Poceli da rade na kontinuiranoj pokrivenosti. U dobrom pravcu napreduje, jedva da je proslo dva meseca.Yettel je osvežio mapu pokrivenosti:
![]()
Mapa pokrivenosti
Yettel je prva mobilna mreža u Srbiji. Od početka komercijalnog poslovanja, 1994. godine, poverenje nam je ukazalo više od 3 miliona zadovoljnih korisnika.www.yettel.rs
Da, mogu postojati paralelni sistemi, to ne sprecava razvoj SA mreze.Imam jedno pitanje ako neko ima znanje o tome.
Da li mreža može da ima 5G SA jezgro, a ostatak mreže da bude 4G i 5G NSA, i da li je to put kojim operateri idu?
Zato što u najmanje 10 okruga nemaju ni jednu jedinu 5G baznu stanicu. Jer koriste Huawei. A Huawei u Srbiji za 5G je no-no.Možda nisam upratio, ali zašto kod ratela mts nema upisanu nijednu 5g stanicu?
Meni ovo izgleda fantastično. Veoma pregledno, fluidno i sa dosta korisnih informacija. Pogotovo mi se sviđa prikaz stanica na mapi. 👍 Definitivno ću posećivati ovu stranicu redovno. Svaka čast, iskreno.Serbia Cell Towers
purple-forest-083d85e1e.1.azurestaticapps.net
Au brate svaka cast!Pozdrav, mozda nekome bude zanimljivo. Napravio sam sajt za pregled evidentiranih baznih stanica sa RATEL-a. U principu ima tabelarni i prikaz u vidu mape. Na samoj mapi se moze desiti da bazne stanice razlicitih operatera nisu savrseno grupisane. Postoji i funkcija koja na svakih nekoliko dana povlaci RATEL-ove podatke i dodaje ih, ukoliko ima novih evidencija. Ta funkcija radi od leta prosle godine tako da se moze ispratiti kad su i sta dodavali od tad. Koliko sam ispratio, RATEL otprilike jednom mesecno dodajte nove evidencije. Izvor podataka je ovde: https://registar.ratel.rs/cyr/reg221
Naravno sve je u beta fazi jos uvek.
Javljajte kako vam se cini 🙂
Edit: Link izgleda malo cudno, zato sto je aplikacija trenutno na azure static web app - free tier-u. Nije virus, obecavam 🙂
Serbia Cell Towers
Sajt je super, pregledan i fluidan posebno mi se sviđaju mape.Pozdrav, mozda nekome bude zanimljivo. Napravio sam sajt za pregled evidentiranih baznih stanica sa RATEL-a. U principu ima tabelarni i prikaz u vidu mape. Na samoj mapi se moze desiti da bazne stanice razlicitih operatera nisu savrseno grupisane. Postoji i funkcija koja na svakih nekoliko dana povlaci RATEL-ove podatke i dodaje ih, ukoliko ima novih evidencija. Ta funkcija radi od leta prosle godine tako da se moze ispratiti kad su i sta dodavali od tad. Koliko sam ispratio, RATEL otprilike jednom mesecno dodajte nove evidencije. Izvor podataka je ovde: https://registar.ratel.rs/cyr/reg221
Edit: Link izgleda malo cudno, zato sto je aplikacija trenutno na azure static web app - free tier-u. Nije virus, obecavam 🙂
Serbia Cell Towers
Bukvalno mi je identična ideja jutros pala na pamet... kad ono večeras otvaram forum, ideja telepatijom ukradena, ali želja svakako ispunjena 🙂Pozdrav, mozda nekome bude zanimljivo. Napravio sam sajt za pregled evidentiranih baznih stanica sa RATEL-a. U principu ima tabelarni i prikaz u vidu mape. Na samoj mapi se moze desiti da bazne stanice razlicitih operatera nisu savrseno grupisane. Postoji i funkcija koja na svakih nekoliko dana povlaci RATEL-ove podatke i dodaje ih, ukoliko ima novih evidencija. Ta funkcija radi od leta prosle godine tako da se moze ispratiti kad su i sta dodavali od tad. Koliko sam ispratio, RATEL otprilike jednom mesecno dodajte nove evidencije. Izvor podataka je ovde: https://registar.ratel.rs/cyr/reg221
Što se ovoga tiče, Mapa 4G baznih stanica u Srbiji by TeleSrbija navodi ispod svoje interaktivne mape da su podaci ažurirani na dnevnom nivou iz istog izvora kao i tvoja mapa.Koliko sam ispratio, RATEL otprilike jednom mesecno dodajte nove evidencije.
Svaka čast na trudu! Zamolio bih te da staviš City gore pored Operator, Technology, Frequency (MHz), Added after. To važi i za Data i za Map.Pozdrav, mozda nekome bude zanimljivo. Napravio sam sajt za pregled evidentiranih baznih stanica sa RATEL-a. U principu ima tabelarni i prikaz u vidu mape. Na samoj mapi se moze desiti da bazne stanice razlicitih operatera nisu savrseno grupisane. Postoji i funkcija koja na svakih nekoliko dana povlaci RATEL-ove podatke i dodaje ih, ukoliko ima novih evidencija. Ta funkcija radi od leta prosle godine tako da se moze ispratiti kad su i sta dodavali od tad. Koliko sam ispratio, RATEL otprilike jednom mesecno dodajte nove evidencije. Izvor podataka je ovde: https://registar.ratel.rs/cyr/reg221
Serbia Cell Towers
Da, to znam, ali nema bukvalno nijedna upisana, iako znamo da imaju 5g stanice jer imaju 5g. Malo mi je čudno da nije baš nijedna upisana (bukvalno), nemoguće da su sve postavljene nakon poslednjeg ažuriranja ratela.Zato što u najmanje 10 okruga nemaju ni jednu jedinu 5G baznu stanicu. Jer koriste Huawei. A Huawei u Srbiji za 5G je no-no.
Најтачнија карта телесрбија и целмапер нису толико прецизни.Meni ovo izgleda fantastično. Veoma pregledno, fluidno i sa dosta korisnih informacija. Pogotovo mi se sviđa prikaz stanica na mapi. 👍 Definitivno ću posećivati ovu stranicu redovno. Svaka čast, iskreno.
Предлог:Hvala svima, ako imate sugestije, primetite greske, pisite 🙂
Na jugoistoku sve apsolutno isto, ni jedno novo manje mesto nije dobilo 5g. Nisu ostvarili nikakav napredak, u BG regionu mozda da.Poceli da rade na kontinuiranoj pokrivenosti. U dobrom pravcu napreduje, jedva da je proslo dva meseca.
Da, mogu postojati paralelni sistemi, to ne sprecava razvoj SA mreze.
Kako sad 4g 1800 ima slabiji signal od 5g 3700?
Kako sad 4g 1800 ima slabiji signal od 5g 3700?

Da, ali da se pokrije veca povrsina...Da li je recimo moguće da se na jednu baznu stanicu nakače više 5g predajnika, tj onih belih kutija i da se tako dobije jači 5g 3700 signal?
Ne sa vise nego sa jednom većom koja ima massive MIMO i band steering. Ona moze da projektuje putanju elektronskim upravljanem slicno ko starlink sto radi da pogodi satelit.Da li je recimo moguće da se na jednu baznu stanicu nakače više 5g predajnika, tj onih belih kutija i da se tako dobije jači 5g 3700 signal?
Kada ti cenis da ce vecina mreze preci na 5G SA? Ne nuzno telekom, vec za koga god mislis da ce prvi kompletirati migraciju na SA?Što se tiče 5G SA, volim kako @Echo sanjarski piše kao pravi zaljubljenik u tehnologiju i bilo bi lepo da je tako jednostavno (preskočimo NSA, odmah na cloud-native SA pa Advanced, uhvatimo talas), ali kao i svuda suštinski je najbitniji novac i ROI.
5G SA je užasno skup: potpuno novi core, nova automatizacija, open RAN elementi ( jer je danas suludo vezivati se za jednog vendora), ogromna ulaganja u hw/softver/obuku, nove licence za opremu, fiber backhaul/fronthaul, gustina baznih stanica, nove naknade za spektar…
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari