E sad, ovaj komentar se možda nekima i ne svidi, apropo one "novogodišnje anarhije"... ali moram iznjeti svoje utiske, jer ih je serija ostavila na mene...
TVRĐAVA
Prvo sam izbjegavao da je počnem gledati, jer se tiče rata 90-ih koje sam i sam osjetio na svojoj koži, i kada čovjek hoće da se opusti u slobodno vrijeme onda izbjegava ovakve teme koje bude sjećanje na teška vremena. Zbog toga još nisam pogledao ni Daru iz Jasenovca, jer su mi još scene u glavi iz priče pokojne babe koja je preživjela Jasenovac. A povrh svega toga očekivao sam da će biti dosta stvari koje su izmjenjene u odnosu na istinu (znam, svako ima svoju istinu, ovdje percipiram na istinu Srba sa ove strane Drine), jer to se već dešavalo. Na kraju ipak popustih kad su me nagovorili...
Zaista je realno prikazano to vrijeme, taj narod, njihov karakter, i ljubav i mržnja koja je vladala... i što je najbolje, prikazane su i sve greške koje smo pravili, svi, nebitno gdje je ko bio tada, sve zablude, kojih su se neki ranije otarasili, a neki kasnije... prikazani su i zlotvori koji su se bogatili na ljudskoj nesreći...najteže mi je bilo gledati scene "Petrovačke ceste" i tih zbjegova, jer sam ih i u živo gledao te 95-e ovdje u Banjaluci...gotovo mi je bilo nestvarno da je RTS snimio ovakvu seriju, sa ovoliko detalja koji su karakteristični za ovo područije ... i onda vidim ko je režirao seriju, banjalučanin Sale Hajduković (radio banjalučku trilogiju Koža, Meso, Kosti)... odmah sve jasno zašto je tako... Da, možda i ima nekih grešaka, u detaljima, uniforme na početku rata na primer, ali to je sve nebitno, bitna je priča. Zadnje dvije epizode sam gledao sa knedlom u grlu, nisam emotivac, ali... Drago mi je što je kraj ipak optimističniji...Puno je danas poznatih lica u Srbiji koja su bila u ovim kolonama, golman Milan Borjan, košarkaš Aleks Marić, Miloš Degenek...,
Kasting je po meni bio odličan, Jovo Maksić i Nikola Pejaković vrhunski odradili. Takođe dobro su oslikane 90-e i kroz muziku koja je dobro pratila radnju...
P.S. i u mojoj porodici svi navijaju za Crvenu Zvezdu
😀