Šta je novo?

Linux FAQ

Videcu kako ce biti kod mene posto imam oko 500 igara na steamu, naravno necu ih sve sada igrati ali bih voleo da im imam pristup i da rade kako treba.
Jedino me malko odvraca od CachyOS-a to sto je bleeding edge i baziran na Archu a instalirao bih ga na glavnoj masini koja mi sluzi i za posao.
Svakako cu probati Cachy, Nubara koju preporucuju odmah pored Cachy-ja i na kraju Pop!_OS. Samo da imam vremena i dovoljno volje za sve to 😊

Pojave se u bibilioteci sve igre koje imas, a mozes da namestis da se prikazu samo one koje rade na Linuxu, uz to imas opciju da se pokase i status na Steam Decku.

Screenshot from 2026-02-04 18-20-11.jpgScreenshot from 2026-02-04 18-24-10.jpg

^ E ovo me je zanimalo od pocetka, sto sam i pitao. Kada odaberes da ti se prikazu samo igre koje rade na linuxu, koliko njih ti se prikaze? Da li je veliki procenat igara koje uopste ne rade?
Ovo mi je kljucno za prelazak na linux jer ga u suprotnom ne bih ni instalirao i da svesno izgubim veci broj igara.

Nisam sve isprobavao na Linuxu, ali svaka koju sam probao je radila.

Najjednoostavnije je kada su igre na Steamu, i one kojim treba Ubisoft connect i EA app to odrade bolje kda su na steamu nego iz njihovih aplikacija kooje se instaliraju preko Lutrisa ili nekog drugog "launchera" .

GOG je takodje dobra opcija preko Heroic launchera, a postoje indicije da cemo dobiti i nativni GOG launcher.

Trenutna gejming situacija na Linux je solidna a bice samo jos bolja.

Ono sto moze da napravi probleme je novi hardver, posebno GPU gde podrska kasni, i zato ovi "gejming" distroi uglavnom imaju i najnoviije kernele i mesa drajvere, a tu je CachyOS odlican izbor.

Ja vise nemam nijednu ntfs particiju a na usb-ove sam stavio exfat.

Ako budes instalirao CachyOS gledaj da stavis Limine ili Grub kao boot loader i btrfs sa snapshotovima za ne daj boze, da mozes da vratis sistem koji je radio.

Te igre koje ti se pokazu kad stavis na pingvina su nativne igre pisane za linux. Za ostale mora neki proton.
Na https://www.protondb.com/ pogledas koliko koja igra dobro radi preko protona na linuxu.

Nije tako, vidi se i na mom screenshotu da su prikazane i igre koje rade na Linuxu uz Proton

Screenshot from 2026-02-04 19-24-38.jpg

Edit:

A jeste najbolje proveriti na ProtonDB sta ljudi kazu...

Da u pravu si to dugme vise neradi. To je bilo kad si moro rucno ukljucivati proton za igre.
A sad radi po defaultu.

Vidim da veliki broj igara radi i napredovalo je sve poprilicno od pre par godina kada sam se "igrao" linuxima. Mnoge rade uz dodatno cackanje i podesavanje, retko koja uopste ne radi.
Jedino je stvar u tome sto zadnjih par godina nemam previse vremena i volje da sve podesavam i istrazujem, narocito ako cesto bude bilo guglanja u vezi otklanjanja problema.
Svakako cu probati verovatno CachyOS pre nego sto budem reinstalirao windows jer mi je tada najlakse i isprobacu sve sto mi treba.
Hvala jos jednom svima na infu iz prve ruke.

Poslednja izmena:
Ja sam se resio Windowsa na kucnom kompu, poceo je zestoko da me nervira sa nadogradnjama i glupstima da mi je npr. Desktop na One Drive i coopilito ****** svugde, srecom mi nije bitan kucni PC za posao.
Mada i na windowsu znaju nekada igre da zezaju pa i tu mora guglanje, a ovak barem znam da na kopmu nemam nista sto ja nisam izabrao da instaliram.

Na zalost nadogradnji i apdejtova danas ima svuda, i mene je bas sve to umorilo. Mozda su malo godine i prezasicenje svega ali sam i postao sve vise probirljiv sto se tice svega 😊
Windows sam maksimalno ocistio od svih gluposti ali nakon nekog vremena primetim degradaciju sistema koji trazi da se reinstalira, sto po mom misljenju nije normalno niti je takav sistem dobar.
macOS je takodje krenuo stranputicom i sve ga manje gotivim, iOS sam pre vise godina definitivno batalio za svagda.
Windows mi je iskreno cak bolji za svakodnevno koriscenje od macOS-a, narocito sto mogu da radim sve na njemu i plus da se poigram na steamu kada je desktop u pitanju.
Isprobavam za pocetak CachyOS prvom prilikom pa javljam kako se sve cini i radi.
Jedino da nadjem alternativu MS Office-u na koji sam navikao zbog posla. Sve sto sam do sada probao je bas lose.

Videcu kako ce biti kod mene posto imam oko 500 igara na steamu, naravno necu ih sve sada igrati ali bih voleo da im imam pristup i da rade kako treba.
Jedino me malko odvraca od CachyOS-a to sto je bleeding edge i baziran na Archu a instalirao bih ga na glavnoj masini koja mi sluzi i za posao.
Svakako cu probati Cachy, Nubara koju preporucuju odmah pored Cachy-ja i na kraju Pop!_OS. Samo da imam vremena i dovoljno volje za sve to 😊
Koristim na laptopu u Francuskoj CacyOS jos od negde Oktobra prosle godine, a u Srbiji na PC je PikaOS; Nikakvih problema nema. U nove,bru sam se vratio u srbiju, ostao do kraja Decembra. Laptop u francuskoj je i dalje radio normalno, odradio sam updejt sistema, bez ikakvih problema, sve radi bez greske. Tako isto pikaOS u Srbiji, nikakvih problema posle par meseci bez updejta, i posle updejta, sve radi odlicno, a obe verzije su bazirane na bleeding edge verzijama linuxa, arch i debian.

Ovo izgleda interesantno i lepo:
KDE neon delivers this by packaging the hottest software fresh from the KDE Community ovens, the moment it’s released.
You should use KDE neon if you are an adventurous KDE enthusiast who wants the latest and greatest from the KDE community as soon as it’s available, with no delays, opinionated patches, or UX changes. This is KDE software the way KDE designed it!
KDE neon is a Linux distribution built on top of the latest Ubuntu LTS release (24.04 at the moment) that showcases KDE software exactly as the KDE developers intended it, with no patches and no changes to default settings.

Probao sam KDE Neon i ok je, KDE Linux mi izgleda primamljivije ali jos uvek je u test fazi

Kako na linuxu resiti, nestajanje zvuka, na primer u World of Tanks, mi nestane zvuk, i moram da resrtujem PC.- Na windowsu se to ne desava nikada.

Ovo izgleda interesantno i lepo:

KDE neon nije za svaki dan, ona je namenjena baš onome što je i napisano - da se isproba vanilla KDE okruženje. Samo jedna "showcase" distribucija.

KDE neon nije za svaki dan, ona je namenjena baš onome što je i napisano - da se isproba vanilla KDE okruženje. Samo jedna "showcase" distribucija.
Kakva glupost 😳 KDE neon je baziran na Ubuntu LTS verzijama tj. stabilnoj osnovi i poslednjim stabilnim verzijama KDE paketa. To je isto kao da si rekao da je Fedora KDE samo "showcase" jer dosta dobro prati razvoj KDE-a i uvek su dostupne poslednje stabilne verzije KDE paketa.

Koristim KDE neon minimum 5 godina kao produkcioni sistem. Kao dugogodišnji korisnik Ubuntu-a/Kubuntu-a prešao sam na njega kada mi je dojadilo to što Kubuntu uvek mnogo kaska iza KDE-a i što ako hoću išta novije, moram da pređem na non-LTS verzije (koje sada imaju samo 6 meseci podrške). Ovako sam dobio tačno ono što mi treba - LTS sistem i uvek najnoviji KDE.

Sve u svemu, ne znam o čemu pričaš.

Problem kod svih KDE Plasma distribucija nije u baznoj distribuciji nego u plazmi 😀 Ja sam koristio TuxedoOS, koji je na sličnom principu kao i Neon, ali osim KDE-a ubacuju i novije verzije nekoliko popularnijih programa. I morao sam da ga batalim kada su prešli na 6 (bez pitanja, mislio sam da je standardni update) jer su postojali bagovi u opcijama zbog kojih koristim taj DE. Ispravljeno u 6.5.4 pre mesec dana, tako da na leto mogu da pređem na 26.04.

Osim bolje Wayland podrške, što meni lično ne znači ništa, ja nisam primetio ništa značajno bolje još od poslednje LTS plazme 5 (5.27.12) da je vredno prelaska na novu verziju. Nije rant, već jednostavno sav UI (OS/DE, aplikativni softver) koji smo imali pre desetak godina je bar za mene bio optimalan, od tada nisam primetio ništa korisno, osim par sitnica, već mi izgleda da se menja samo radi menjanja. Mada razumem treba pre ili kasnije preći na noviji toolkit kada stari ostane bez podrške.

Poslednja izmena:
KDE Linux je immutable sistem zasnovan na Archu bez pacmana ali trenutno dolazi sa 6.7 dev plasmom i to je ono sto ga cini nestabilnim iisto kao i Neon.

Meni i dalje nije jasno kako starije verzije softvera mogu da budu stabilnije? Ko radi na njima? Zar se ne radi na tome da u novijoj verziji budu iispravljeni bagovi u staroj, znam da moze da se desi da se pojave novi ali to i dalje ne cini stariju verziju boljom....

Inace probao sam KDE Linux i KDE Neon sa plasmom 6.7 i ima neverovatan bag da kada je prikljucen dualsense kontroler kursor klizi prema dole i nemoguce je raditi cim se iskljuci dualsense sve je normalno.

Meni licno je KDE najbolji DE iako trenutno koristim Niri sa DMS m shellom za kkooji se moze reci da liici na DE. Probao sam io GNOME, cinnamon, Cozmic ali uvek se vracam KDE.

Meni i dalje nije jasno kako starije verzije softvera mogu da budu stabilnije? Ko radi na njima? Zar se ne radi na tome da u novijoj verziji budu iispravljeni bagovi u staroj, znam da moze da se desi da se pojave novi ali to i dalje ne cini stariju verziju boljom....
Pa ako neki program radi dobro i ima sve što mi treba, zašto bih ga menjao za noviju verziju? Samo zato što je novija? Ako govorimo o radnom okruženju u ovom slučaju, koji je njegov posao? Da olakša korišćenje aplikativnog softvera i to je to. Ne treba izmišljati toplu vodu. GNOME je to uradio pre 15 godina i još se krpe, u 2026. nemaju osnovne stvari koje DE treba da ima, a koje koristimo od 1995. Windows (11) i Mac nisu mnogo bolji, u svakoj novoj verziji tražim kako da vratim ono što sam imao, a ono što mi treba i što im fali, niko ne planira da implementira, iako se ljudi žale sad već decenijama. Ok, u ovom konkretnom slučaju imamo bolju wayland podršku, a to nekome verovatno znači. Ili su možda ispravljeni bagovi koji su nekome smetali, ali meni ne ili ih nisam primetio. A npr. nešto što fali Dolphin-u ili Kate-u i dalje ne planiraju da unaprede, pa mi je onda svejedno.

Što se aplikativnog softvera tiče, tu jeste malo drugačije, ali bar ono što ja koristim i na hardveru koji koristim je takođe sasvim dovoljno. Pre 10-15 godina sam koristio stable release distribucije, pa dodavao repoe (ppa i slično) da bih imao novije verzije programa jer je razlika bila primetna. I to je znalo da napravi haos. Pa sam onda prešao na rolling distro i tu sam uvek imao sve sveže, ali ažuriranja su baš česta (i dosadna). I sad sam se vratio na stable, i koristim ono što dolazi sa tom verzijom. Eventualno mogu da instaliram flatpak ili snap ako mi treba nešto novije, ili kroz distrobox rolling distribucije.

Upravo navala immutable distribucija govori o tome - ništa te ne sprečava da izabereš bilo koju stable ili rolling distribuciju, u zavisnosti od hardvera i potreba, i sav aplikativni softver koristiš iz sandbox/kontejner paketa, baš kao i tamo. Šanse da se nešto zezne prilikom upgrade su minimalne, jer ništa osim osnovnih sistemskih paket i ne postoji, a ako postoji i snapshot opcija, praktično nikakve jer se vraća na klik, tj. enter

Sve u svemu, ne znam o čemu pričaš.
Pročitaj FAQ na njihovoj internet prezentaciji.
Ukratko: sve što nije KDE oni ne garantuju da će raditi još i napominju da verovatno neće.
Da ostaju ti alternative u vidu Snap-a ili Flatpack-a ali ono...
Dakle sasvim sigurno će mi se desiti da ću jednog dana naići na nešto što neću moći instalirati ili mi neće raditi i ako je baza na Ubuntu LTS sistemu koji je teško prilagođen samo onome što je KDE.
Kada sve saberemo i ja mogu da kažem da ne znam o čemu ti pričaš kada kažeš da ga koristiš kao produkcioni sistem jer je to prosto neverovatno zbog gore navedenog.
I ja volim Debian (Ubuntu) filozofiju čisto jer konstantne nadogradnje na Arch-u posle određenog vremena smore a po nekada i polupaju OS.

Za KDE neon obavezno pročitati FAQ.

Pročitaj FAQ na njihovoj internet prezentaciji.
Ukratko: sve što nije KDE oni ne garantuju da će raditi još i napominju da verovatno neće.
Da ostaju ti alternative u vidu Snap-a ili Flatpack-a ali ono...
Dakle sasvim sigurno će mi se desiti da ću jednog dana naići na nešto što neću moći instalirati ili mi neće raditi i ako je baza na Ubuntu LTS sistemu koji je teško prilagođen samo onome što je KDE.
Kada sve saberemo i ja mogu da kažem da ne znam o čemu ti pričaš kada kažeš da ga koristiš kao produkcioni sistem jer je to prosto neverovatno zbog gore navedenog.
I ja volim Debian (Ubuntu) filozofiju čisto jer konstantne nadogradnje na Arch-u posle određenog vremena smore a po nekada i polupaju OS.

Za KDE neon obavezno pročitati FAQ.
Ako sam dobro razumeo, tvrdiš nešto isključivo na osnovu nekakvog FAQ-a koji može poprilično subjektivno da se interpretira i negiraš lično iskustvo nekoga ko ga koristi već godinama... i smatraš da je tvoja tvrdnja validnija? 🙃

Nema potrebe iko da se plaši KDE neon-a. Vrlo mali broj paketa koje donosi KDE neon override-uju base pakete iz Ubuntu-a 24.04 tako da osnova sistema ostaje "ne okrnjena". Od tog malog broja, većina paketa u stvari donose preko potrebna poboljšanja. Primer je recimo Xwayland gde je KDE neon doneo verziju koja podržava explicit sync (must have za nVidia bazirane mašine sa Wayland-om). Više o tome:

Iz ličnog iskustva mogu da posvedočim da je korisničko iskustvo bolje sa njim nego sa Kubuntu-om kao najbližom alternativom. Usudio bih se čak da kažem da na nekom drugom kraju spektruma može da stane rame uz rame sa Fedorom KDE. Ako bih u ovom trenutku birao "stabilne" Linux distribuciju sa KDE, moj izbor bi pao na KDE neon i Fedoru KDE (ili eventualno neki njen derivat). Pod stabilnim ovde mislim na stabilnu osnovu sa dugogodišnjom podrškom i zakrpama (LTS) a uvek svežim KDE-om. Uvek svež KDE, koliko god značilo da donosi nove bug-ove, s druge strane donosi i zakrpe. Moje sveobuhvatno iskustvo je pozitivno.

@Space Beer ovo što tvrdiš za Plasma 6 naspram "savršeno dobre Plasme 5.neštonešto" je na žalost tačno. Pri smeni generacija uvek efektivno naprave korak unazad pa posle peglaju. Na žalost, Plasma je vezana za razvojni ciklus Qt biblioteka. Čim izađe nova generacija Qt biblioteka, moraju da portuju na nju. Nemaju baš izbor jer starije generacije Qt biblioteka se neće razvijati pa će samim time i KDE zaostajati.

Poslednja izmena:
KDE Plasma 6.6 will finally fix those pesky fingerprint authentication issues

plasma66beta2-desktop.jpg

This was the second and final beta before the final stable release scheduled for February 17.
In the meantime, anyone eager to explore everything new in the upcoming Plasma 6.6 desktop environment can do so via the KDE Neon Testing Edition.

kde-linux-feb-desktop.jpg

KDE Linux, a new, still-in-development KDE initiative to bring its own immutable distro as a Plasma-first Linux OS to the public, continues to move beyond an initial alpha stage, reached in September 2025.

Poslednja izmena:
Uh, rekoh da promenim KDE Neon sa Fedorom KDE, malo istestiram pre nego što ostavim nešto od te 2 distribucije na laptopu uz Windows 11...

Fedora podržava Secure Boot, za razliku od Neon-a, pa uhvatio da namestim i mogu reći posle ovog iskustva i cimanja da sam siguran da Linux neće ni za 10 godina dostići 10% tržišta 😀

20260208-170633.jpg

20260208-170702.jpg

Namestio na kraju, ali zezalo šta stiglo - od visoke rezolucije displeja, do grub-a, preko osvetljenja, miša, ma cirkus oko trivijalnih stvari...

Poslednja izmena:
Za fingerprint senzor i web kameru ne postoji rešenje, još se radi o fedori 🙁

Meni stiklirano, da se prikazuju igre samo koje rade na linuxu, a ono prikazuej sve. Jel pubg radi kome na linuxu ? Meni nece.

Prolistaj malo unazad i videces da smo bas o tome pricali

Uh, rekoh da promenim KDE Neon sa Fedorom KDE, malo istestiram pre nego što ostavim nešto od te 2 distribucije na laptopu uz Windows 11...

Fedora podržava Secure Boot, za razliku od Neon-a, pa uhvatio da namestim i mogu reći posle ovog iskustva i cimanja da sam siguran da Linux neće ni za 10 godina dostići 10% tržišta 😀

20260208-170633.jpg

20260208-170702.jpg

Namestio na kraju, ali zezalo šta stiglo - od visoke rezolucije displeja, do grub-a, preko osvetljenja, miša, ma cirkus oko trivijalnih stvari...
Samsung BIOS Configuration? Huh?

Nazad
Vrh Dno