Šta je novo?

Ima li pravnika na forumu?

Takodje posedujem vikednicu sa pomocnim objektom u drugoj opstini (zemljiste se vodi na mene). Otisao sam do saltera gde se rade prijave za Svoj na svome i receno mi je da je potrebno samo da prijavim samo onaj objekat kojeg nema nigde u ikakvoj njihovoj evidenciji. Sto za mene znaci da bi trebao da prijavim samo pomocni objekat. Tako da od svega sto imam samo sam trebao taj pomocni objekat da resim, sto sam zavrsio za par minuta.
Problem mogu imati oni koji imaju objekte na zemljistu koje se vodi na druga lica, a nisu odradili ovu prijavu, pa je pozeljno da je odrade.
Ovolika halabuka i reklame i pozivanja, a mogli su da kazu ljudima da se prijavljuju (Svoj na svome) samo objekti kojih nema u katastru, ne placa se nikakav porez, kojih nema ih nigde ni na kakvom spisku. Da ljudi ne gube vreme u redovima.
Eto, moje iskustvo, mozda nekom pomogne..
Cuj sada ovo.. a kada odes na svoj na svome jasno pise predmet prijave su :
– objekti izgrađeni bez odobrenja za gradnju
– objekti bez upotrebne dozvole
– objekti upisani po ranijim posebnim zakonima

Tu dolazimo do tacke da kod mene masa kuca nema ni gradjevinsku ni upotrebnu dozvolu a neke samo nemaju upotrebnu, sve kuce su upisane u katastar i svi placaju porez godinama unazad, a takodje sve kuce se crvene na portalu svoj na svome i kao takve ih treba upisati po ovom novom zakonu jer jasno pise kod njih da su predmet upisa, sto se kosi sa tim sto je tebi receno.

Takodje pise da na objekte na koje se ne podnese prijava nece biti poruseni, sem ako nisu u zoni zastite ili javnoj svojini. Dalje kaze, za ostale objekte ako se ne podnese prijava, nepokretnost se upisuje u korist vlasnika zemljista, gde dolazimo do onoga sto je @MiloshBg rekao : ''I cesto je vlasnik zemljista drzava jer vlasnici objekta na toj zemlji nisu preveli zemlju u svojinu. U tom slucaju ce drzava postati vlasnik objekta?''

Sad opet nezvanicno, jer je najrealnija opcija ( daleko realnija od rusenja i oduzimanja tolikog broja objekata ), ljudi pricaju da sve sto ostane neprijavljeno bice po satelitskom snimku prijavljeno kao stambeni prostor i kao takvo oporezovano. Tu se verovatno misli na te pomocne objekte, supe, garze i slicno.

Dobro luda kuca, sa moje tacke gledista i kako neko dosta ranije rece, napravljeno toliko komfuzno i lukavo po principu da se uzmu od naroda pare a na kraju niko nema pojma sta ce biti, da li ce ista biti i cemu sve ovo dalje vodi.

Da skrenemo malo temu sa svoj na svome pretostavljam da je nekima dojadilo, imam jedno pitanje ne znam uopste spada li da se pita ovde ali da probam.
Auto registrovan na 7 sedista, povadjeno 5 sedista ostala 2 napred.. pozadi iza ta 2 znaci ravan prostor ostao samo pod.
Da li postoji osnov za kaznu ukoliko policija zaustavi vozilo a pozadi na tom ravnom prostoru koji je bez sedista se voze putnici, znaci sede na podu ? Dakle jos jednom vozilo nije pik ap koji ima 2 sedista napred i pozadi tovarni prostor gde je zabranjeno prevoziti putnike, nego je vozilo registrovano na 7 sedista a 5 komada je povadjeno, da li putnici mogu sedeti na podu i kaznjava li se to po nekom clanu zakona o saobracaju ili cemu vec ?

Drzava nije vlasnik zemljista gde je upisano pravo koriscenja u korist fizickog lica, vec to lice bez obzira sto nije izvrsena konverzija.

Ali 3/4 dana ni geosrbija mi ne otvara , kao ni zoning plan na svojnasvome. Ne znam da li je zbog toga sto sam u inostranstvu,ili generalno ne rade sajtevi vec neko vreme.
zbog one ransomware frke, onemogućen je pristup iz inostranstva sajtovima GeoSrbija i RGZ (uključujući tu i e katastar). barem je tako bilo do skoro. a ovako su ti sajtovi preopterećeni otkako je počela ova akcija

zbog one ransomware frke, onemogućen je pristup iz inostranstva sajtovima GeoSrbija i RGZ (uključujući tu i e katastar). barem je tako bilo do skoro. a ovako su ti sajtovi preopterećeni otkako je počela ova akcija
Hvala. Mislio sam da je zbog toga što iz inostranstva pokušavam

Jel treba da prodje neko vreme da se zahtev vidi na Info tabli(Svoj na svome)?
Juce podnet preko portala, jos se ne vidi...🤔

Da skrenemo malo temu sa svoj na svome pretostavljam da je nekima dojadilo, imam jedno pitanje ne znam uopste spada li da se pita ovde ali da probam.
Auto registrovan na 7 sedista, povadjeno 5 sedista ostala 2 napred.. pozadi iza ta 2 znaci ravan prostor ostao samo pod.
Da li postoji osnov za kaznu ukoliko policija zaustavi vozilo a pozadi na tom ravnom prostoru koji je bez sedista se voze putnici, znaci sede na podu ? Dakle jos jednom vozilo nije pik ap koji ima 2 sedista napred i pozadi tovarni prostor gde je zabranjeno prevoziti putnike, nego je vozilo registrovano na 7 sedista a 5 komada je povadjeno, da li putnici mogu sedeti na podu i kaznjava li se to po nekom clanu zakona o saobracaju ili cemu vec ?
Mogu te iskljuciti iz saobracaja i poslati na tehnicki pregled koje ce da ustanovi da vozilo nije ispravno i bezbedno. A plasim se da te i policija i pre toga moze kazniti cak i uzimanjem tablica sto je i gore nego slanje na tehnicki. Nisam siguran, ali proveri, svakako se ne bih zezao sa tim jer putnici nisu bezbedni, nisu vezani, itd...ko zna sta se sve moze nakalemiti.

Kaznjivo sigurno jeste, iako zakon nije jasno precizirao takav slucaj. Ali opste odredbe obuhvataju i ovakav slucaj.

Član 116
U motornom vozilu, odnosno na vozilu i priključnom vozilu u saobraćaju na putu, dozvoljeno je prevoziti onoliko lica koliko je označeno u saobraćajnoj dozvoli, na mestima koja su za to predviđena.

Popunjavam prijavu SVOJ NA SVOME i došao sam do dela za dokumentaciju. Skenirao sam dokumente i sašuvao ih u pdf formatu međutim svaki put kada hoću da ih ubacim u okviru prijave ona ikonica se vrti i onda mi napiše da je došlo do greške i da probam ponovo kasnije. Da li se nekome ovo dešavalo? Da li može pdf format ili mora neki drugi?
1770558972084.png

Mora pdf, ne može drugi. Možda ti je pdf fajl težak, probaj da ga kompresuješ na ispod 4mb.

Ma cela aplikacija je blagi užas, ta greška se i meni javljala, recimo unesem pdf i rešim da se vratim korak nazad kroz aplikaciju, i onda kad ponovo dođem do dela za unos pdf-a prijavi ovu grešku. Jedino je logovanje od početka pomoglo.
Takođe ima deo u aplikaciji kad te pita koji je glavni objekat na parceli pa na osnovu njega da opcije da biraš pomoćni objekat, ali ni to nije dobro urađeno jer ti nekad dozvoli da pređeš na sledeći korak unosa, a nekad ne (barem dok ne išaltaš objekte na listi pa ti dozvoli da prođeš dalje).
Jeste da je prijava završena ali eto, nek se zna da i aplikacija nije baš najsjanije napravljena.
Možda neko vanredno prijavi objekte.

2.5milion prijava, ko ce to da resava? Ko zna koliko nije popunjeno kako treba i treba da se dopunjava, da se salju dodatni dokumenti. Odakle njima dovoljan broj ljudi, koji razumeju materiju, da to sve sredjuje a da ne traje vise decenija? Kada se dobije ta prijava onda ljudi mogu da se prijave u katastar ili sta? Sve ce biti legalizovano ili ce ovo od Agencije da bude samo jos jedan papir koji se prilaze pri legalizaciji?

2.5milion prijava, ko ce to da resava? Ko zna koliko nije popunjeno kako treba i treba da se dopunjava, da se salju dodatni dokumenti. Odakle njima dovoljan broj ljudi, koji razumeju materiju, da to sve sredjuje a da ne traje vise decenija? Kada se dobije ta prijava onda ljudi mogu da se prijave u katastar ili sta? Sve ce biti legalizovano ili ce ovo od Agencije da bude samo jos jedan papir koji se prilaze pri legalizaciji?
bice samo da ti naplate porez ako ranije nisi sam prijavio, drzavi treba novac po hitnom postupku.
pre par dana sam otisao u LPA jer imam jedno resenje poresko gde mi je porez na 22m2 a realno imam 3x22m2 , ponesem resenje katastra gde pise u gabaritu 22m2 i sastoji se od pr+1sp+pk ..... kazu u LPA donesite projekat mi ne priznajemo katastar. (kolumbija mala beba za nas)

Pa i da naplate taj porez moraju da ti daju nekakvu potvrdu, da priznaju te kvadrate. Neko mora da pregleda to i da odobri, zar ne? Jedino ako ne registruju automatski ono polje gde smo unosili površinu.

bice samo da ti naplate porez ako ranije nisi sam prijavio, drzavi treba novac po hitnom postupku.
pre par dana sam otisao u LPA jer imam jedno resenje poresko gde mi je porez na 22m2 a realno imam 3x22m2 , ponesem resenje katastra gde pise u gabaritu 22m2 i sastoji se od pr+1sp+pk ..... kazu u LPA donesite projekat mi ne priznajemo katastar. (kolumbija mala beba za nas)
Kakva Kolumbija? Naravno da moraš odneti projekat da se utvrdi tačna neto površina koja se i oporezuje. Da se izbace otvorene terase, ako ih ima, pošto se one ne oporezuju i slično. To iz katastra ti je bruto površina gabarita objekta, niti imaš korisnu, ni građevinsku ni stvarnu površinu. Fascinantan je strah od poreza na nešto što imaš, koristiš, obveznik si i još si nelegalno gradio.

Poslednja izmena:
Imao sam vanparnični postupak i sad treba da se plati taksa. U rešenju stoji da se deli na predlagača i suprotnu stranu, a kako je predlagača dvoje, da li se i tu deli ili može da se plati jednom uplatnicom, drugo, da li mora u banci/pošti zbog pečata ili prihvataju i odštampanu potvrdu mbankinga?

Kakva Kolumbija? Naravno da moraš odneti projekat da se utvrdi tačna neto površina koja se i oporezuje. Da se izbace otvorene terase, ako ih ima, pošto se one ne oporezuju i slično. To iz katastra ti je bruto površina gabarita objekta, niti imaš korisnu, ni građevinsku ni stvarnu površinu. Fascinantan je strah od poreza na nešto što imaš, koristiš, obveznik si i još si nelegalno gradio.
E sad neka se dogovore sa predsednikom koji kaze da netreba projekat ........ inace dok je majka bila ziva resenje je bilo na 66km2 kao drzaoca posle ostavine su na osnovu ostavinskog resenja koje nisu ni procitali a na osnovu kog je katastar izdao meni resenje ovi iz LPA procitali polovicno pa umanjili porez za 44 m2 odnecu im situacioni plan pa neka blenu u njega

Imao sam vanparnični postupak i sad treba da se plati taksa. U rešenju stoji da se deli na predlagača i suprotnu stranu, a kako je predlagača dvoje, da li se i tu deli ili može da se plati jednom uplatnicom, drugo, da li mora u banci/pošti zbog pečata ili prihvataju i odštampanu potvrdu mbankinga?
Sto se tice placanja sve moze elektronski, e sad problem je sto su neke ustanove zaostale u proslom vremenu. Ja sam prosle godine pravio kucu, sve moguce takse, dozvole, prikljucke sam placao elektronski osim prikljucka za vodu i kanalizaciju zato sto je sef racunovodstva u JKP neki metuzalem zaostao u proslom veku i dalje koristi papir i olovku pa je trazio opstu uplatnicu sa pecatom i potpisom...

Treba mi savet, kupio sam garazno mesto u podrzumu zgrade, nova zgrada, ima garazni deo 12 mesta.
Naravno nikakva ventialcija nema - samo ulazna vrata koje se podize i spustaju. I plus prolaze i gasne cevi.
E sad ja tu vidim rizik (zadrzavanje gasova, gas). Investitor naravno cuti i odugovlaci (podneo zahtev za upotrebnu dozvolu).

Koji bi bili moji sledeci koraci, jer uzdati se u komisiju za upotrebnu dozvolu....
A siguran sam da po nekom pravili garaza bez ventialcije ne moze.

Овде су правила за гараже, није само вентилација битна, него и евакуациони путеви, материјали итд.

Рачунам да као купац имаш право да тражиш документацију о томе шта купујеш, е сад који тип и до којег нивоа, правно гледано, нисам сигуран.

Može da traži šta hoće od projektne dokumentacije. Ja bih tražio PGD odnosno Projekat za građevinsku dozvolu i PZI odnosno projekat za izvođenje. Ako je odstupljeno od PGD a, tražio bih PIO - Projekat izvedenog objekta.

Može da traži šta hoće od projektne dokumentacije. Ja bih tražio PGD odnosno Projekat za građevinsku dozvolu i PZI odnosno projekat za izvođenje. Ako je odstupljeno od PGD a, tražio bih PIO - Projekat izvedenog objekta.
Hvala. Mislim znam da necu dobiti ali bar sam i to pokusao

Nemoj od investitora, traži od organa koji je izdao građevinsku dozvolu. Sve postoji u elektronskom formatu na portalu CEOP.

Super. Nisam to znao. Ali mislio sam prvo posaljem pismo da trazim od investitora, pa ako ne dobijem onda od organa koji izdaje dozvolu(jer tek je podneo zahtev, jos nije dobio dozvolu)

Traži građevinsku, ne upotrebnu

Nazad
Vrh Dno