Šta je novo?

Kako dobiti bolji internet u selu

• Začetnik teme Začetnik teme Xer
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na kutijama koje su postavljene po banderama stoji Telekom Srbija, kad ih pitaš prave se ludi
Smrdi mi na neku raspodelu takoreci terena. Iako pise telekom, probaj da zoves supernovu. Znam, supernova spada u okvir telekom grupe jos od 2021, ali tako funkcionise kod njih.

U Hrtkovcima tipa mozes samo supernova usluge, nema veze sto je to telekom, probas nazvati mts oni ce da se prave ludi, rece ti da nemas uslove.

Smrdi mi na neku raspodelu takoreci terena. Iako pise telekom, probaj da zoves supernovu. Znam, supernova spada u okvir telekom grupe jos od 2021, ali tako funkcionise kod njih.

U Hrtkovcima tipa mozes samo supernova usluge, nema veze sto je to telekom, probas nazvati mts oni ce da se prave ludi, rece ti da nemas uslove.
Vidim da ste pisali u još tema kako više od 5 godina ne puštaju internet u vasem mestu, da li ste napokon dobili ili?

Sve je to politika i obecavaju se kule i gradovi u predizbornim kampanjama. Cim prodju izbori, radovi stanu. Pre oko 3 godine je premijerka obecavala optiku u svakom selu, lepo je zvucalo. Sada izgleda to vise nije prioritet. Imamo prakticno 3 provajdera, tek da se ne kaze da je monopol, ali zdrave konkurencije nema.

@Zuel premijerka je obećavala "brz internet" u svakom selu, ubaciću malo podataka o samoj uredbi:

УРЕДБА о утврђивању Програма развоја широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним и неразвијеним подручјима Републике Србије за период 2024−2026. године "Службени гласник РС", број 68 од 9. августа 2024.
Заједничка изградња реализоваће се кроз два сегмента, и то:
– backhaul мрежа, која представља део широкопојасне мреже која повезује мрежу за приступ са core мрежом и која не омогућава директан приступ крајњим корисницима. То је део мреже у коме се агрегира саобраћај крајњих корисника, а чију ће изградњу финансирати Министарство;

– мрежа за приступ, која представља део широкопојасне мреже која повезује bacкhaul мрежу са објектима или уређајима крајњих корисника и може да буде фиксна ултрабрза мрежа за приступ или мобилна мрежа за приступ, а чију ће изградњу финансирати привредни субјект изабран на Јавном позиву.
Фиксна ултрабрза мрежа за приступ је фиксна мрежа за приступ која пружа услуге широкопојасног приступа са брзинама од најмање 100 Мb/s на технолошки неутралној основи. Мобилна мрежа за приступ је бежична мрежа која омогућава повезаност крајњих корисника на било коју локацију унутар подручја покривености сигналом мобилне мреже и која је заснована на једном или више IMT стандарда.
Tj ovde ne nigde ne piše optika već bilo koja tehnologija koja omogućava bar 100Mbps download (pa i DOCSIS coax). Onda su napisali:
Препознато је 1.503 насеља у Републици Србији са 225.180 домаћинстава у којима је потенцијално оправдана интервенција путем капиталних подстицаја, јер у истим испод 40% домаћинстава има могућност фиксног широкопојасног приступа, као и 1.323 насеља са 46.416 домаћинстава у којима је препозната потреба за интервенцијом која би такође могла бити реализована путем капиталних подстицаја.
Pod "fiksni širokopojasni pristup" smatraju bilo koju tehnologiju realizovanu putem bilo kog kabla koja daje brzinu prenosa od bar 30/4Mbps (što uključuje i VDSL ali ne i ADSL).
Država je u prethodnom periodu izradila detaljnu analizu stanja po pitanju dostupnosti fiksnog širokopojasnog interneta . U toku analize izrađene su mape dostupnosti širokopojasnog pristupa internetu u Republici Srbiji. Rezultati su pokazali da postoje ruralni predeli u kojima ne postoji ekonomski interes operatora da samostalno grade mrežu koja se zasniva na pristupu sledeće generacije, i da više od pola miliona domaćinstava nema pristup brzom internetu nove generacije.
Definicija "pristupa sledeće generacije" je iz dokumenta "Стратегија развоја система електронских комуникација у Републици Србији до 2027. године: 70/2024-3"
... Због тога се мери показатељ покривености домаћинстава у Републици Србији фиксним широкопојасним приступом од најмање 30 Mb/s (мреже за приступ следеће генерације – NGA), који такође показује скок од 67,8% у 2018. до 78,48% у 2022. години....

I na kraju, NALED su kao partner (možda grešim) drugog i koliko vidim ne istog ali sličnog projekta napisali:
Projekat zajedničke izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima
Period realizacije: avgust 2025. – februar 2027. (plus 12 meseci perioda prijave nedostataka)

Tokom projekta očekuje se izgradnja oko 4.700 kilometara optičke mreže koja će povezati 120.000 domaćinstava, 730 škola i približno 370.000 građana. Do sada je brzim internetom pokriveno 75% teritorije Republike Srbije, dok se realizacijom ovog projekta očekuje da 99% sela u Srbiji dobije internet brzine veće od 100Mbps.

Doveden je debeo kabl sa vlaknima koji je ukopan od grada do sela, lično sam gledao kad su ga postavljali. Takodje, razvukli su optiku po celom selu na postojećim i novim banderama i postavili neke ormariće na dnu bandera i neke crne valjkaste predmete na vrhovima bandera. Takodje kao i u gradovima , dosta namotanog kabla ostavljeno na banderama na vrhu. Radnike koji su postavljali kabl sam pitao i rekli su da je optika. Dakle, sve je postavljeno i sto posto je optika, da im se nije isplatilo valjda ne bi ni postavljali, eto meni nije jasno sad sta se ceka... Znam da su rekli da treba za mesec-dva da dodje neko da proveri kako je sve povezano postavljeno i da kaže puštaj ali ni posle godinu dana ništa, što mi ide na živce još više je činjenica da me ubedjuju da nije njihovo, nemaju pojma ko je postavio i neće biti optike za sada u planu, dok na ormarićima uredno piše Telekom Srbija.
Oni su takvo zlo da ja nemam reči !!!

Slikaj pa im pošalji dokaze na meil ili još bolje podršci na društvenim mrežama gde odmah imaš živu osobu koja to možeš dokazati. Najbolje ako još možeš da nađeš banderu blizu neke kuće gde može da se vidi i naziv ulice. Da ne bi bilo da su slikao na nekom drugom mestu.

Slikao je slikao isti je epilog.
I čim je selo u pitanju 98% je verovatnoća da je to Supernova optika a ne MTS optika.

danas sam pisao i supernovi (mts wfk) pa čekam odgovor nakon praznika, baš me interesuje šta će sad da slažu

Vidim da ste pisali u još tema kako više od 5 godina ne puštaju internet u vasem mestu, da li ste napokon dobili ili?
Nazalost ne, uzeo sam od A1 kucni internet.

Sad kad sagledam, nesto to meni smrdi, da supernovu nije otkupio telekom mislim da bih ja imao optiku u selu posto 99.99% su oni ti koji su finansirali razvlacenje do mog sela posto u susednom jeste samo supernova kao i u svim ostalim selima u mom krugu, dok sa druge strane opstine Rume cuo sam da orion drzi.

dok sa druge strane opstine Rume cuo sam da orion drzi.
I moje selo (Putinci) i susedna dva (Donji Petrovci i Žarkovac) takođe iz opštine Ruma imaju i Orion optiku i Supernova optiku.
Orion je kablove postavljao u leto 2019. a Supernova na proleće 2021. počela a radovi su im trajalo do jeseni 😅

ovde ne nigde ne piše optika već bilo koja tehnologija koja omogućava bar 100Mbps download
Rekla je na televiziji da ce sva sela biti povezana super brzim internetom. A 30 Mbps u danasnje vreme nista ne znaci, osim mozda nekima koji nisu ni u dometu mobilne mreze. Pa ni 100 Mbps niko ne smatra super brzim internetom.
Ne razumem to projektovanje neke buducnosti na tehnologiji staroj 20 godina.

danas sam pisao i supernovi (mts wfk) pa čekam odgovor nakon praznika, baš me interesuje šta će sad da slažu
Pitaj i Yettel jer i oni koriste mts infrastrukturu.

Nazalost ne, uzeo sam od A1 kucni internet.

Sad kad sagledam, nesto to meni smrdi, da supernovu nije otkupio telekom mislim da bih ja imao optiku u selu posto 99.99% su oni ti koji su finansirali razvlacenje do mog sela posto u susednom jeste samo supernova kao i u svim ostalim selima u mom krugu, dok sa druge strane opstine Rume cuo sam da orion drzi.
Verovatno se u tvom selu izvodili radovi kad se provajder koji je to radio prodat Telekomu, a te nove instalacije nisu ušle u ugovor gde sve imaju infrastrukturu. A to je opet verovatno radio neki proizvođač kog posle ni stari ni novi vlasnik nije hteo da plati pa je ostalo verovatno u nekom pravnom sporu.

a evo i odgovora 😂
"Proverama smo utvrdili da optička infrastruktura trenutno nije dostupna na Vašoj adresi.

U narednom periodu izvršićemo testiranje u cilju proširenja i modernizacije mreže, nakon sticanja uslova za priključenje na optičku infrastrukturu svi zainteresovani korosnici biće obavešteni."

Ludilo zvano Srbija...

Verovatno se u tvom selu izvodili radovi kad se provajder koji je to radio prodat Telekomu, a te nove instalacije nisu ušle u ugovor gde sve imaju infrastrukturu. A to je opet verovatno radio neki proizvođač kog posle ni stari ni novi vlasnik nije hteo da plati pa je ostalo verovatno u nekom pravnom sporu.
To je do sad najbolja ideja, medjutim selo jos jedno pored mene (Platicevo) je dobilo aktivnu optiku krajem 2025 i pocetkom 2026 godine. Oni su takoreci bili donekle u istoj prici kao i moje selo, provuceno im jos od 2020.

Najgore od svega toga sto ti nemas nigde da pratis zvanicnu statistiku, status i slicno. Postoji toliko naselja gde postoje uslovi za optiku ali nisu navedeni niti na bilom kom sajtu niti u ratelu zavedeni ako bi trebalo da spadaju u onaj njihov “projekat za optiku u svim selima do 2025”.

a evo i odgovora 😂
"Proverama smo utvrdili da optička infrastruktura trenutno nije dostupna na Vašoj adresi.

U narednom periodu izvršićemo testiranje u cilju proširenja i modernizacije mreže, nakon sticanja uslova za priključenje na optičku infrastrukturu svi zainteresovani korosnici biće obavešteni."

Ludilo zvano Srbija...
Mene su jednom istrolovali dok im je jos postojala facebook stranica.IMG_2246.jpeg

Pitaj i Yettel jer i oni koriste mts infrastrukturu.
Zašto da pita Yettel i kako će to Yettel potencijalno da koristi infrastrukturu koju ni sam MTS / Telekom nema "u sistemu" kao aktivnu / završenu / povezanu? 😂 😂
Jer očigledno nije u tom statusu, i ne znam ni kakav to odgovor @aggghrh očekuje od najnižeg nivoa podrške? Očekuje da će oni to proslede "gde treba" pa će posle lično projektant mreže ili neki network inžinker da mu odgovori i elaborira šta se na toj lokaciji desilo i koji je timeline kad će to eventualno pustiti u upotrebu? Gde bi ljudi živite. U Telekomu desna ruka ne zna šta radi leva...

Ja sam u gradu ima već neko vreme kako imamo MTS optiku,ali su i u mojoj ulici negde na jesen razvukli kablove a tek iduće jeseni počeli da pružaju uslugu. A kad god sam u tih godinu dana svratio u poslovnica govorili su da ima uslove ali da još uvek vrše neka testiranja da im ostavi kontakt pa će me neko kontaktirati kad usluge budu dostupne što se naravno nikad nije desilo. Dok jednog dana nisam video da komšiji uvode optiku i tad saznao da su počeli da nude optiku i u mojoj ulici.

Može i kroz kuću da mu prolazi ako nije "aktivna" mreža i ako im korisnik u sistemu nije "segmentiran" da to nešto može da uzme / da ima "tehničkih mogučnosti". A srećno u pokušaju da se bez veze u Telekomu postigne da neko izađe na teren i utvrdi realno stanje.

Baš jeftino, ne nudite to što nema smisla nekom za kuću da plaća.
Oni su razvukli te kablove jer su dobili pare od EU preko NALED-a, taj projekat Rural ili kako se već zove ali zna se kome nije u interesu da vi dobijete ¨prozor u svet¨, zato i neće da uvode ljudima optiku.

Ja se iskreno nadam da ce Vam neki od ovih MTS paketa zavrsiti posao sto ide za 5g mrezu. Kod Vas ako ima prijem 4G dobicete istu kolicinu podataka i duze ce Vam trajati. U medjuvremenu se organizujte od MZ preko Opstine, Okruga i sve redom do ministarstva za ruralni razvoj. Takodje pisite i nacionalnim operaterima neko ce sigurno vas primiti. Na youtube imate iskustvo pa pogledajte. Ja mislim da je ovo preskupo i da bi trebalo da mozete da imate jeftiniji net ako Vas ima vise i podelite troskove. Meni ovo lici na neki mikrotalasni link koji se u lokalu izvodi preko optike sa velikom cenom. Takodje pogledajte A1 i Yettel Mozda i oni nesto imaju u ponudi

Baš jeftino, ne nudite to što nema smisla nekom za kuću da plaća.
Oni su razvukli te kablove jer su dobili pare od EU preko NALED-a, taj projekat Rural ili kako se već zove ali zna se kome nije u interesu da vi dobijete ¨prozor u svet¨, zato i neće da uvode ljudima optiku.
To mi je prvo palo na pamet još prošle godine i dalje sam siguran da je veoma veliki razlog čitavog odugovlačenja jer nema logike ne pustiti internet ljudima a sva infrastruktura je završena, ali ajde da ne bude da mračim mnogo, namerno sam izbegao tu temu.
kupis u HR i uzmes roam za 90e mesecno (+oprema 200-350e)
Što se tiče starlink-a, razumem da bi nekome ko ima firmu tj. radi od kuće, može biti isplativo. Meni cena opreme ne bi bila problem ali cena mesecne pretplate mi je već prevelika nebuloza i ne bih za te pare nikada uzeo u obzir taj vid interneta. Na stranu što se bavim astrofotografijom iz hobija i ne mogu da smislim te satelite.
Ja se iskreno nadam da ce Vam neki od ovih MTS paketa zavrsiti posao sto ide za 5g mrezu. Kod Vas ako ima prijem 4G dobicete istu kolicinu podataka i duze ce Vam trajati. U medjuvremenu se organizujte od MZ preko Opstine, Okruga i sve redom do ministarstva za ruralni razvoj. Takodje pisite i nacionalnim operaterima neko ce sigurno vas primiti. Na youtube imate iskustvo pa pogledajte. Ja mislim da je ovo preskupo i da bi trebalo da mozete da imate jeftiniji net ako Vas ima vise i podelite troskove. Meni ovo lici na neki mikrotalasni link koji se u lokalu izvodi preko optike sa velikom cenom. Takodje pogledajte A1 i Yettel Mozda i oni nesto imaju u ponudi

Svaki vid mobilnog interneta otpada jer niti jedan operater nema dobar signal, možda na početku sela, ja sam negde na kraju i nekako iza brda tako da je signal užas, internet skoro nikakav, pričanje telefonom skoro nemoguće. Od grada smo udaljeni deset minuta vožnje, eeej. Čak sam molio A1 da li je moguće pojačati signal ili bilo šta uraditi po tom pitanju, naravno svestan sam da ne bi zbog nekolicine ljudi ni pristali da išta ulažu, sličan odgovor sam i dobio.
Jedini vid interneta nam je telekomov ADSL koji jedva radi na 8mbps u 2026. god. i monopolisti ne žele ništa da menjaju po tom pitanju. Još jednom ću reći, sagledajući sve, oni su jedno veliko zlo i njima u opšte nije u interesu zadovoljstvo krajnjeg korisnika.

@aggghrh da li možeš da mi pošalješ PP sa lokacijom, da pogledam da li bi ti ekterne antene pomogle sa mobilnim netom?

Ako ne pomognu antene onda ostajete da napravite istureni stepen za dsl koji je blize Vama. Predpostavljam da je dslam daleko a i provodnici ko zna kog su kvaliteta i starosti. Da bi se Telekom oducio na to trebalo bi da ima dovoljan broj ljudi i da je investicija isplativa, predpostavljajuci da je tehnicki izvodljiva. Ako nema moracete to snositi sami ili u nekom aranzmanu sa telekomom. Koliko ce sve to kostati radovi i oprema to moze telekom da Vam kaze. Eventualno ako su Vam radovi preskupi, mozete mozda tu ustediti. Mada u danasnje vreme vise Vam se isplati da polozite opticke kablove za gpon ili XG(S) pon. To vam se uglavnom svodi na kopanje kanala ili postavljanje bandera do Point of presence tacke odatle sve ide dalje. Jedino sto se moze desiti da ne uskocite u neku zajednicku varijantu gde delite bandwith sa nekim kao kod gpon-a nego da imate svoj vod do POP-a. U tom slucaju se racunate u poslovne korisnike i cene su vise, bar 100%. Veci je i kvalitet usluge, ali predpostavljam da Vam to ne znaci puno za kucnu upotrebu. Kuda prolaze bakarni provodnici za adsl mogu pored i opticka vlakna sa GPoN. Zavisi koja je udaljenost trasom tih kablova. Ako se modem syncuje na 8mbps to je onda orientaciono 3km od Vas do dslam-a. Predpostavljam da kod dslama ima gpon ili neki slican sa kojim oni dalje rade spajanje ka svojoj mrezi.

To u principu znači da jedan pojede G i plati sve troškove od par hiljada evra kao poslovni korisnik, nešto kao ovaj na snimku. A posle od njega svi profitiraju pošto će onda MTS tek tada početi da nudi i privatnim korisnicima.

To u principu znači da jedan pojede G i plati sve troškove od par hiljada evra kao poslovni korisnik, nešto kao ovaj na snimku. A posle od njega svi profitiraju pošto će onda MTS tek tada početi da nudi i privatnim korisnicima.

Ideja je slicna kao da se uvodi struja, neko placa samo prikljucak i sat, a neko vise ako mora, ili ceka da dodje na red rentablinosti i ko zna cega.

Ima i gorih praksa u svetu, recimo da ti je onda usluga na lokaciji 30% skuplja.. 🙁

Da ne pominjem dalje.. nasi operateri ce drage volje prihvatiti sve slicne varijante i reci eto doslo nam je spolja. Nismo bili takvi.. 😉

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno