Šta je novo?

Poslednje odgledane serije 2026

E sad, ovaj komentar se možda nekima i ne svidi, apropo one "novogodišnje anarhije"... ali moram iznjeti svoje utiske, jer ih je serija ostavila na mene...
TVRĐAVA

Prvo sam izbjegavao da je počnem gledati, jer se tiče rata 90-ih koje sam i sam osjetio na svojoj koži, i kada čovjek hoće da se opusti u slobodno vrijeme onda izbjegava ovakve teme koje bude sjećanje na teška vremena. Zbog toga još nisam pogledao ni Daru iz Jasenovca, jer su mi još scene u glavi iz priče pokojne babe koja je preživjela Jasenovac. A povrh svega toga očekivao sam da će biti dosta stvari koje su izmjenjene u odnosu na istinu (znam, svako ima svoju istinu, ovdje percipiram na istinu Srba sa ove strane Drine), jer to se već dešavalo. Na kraju ipak popustih kad su me nagovorili...
Zaista je realno prikazano to vrijeme, taj narod, njihov karakter, i ljubav i mržnja koja je vladala... i što je najbolje, prikazane su i sve greške koje smo pravili, svi, nebitno gdje je ko bio tada, sve zablude, kojih su se neki ranije otarasili, a neki kasnije... prikazani su i zlotvori koji su se bogatili na ljudskoj nesreći...najteže mi je bilo gledati scene "Petrovačke ceste" i tih zbjegova, jer sam ih i u živo gledao te 95-e ovdje u Banjaluci...gotovo mi je bilo nestvarno da je RTS snimio ovakvu seriju, sa ovoliko detalja koji su karakteristični za ovo područije ... i onda vidim ko je režirao seriju, banjalučanin Sale Hajduković (radio banjalučku trilogiju Koža, Meso, Kosti)... odmah sve jasno zašto je tako... Da, možda i ima nekih grešaka, u detaljima, uniforme na početku rata na primer, ali to je sve nebitno, bitna je priča. Zadnje dvije epizode sam gledao sa knedlom u grlu, nisam emotivac, ali... Drago mi je što je kraj ipak optimističniji...Puno je danas poznatih lica u Srbiji koja su bila u ovim kolonama, golman Milan Borjan, košarkaš Aleks Marić, Miloš Degenek...,
Kasting je po meni bio odličan, Jovo Maksić i Nikola Pejaković vrhunski odradili. Takođe dobro su oslikane 90-e i kroz muziku koja je dobro pratila radnju...

P.S. i u mojoj porodici svi navijaju za Crvenu Zvezdu 😀
Rts Planeta ili se pojavilo u biblioteci.

Ladno je ima na RD

Poslednja izmena:
From sezona 4 najavljena za 19.04.26, nadam se da ce MGM izbaciti celu sezonu odmah da se lepo izbindzuje

E sad, ovaj komentar se možda nekima i ne svidi, apropo one "novogodišnje anarhije"... ali moram iznjeti svoje utiske, jer ih je serija ostavila na mene...
TVRĐAVA

Prvo sam izbjegavao da je počnem gledati, jer se tiče rata 90-ih koje sam i sam osjetio na svojoj koži, i kada čovjek hoće da se opusti u slobodno vrijeme onda izbjegava ovakve teme koje bude sjećanje na teška vremena. Zbog toga još nisam pogledao ni Daru iz Jasenovca, jer su mi još scene u glavi iz priče pokojne babe koja je preživjela Jasenovac. A povrh svega toga očekivao sam da će biti dosta stvari koje su izmjenjene u odnosu na istinu (znam, svako ima svoju istinu, ovdje percipiram na istinu Srba sa ove strane Drine), jer to se već dešavalo. Na kraju ipak popustih kad su me nagovorili...
Zaista je realno prikazano to vrijeme, taj narod, njihov karakter, i ljubav i mržnja koja je vladala... i što je najbolje, prikazane su i sve greške koje smo pravili, svi, nebitno gdje je ko bio tada, sve zablude, kojih su se neki ranije otarasili, a neki kasnije... prikazani su i zlotvori koji su se bogatili na ljudskoj nesreći...najteže mi je bilo gledati scene "Petrovačke ceste" i tih zbjegova, jer sam ih i u živo gledao te 95-e ovdje u Banjaluci...gotovo mi je bilo nestvarno da je RTS snimio ovakvu seriju, sa ovoliko detalja koji su karakteristični za ovo područije ... i onda vidim ko je režirao seriju, banjalučanin Sale Hajduković (radio banjalučku trilogiju Koža, Meso, Kosti)... odmah sve jasno zašto je tako... Da, možda i ima nekih grešaka, u detaljima, uniforme na početku rata na primer, ali to je sve nebitno, bitna je priča. Zadnje dvije epizode sam gledao sa knedlom u grlu, nisam emotivac, ali... Drago mi je što je kraj ipak optimističniji...Puno je danas poznatih lica u Srbiji koja su bila u ovim kolonama, golman Milan Borjan, košarkaš Aleks Marić, Miloš Degenek...,
Kasting je po meni bio odličan, Jovo Maksić i Nikola Pejaković vrhunski odradili. Takođe dobro su oslikane 90-e i kroz muziku koja je dobro pratila radnju...

P.S. i u mojoj porodici svi navijaju za Crvenu Zvezdu 😀
Odlicna je gluma. Ovo dvoje mladih, likovi Luka i Darija, nikad cuo za njih, a perfektno su odglumili.

Jel oni bedni 1 GB "[ExYuSubs]" ripovi na The Pirate Bay?
Ma jok neki sinhronozovani na ruski 🤣, prebacio sam se na planetu. ExYu je baš jeziv na planeti bolja slika.

Ruski nije loš 2gb su ep ali dubed. Deluje da im je isti source ima one 888 u gornjem desnom isečeno na oba snimka. Neki TV ripovi.

Ruski nije loš 2gb su ep ali dubed
Eto koliko vidim i to sa RTS Planete je oko 1.9 GB po epizodi:

Format : MPEG-4
Format profile : Base Media
Codec ID : isom (isom/iso2/avc1/mp41)
File size : 1.90 GiB
Duration : 53 min 29 s
Overall bit rate : 5 090 kb/s
Frame rate : 25.000 FPS
Writing application : Lavf57.81.100

Video
ID : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : [email protected]
Format settings : CABAC / 4 Ref Frames
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, Reference : 4 frames
Codec ID : avc1
Codec ID/Info : Advanced Video Coding
Bit rate : 5 000 kb/s
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 25.000 FPS
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.096
Stream size : 1.86 GiB (98%)
Writing library : x264 core 157
Encoding settings : cabac=1 / ref=2 / deblock=1:0:0 / analyse=0x1:0x111 / me=hex / subme=7 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=0 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=1 / chroma_qp_offset=-2 / threads=24 / lookahead_threads=4 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / bluray_compat=0 / constrained_intra=0 / bframes=3 / b_pyramid=2 / b_adapt=1 / b_bias=0 / direct=1 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=50 / keyint_min=50 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=40 / rc=2pass / mbtree=1 / bitrate=5000 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=0 / qpmax=69 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / vbv_maxrate=10000 / vbv_bufsize=10000 / nal_hrd=none / filler=0 / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00
Codec configuration box : avcC

Audio
ID : 2
Format : AAC LC
Format/Info : Advanced Audio Codec Low Complexity
Codec ID : mp4a-40-2
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 96.0 kb/s
Channel(s) : 2 channels
Channel layout : L R
Sampling rate : 48.0 kHz
Frame rate : 46.875 FPS (1024 SPF)
Compression mode : Lossy
Stream size : 36.7 MiB (2%)
Default : Yes
Alternate group : 1

The Lincoln Lawyer
Izasla cela sezona 4. Za opusteno gledanje i ubijanje dosade uz kokice.

the king of seven kingdoms
Nije lose, nije ni sjajno, nadam se da ce serija otici u malo ozbiljnijem pravcu.
Epizode koje su sve krace i krace su ozbiljan minus , sto se mene tice, ne vidim poentu tako kratkih epizoda sem da se sezona razvuce.

Landman, 2 sezone. Treća će u toku godine.

His & Hers, mislio sam da ce bar biti zabavno, ali zbog zadnjih 15 min serije je pravi bullshit! 2/10.

the king of seven kingdoms
Nije lose, nije ni sjajno, nadam se da ce serija otici u malo ozbiljnijem pravcu.
Epizode koje su sve krace i krace su ozbiljan minus , sto se mene tice, ne vidim poentu tako kratkih epizoda sem da se sezona razvuce.
Kraće su epizode jer je i novela kratka a prva sezona će imati samo šest epizoda, tako da nema razvlačenja.
Inače, ko ne zna, danas je izašla četvrta epizoda zbog američkog "Super Bowl"-a koji je u nedelju.
Po meni najbolja epizoda do sada, naježih se nakraju.

U pravu si, ova cetvrta epizoda je postavila stvari na svoje mesto

Kraće su epizode jer je i novela kratka a prva sezona će imati samo šest epizoda, tako da nema razvlačenja.
Inače, ko ne zna, danas je izašla četvrta epizoda zbog američkog "Super Bowl"-a koji je u nedelju.
Meni se serija sviđa. Čitao sam i novele. Malo predaha od epskih priča i svega što prati Game Of Thrones / House Of Dragon serijale.

Odgledah sad, nisam ni ispratio da će četvrta epizoda ranije da izađe 🙂
Fino, samo kratko i predugo čekanje do sledeće epizode (16. februar)...

U suštini najbolje će biti onima koji sačekaju jos mesec dana i pogledaju celu seriju odjednom, osnosno 3.5 sata u komadu.

Konačno sam završio BB i BCS. BB sam se naterao da pogledam prve dve sezone, posle je dosta bolja, kraj odličan. BCS meni dosta bolja serija, sa dobrim likovima i fino objašnjava dosta toga iz BB

BCS i jeste bolja serija ali ima tu nesrecu da se pojavio posle BB, a sa druge strane da nije bilo BB, mozda ne bi ni BCS. Moje misljenje je da obe serije treba gledati kao celinu.

Tako sam i gledao, bez BB, BCS ne bi imao mnogo smisla.

I ako sam propustio u obe serije, ostala mi je nedoumica od cega/zašto je Gustsvo pobegao iz Chilea? Nije nešto bitno za radnju, ali je neki detalj koji sam propustio

Pitao, samo nagađanja i uopšteno, izgleda da to nigde nije objasnjeno

Postavljen prevod i za petu epizodu treće sezone serije “Teheran”. 😁
Uhvatio sam korak i sad čekam šestu sledeće nedelje.

IMG_5078.jpeg

Uživajte!

Odgledao i drugi sezonu Fallout_a solidna 4 od 5. Zanimljiva desavanja 🙂

Takodje završio Fallout S2, odlična sezona. Fino se nastavlja na New Vegas.

Nazad
Vrh Dno