Šta je novo?

HP zvanično uvodi iznajmljivanje gejming laptop računara: plaća se mesečno, ali uređaj nikada ne postaje vlasništvo korisnika

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
HP-Omen-laptop.webp

HP zvanično uvodi iznajmljivanje gejming laptop računara: plaća se mesečno, ali uređaj nikada ne postaje vlasništvo korisnika​

HP je pokrenuo model rentiranja za gejming laptop računare, sa mesečnim pretplatom i obaveznim vraćanjem uređaja, bez prava vlasništva

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/h...redaj-nikada-ne-postaje-vlasnistvo-korisnika/

Ja stvarno ne znam kolika je granica alavosti na pare za ovakve patente i slicne gluposti. Jos povrh svega izmuze te sa pretplatom i ne dobijes uredjaj koji si pretplatio. Od srca im zelim da bankrotiraju zbog takvog pristupa.

Ja stvarno ne znam kolika je granica alavosti na pare za ovakve patente i slicne gluposti. Jos povrh svega izmuze te sa pretplatom i ne dobijes uredjaj koji si pretplatio. Od srca im zelim da bankrotiraju zbog takvog pristupa.
Problem je u tome što se ta matrica uvodi svuda. Nemaš kontrolu nad sopsotvenim životom. Pare su tu na drugom mestu.
Slično je i sa softverima, nema da jednom kupiš i to je tvoje. Nego vremenska licenca. Ako nisi dobar ugasimo te, imaš ciglu umesto telefona, ne možeš da pristupiš sredstvima na svom računu, ne možeš da koristiš kompjuter. Apsolutna kontrola.

Zato što je to siguran i redovan prihod. Razumem kompanije koje to rade. Ne razumem korisnike, iako naravno u nekim situacijama to ima smisla, kad koristiš server/cloud resurse, ili kad ti treba kratkoročno, na par nedelja ili meseci. Gejming je možda i najbolji po tom pitanju jer je izbor ogroman i za svakog postoji opcija. Ali da koristim program koji 99% - 100% posla obavlja na mom hardveru, a ne postoji opcija da ga kupim, već moram da plaćam u nedogled - ni u ludilu

Zato što je to siguran i redovan prihod. Razumem kompanije koje to rade. Ne razumem korisnike, iako naravno u nekim situacijama to ima smisla, kad koristiš server/cloud resurse, ili kad ti treba kratkoročno, na par nedelja ili meseci. Gejming je možda i najbolji po tom pitanju jer je izbor ogroman i za svakog postoji opcija. Ali da koristim program koji 99% - 100% posla obavlja na mom hardveru, a ne postoji opcija da ga kupim, već moram da plaćam u nedogled - ni u ludilu
Na žalost tako je, u nekim tehničkim oblastima ti si prinuđen da koristiš raznorazne softvere. Nemaš mogućnost da kupiš trajnu licencu već su ti one vremenski ograničene. Resursi su tvoji koje taj softver koristi. Autodesk npr. možes samo da praktično iznajmljuješ. Iznajmljuješ komp. pa operativni sistem pa i softver. I sve posebno plaćaš. Eto tako su to zamislili.

Znam. Srećom Autodesk nije jedini koji pravi takav softver. Osim možda Revit-a, mislim da on nema toliko dobru konkurenciju, pa se i neko međunarodno udruženje arhitekata bunilo pre par godina zbog njihovog monopola. Ali za većinu programa i dalje postoje profesionalne alternative koje možeš da kupiš i koristiš zavek, odnosno dok rade aktivacioni serveri.

Znam. Srećom Autodesk nije jedini koji pravi takav softver. Osim možda Revit-a, mislim da on nema toliko dobru konkurenciju, pa se i neko međunarodno udruženje arhitekata bunilo pre par godina zbog njihovog monopola. Ali za većinu programa i dalje postoje profesionalne alternative koje možeš da kupiš i koristiš zavek, odnosno dok rade aktivacioni serveri.
Jeste ali tu nastaje problem. Na jednom projektu imaš gomilu ljudi i tu svako radi svoj deo. Ako si statičar a dobiješ arihtekturu, ako nemaš taj softver u kome je to rađeno možeš samo da plačeš. Oni su alavi na pare i šta god ti smislio oni već znaju.

Ko je probao GeForce Now, zna koliko dobro to radi. Ako AI i ovi data centri propadnu, alternativa je da nude, možda i besplatno, nekakve ekrane i interfejse - sve ostalo cloud i pretplata. Bukvalno treba kupiti sada 10 matičnih ploča, za svaki slučaj jer ovo brzo ide, mnogo brže nego što treba.

Ko je probao GeForce Now, zna koliko dobro to radi. Ako AI i ovi data centri propadnu, alternativa je da nude, možda i besplatno, nekakve ekrane i interfejse - sve ostalo cloud i pretplata. Bukvalno treba kupiti sada 10 matičnih ploča, za svaki slučaj jer ovo brzo ide, mnogo brže nego što treba.
Neminovnost je da to pukne. Ai ne zarađuje kako su planirali.

Neminovnost je da to pukne. Ai ne zarađuje kako su planirali.
Zato je ovo plan B. GeForce now radi na Xeon procesorima i Quadro karticama i prosto skalira prema potrebi, jedan takav sistem može da koristi nekoliko korisnika, naravno ne za ovu smešnu cenu, ali neki desktop plan za 20-30 EUR mesečno je totalno realno i onda je to druga priča. Uspelo im je sa muzikom i filmovima, zašto ne bi i sa computingom? Zato što su u Istočnoj Evropi navikli na pirateriju? Drugo, ko još koristi PC danas? To je najtužniji deo priče.

Zato je ovo plan B. GeForce now radi na Xeon procesorima i Quadro karticama i prosto skalira prema potrebi, jedan takav sistem može da koristi nekoliko korisnika, naravno ne za ovu smešnu cenu, ali neki desktop plan za 20-30 EUR mesečno je totalno realno i onda je to druga priča. Uspelo im je sa muzikom i filmovima, zašto ne bi i sa computingom? Zato što su u Istočnoj Evropi navikli na pirateriju? Drugo, ko još koristi PC danas? To je najtužniji deo priče.
Pa evo mi ovde koristmo. Meni se lično ne sviđa ideja da iznajmim komp i plaćam mesečno ili neki takav dill.

Meni se lično ne sviđa ideja da iznajmim komp i plaćam mesečno ili neki takav dill.

ni meni se ne sviđa ideja, ali bilo je više nego dobro i korisno u eri poskupljenja grafika, da se iznajmi GeForce NOW. Bukvalno za 5€ mesečno imao si da se igraš samo tako. Cene malo boljih grafika, tada su bile oko 600€, a ni sada nešto nije mnogo bolje.

Odavno su presli na Threadripper i L40... Sto se tice lizinga racunara, logistika je komplikovana za ovo sto je HP zamislio. Pravi put je nesto kao GeForce Now - zakupis racunar u cloudu.

ni meni se ne sviđa ideja, ali bilo je više nego dobro i korisno u eri poskupljenja grafika, da se iznajmi GeForce NOW. Bukvalno za 5€ mesečno imao si da se igraš samo tako. Cene malo boljih grafika, tada su bile oko 600€, a ni sada nešto nije mnogo bolje.
Jel' radi to i sada?

" Necete posedovati nista i bicete srecni " Klaus Svab.

Ono sto bih dodao je "srecni"

@darkage2000 Radi super ako si blizu data centara geografski pa je lag minimalan. Mislim da je nama najblizi u Poljskoj, to nije strasno ali nije ni bajno. Igraces sve SP igre super ali nije za takmicarski MP.

" Necete posedovati nista i bicete srecni " Klaus Svab.

Ono sto bih dodao je "srecni"

@darkage2000 Radi super ako si blizu data centara geografski pa je lag minimalan. Mislim da je nama najblizi u Poljskoj, to nije strasno ali nije ni bajno. Igraces sve SP igre super ali nije za takmicarski MP.
Bugarska

1771177773904.png

1771177837112.png

Ko igra takmičarski MP i zarađuje pare i treba da ima mašinu za to, to je alat.

HP ume najgori u svemu da bude.. ko ne bojkotuje HP taj ih podrzava 😉

Ono sto mene vise cudi je da su nasli cenu sa kojom je ovo isplativo 🤔 U smislu da oni znaju da ce otplatiti ulozeno u masinu a da korisniku cena bude prihvatljiva.

Ja racunam da nije ispod 50e sto je previse. Ali nazalost mnogo ljudi ce prihvatiti, pogotovu Ameri, koji ako prihvate.. dzaba, ostatak sveta mora.

Mi smo u firmi narucili na lizing dve ture laptopova, rekao sam im da je to greska i sad se pokazalo da sam u pravu. Na kraju su izasli 50% skuplje, nego da smo ih platili. Skontali da sam bio u pravu i nema vise lizinga, samo kupovina.

HP ume najgori u svemu da bude.. ko ne bojkotuje HP taj ih podrzava 😉

Ono sto mene vise cudi je da su nasli cenu sa kojom je ovo isplativo 🤔 U smislu da oni znaju da ce otplatiti ulozeno u masinu a da korisniku cena bude prihvatljiva.

Ja racunam da nije ispod 50e sto je previse. Ali nazalost mnogo ljudi ce prihvatiti, pogotovu Ameri, koji ako prihvate.. dzaba, ostatak sveta mora.
isto i adobe.

ja tvrdim da je moralna vrlina piratoviati adobe software, zapravo svako bi trebao da ima piratski CS, cak i ako ga ne koristi, cisto da pokaze da je moralna i vredna osoba 😛

jel su ovi realni? Necu nikad ni jedan Cloud da koristim. Šta i to da ia dam na izvolte? Ma kako da ne.

Nazad
Vrh Dno