Šta je novo?

Prečišćivač vode za piće

• Začetnik teme Začetnik teme valdy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa, znaci onda najbolje uzeti onu varijantu filtera ispod sudopere bez RO...
Koji god filter, dogod ima aktivni ugalj i ne radi totalnu demineralizaciju i nakon toga remineralizaciju.
Šta god neko misli, poslušajte me, nije destilovana voda (ili još gore demineralizova voda) za konzumaciju.
A remineralizacija nikada ne može da vrati sve što je bilo u vodi, a treba nam.
Ono što je pored filtera sa aktivnim ugljem još interesantno je filter sa srebrom, jer on isto hvata nečistoće kao i ugalj, s tim što, koliko me sećanje služi sa faksa, bolji je od uglja jer neutrališe manje partikule.
Uglavnom, bolji prečišćivači vode u okviru filtera obično imaju i jedan i drugi, s tim da se srebrni menja ređe, a ovaj sa ugljem češće.

A da li ste čuli za šungit i kakva su mišljenja?

Još nešto…
Ako kupujete flaširanu vodu gledajte sastav, ono sitno što piše, jer tu mora da piše sve i proizvođač odgovara za napisano.
Što se tiče šungit minerala, na osnovu onoga što sam pročitao, moj jedini zaključak je da, pošto je 96% ugljenik, doduše, različite strukture nego ugalj (ima kristalnu rešetku kao npr. dijamant, ali je drugačija), on radi pod jedan isti posao kao i aktivni ugalj - adsorpcija nečistoća iz vode, a to i piše.
E sad, niko nigde ne piše šta je onih 4% u sastavu, pročitao sam hvalospeve na račun tih 4%, ali niko da napiše šta je. Dok ne vidim šta je, ne mogu ništa da kažem i ja lično ne bih konzumirao, pošto na poverenje ne volim da sipam nešto u sebe. Ne kažem da je prodaja magle, ali nisam pobornik priče da je to sigurno super, jer je prirodno, pošto nije sve prirodno i dobro za nas.

U suštini, ispade da su oni filteri tipa Akvafor najadekvatniji, jer oni gledaju da odstrane teške metale iz vode i sl. A pošto voda ostaje tvrda onda pretpostavljam da se minerali poput kalcijuma i magnezijuma ne odstranjuju.
Ja Vlasinu kupujem primarno zbog aparata za kafu i same kafe jer tvrda voda uništi ukus - a i ketler i espreso mašinu jelte. Moja česmovača je užasno tvrda, kao što reče kolega iznad, sve je do cevi a ja sam u predgrađu Beograda gde su čak i outsource-ovali snabdevanje vode privatnoj kompaniji koja za to i nema licencu, naravno 🙂 Tvrdoća vode je takva da se bojler mora čistiti na svakih 8-10 meseci, u suprotnom ode grejač.
E sad, pošto sam duže vremena pio samo Vlasinu, shvatio sam da mi stvara potencijalne probleme, uvek sam noću morao da odlazim do wc-a i tek posle sam povezao da je to možda zbog same vode koja nema dovoljno minerala, i onda nizak TDS stvara potrebu za češćim mokrenjem jer remeti balans elektrolita u telu i tera bubrege da izbacuju tu vodu da održe balans. Kad sam počeo da pijem i česmovaču uz nju, to se, čini mi se, izbalansiralo. Možda samo starim, ali da li svi u ranim tridesetim imaju isti problem, ne znam 😀

Ne bih ja uzeo onaj xiaomi kao glavni za piće.
On je efikasan na određenom protoku i ako pustiš jači mlaz, šta se dešava? Ok bi mi bio za kuvanje i pranje voća. Za piće bih zadržao bokal sa strane.

Drugi mogući problem je što se u želucu podiže pH, pa kod nekoga ko nema višak kiseline može da napravi problem u varenju proteina, jer je za normalno varenje neophodan enzim pepsin, koji se stvara iz neaktivnog obilika pepsinogena u kiseloj sredini, na određenom pH.
Ovo zvuči zanimljivo, a i logično. Znaš li možda nešto više o ovome? Poput koliko (količinski, a i vremenski) bi neko trebalo da pije takvu vodu i da li bi uopšte imalo efekta, pa da zameni inhibitore protonske pumpe npr.

Voda sa alkalnim pH ne može u potpunosti da zameni inhibitore protonske pumpe, pogotovo kod osoba koje imaju GERB, ali može da pomogne itekako.
Da ne bih gušio ovde, plus za full objašnjenje ima da se piše, odgovoriću ti na pm.

U suštini, ispade da su oni filteri tipa Akvafor najadekvatniji, jer oni gledaju da odstrane teške metale iz vode i sl. A pošto voda ostaje tvrda onda pretpostavljam da se minerali poput kalcijuma i magnezijuma ne odstranjuju.
Ja Vlasinu kupujem primarno zbog aparata za kafu i same kafe jer tvrda voda uništi ukus - a i ketler i espreso mašinu jelte. Moja česmovača je užasno tvrda, kao što reče kolega iznad, sve je do cevi a ja sam u predgrađu Beograda gde su čak i outsource-ovali snabdevanje vode privatnoj kompaniji koja za to i nema licencu, naravno 🙂 Tvrdoća vode je takva da se bojler mora čistiti na svakih 8-10 meseci, u suprotnom ode grejač.
E sad, pošto sam duže vremena pio samo Vlasinu, shvatio sam da mi stvara potencijalne probleme, uvek sam noću morao da odlazim do wc-a i tek posle sam povezao da je to možda zbog same vode koja nema dovoljno minerala, i onda nizak TDS stvara potrebu za češćim mokrenjem jer remeti balans elektrolita u telu i tera bubrege da izbacuju tu vodu da održe balans. Kad sam počeo da pijem i česmovaču uz nju, to se, čini mi se, izbalansiralo. Možda samo starim, ali da li svi u ranim tridesetim imaju isti problem, ne znam 😀
Tvrdoća nije do cevi primarno, to je karakteristika same vode na izvorištu, a voda u BG spada u srednje tvrde vode.
Za omekšavanje vode se koriste tzv. omekšivači koji se npr. dodaju u mašinu za pranje veša, upravo iz razloga da sačuvaju grejače vode primarno.
Tvrda voda za naš organizam nije presudno loša, osim stvaranja kamenca i plaka na zubima i desnima, utiče na ukus, to da, i ostavlja tragove pri kuvanju na posuđu. Ko ima bojler i njemu pravi isti problem kao i u mašini za pranje veša, ali po nas žive organizme nije predudno loša.
Ono što je problem su stare bušne cevi kojima se doprema, jer usput pokupi i ono što ne treba, pa umesto da pijemo čistu vodu, mi pijemo izmenjenu, manje ili više.
Što se tiče tog češćeg mokrenja i vode, situacija je možda ustvari obrnuta. Ti si sa tom vodom češće mokrio, pod uslovom da je nisi unosio u većoj količini i da nisi promenio navike u ishrani, ne nužno zato što ona ima manje elektrolita, jer to što ti uneseš od važnih elektrolita koji utiču primarno na diurezu (količina izlučene mokraće) uneseš uglavnom i najviše hranom - to su Na u obliku NaCl i K u obliku soli K.
Kako god, sa vodom nije *******cija.

I jedan dodatak svima, pili ovo ili ono.
Mikrobiom…vrlo važno za sve nas je kakva nam je ravnoteža naših bakterija u organizmu, utiče bukvalno na celo naše biće. Ovo mi je preokupacija trenutno, malo se dublje bavim na poslu i mogu da kažem da je za svakog od nas skoro pa presudno da li “mazimo i pazimo” naš mikroorganizme ili ih maltretiramo. Generalno, svako ima svoj mikrobiom, na koji utiče sve što unesemo na usta u organizam, a naš balans i zdravlje umnogome zavisi od stanja naših mikroorganizama. Ako je neko nekad radio test intolerancije na hranu, to vam je u principu to. Svako treba da ima info šta je poželjno da unosi hranom, a šta ne, jer će mu mikrobiom biti funkcionalan ako jede adekvatno, pa će biti sa više energije i zdraviji.

Voda je najzdravije piće, česmovača ili flaša, unosite dovoljno, ne preterujte sa flaširanom, jer tu je još jedna opasnost iza ćoška - mikroplastika i ne manje loše, aditivi iz plastike koji se pod dejstvom UV zraka oslobađaju u vodu, pa se unose u organizam, a dobar deo tih aditiva ima strukturu sličnu hormonima.

Kako ti se ovo čini?
Izgleda mi da filtrira samo mehanički, ne petlja se oko hemije
Uzeo sam ovaj filter. Jedva se primeti nesto drugaciji ukus ali se miris bas oseti, tj sa filterom se ne oseti.
E sad, kosta 3300din i dobiju se 4 filtera. Jedan filter posebno kosta 1700din. Na moje pitanje gde im je tu logika da kupim jedan filter posebno me sinuju vec 3 puta na instagramu a na mejl ne odgovaraju 😂
Posle par dana keramicki (valjda) sloj se vec zuti, da l je voda prljava toliko ili svakako zuti od vode, ne znam

Primetićeš ukus kada prestaneš da koristiš.

Pozdrav, sta mislite o ovako nekom filteru za vodu?

Na osnovu svega procitanog, RO mi se cini kao nepotreban za nase uslove.

Ako je na konto mog pisanja zaključak da je RO nepotrebna za naš vodovod, to baš i nije skroz tačno.
Moj stav na osnovu nekog iskustva je da komercijalni filteri koji rade na principu RO nisu adekvatni i da mnogo više uklanjaju iz vode nego što treba da ukljanjaju, pa ih zato ne preporučujem.
Kada budem video filter koji će da ukloni tačno ono što treba, a ostavi ono što treba da ostavi, od mene iskrena preporuka. Do tada, ne preporučujem demineralizaciju i nakon toga remineralizaciju reverznom osmozom.
A što se tiče konkretno ovog filtera, dok se ne vidi specifikacija proizvođača gde on tačno navodi šta uklanja, u kom stepenu, a na šta nema nikakav efekat, to što su napisali, a što stvarno deluje sjajno, što se mene tiče, ne znači ništa, jedino je dobro kao reklama.

Poslednja izmena:
Da, delom je i na konto tvog pisanja. Ovo mi se ucinilo kao okej kompromis, al definitivno se ne razumem dovoljno u sve to. Za sad nisam pokusavao da nadjem detaljnije sta tacno uklanja i u kojoj meri osim ovih stvari sa linka.
Koliko vidim ima tri neka filtera, ovo je sa sajta:
K3 - Prečišava vodu od hlora, teških metala, rđe i organskih primesa od 5 mikrona i više. Smanjuje kamenac u vodi. Sadrži srebro koje ima antibakterijsko dejstvo.
K7 - Efikasno i bespovratno uklanja čak i mikro količine štetnih sastojaka, uključujući aktivni hlor, teške metale i organska jedinjenja. Efikasno filtrira nerastvorive primese, dimenzije od 0,8 mikrona.
KH - Otklanja tvrdoću vode, sprečava pojavu kamenca. Može da se regeneriše uz pomoć nejodirane soli.

Koliko je sad sve ovo sto pisu tacno, ko ce ga znati.

A što se tiče konkretno ovog filtera, dok se ne vidi specifikacija proizvođača gde on tačno navodi šta uklanja, u kom stepenu, a na šta nema nikakav efekat, to što su napisali, a što stvarno deluje sjajno, što se mene tiče, ne znači ništa, jedino je dobro kao reklama.
Da li ima neki komercijalni filter ovog tipa kod nas koji moze da se nabavi i da ima ove podatke podeljene? Mislim, ako su testirali, ne vidim sto ne bi podelili...

Ono što piše u proizvođačkoj specifikaciji mora da bude tačno, jer je koliko vidim proizvođač iz EU, a tamo nema zezanja sa specifikacijom, kazne su ogromne.
Ovo što piše na sajtu, taman da je 100% tako (nema razloga da nije), nije konkretno.
Koji teški metali? Koje organske primese? Koliko smanjuje kamenac u vodi? Koje mikrokoličine? Da li sve nerastvorne primese veće od 8 mikrona?
Jer ovo što su napisali da uklanja definitivno ne treba da bude u pijaćoj vodi i na oko deluje kao fantastično rešenje.

Nazad
Vrh Dno