Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
80 000din CL3000 12tica? 😱

U 10 prodavnica je ima za 50ak hiljada, coolshop prošle god prodavao 18ticu CL4000 za 55-60 000...

Nemoj Cliviu, slabo greje , jeste da modulira nisko, ali tad i duva prohladno. Znam is iskustva kod kolege koji je ima. Ja sam iz tog razloga uzeo amber pro 12 i nisam se pokajao za sad. Greje za sve pare. Kad odrzava temperaturu trosi izmedju 600 i 700 vati. Za Daikin nemam iskustva , pa necu ni da pricam.
soba je 10,5m2.

Gree (pa ni Cliviju koja je još kud-i-kamo "kulturna") nikako u tako mali prostor, sem eventualno ako izolacije nema i ako zidovi nisu 10cm, pritom barem tri spoljna!!!
U suprotnom je za očekivati tipično Gree ponašanje -> pregrevanje pa pauza satima i satima (histereza +2/-1C od zadate, mereno gore kod nje).

S' tim rečenim, moram da se ne složim sa ostatkom.
Niti slabo greje niti modulira nisko (može ali neće, 95% vremena ne silazi ispod ~450-550w). Šta više, jako je "agresivna", na 500w duva prilično toplo, na startu se zaliće i do 1600w (može se ograničiti doduše), često pregreva, i kada je u adekvatnom prostoru (min 30m2 sa izolacijom za 12-icu) gotovo da se i ne gasi (pa je i potrošnja nešto veća nego što je nužno neophodno).

Evo mojih danas u BG-u (veći deo dana blizu nule sa užasnom košavom i ne baš malom vlažnošću (70-80%)), obe 12-ice, jedna u potkrovlju ("Stan 2" - 37m2, gornji grafik) druga u prizemlju ("Kuhinja" - 32m2 njenih + 9m2 hodnik bočno koji zajednički greje sa drugom klimom, donji grafik), sve odlično izolovano 👇

@Dasu

Za adekvatnu preporuku, daj još detalja o prostoru (izolacija zidova/poda/plafona, visina plafona, pozicija klime, orijentacija, greju li se okolne prostorije/stanovi) i crtež/osnovu ako je moguće 🙂

Prilozi

• Screenshot 2026-02-10 at 21-39-37 Tapo A_C – Home Assistant.png
    Screenshot 2026-02-10 at 21-39-37 Tapo A_C – Home Assistant.png
    208 KB · Pregleda: 86
80 000din CL3000 12tica? 😱

U 10 prodavnica je ima za 50ak hiljada, coolshop prošle god prodavao 18ticu CL4000 za 55-60 000...
73000 je kada se uzima na kredit ovako za kes je oko 64000 a ima i za 49000 da se nadje po onlajn prodavnicama , usb dongle je 5000 🤣 ako hoces 3 godine garancije 3500 doplata u gigatronu , cak nude 7500 ako hoces 5 godina garancije doplatu 😆 nije los ovaj Bosh haha. Odrase te ko jarca a verujem za 300 evra isti kvalitet moze da se nadje.

Pa dobro, svestan si da su te odrali.

Klima može da se nađe za 49000, što je relativno razumna cifra.

Gree (pa ni Cliviju koja je još kud-i-kamo "kulturna") nikako u tako mali prostor, sem eventualno ako izolacije nema i ako zidovi nisu 10cm, pritom barem tri spoljna!!!
U suprotnom je za očekivati tipično Gree ponašanje -> pregrevanje pa pauza satima i satima (histereza +2/-1C od zadate, mereno gore kod nje).

S' tim rečenim, moram da se ne složim sa ostatkom.
Niti slabo greje niti modulira nisko (može ali neće, 95% vremena ne silazi ispod ~450-550w). Šta više, jako je "agresivna", na 500w duva prilično toplo, na startu se zaliće i do 1600w (može se ograničiti doduše), često pregreva, i kada je u adekvatnom prostoru (min 30m2 sa izolacijom za 12-icu) gotovo da se i ne gasi (pa je i potrošnja nešto veća nego što je nužno neophodno).

Evo mojih danas u BG-u (veći deo dana blizu nule sa užasnom košavom i ne baš malom vlažnošću (70-80%)), obe 12-ice, jedna u potkrovlju ("Stan 2" - 37m2, gornji grafik) druga u prizemlju ("Kuhinja" - 32m2 njenih + 9m2 hodnik bočno koji zajednički greje sa drugom klimom, donji grafik), sve odlično izolovano 👇

@Dasu

Za adekvatnu preporuku, daj još detalja o prostoru (izolacija zidova/poda/plafona, visina plafona, pozicija klime, orijentacija, greju li se okolne prostorije/stanovi) i crtež/osnovu ako je moguće 🙂
Zidovi su od siporeks blokova, dosta debeli, ali nema stiropora. Prozor i balkonska vrata su sedmokomorni pvc Rehau sa alu roletnama, dole u prizemlju drveni sa roletnama.
Greju se sobe, kupatilo i kuhinja povremeno.
Mene interesuju ta tri modela klime. Vidim da je Maxy pisao da ima Lg S12eq, pa me interesuje kako se pokazala ta klima sad u januaru kad je bilo baš hladno.
Dakle jedna klima treba u sobu na spratu 10,5m2, a druga u sobu na prizemlju 21m2.

Grejala je 40 kvm, stan u zgradi sa izolacijom (8 ili 10 cm). U najhladnijem periodu povlačila je između 700 i 900 W, sa kratkim zaletima posle defrosta do 1100 W.
Defrosti su bili relativno česti zbog vlage, recima na svakih sat vremena. Grejala je i ugrejala, jer ipak u tih 40 kvm trebala je da ugreje 4 prostorije (3 sobe i kupatilo).
Temperatura po sobama od 22 C do 25 C.
Stan se koristi kao kancelarija, pa nema nekih dodatnih izvora toplote, ne kuva se, ne koristi se rerna... i naravno po završetku radnog vremena niko ne boravi u prostoru niti se koristi kakva druga tehnika koja greje. Stolarija PVC, ali loša (planira se zamena bar jednog velikog prozora) i trebalo bi zatvoriti otvor od kuhinjskog aspiratora jer kada duva napolju, onda hladan vazduh ulazi (pukle klapne sa spoljne strane).

Grejala je 40 kvm, stan u zgradi sa izolacijom (8 ili 10 cm). U najhladnijem periodu povlačila je između 700 i 900 W, sa kratkim zaletima posle defrosta do 1100 W.
Defrosti su bili relativno česti zbog vlage, recima na svakih sat vremena. Grejala je i ugrejala, jer ipak u tih 40 kvm trebala je da ugreje 4 prostorije (3 sobe i kupatilo).
Temperatura po sobama od 22 C do 25 C.
Stan se koristi kao kancelarija, pa nema nekih dodatnih izvora toplote, ne kuva se, ne koristi se rerna... i naravno po završetku radnog vremena niko ne boravi u prostoru niti se koristi kakva druga tehnika koja greje. Stolarija PVC, ali loša (planira se zamena bar jednog velikog prozora) i trebalo bi zatvoriti otvor od kuhinjskog aspiratora jer kada duva napolju, onda hladan vazduh ulazi (pukle klapne sa spoljne strane).
Da li je tiha kao sto pise i koliko nisko ti modulira na minusima?

Nadam se da razumeš šta pitaš...

Tihe su obe jedinice. Modulira kako sam napisao. Najniža moguća modulacija kada se ispune uslovi je malo ispod 200 W.

Zidovi su od siporeks blokova, dosta debeli, ali nema stiropora. Prozor i balkonska vrata su sedmokomorni pvc Rehau sa alu roletnama, dole u prizemlju drveni sa roletnama.
Greju se sobe, kupatilo i kuhinja povremeno.
Mene interesuju ta tri modela klime. Vidim da je Maxy pisao da ima Lg S12eq, pa me interesuje kako se pokazala ta klima sad u januaru kad je bilo baš hladno.
Dakle jedna klima treba u sobu na spratu 10,5m2, a druga u sobu na prizemlju 21m2.
Onda bi možda i mogla Clivia u veću sobu dole. Gore nikako (ni 9-ka)!
Tamo bi mogla Midea Breezless E (9), odlična je klima (za cenu pogotovo). Sa Daikin/LG nemam iskustva 🙂

Ako su debeli sipoteks blokovi i dobra stolarija, može tu i 07keta lagano u tih 12kvm. Za prizemlje (ako je ista površina) 09kete

Pa dobro, svestan si da su te odrali.

Klima može da se nađe za 49000, što je relativno razumna cifra.
Ma na 12 rata je uzeo brat nisam ja , ali 200 evra ce bukvalno da im pokloni a imao je Gree ECO Plus izlozen model i manja rata bi mu bila i bolje grejanje.

Ja sam uzeo Midea Breezeless 18ica za 70 000 na 12 rata dok je u ovim radnjama tipa Giga i Tehno 85 000.Za tu razliku sam platio ugradnju.😉

@style53 ,hvala brate.Samo da ti kazem da je moj stan 64 kvadrata,probali su na licu mesta,ogrejalo ceo stan za 20ak min.😄 A spoljna jedinica mi je u tavanu,tako da nije napolju posto sam u zgradi na poslednjem spratu.

Nemoj Cliviu, slabo greje , jeste da modulira nisko, ali tad i duva prohladno. Znam is iskustva kod kolege koji je ima. Ja sam iz tog razloga uzeo amber pro 12 i nisam se pokajao za sad. Greje za sve pare. Kad odrzava temperaturu trosi izmedju 600 i 700 vati. Za Daikin nemam iskustva , pa necu ni da pricam.
Ima dve opcije kako da se resi to prohladno duvanje kod Clivije.
1. Samo prebacis u AUTO mod rada, ne AUTO FAN i tad ne spusta ispod 400w t.j. ne ide nikad u tu najnizu mogucu modulaciju od nekih 220-230w.
2. Smanjenjem snage na 75% ili 50% i tad isto nikad ne spusta ispod 400w.

Rezultat je da ce se vise gasiti i paliti, ali po meni daleko bolji osecaj nego prohladno duvanje.

Pa nek proba tvoj kolega i daj feedback dal je tako kod njega.

@Dasu Cliviu 12 nemoj nikako da ubacis u ovu manju sobu od 10.5m2. U ovu od 21m2 moze, a i tad mislim da ce biti malo overkill. Nista strasno samo ce se gasiti i paliti, a smanjenjem snage na 50% mozda i oce da radi dugo u taj prostor kad je napolju vise od 5c.
A za tu sobu od 10.5 treba klima koja ima bas, bas soft start t.j. da se ne zalece previse. Ne vise od 300-400w kad se pokrene klima dok nije tako hladno napolju.
A jedino sam video da Daikin ume to da radi. Mozda ima i drugih brendova, ali nisam video grafikon od drugog proizvodjaca da se tako ponasa.

Ima dve opcije kako da se resi to prohladno duvanje kod Clivije.
1. Samo prebacis u AUTO mod rada, ne AUTO FAN i tad ne spusta ispod 400w t.j. ne ide nikad u tu najnizu mogucu modulaciju od nekih 220-230w.
2. Smanjenjem snage na 75% ili 50% i tad isto nikad ne spusta ispod 400w.

Rezultat je da ce se vise gasiti i paliti, ali po meni daleko bolji osecaj nego prohladno duvanje.

Pa nek proba tvoj kolega i daj feedback dal je tako kod njega.

@Dasu Cliviu 12 nemoj nikako da ubacis u ovu manju sobu od 10.5m2. U ovu od 21m2 moze, a i tad mislim da ce biti malo overkill. Nista strasno samo ce se gasiti i paliti, a smanjenjem snage na 50% mozda i oce da radi dugo u taj prostor kad je napolju vise od 5c.
A za tu sobu od 10.5 treba klima koja ima bas, bas soft start t.j. da se ne zalece previse. Ne vise od 300-400w kad se pokrene klima dok nije tako hladno napolju.
A jedino sam video da Daikin ume to da radi. Mozda ima i drugih brendova, ali nisam video grafikon od drugog proizvodjaca da se tako ponasa.
Prenecu mu. Hvala na savetu. Pozzz

Znam u pravu si verovatno e sad neznam koji model uporedjujes hisense. Ali ok vidim da ga pljuju svi. Zanima me koliko dugo rade te klime. Nesmrzavaju nerade defrost cesto i tako to. Posto nepise a verovatno i nemaju grejac spoljne...
Hisense Energy Pro X Black 12K QH35XV3B kao sto sam vise puta opisao klima nije za minus temperature 2c pa navise javlja se modulacija nije losa , ispod toga pun gas i 30-35kwh dnevno koju god temp da podesis 19-30 ko da su mi svi prozori na kuci otvoreni ko da sam je ugradio u indijanski sator uredjaj vise ne radi nego sto radi kad bi defrost bio na 2-3 sata mogo bi da je preporucim mozda ali 20 min neaktivnosti 40min rada bilo koja klima od 30k din je bolja od nje

Ja znam da kod mene na zidu nece nikada biti Hisense,Gree i Vivax.Toliko ih hvale i dizu im cene,jer su vecina njihovi distributeri.A u praksi ne vrede pola cene.

A Midea? Vivax je prepakovana Midea.
Midea moze.Vivax ko Vivax mi ne smeta.Vec mi smeta njihova politika poslovanja ili ovih nasih distributera.Za tu cenu ne mogu da stave WiFi,vec doplati za njega.I jos neke sitnice.Evo ova Beko sto uzeo badza,ma moju preporuku,isto iz Midea fabrike.Uzeta za 39999 din.Ima WiFi,bakarne cevi 3m u pakovanju kao i potrebne kablove.To sve za 50000+ din izvikani Vivax Aeri+ nema.A nista bolji od ovog Beko modela.Licno,za mene je ovaj Beko model i bolji od Vivax Aeri+.

Zaštićeno geografsko poreklo. Odmah da se registruje brend kobaja sušen na izduvu sj klime

Nazad
Vrh Dno