Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa I nije lose.

Imam jedno pitanje ako neko ima znanje o tome.
Da li mreža može da ima 5G SA jezgro, a ostatak mreže da bude 4G i 5G NSA, i da li je to put kojim operateri idu?

Moze naravno, tako se i radi generalno. 4G core(koji se koristi za NSA) mora da ostane u svakom slucaju.

Yettel je osvežio mapu pokrivenosti:

Poceli da rade na kontinuiranoj pokrivenosti. U dobrom pravcu napreduje, jedva da je proslo dva meseca.
Imam jedno pitanje ako neko ima znanje o tome.
Da li mreža može da ima 5G SA jezgro, a ostatak mreže da bude 4G i 5G NSA, i da li je to put kojim operateri idu?
Da, mogu postojati paralelni sistemi, to ne sprecava razvoj SA mreze.

Pozdrav, mozda nekome bude zanimljivo. Napravio sam sajt za pregled evidentiranih baznih stanica sa RATEL-a. U principu ima tabelarni i prikaz u vidu mape. Na samoj mapi se moze desiti da bazne stanice razlicitih operatera nisu savrseno grupisane. Postoji i funkcija koja na svakih nekoliko dana povlaci RATEL-ove podatke i dodaje ih, ukoliko ima novih evidencija. Ta funkcija radi od leta prosle godine tako da se moze ispratiti kad su i sta dodavali od tad. Koliko sam ispratio, RATEL otprilike jednom mesecno dodajte nove evidencije. Izvor podataka je ovde: https://registar.ratel.rs/cyr/reg221
Naravno sve je u beta fazi jos uvek.

Javljajte kako vam se cini 🙂

Edit: Link izgleda malo cudno, zato sto je aplikacija trenutno na azure static web app - free tier-u. Nije virus, obecavam 🙂

Možda nisam upratio, ali zašto kod ratela mts nema upisanu nijednu 5g stanicu?
Zato što u najmanje 10 okruga nemaju ni jednu jedinu 5G baznu stanicu. Jer koriste Huawei. A Huawei u Srbiji za 5G je no-no.

Pozdrav, mozda nekome bude zanimljivo. Napravio sam sajt za pregled evidentiranih baznih stanica sa RATEL-a. U principu ima tabelarni i prikaz u vidu mape. Na samoj mapi se moze desiti da bazne stanice razlicitih operatera nisu savrseno grupisane. Postoji i funkcija koja na svakih nekoliko dana povlaci RATEL-ove podatke i dodaje ih, ukoliko ima novih evidencija. Ta funkcija radi od leta prosle godine tako da se moze ispratiti kad su i sta dodavali od tad. Koliko sam ispratio, RATEL otprilike jednom mesecno dodajte nove evidencije. Izvor podataka je ovde: https://registar.ratel.rs/cyr/reg221

Edit: Link izgleda malo cudno, zato sto je aplikacija trenutno na azure static web app - free tier-u. Nije virus, obecavam 🙂

Au brate svaka cast!

Sajt je super, pregledan i fluidan posebno mi se sviđaju mape.
Obavezno pošalji novi link ako ga budeš menjao.
Svaka čast za trud i rad i učinjeno.

Hvala svima, ako imate sugestije, primetite greske, pisite 🙂

Bukvalno mi je identična ideja jutros pala na pamet... kad ono večeras otvaram forum, ideja telepatijom ukradena, ali želja svakako ispunjena 🙂
Odličan sajt, daleko je bolje odrađeno nego što bih ga ja ikad odradio.

Koliko sam ispratio, RATEL otprilike jednom mesecno dodajte nove evidencije.
Što se ovoga tiče, Mapa 4G baznih stanica u Srbiji by TeleSrbija navodi ispod svoje interaktivne mape da su podaci ažurirani na dnevnom nivou iz istog izvora kao i tvoja mapa.
Ipak, čini mi se da je tvoja informacija tačnija. Naime, danas sam na Šumicama - rasksnica Vojislava Ilića i Ustaničke (tačno iznad bivše pekare Nešić) uočio 5G panelke koje do pre par dana nisam ranije viđao. Nakon što sam proverio gore pomenuti sajt, tvoj sajt i CellMapper, nisam ni jednu baznu stanicu na toj lokaciji našao. Pretpostavljam da RATEL ažurira podatke na mesečnom nivou. Neka neko potvrdi da li sam u pravu ili ne.

Slika u spojleru ispod:
KNNaPcj.png

Poslednja izmena:
Hvala ti, telesrbija mapa realno zavrsava posao ali je koliko vidim za 4G samo i nema nikakvu evidenciju kada su dodate nove stance. A i zeleo sam dodatne filtera. Moguće da telesrbija navodi datum kada su oni zadnji put proveravali RATEL, al RATEL se definitivno ne ažurira svaki dan. Bas ću videti kada su tacno ažurirali evidencije.
Inače ova evidencija malo zaostaje sa realnim stanjem na terenu. Definitivno da puštaju stanice pa ih tek onda nakon nekog vremena evidentiraju.

Da, slažem se da TeleSrbija mapa nije loša i da završava posao, ali realno izgleda zaostalo i upravo joj nedostaju filteri koja tvoja mapa ima.

Ukoliko se ispostavi da RATEL zaista ažurira svoje podatke na mesečnom nivou, bilo bi kul ako bi mogao dodati (negde sa strane?) neki vid "statistike" - poređenje broja aktivnih 5G stanica sva tri operatera na mesečnom nivou, gde bi moglo da se isprati koliko stanica je koji operator pustio u rad u datom mesecu. Eto prve sugestije koja mi trenutno pada na pamet, a koja bi mogla biti od koristi, pogotovo za nas entuzijaste na ovom forumu.

Svaka čast na trudu! Zamolio bih te da staviš City gore pored Operator, Technology, Frequency (MHz), Added after. To važi i za Data i za Map.

Zato što u najmanje 10 okruga nemaju ni jednu jedinu 5G baznu stanicu. Jer koriste Huawei. A Huawei u Srbiji za 5G je no-no.
Da, to znam, ali nema bukvalno nijedna upisana, iako znamo da imaju 5g stanice jer imaju 5g. Malo mi je čudno da nije baš nijedna upisana (bukvalno), nemoguće da su sve postavljene nakon poslednjeg ažuriranja ratela.

Verovatno nece da se brukaju pa im lakse da verujemo da su samo lenji da ubace, a jesu.

Ni kod A1 koliko vidim na mapi nisu jоš uvek upisane B7 i B28, a ima ih. Takođe kod A1 nisu upisani ni sekundarni B3 od 10 Mhz širine.

Тај други Б3 никад нису ни уписивали, а треба да га укину.
Meni ovo izgleda fantastično. Veoma pregledno, fluidno i sa dosta korisnih informacija. Pogotovo mi se sviđa prikaz stanica na mapi. 👍 Definitivno ću posećivati ovu stranicu redovno. Svaka čast, iskreno.
Најтачнија карта телесрбија и целмапер нису толико прецизни.

Hvala svima, ako imate sugestije, primetite greske, pisite 🙂
Предлог:

Уколико се појавила нова 2/3/4/5г БС, неки нови бенд у оквиру одређене БС, да то буде означено или неком анимацијом саме тачке која означава базну станицу на мапи или неком променoм боје која се враћа на дефолт кад једном видимо промене. Такође слично нешто када се отвори падајући мени сектора БС-а за нове бендове(нпр. текст new испред 2100mhz…)

С’обзиром да оператери а поготово РАТЕЛ касне са ажурирањем нових информација, видимо да многи овде пријављују нове фрекфенције, не би било лоше да се база додатно допуњује са новим информација или са cellmapper-a (уколико је то могуће ) или да на твом сајту постоји нешто слично да регистровани корисници могу да пријављују промене…

Poceli da rade na kontinuiranoj pokrivenosti. U dobrom pravcu napreduje, jedva da je proslo dva meseca.

Da, mogu postojati paralelni sistemi, to ne sprecava razvoj SA mreze.
Na jugoistoku sve apsolutno isto, ni jedno novo manje mesto nije dobilo 5g. Nisu ostvarili nikakav napredak, u BG regionu mozda da.

A1 je bas krenuo ne da je samo 5G nego 5CC. Nek me ispravi neko ali mislim da ni ne moze vise od 5CC.

Kako sad 4g 1800 ima slabiji signal od 5g 3700?

Ovde je dosta loš signal, tako da je moguće iz nekog razloga tako da se namesti.

A moguće je i da je u konkretnom slučaju na delu E-UTRA-NR Dual Connectivity, odnosno da je osnovni 4G signal sa jedne bazne stanice, a sekundarni 5G signal sa druge bazne stanice, mada se to dešava uglavnom noću kada se 4G signal gasi na određenim baznim stanicama, kao npr. ovde:

Screenshot (199).png

Da li je recimo moguće da se na jednu baznu stanicu nakače više 5g predajnika, tj onih belih kutija i da se tako dobije jači 5g 3700 signal?

Što se tiče 5G SA, volim kako @Echo sanjarski piše kao pravi zaljubljenik u tehnologiju i bilo bi lepo da je tako jednostavno (preskočimo NSA, odmah na cloud-native SA pa Advanced, uhvatimo talas), ali kao i svuda suštinski je najbitniji novac i ROI.

5G SA je užasno skup: potpuno novi core, nova automatizacija, open RAN elementi ( jer je danas suludo vezivati se za jednog vendora), ogromna ulaganja u hw/softver/obuku, nove licence za opremu, fiber backhaul/fronthaul, gustina baznih stanica, nove naknade za spektar…
Kada ti cenis da ce vecina mreze preci na 5G SA? Ne nuzno telekom, vec za koga god mislis da ce prvi kompletirati migraciju na SA?

Nazad
Vrh Dno