Šta je novo?

Mogu li kineski proizvođači spasiti tržište od trenutne RAM nestašice?

zajedničko i za Japan, Koreju i Kinu je da oduvek reaguju na trendove sa Zapada tj. Amerike, a ne kreiraju ih. Sve ključne IT tehnologije dolaze i dalje iz Amerike: PC, Internet, mobilni telefon, smartphone, cloud, AI...
Pa nije bas tako, tacnije vilo je do neke 2018/19, kad su zuti prestigli amere po broju patenata u skoro svim najvaznijim oblastima...od valjda 51 najvaznije buduce i sadasnje tehnologije, imaju primat u 47/8. A jos su u zaletu, nema ni traga usporavanja dok zapad koci i nogama i dupetom izgleda...

tenor.gif

Kupio sam septembra preko Temua 2x8gb sodimm DDR3 1600MHz za oko ≈1000 dinara na discount777 i imaju SK Hynix čipove, tako da sam vrlo optimističan.

Akcize, takse, tarife... biraj

+subvnecije.

@vladat1 ne mora da znači da mu je to realna cena... Kineska država subvencioniše debelo EV kako bi smanjila zavisnost od zapadnih marki, goriva itd... U velikim gradovima, kao što je Šangaj, daju godišnje kvote koliko automobila sa ICE motorima može da se registruje. Ako dobiješ na "lutriji" možeš da prodaš svoj slot za ICE registraciju... Uglavnom, u tim velikim gradovima skupi evropski automobili sa ICE motorima su još veća stvar prestiža...

Beijing implemented its license plate lottery in 2011, allocating around 100,000 total quotas annually in recent years, with only about 30,000 for ICE vehicles (e.g., 28,600 for individuals/families in 2023). Winners are drawn monthly from millions of applicants, creating years-long waits.
ICE cars also face weekly driving restrictions based on license plate digits, unlike many NEVs. Quotas have favored EVs increasingly, rising to 70,000-80,000 yearly by 2024.

Verovatno će slično sada i sa memorijama... Pare od košulja i papuča, preusmere na subvencije za memorije i poziciniraju se na tržištu cenom.

Pa nije bas tako, tacnije vilo je do neke 2018/19, kad su zuti prestigli amere po broju patenata u skoro svim najvaznijim oblastima...od valjda 51 najvaznije buduce i sadasnje tehnologije, imaju primat u 47/8. A jos su u zaletu, nema ni traga usporavanja dok zapad koci i nogama i dupetom izgleda...

To su sve patenti za "ispušene" tehnologije: televizori, računari, komponente... Nekada je IBM pravio računare, kada je prestalo da bude dovoljno profitabilno prodali su taj biznis kinezima. Danas zarađuju više, a većina ljudi nema pojma šta oni danas rade...

Pričam o trendovima od kojih zavisi smer cele industrije i plaćaju se licence godinama... AI trend je nastao pre dve godine, izmenio je kompletno IT industriju, ali i dalje nije došao sa Istoka. Pre toga je isto bilo sa Cloud-om itd...Danas ne može da se proizvede čip, bez da se plaća licenca ARM-u ili Intel-u itd... Gomila softvera dolazi samo sa Zapada, a skoro ništa iz Kine itd...

Ja ne mislim da Kina neće dalje napredovati po tom pitanju, ali i dalje nisu tu.

Najbolje za sve bi bilo kada bi bila moguća globalna konkurencija, ali Svet više ne ide u tom smeru...

Poslednja izmena:
nema šta da biram, u pitanju je drugo. Imam drugara, pokušva da ga uveze kao polovi automobil 😀
Koj auto je u pitanju i koliki su mu troškovi da ga uveze? Vredi li cimanje?
Ako on prodje, sledeci sigurno nece.
Začepiće rupu u sistemu.
Ne znam sta je sa onim pričom preko Albanije. Koliko se sećam oni ne plaćaju porez i carine na uvoz vozila iz Kine.
Btw, skoro sam gledao video gde japanci pljuju Sony, uredjaji se kvare ubrzo nakon isteka garancije.

Vozila koja nemaju homologaciju za EU tržište se ne mogu registrovati kod nas. Niti bilo gde u EU.

Jedan rođa je još davno pokušao da uvozi polovnjake iz Koreje, i ne može. Ne mogu da se registruju. Ne može ni iz UAE, Saudijske Arabije...

Neke zemlje imaju mogućnost prilagođenja vozila, ali je potpuno neisplativo. Vredi tek za neke egzotike i nikako nema ekonomskog smisla.

Ma kakvi kinezi, mislim da je vreme da mi aktiviramo svoju proizvodnju memorija. Seća li se neko? Imali su Blue u nazivu (valjda).

Poslednji modeli Antikythera kompijutera su imali srpski RAM

@daniiL znam vlasnike i sve kako je funkcionisalo. Na kraju propade sve, a misterija ostala... Mislim da su se tu sklapali i monitori i neki od telefona? Ispravi me ako grešim.

Nadam se da razlikujete pravljenje samih memorijskih čipova od pravljenja memorijskih modula?!?
U Arlju su u najboljem slučaju, imali SMD mašinu koja je memorijske čipove lemila na memorijske module.

Memorijski čipovi se proizvode na par mesta u svetu.
Memorijske module može da sklapa (skoro) svaka šuša koja obezbedi čipove i ima SMD mašinu.

Da, sećam se (kao kroz maglu) da su imali SMD i da im je Hynix ,valjda, bio dobavljač čipova. Davno beše.

za CXMT je tesko da bude veoma niska cena zato sto:

1. Korejske firme ne prodaju vise staru opremu za proizvodnju kopnenoj Kini jer im Amerika zabranila

2. Dodatno fale ganc nove napredne masine koje tek od nedavno koristi Korejci i Micron sa EUV litografijom a Amerika brani Kini da ih direktno kupuje

zbog stavke 2. CXMT chip-ovi su ogromni, i zbog toga skuplji i zahtevaju jos ekstravagantnije subvencije nego obicno, da dostignu paritet sa kompetitivnoscu Korejskih firmi (odnosno SK Hynix-a)

sad naravno Kineska vlada moze da nagazi i odradi jos vece subvencije ali ima jos jedna kocnica koja treba da se prevazidje onda:

3. CXMT po zadnjim brojkama ima proizvodni kapacitet od 700,000 wafera mesecno, naspram Samsung-a recimo koji ima 7-8 miliona wafera mesecno

sad CXMT bas agresivno skalira proizvodnju i sigurno ce nastavati jos agresivnije, i moze lako da se desi da dostigne tipa 4-5 miliona do 2027, al ce opet potrajati malo dok mogu da nadmire celu "planetu"

Pozitivna stvar za nas je sto su svi putevi uvoza sirom otvoreni (direkt, Madjarska, Nemacka), i sto je EU trziste a i EU-sporedno trziste fokus za Kinu za izvoz, i sto je Evropski kontinent glavna lokacija za preusmeren izgubljen Americki obim trgovine xD

Poslednja izmena:
a + na sve to mozda neko napravi proizvodni kompleks za memoriju u novoj Marokanskoj kopiji Kine xD,

Maroko (po mini-dokumentarcu koji pogledah nedavno xD)

1. ima 5 puta jeftiniju radnu snagu od Kine

2. Tangier Med luka je bila 17-ta na svetu prosle godine po obimu trgovine i postoji solidna sansa da presisa Antwerp i Roterdam do 2027-2028 da postane prva za Evropsko-Africki kontinent

3. vec postoje Industrijski gradovi sirom obale za automobilsku i svemirski industriju, gde Evropa vec tiho ima prebacen deo svoje proizvodnju i samo prebacuju i zadovoljni su sa uslovima

4 EU ima free trade zone Agreement sa Marokom, za veliki biznis nema carina, nema dazbina, Maroko se racuna kao da je u EU za trgovinu na veliko

5. bogat mineralima i resursima, a takodje Brazil je blizu

6. nije zapostavio ni proizvodnju skladistenje i prenos struje

7. nije zapostavio kopneni prevoz

8. Maroko je Fortress Afrika, prirodno izolovan od ostatka Afrike Atlas Planinama sa skoro svih kopnenih strana, i Berm vestackim zidom na jedinom juzno, jugo-istocnom delu gde nema Atlasa u Pustinjskoj barijeri Zapadne Sahare na jugu

9. Sigurnu Monarhiju sa stabilnim politickim sistemom

10. Veoma blizu Evrope xD

jedino problem Sa Marokom je voda, ali racunajuci koliko je visoka reciklaza, i da vec fabrike u svetu u pustinjsko/prerijskim regionima kao Arizona posluju bez problema, dokle god je velika potraznja i skupa memorija, uvoz vode je nebitan faktor

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno