Šta je novo?

Rufus optužuje Microsoft da namerno blokira preuzimanje Windows 11 ISO fajlova

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Windows-11-Rufus-ISO.webp

Rufus optužuje Microsoft da namerno blokira preuzimanje Windows 11 ISO fajlova​

Autor Rufus-a tvrdi da Microsoft svesno onemogućava preuzimanje Windows 11 ISO fajlova kako bi korisnike usmerio na zvanični alat

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...o-blokira-preuzimanje-windows-11-iso-fajlova/

Zasto skidati Windows iso preko rufusa, kad moze direktno sa microsoft sajta?

rufus nudi opcije koje ms creation tool nema, pogotovo za starije racunare i os.
Nije kao da bas svi zele samo 11 sa default podesavanjima.

Iskreno nisam ni znao da moze da se skine direkt iz rufusa, ali je lepo znati, a ms inat ne poznaje granice.

Ali bez ISO fajla mogu da zatvore radnju, a to MS želi, a Rufus logično ne, i tu je keč.

čuj ti njega, da zatvore radnju. Da li ti stvarno misliš da se butabilni fleševi prave samo za Win 🙂

Pa ne mora da se koristi Media Creation Tool app sa Microsoft sajta, može i samo ISO da se skine. Posle može Rufus ili brdo drugih programa za istu namenu.

Ventoy je najbolji jer za razliku od Rufusa podržava MultiBoot:
With Ventoy, you don't need to format the disk over and over, you just need to copy the ISO/WIM/IMG/VHD(x)/EFI files to the USB drive and boot them directly.

Takođe od skoro je Secure Boot postao cimanje:

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: uji
čuj ti njega, da zatvore radnju. Da li ti stvarno misliš da se butabilni fleševi prave samo za Win 🙂
Ne, ali % onih koji ga koriste za Win je neuporedivo veći.
Meni uopšte ne treba jedan takav tool, koristim macOS za koji to nije neophodno, a Win virtuelnu za Paralles skinem gotovu sa MS sajta.

Bolje onda balenaEtcher za sve platforme 😀

• Linux; most distros; Intel 64-bit.
  • Windows 10 and later; Intel 64-bit.
  • macOS 10.13 (High Sierra) and later; both Intel and Apple Silicon.

balenaEtcher sam koristio dok sam imao hackintosh i za RPi, radi kao sat.

Zasto skidati Windows iso preko rufusa, kad moze direktno sa microsoft sajta?
ne znam za Rufus, ali recimo preko UUPDump je moguce barem do sad bilo skinuti pre-update-ovano verziju, sto smanjuje setup time, i takodje customizacija instalacije (ali zale se ljudi na UUPDump u zadnje vreme da su nestabilne i izbagovane instalacije)

moguce da ce i UUPDump da ogranice, ali ko sto si rekao ima drugih opcija,

na primer kad se ode na Windows 11 zvanican reddit, pa na pinned megathread patch, izlistaju sve najbolje opciju za skinuti windows

ukljucujuci i

1. direktne ISO link-ove na razlicitim jezicima na Windows Central sajtu

2. MSDL projekat

Poslednja izmena:
Svakako iskljucim windows updejt, tako da mene te varijante ne zanimaju. Stoji mi instaliran na jednom ssd-u zbog photosopa. Inace koristim Linux, i za sada mi photopea odradjuje ono sto bi radio u PS-u, pa ga uopste ne koristim (windows). Tako da sto se mene tice, nikakvih problema sto microsoft zabranjuje skidanje windowsa preko rufusa.

Nije lepo sa njihove strane, ali Microsoft ipak ima pravo da blokira ono što im se ne dopada, njihov server je u pitanju.

Ali bez ISO fajla mogu da zatvore radnju, a to MS želi, a Rufus logično ne, i tu je keč.
Rufus je free.

Ne, ali % onih koji ga koriste za Win je neuporedivo veći.
Meni uopšte ne treba jedan takav tool, koristim macOS za koji to nije neophodno, a Win virtuelnu za Paralles skinem gotovu sa MS sajta.
Pa sta ces onda u ovoj diskusiji? 😎

Nije ako imas ok verziju i cmd komanda resava lokalni nalog.
Vecinu toga su ukinuli ako ne i sve u zadnjem buildu. Meni je trebao local kad nije jos bila opcija za 24h2 valjda, jer online nalog za ARM Test masinu je bio smor.

Svakako iskljucim windows updejt, tako da mene te varijante ne zanimaju. Stoji mi instaliran na jednom ssd-u zbog photosopa. Inace koristim Linux, i za sada mi photopea odradjuje ono sto bi radio u PS-u, pa ga uopste ne koristim (windows). Tako da sto se mene tice, nikakvih problema sto microsoft zabranjuje skidanje windowsa preko rufusa.
Kako skroz iskljucis WU?

Ovde se govori o ljudima koji KORISTE Windows i Rufus, ne o Linuxu.

Pa sta ces onda u ovoj diskusiji? 😎
Kad možeš ti u ponekoj Apple temi da se javiš, onako, sa strane (iako ne koristiš Apple uređaje) i pljucneš izdaleka na proizvođača i uređaje, mogu valjda i ja da kažem nešto....bez pljuckanja (iako je ovaj put MS to zaslužio)...👋

Kad možeš ti u ponekoj Apple temi da se javiš, onako, sa strane (iako ne koristiš Apple uređaje) i pljucneš izdaleka na proizvođača i uređaje, mogu valjda i ja da kažem nešto....bez pljuckanja (iako je ovaj put MS to zaslužio)...👋
Ne smeta nama MS da pljuckas, i mi ga pljuckamo - ne pljuckaj nam Rufus 😎
(Apple teme nisam zagledao nekih 7 godina najmanje ako ne i 10)

Kako skroz iskljucis WU?
winaerotweaker ili winhance verovatno
Vecinu toga su ukinuli ako ne i sve u zadnjem buildu.
ovaj nacin jos uvek radi:
  1. When asked how to set up the device, choose "Set up for work or school".
  2. Select "Sign-in options" and then "Domain join instead".
ali Microsoft ipak ima pravo da blokira ono što im se ne dopada,
Nije blokirano generalno, samo nacin koji Rufus koristi za brzo integrisano, direktni linkovi sa microsoft servera jos uvek rade (probao pre 15 sekundi)
https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows11
na dnu ove stranice iznad posle par kliktanja izbaci ovo ispod:

Isto moze direktno da se dobije na stranici windowscentral sajta koju postavih u poruci iznad

Poslednja izmena:
Na win 11. Pro sam isključio. Ne sećam se da li preko neke komande.
Sve sto sam nasao (a i ostali u firmama zadnjih 10g) je kratkotrajno.
Cak nam je MS potvrdio da OS u pozadini forsira enabling WUa i pobrise sva ogranicenja jako cesto (bilo je mesecno, sada i nedeljno)

Nazad
Vrh Dno