Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Pa kad se prijaviš na etias sistem isto mogu a te odbiju a bez tog odobrenja ne možeš da udjes u eu.

Dakle nije viza nego?
Pa i sada (dok Etias još ne radi) mogu da te odbiju na granici, bez obrazloženja.
I UK i US građanima će trebati isti ETIAS, kao što EU građanima za US treba ESTA ili za UK ETA.
Znači svi su svima uveli vize 🏆

Ne postoji apsolutna garancija prelaska granice. Možeš da dobiješ npr. ESTA autorizaciju, pa da ti zabrane ipak ulazak u SAD. Besmisleno je ovo nadmudrivanje i sitničanenje - zna se šta je viza, šta je autorizacija itd...

trenutno ne rade biometrijsku proveru za EU, bar nisu pre neki dan za EU. Skeniraju pasos samo i pogledaju te.

Ne rade i neće. EES i ETIAS nisu za građane EU.

Danas na prelazu Jaša Tomić ka Rumuniji. Prvi smo auto na prelazu, dvoje odraslih i dvoje dece. Jedva se sastaviše da nas uspešno slikaju. Sveukupno 15 minuta za jedan auto. U poređenju sa slikanjem i otiscima na Hrvatskoj granici drastično duže. Sina su slikali 5 puta dok nisu potvrdili da je u redu.

Nego autorizacija pre putovanja. Bolja varijanta - ako će te već odbiti, da znaš unapred, a ne da odeš do granice, pa te onda vrate nazad. Mi sa ovih prostora imamo traume iz devedesetih i sve nam izgleda kao viza. "Kad imaš samo čekić - sve počinje da liči na ekser"

Autorizacija? 🤦‍♂️

Nije šija nego vrat...

Ove podatke ćeš davati za tu autorizaciju:

When filling out the application, you will be asked to provide the following information:

• Personal information including your name(s), surname, date and place of birth, nationality, home address, parents’ first names, email address and phone number;
  • Travel document details;
  • Details about your level of education and current occupation;
  • Details about your intended travel and stay in any of the countries requiring ETIAS;
  • Details about any criminal convictions, any past travels to war or conflict zones, and whether you have recently been subject of a decision requiring you to leave the territory of any country.
Za vize nije trebalo većinu ovoga.

Autorizacija? 🤦‍♂️

Nije šija nego vrat...

Jesi vadio nekada Šegnen vizu?
Samo formular je bio na nekoliko stranica... O dokumentaciji da ne pričam: potvrde o zaposlenju, potvde o stanju bankovnih računa, pozivno pismo, potvrda o razlogu putovanja, rezervacija smeštaja, avio karte itd...

Zakazivanje termina, čekanje u redu, predavanje, pa čekanje da viza bude izdata... Na kraju ti daju single-pass vizu na nedelju dana i tako u krug.

Taj koji palamudi da je ETIAS isto što i viza, verovatno ide jednom godišnje u Grčku i to je to. Ko putuje često razume da je i ovo daleko bolje nego ludnica koju smo imali pre 15tak godina.

Poslednja izmena:
За визу је требало много више од овога.

Ni na jednom formularu me niko nikad nije pitao da li sam bio u ratom zahvacenom području, koja je moja stručna sprema niti da li sam osuđivan. I to pričam za "ozbiljnije" zemlje, za Grčku je tek bilo smešno...

Jesi vadio nekada Šegnen vizu?
Samo formular je bio na nekoliko stranica... O dokumentaciji da ne pričam: potvrde o zaposlenju, potvde o stanju bankovnih računa, pozivno pismo, potvrda o razlogu putovanja, rezervacija smeštaja, avio karte itd...

Zakazivanje termina, čekanje u redu, predavanje, pa čekanje da viza bude izdata... Na kraju ti daju single-pass vizu na nedelju dana i tako u krug.

Taj koji palamudi da je ETIAS isto što i viza, verovatno ide jednom godišnje u Grčku i to je to. Ko putuje često razume da je i ovo daleko bolje nego ludnica koju smo imali pre 15tak godina.

Najčešće Holandija i Italija, jednom Nemačka I tada sam jedino prilozio potvrdu o zaposlenju i pozivno pismo jer sam išao službeno.
Italijanima sam davao samo potvrde od hotela, nikad nisam išao poslom a nije se ni zakazivalo, isto kao kod Holandijana gde se uzimao broj rano ujutro. Za njih je bilo dovoljno isto od hotela ili domaćina gde ideš. Čak su mi jedno poslali faxom na ambasadu jer mi nije stiglo poštom na vreme. Potvrde druge vrste... Boze sačuvaj. Jedini haos je bio kod Nemaca, ono je bio užas i standardno za Grčku tamo od maja meseca, pa sam jednom tražio i dobio multiple entrance jer sam isao dva puta u dva meseca.

Poenta, provere su skoro iste, ako ne i veće, rezultat može da bude isti (da te odbiju i pre nego kreneš).
Svrha je potpuno ista, sigurnosne provere još veće.
I ni jedno nije garancija da ćeš ući kad se pojaviš na granici.
Pa ti palamudi da je razlika ogromna...

Ni na jednom formularu me niko nikad nije pitao da li sam bio u ratom zahvacenom području, koja je moja stručna sprema niti da li sam osuđivan. I to pričam za "ozbiljnije" zemlje, za Grčku je tek bilo smešno...

To je obavezan podatak za SAD, Kanadu...

Najčešće Holandija i Italija, jednom Nemačka I tada sam jedino prilozio potvrdu o zaposlenju i pozivno pismo jer sam išao službeno.
Italijanima sam davao samo potvrde od hotela, nikad nisam išao poslom a nije se ni zakazivalo, isto kao kod Holandijana gde se uzimao broj rano ujutro. Za njih je bilo dovoljno isto od hotela ili domaćina gde ideš. Čak su mi jedno poslali faxom na ambasadu jer mi nije stiglo poštom na vreme. Potvrde druge vrste... Boze sačuvaj. Jedini haos je bio kod Nemaca, ono je bio užas i standardno za Grčku tamo od maja meseca, pa sam jednom tražio i dobio multiple entrance jer sam isao dva puta u dva meseca.

Poenta, provere su skoro iste, ako ne i veće, rezultat može da bude isti (da te odbiju i pre nego kreneš).
Svrha je potpuno ista, sigurnosne provere još veće.
I ni jedno nije garancija da ćeš ući kad se pojaviš na granici.
Pa ti palamudi da je razlika ogromna...

Naravno da je ogromna razlika izmedju necega sto popunis i dobijes autorizaciju za par minuta i procesa gde ides u ambasadu na intervju, ostavljas pasos i dodatnu dokumentaciju. Jos ce nas ubedjivati da je bolje da nam uvedu vize ponovo.

Zato ovo i nije viza, ETIAS je bezbednosna provera.

European Travel Information and Authorisation System

I razlika je u tome sto sa vizom ti dobijas dozvolu da udjes u tu zemlju, a sa Etiasom samo dobijes zeleno svetlo da krenes na put, dok dozvolu ce ti izdati granicna policija!

Ovde razlika u misljenjima nastaje usled toga sto ljudi pod vizom smatraju samo sengen/uk/usa i slicne vize gde je bilo potrebno brdo dokumentacije i cekanja da bi se iste dobile. Sa druge strane postojale su i postoje vize koje se dobijaju na trivijalan nacin, obicno uplatom neke takse uz minimalnu proveru.
Da li je ETIAS bolji za putnike od procedure za sengen/uk/usa... vizu? Naravno, neuporedivo je bolji. Da li je i dalje vrsta vize? Jeste, sada je to viza u rangu ovih trivijalnih viza koje smo i do sada imali za neke zemlje.

Ovde razlika u misljenjima nastaje usled toga sto ljudi pod vizom smatraju samo sengen/uk/usa i slicne vize gde je bilo potrebno brdo dokumentacije i cekanja da bi se iste dobile. Sa druge strane postojale su i postoje vize koje se dobijaju na trivijalan nacin, obicno uplatom neke takse uz minimalnu proveru.
Da li je ETIAS bolji za putnike od procedure za sengen/uk/usa... vizu? Naravno, neuporedivo je bolji. Da li je i dalje vrsta vize? Jeste, sada je to viza u rangu ovih trivijalnih viza koje smo i do sada imali za neke zemlje.

O kojoj drugoj vizi da mislimo u temi koja se odnosi na EES, ETIAS i "sve što se tiče ulaska u EU"? 🙂

Autorizacija? 🤦‍♂️

Nije šija nego vrat...

Meni lično nije nikakav problem da odvojim 5 minuta svog vremena i popunim tražene podatke o sebi (koji oni već i imaju u svojim bazama). Verovatno to i služi samo da se proveri da li neko želi da prikrije nešto o sebi.
Ali mnogo smo se ulenjili i razmazili... što reče neko - trebalo bi nam uvesti vize na par meseci, čisto da se trgnemo malo...

Visa‑free entry

• No visa required at all for eligible nationalities
  • Entry is based on passport + conditions (length of stay, purpose)
  • Still subject to border control approval
pronadjite kako se EES uklapa u ovaj opis. Oh, wait - ne uklapa se.
A možete da palamudite koliko hoćete - EES je efektivno viza.

Visa‑free entry

• No visa required at all for eligible nationalities
  • Entry is based on passport + conditions (length of stay, purpose)
  • Still subject to border control approval
pronadjite kako se EES uklapa u ovaj opis. Oh, wait - ne uklapa se.
A možete da palamudite koliko hoćete - EES je efektivno viza.

Ponovo se mešaju EES i ESTA...

EES je zapravo ova treća stavka. ESTA je sadržana u stavci broj 2.
EU zapravo kasni 17 godina za Amerikom po ovom pitanju, a Velika Britanija ima isti sistem već nekoliko godina.

Tako je, pisao sam juče ovde, sa EU pasošem prošao Tovarnik i posle toga Bajakovo, klasična procedura, kao godinama unazad, skeniranje pasoša i pogled policajca na putnike. Sve ukupno 2min.
Prošao u nedelju u povratku iz Slovenije, svi smo izlazili na slikanje, ceo bus pored izlazio
Neviđena debilana...
Jel postoji neko iole razumno objašnjenje zašto se to slikanje radi svaki put na ulasku, izlasku u EU?
Razumem jednom ali svaki put to je bolesno.
Neko mi reče da Grci imaju pravo da to ne rade kad procene da je gužva znači neće raditi to nikad dok je sezona.

Prošao u nedelju u povratku iz Slovenije, svi smo izlazili na slikanje, ceo bus pored izlazio
Neviđena debilana...
Jel postoji neko iole razumno objašnjenje zašto se to slikanje radi svaki put na ulasku, izlasku u EU?
Neko mi reče da Grci imaju pravo da to ne rade kad procene da je gužva znači neće raditi to nikad dok je sezona.

Prilikom prvog ulaska se uzimaju svi biometrijski podaci za bazu na svake tri godine. Prilikom svakog sledećeg prelaska mogu da uzmu samo jedan biometrijski podatak, ne moraju sve, a kako bi uporedili sa bazom i pasošem tj. da bi utvrdili identitet. To je proces, prilikom svakog prelaska granice radi se biometrijska identifikacija.

Nego, što se tiče vozača kamiona 🙂
Gledao sam juče neki TV prilog, kaže ovaj neki pomoćnik ministra da je predlog naše Vlade da se izmeni Šengenski sporazum. Za izmenu treba da glasa svih 29 članica. Biće brzo rešeno, ako se ima u vidu da je trebalo 10+ godina da sam Šengenski sporazum stupi na snagu.

Pre par dana prilikom prelaska bugarske granice autom.

Odlazak - Standardno vozac da pasose kroz prozor policajcu, on skenira i nakon sto zavrsi, kaze ajde sad autom 5 metara napred i svi u kucicu jedan po jedan na slikanje. Slikaju i uzimaju otiske 4 prsta desne ruke ako vam je prvi put. Traje minut po osobi.

Povratak - standardno vozac daje pasose u kucicu kroz prozor. Policajac mu kroz prozor pruzi mali citac otiska prsta i proveri samo kaziprst. Ostali putnici moraju da izadju jer je kratak kabl za taj mali citac 🙂 Trajalo je duze nego na ulazu iako nisu slikali.

Neviđena debilana...
Grci kada god mogu zakomplikuju jos vise...tako da nisam siguran da je tvoj optimizam opravdan 😀

Grci kada god mogu zakomplikuju jos vise...tako da nisam siguran da je tvoj optimizam opravdan 😀
Nisu srbende otkrile 10 dana sa doručkom za 50-100$ na suludo mnogo mesta po Aziji, Tajland!, Vijetnam Maldivi
Karta moze da se ubode za 400-600
Sto se tice grka vecina ljudi sa ovim dodatnim ludilom je planiralo da Ne ide u Grčku ove godine dok nisu čuli da to neće primenjivati.

Nego, što se tiče vozača kamiona 🙂
Gledao sam juče neki TV prilog, kaže ovaj neki pomoćnik ministra da je predlog naše Vlade da se izmeni Šengenski sporazum. Za izmenu treba da glasa svih 29 članica. Biće brzo rešeno, ako se ima u vidu da je trebalo 10+ godina da sam Šengenski sporazum stupi na snagu.
Ne znam kako da ti kažem ali gledaš pogrešne priloge... Brzo rešeno, vidimo kako se brzo rešilo, EU nas je otkačila što se tiče toga, u najavi su nove blokade granica.

Vratiće oni i klasične vize, polako. Usvajanjem ovih nakaradnih zakona (koji štite vlast) smo ozbiljno ugrozili svoju poziciju za dalje napredovanje u EU tako da ništa dobro nećemo imati u narednom periodu.

Ne znam kako da ti kažem ali gledaš pogrešne priloge... Brzo rešeno, vidimo kako se brzo rešilo, EU nas je otkačila što se tiče toga, u najavi su nove blokade granica.

Vratiće oni i klasične vize, polako. Usvajanjem ovih nakaradnih zakona (koji štite vlast) smo ozbiljno ugrozili svoju poziciju za dalje napredovanje u EU tako da ništa dobro nećemo imati u narednom periodu.

Ironičan sam, valda je očigledno, ko normalan kao rešenje može da predloži izmenu Šengenskog sporazuma...

pošto meni nije jasno čemu tolika frka kad se ništa nije promenilo, lik objasnio ukratko šta se sve radilo

Vozači menjali imena i prezimena da bi dobijali nove pasoše?!
Zna se ko, kako i na koji način se dobiju dokumenta na drugo ime i prezime.
Da je bilo pranja pasoša da bi se izvadio drugi to stoji, ali ovo...
Ovaj drugar ne da ke*a, nego se umaza u ovom klipu.

Ma vozači su krivi za sve. Da njih nema, svima nama bi bio lakši život...

Ja sam lično video barem 5 (pravih) ličnih dokumenata za isto lice, sa različitim imenima. Da, masovno su to radile određene grupe ljudi, naravno ne vozači 🙂

Vozači menjali imena i prezimena da bi dobijali nove pasoše?!
Zna se ko, kako i na koji način se dobiju dokumenta na drugo ime i prezime.
Da je bilo pranja pasoša da bi se izvadio drugi to stoji, ali ovo...
Ovaj drugar ne da ke*a, nego se umaza u ovom klipu.
Gde on spomenu vozače?

Gde on spomenu vozače?
Tražimo dlaku u jajetu?

Pasoše su menjali svi oni mučenici koji su išli da rade po par meseci u Austriju, Nemačku... Da bi dopunili budžete kod kuće jer iz nekog razloga nisu mogli da odu i promene život, vezivalo ih je nešto za zavičaj.
On je sad pametan i snima klipove, a smem ruku u vatru da stavim da čim je otišao odmah je kupio "mečku" na kredit da se vidi kako je on uspeo u životu.
Ista ta EU je primila ko zna koliko miliona ovih emigranata u zadnjih 10 godina i sada se setila da tretira ljude koji pošteno rade svoj posao kao terorističku pretnju.

Nazad
Vrh Dno