Šta je novo?

Tutorijal: Licence za Windows Windows

Imam pitanje u vezi tih ključeva sa neta. Da li je legalno da instaliram svež windows i kupim taj neki ključ za računar koji bih daa koristim u firmi? Koliko vidim retail verzije Windowsa su oko 200e u prodaji.
Moras imati nalepnicu na racunaru sa win-key..
150e je najnize sto sam ja kupovao za neke firme kojima sam sklapao kompove

Treba mi win i office kljuc za jedan laptop.
1. Da li win 10pro key moze da se koristi za win10 home?
2. Koja je razlika izmedju retail i oem kljuceva na royalcdkeys? Znam koja je ralzika u sustini izmedju retail i oem, ali da li su ovo stvarno retail?
3. Koji su rizici ako se kupe kljucevi ovde? nije mi problem da prestanu da rade posle 2-3god pa da kupim novi i aktiviram win i office. Ali da li postoji neki drugi rizik (ne pravne prirode)?

Treba mi win i office kljuc za jedan laptop.
1. Da li win 10pro key moze da se koristi za win10 home?
2. Koja je razlika izmedju retail i oem kljuceva na royalcdkeys? Znam koja je ralzika u sustini izmedju retail i oem, ali da li su ovo stvarno retail?
3. Koji su rizici ako se kupe kljucevi ovde? nije mi problem da prestanu da rade posle 2-3god pa da kupim novi i aktiviram win i office. Ali da li postoji neki drugi rizik (ne pravne prirode)?
1. Ne
2. upravo to sto mislis
3. nema. Ne pomaze ti ako si pravno lice, ali za fizicko lice totalno nije bitno. To su pravi kljucevi za windows

1. Jesi siguran? Ako imam instaliran win10 home, zar ne mogu da ga upgrejdujem na win10 pro tako sto ubacim novi key za pro?
2. Ali ako su retail, zar to ne znaci da su tvoje vlasnistvo (nisu oem - u vlasnistvu nekog treceg pravnog lica), mozes da ih koristis ponovo kada promenis komp... imaces racun da si kupio... Zar to nije legalno?

na to sam mislio 🙂

1. Jesi siguran? Ako imam instaliran win10 home, zar ne mogu da ga upgrejdujem na win10 pro tako sto ubacim novi key za pro?
2. Ali ako su retail, zar to ne znaci da su tvoje vlasnistvo (nisu oem - u vlasnistvu nekog treceg pravnog lica), mozes da ih koristis ponovo kada promenis komp... imaces racun da si kupio... Zar to nije legalno?
To je drugo jer bi onda imao win 10 pro, a ne home. Ali da, upgrade je moguc.
Da, retail aktiviras koliko puta zelis. Ako koristis ms nalog, dovoljno je da se ulogujes na novom kompu.
RS zahteva kupovinu od domaceg distributera i dokaz o kupovini

Samo jos da utvrdimo, pricamo o istom retail key za windows od par dolara sa allkeyshop/royalcdkeys i ostalih sajtova?

imaces racun da si kupio...
Evo kako ja to razumem:

• firma kupi licencu u Srbiji i Microsoft ima svoju 100 % zaradu;
  • država dobija svoj deo od poreza na dodatu vrednost;
  • taj porez se iskazuje na maloprodajnom računu ili e-fakturi koji firma dobija za Microsoft-ov proizvod.

Sve osim toga, za državu, nije legalno (jer država nema svoju "zaradu" - porez).

slažem se

Ja se ne bih slozio, ali to ne znaci da sam u pravu... Mi smo ipak zemlja paradoksa...
Ti mozes sa racuna firme da kupis windows iz nemacke... Placas na to porez, ne pdv vec porez na dobit od 15% jer se to racuna kao podizanje dobiti i svakako neces moci da dobijes povrat pdv-a... I tebi sutra dodje inspektor i kaze ti to nije legalno jer nemas domaci racun, a ti mozes od microsofta da dobijes potvrdu da je to legalan windows, imas racun/potvrdu da je kupljeno, kad i kako... Isto vazi i za ostale stvari/hardver iz inostranstva... Sta rade firme koje opremu nabavljaju u inostranstvu jer kod nas toga nema?

Ali da ne idemo u offtopic.

Da li je retail od par dolara stvarno retail samo kraden ili sta?

Za slučaj da neko koristi massgrave ili KMS za aktivaciju, upozorenje na malware

Da li postoji i koja je, licenca za Windows 11 kada se kupi moze da se aktivira bezbroj puta na isatom hardware-u.

@artur Retail licenca vezuje se za ms nalog i može se aktivirati windows bezbroj puta pogodna ako se stalno menja računar. OEM licenca je ona koja se vezuje za matičnu ploču i ne može se prenositi, i važi samo za taj računar.

@artur Retail licenca vezuje se za ms nalog i može se aktivirati windows bezbroj puta pogodna ako se stalno menja računar. OEM licenca je ona koja se vezuje za matičnu ploču i ne može se prenositi, i važi samo za taj računar.
Gde i kako vidiš koje licence su vezane za ms nalog? Ja sam bar 20ak komada kupio sa royalcdkeys svaki put kad kupim laptop sa home windowsom npr pa uradim upgrade na pro...posle factory reseta ostaje pro na tom laptopu umesto home-a sa kojim je došao...ali ja nikad nisam čuo ni video mogućnost da mogu key da vezem za hotmail

Извините ако је ово већ причано раније али:
Да ли постоји нека разлика између ових кључева од пар евра и Massgrave активације?

Да ли постоји нека разлика између ових кључева од пар евра и Massgrave активације?
Pa i ne bi trebalo da ima kad se malo procitaju forumi, reddit, itd, osim sto MAS nije legalan. Cak ni microsoft nije mnogo briga sto se koristi MAS.
WIN11 ima drugih problema kao sto je raznorazni bloatware pa je do korisnika da to ocisti. Nije tema ovde, ali sklapam komp pa bi presao na WIN11 pa me interesuje sta bi trebao da uklonim od bloatware-a poput raznih ai slopova, copilota, reklama i ostalih gluposti i po mogucstvu da nemam microsoft nalog, Cisto me interesuje zbog igara jer sam citao da sa zadnjim updateovima zbog optimizacije rada novijih procesora igre bolje rade na WIN11 u poredjenu sa desetkom.

Piše na temi za W11, pogledaj tamo.

Ako sumnjaš da massgrave skripta radi nešto neželjeno, onda kupiš ključ za par evra da te ne boli glava.

Pa i ne bi trebalo da ima kad se malo procitaju forumi, reddit, itd, osim sto MAS nije legalan. Cak ni microsoft nije mnogo briga sto se koristi MAS.
WIN11 ima drugih problema kao sto je raznorazni bloatware pa je do korisnika da to ocisti. Nije tema ovde, ali sklapam komp pa bi presao na WIN11 pa me interesuje sta bi trebao da uklonim od bloatware-a poput raznih ai slopova, copilota, reklama i ostalih gluposti i po mogucstvu da nemam microsoft nalog, Cisto me interesuje zbog igara jer sam citao da sa zadnjim updateovima zbog optimizacije rada novijih procesora igre bolje rade na WIN11 u poredjenu sa desetkom.
Да не идемо у офтопик овде, али погледај Chris Titus debloat скрипту, покреће се једном командом из powershall-a и на клик решава све битно од смећа.
Такође има и опцију Microwin да направи custom image инсталације где је у старту сав блоат уклоњен.

17703768416042451328298020880146.jpg
Kupio sa retail key i izbacuje mi ovo pri aktivaciji, moze pomoc

Probaj sledece, otvori CMD:

sfc/scannow

kad zavrsi kucaj:

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealt

Restartuj racunar.

Ako nije pomoglo, sledece, isto CMD:

slmgr.vbs /dlv

slmgr.vbs -ipk (product key)

slmgr.vbs -ato

Restartuj racunar.

Poslednja opcija:

isto CMD:

slmgr /skms kms8.msguide.com

slmgr /ato

Restartuj.

Ako nista od ovog ne radi, ne valja serijski.

Nazad
Vrh Dno