ljubomore na tvoj nov stan.

A sada, odgovor na inicijalno pitanje, 2 identicna stana, dnevna sa kuhinjom i 1 spavaca, jedan stan se greje sa 12icom od 30k dinara, drugi sa 2 12ice od po 700e.
Jedan ima ~22m2, drugi 60m2, oba terase i balkonska vrata sa velikim prozorom sa strane, plafoni visoki, stanovi stari oko 100 godina, a dupla drvena stolarija verovatno upola toga, ali zidovi debeli da temp sa ugasenom klimom ne padaju ispod 15c.
Sama informacija o "jednosobnom" i "novom" stanu nam nista ne govori.

Moje iskustvo je da gosti to ili ne cackaju previse ili sta vise, stavljaju slabije nego ja sebi.
Racun za oba zajedno(posto je 1 stan adaptiran u 2 za stan na dan) je bio najveci u decembru i iznosio 20k, u januaru 15k dinara, standardni racuni bez grejanja su oko 5k.
Cisto da napomenem da grejanje za 45m2 u drugom stanu na centralno placamo oko 800e godisnje, gde za 80m2 sa losijom stolarijom izadje za celu sezonu upola toga.
Dodatno, zbog zasticene fasade, 2 klime imaju grejne kablove od oko 2m, sto dodatno povecava potrosnju.

Nemam ni wifi podesen na klimama i ako ga sve imaju...a ti svakako mozes da podesis, pa da kontrolises, mada ne znam koliko ce ti gost biti srecan kada mu "skratis" grejanje.

Koliko nisko ti modulira na minusima?
Uključim plinsku peć alfa 7 na 4-ti podeok i uključim klimu.U startu krene sa 1400-1500 w ,i tako troši jedno pola sata (setovana na 22°),i tada počinje da spušta potrošnju na 550-600 w i dostiže zadatu temperaturu 22°( uklučena i-feel funkcija) i podigne temperaturu na 23° ,i tada modulacija od 250w do 290w(zavisi kolika je spoljna temperatura),čim padne na 22° podiže na 570-600w.Fan držim na 60%,fina kultura rada ,u startu se unutrašnja jedinica pomalo čuje,ali kad dostigna zadatu temperaturu,nečujna. Mogu reći da je klima na grejanju odlična,a na hladjenju je fantastična.

Imam jedno pitanje u vezi velikih klima koje se monitraju na velike radnje u vezi spoljnih jedinica.
Da li ove spoljne jedinice u nekom svom režimu rada ispuštaju neke plinove-gasove, kao da neko ulje sagoreva, takav neki miris?

mene zanima ko moze da mi kaze kolko su dobre midea extreme i soltice modeli i koji gree modeli su njihovi ekvivalenti?
zanima me zbog primarnog grejanja...

mene zanima ko moze da mi kaze kolko su dobre midea extreme i soltice modeli i koji gree modeli su njihovi ekvivalenti?
zanima me zbog primarnog grejanja...
Grejao sam se na Midea Solistice 9000btu ove sezone, tj jednu sobu i deo hodnika pa ti mogu reci nesto o njoj.
Klima je malo bucnija kada radi, takodje kada pada kisa jako prenosi vibraciju na unutrasnju jedinicu.
Nije neki stedisa, s obzirom da je devetka trosila je oko 400w i vise na modulaciji.
Nema taj grejac tacne o kom svi pricaju nego neki grafitni premaz ali nije ni trebao.
Sto se tice samog grejanja tu nema ni jedne zamerke , zaista isporucuje toplotu kao luda u najhladnijim danima i u onim minusima. Jako lepo sam grejao taj deo stana i preporucuo bi je za grejanje svakako.
Imam i Midea Oasis koja je osetno boljeg kvaliteta ali je dosta skuplja.

Temperatura izduva se mjeri na najmanjoj brzini. Dobra je s obzirom da je na max fan. Sve od 50 na gore je dobro
Da se nadovezem na ovo, uzmem danas sondu da probam na najmanjoj brzini ventilatora kao sto si mi rekao.Pokazujeje maksimalno 47.4°
Jel se desavalo jos nekome da mu vecu temperaturu izbacuje na najvecoj brzini ventilatora?

Da se nadovezem na ovo, uzmem danas sondu da probam na najmanjoj brzini ventilatora kao sto si mi rekao.Pokazujeje maksimalno 47.4°
Jel se desavalo jos nekome da mu vecu temperaturu izbacuje na najvecoj brzini ventilatora?
Podesio si na najvecu temperaturu koju klima ima, heat i cekao 15tak min prije pocetka mjerenja ?

Podesio si na najvecu temperaturu koju klima ima, heat i cekao 15tak min prije pocetka mjerenja ?
Na najvecu temperaturu podesena, heat mode, 15 minuta radila na automackoj brzini ventilatora, zatim smanjena na najmanju brzinu, ubacena sonda i narednih 10 minuta je pokazivala od 46° do 47,4°.
Ali u trenutku merenja je u prostoriji bilo oko 12° jer se pomocni objekat trenutno ne greje.

Nazad
Vrh Dno