Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Isto kod mene MTS optika postoji više od godinu dana i Yettel i A1 kažu da ne mogu da se prispoje.
Meni nešto u glavi da je nedavno usvojen neki zakon koji omogućava svim operaterima da međusobno dele infrastrukturu. Ali eto nisam čuo da je iko uspeo da uvuče nekog drugog operatera na mts optiku, a za obrnuto ne znam.

Zanimljivo je da Yettel ne može da koristi SBB-ov coax (barem ne trenutno) pa su mi rekli da zovem baš SBB podršku ako hoću coax.

Upao sam na temu da pitam upravo ovo. Bukvalno su mi sa call centra rekli da ne mogu da se nadovezu na Supernovinu mrezu, ali bi na MTSovu mogli. Koja je razlika? Zbog cega ovo i kako da uvedem A1 onda? Izriciti po pitanju da nema mogucnosti jer je to ''stara Supernovina mreza''.

Cisto info radi, juce sam zvao Yettel i oni me odbili na prvu, pa me onda zvali da mi kazu da mogu preko SBBove mreze ipak.

Jel pokusavao neko dalje da eskalira nekom? Jel nekom uvedena optika preko MTSove infrastrukture (Supernovine)?

EDIT: Nis je u pitanju fyi

I ja bih voleo da vidim šta je u pitanju pa da probam, za ova tri meseca nisam imao gotovo nikakvih problema sa otvaranjem bilo kojih sajtova...možda nisam naleteo na te problematične 😉

Upao sam na temu da pitam upravo ovo. Bukvalno su mi sa call centra rekli da ne mogu da se nadovezu na Supernovinu mrezu, ali bi na MTSovu mogli. Koja je razlika? Zbog cega ovo i kako da uvedem A1 onda? Izriciti po pitanju da nema mogucnosti jer je to ''stara Supernovina mreza''.

Cisto info radi, juce sam zvao Yettel i oni me odbili na prvu, pa me onda zvali da mi kazu da mogu preko SBBove mreze ipak.

Jel pokusavao neko dalje da eskalira nekom? Jel nekom uvedena optika preko MTSove infrastrukture (Supernovine)?

EDIT: Nis je u pitanju fyi
Preko Supernove = nemoguce. Bez obzira na provajdera.
Zasto - pitaj MTS/Telekom.

Nadovezujem se na poruku iznad. Supernova koristi drugačija vlakna, koja nisu kompatibilna sa mts vlaknima, to vode kao Gpon1 i Gpon 2 pa onda gde god da je supernova nije moguće raditi instalaciju drugih provajdera jer nije kompatibilna oprema

Ovo jednostavno nije tačno: naravno da su supernova vlakna kompatibilna sa mts vlaknima.

Za bilo koju PON: GPON, XGPON, XGSPON, 25GPON mrežu se koriste OS2 vlakna, najčešće G.652.D za outdoor odnosno G.657.A1/A1 za indoor deo.

Telekom čak koristi identične ONT uređaje - npr za mts i supernova mrežu baziranu na Huawei opremi: HG8010H, HG8240, HG8245Q2, HG8245W5-6T...

GPON1 i GPON2 mreža se razlikuje po dve stvari:
  • GPON1 (mts) za TV koristi IP Multicast ili OTT a GPON2 (sn) za TV koristi RF over Fiber (DVB)
  • GPON1 (mts) koristi BRAS / PPPoE a GPON2 (sn) koristi direktan pristup / DHCP

Ni jedna od ove dve razlike ne predstavlja tehnički problem za instalaciju drugih provajdera.

Ovo jednostavno nije tačno: naravno da su supernova vlakna kompatibilna sa mts vlaknima.

Za bilo koju PON: GPON, XGPON, XGSPON, 25GPON mrežu se koriste OS2 vlakna, najčešće G.652.D za outdoor odnosno G.657.A1/A1 za indoor deo.

Telekom čak koristi identične ONT uređaje - npr za mts i supernova mrežu baziranu na Huawei opremi: HG8010H, HG8240, HG8245Q2, HG8245W5-6T...

GPON1 i GPON2 mreža se razlikuje po dve stvari:
  • GPON1 (mts) za TV koristi IP Multicast ili OTT a GPON2 (sn) za TV koristi RF over Fiber (DVB)
  • GPON1 (mts) koristi BRAS / PPPoE a GPON2 (sn) koristi direktan pristup / DHCP

Ni jedna od ove dve razlike ne predstavlja tehnički problem za instalaciju drugih provajdera.

Pritom moja instalacija zapravo nema veze sa Supernovom. U pitanju je Exe Netova instalacija koja je sprovedena tipa 2017te godine, od tada do dana danasnjeg instalacije nije zamenjena i dalje je ista. Tipa imam coax do televizora i dalje i nemam STB. Tako da nije Supernovina instalacija uopste.

Jel znas onda razlog zbog cega A1 ne moze ''preko Supernove" i zbog cega su tako tupavo kategoricni po tom pitanju bez da bilo ko moze da objasni coveku zbog cega ne moze?

@nervic To kod tebe sada jeste supernova. Iako kod tebe ništa nisu menjali, sa njihove strane je sve promenjeno. Promenjena je i lokacija OLT uređaja, i sami OLT uređaji, celo mrežno jezgro, sva oprema, ruteri, serveri, to sad više nikakve veze sa ExeNet-om nema. Takođe, RF over Fiber deo je zamenjen, sve je sada u telekomovoj izvedbi, televizijski programi se sada ne ubacuju "direktno za satelita" (bez rekompresije) već onako kako ih je Telekom "spremio".

Ratel je u skladu sa zakonom iz 2023. doneo odluku 09.2024. da je telekom operater sa značajnim tržišnim učešćem, i kao takav mora da ponudi pristup svojoj infrastrukturi drugim operaterima (zakupcima).

Telekom je na osnovu te odluke Ratela napravio standardnu ponudu za zakup kapaciteta korišćenjem ethernet bitstream tehnologije za svoju xDSL, >DOCSIS<, GPON infrastrukturu.

U tom dokumentu se naravno nigde ne spominje bilo Supernova bilo mts. Ne pominje se jer ne sme da se pominje. Ako je infrastruktura u vlasništvu Telekoma, on kao operater sa značajnim tržišnim učešćem mora da da istu u zakup na zahtev.

Ne postoji ni jedan razlog da zakupci ne mogu preko Supernove, osim odugovlačenja Telekoma jer živimo u državi kakvoj živimo, i to što im neko toleriše njihovu "nedovoljnu integrisanost" sistema Supernova i mts, pa se tako "vade" i neko im "gleda kroz prste".

Ključna stvar je što u ponudi za pristup zakupcima postoji DOCSIS Telekoma, a Telekom nema DOCSIS pod brendom mts, sav DOCSIS je pod brendom Supernova.

Dodatno, Ako uzmete na istoj ili sličnoj lokaciji uslugu Fiber Pro i GPON/DOCSIS od Supernove, vi ćete za ruter na strani telekoma imati isti ruter (mac adrese su ili iste ili "susedne", odnosno drugi mrežni interfejs na istom ruteru).

Evo još jednog dokaza koliko je Supernova blisko integrisana sa telekom core mrežom. Ovo je traceroute sa Supernova statičke IPv4 adrese do korisnika na Fiber Pro usluzi (oba korisnika su relativno blizu jedan drugom). Vidi se da trace pokazuje prvi hop - telekomov ruter, i odmah hop broj 2 je korisnik na FiberPro usluzi.

1769332469700.png

"Relativno blizu" može da znači u istom delu većeg grada ili čak na 30ak kilometara ako su u pitanju manja mesta.

Poenta je da je Supernova već toliko integrisana u sistem Telekoma da oni nemaju ni jedan tehnički razlog da ne mogu da ponude usluge zakupaca preko Supernova optike, ali eto neće iako moraju jer im neko "gleda kroz prste".

Takođe, RF over Fiber deo je zamenjen, sve je sada u telekomovoj izvedbi, televizijski programi se sada ne ubacuju "direktno za satelita" (bez rekompresije) već onako kako ih je Telekom "spremio".
Sve je sad bukvalno rekompresovani, uništeni, osakaćeni, upropašćeni ott stream. Nazivati ovakvu kablovsku uslugu kablovskom je abominacija ali to je naš vrli Telekom.

@nervic To kod tebe sada jeste supernova. Iako kod tebe ništa nisu menjali, sa njihove strane je sve promenjeno. Promenjena je i lokacija OLT uređaja, i sami OLT uređaji, celo mrežno jezgro, sva oprema, ruteri, serveri, to sad više nikakve veze sa ExeNet-om nema. Takođe, RF over Fiber deo je zamenjen, sve je sada u telekomovoj izvedbi, televizijski programi se sada ne ubacuju "direktno za satelita" (bez rekompresije) već onako kako ih je Telekom "spremio".

Ratel je u skladu sa zakonom iz 2023. doneo odluku 09.2024. da je telekom operater sa značajnim tržišnim učešćem, i kao takav mora da ponudi pristup svojoj infrastrukturi drugim operaterima (zakupcima).

Telekom je na osnovu te odluke Ratela napravio standardnu ponudu za zakup kapaciteta korišćenjem ethernet bitstream tehnologije za svoju xDSL, >DOCSIS<, GPON infrastrukturu.

U tom dokumentu se naravno nigde ne spominje bilo Supernova bilo mts. Ne pominje se jer ne sme da se pominje. Ako je infrastruktura u vlasništvu Telekoma, on kao operater sa značajnim tržišnim učešćem mora da da istu u zakup na zahtev.

Ne postoji ni jedan razlog da zakupci ne mogu preko Supernove, osim odugovlačenja Telekoma jer živimo u državi kakvoj živimo, i to što im neko toleriše njihovu "nedovoljnu integrisanost" sistema Supernova i mts, pa se tako "vade" i neko im "gleda kroz prste".

Ključna stvar je što u ponudi za pristup zakupcima postoji DOCSIS Telekoma, a Telekom nema DOCSIS pod brendom mts, sav DOCSIS je pod brendom Supernova.

Dodatno, Ako uzmete na istoj ili sličnoj lokaciji uslugu Fiber Pro i GPON/DOCSIS od Supernove, vi ćete za ruter na strani telekoma imati isti ruter (mac adrese su ili iste ili "susedne", odnosno drugi mrežni interfejs na istom ruteru).

Evo još jednog dokaza koliko je Supernova blisko integrisana sa telekom core mrežom. Ovo je traceroute sa Supernova statičke IPv4 adrese do korisnika na Fiber Pro usluzi (oba korisnika su relativno blizu jedan drugom). Vidi se da trace pokazuje prvi hop - telekomov ruter, i odmah hop broj 2 je korisnik na FiberPro usluzi.

Pogledajte prilog 525215

"Relativno blizu" može da znači u istom delu većeg grada ili čak na 30ak kilometara ako su u pitanju manja mesta.

Poenta je da je Supernova već toliko integrisana u sistem Telekoma da oni nemaju ni jedan tehnički razlog da ne mogu da ponude usluge zakupaca preko Supernova optike, ali eto neće iako moraju jer im neko "gleda kroz prste".

Hvala za odgovor, morao sam da malo da se informisem oko ove terminologije jer nisam bas strucan ali koliko mogu da procitam iz ovog odgovora je da je MTS/Supernova u sustini kocnicar ovde, a ne A1.

U medjuvremenu sam kontaktirao sa deckom koji je tehnicka podrska u Vipu i po njegovim recima Vip sam ne zeli da ide preko Supernovine mreze iz dva razloga: (1) ne zele da placaju zakup trecem provajderu jer im trenutna matematika ne ostavlja prostora za dodatne troskove i (2) ne zele da indirektno budu zavisni od nekog drugog u slucaju da isporucena usluga nije dobra.

Koliko je ovo istina ne znam, jedino znam da je celokupna situacija apsolutni bulls*it kada je u pitanju krajnji korisnik, tj. ja.

Nije tema njihova, ali primera radi i Yettel i SBB call centri su mi rekli da ''nema uslova za optiku'', iako su SBB monteri pre par godina bili da uvedu optiku na istom objektu (wtf). Onda me sutra zovu da mi kazu da 'ipak moze da se uvede'. Ja stvarno ne znam kome covek treba da se obrati da bi dobio validnu informaciju.

jel zna neko da li će biti sve ulsuge spojene u jednu
u makedoniji se to zove kombo u hrvatskoj mozaik, a ima i u sloveniji

dok u bugarskoj npr nema, izgleda da ćemo mi kao i oni

Da li je neko uspeo da dobije pppoe credentials od a1 i kako? Ili eventualno izvadi sa H3601P? Za sad sam samo uspeo da skontam da im je internet vlan id 750 ali za ostalo nemam kod sebe odgovarajucu opremu.

Pogledajte prilog 523441

Zadovoljan, 300/150 a ni na mts-u nisam imao punu brzinu 200/200 tako da je gotovo idealno.
Jedino malo losije je ping u igricama , za koju ms.

Pogledajte prilog 523442

Ko je presao iz mts-a u A1 njemu ide H3601P posto ide pre njega ona Nokia crni bridge ONT.

A za novu liniju ocigledno da stavljaju F6600P

Ja prešao sa mts-a i danas dobio F6600P.
Ceo dan testirao i zakucano na oko 590-595/290-295, a ping 3ms.
Na mts optici ping 6 godina 5 ms.

Kako mi je ovde bolji, ne znam, ali tako je. Zadovoljan za sad!

U zgradi u kojoj zivim, imam samo Supernova optiku. To verovatno znaci da nema sanse da predjem na A1?

Tako je, A1 ne rentira Supernova optičku mrežu, samo MTS optiku.

Tako sam i mislio. Ugovor mi istice za za pola godine, i bas nemam alternativu, dok ovi divljaju sa cenama.

Korisnik sam kucne linije realizovane preko gsm mreze. Planiram da uvedem opticki internet od a1. Na mts sam infrastrukturi. Da li A1 ima integrisanu uslugu koja pokriva obe ove usluge. Slicno kao box 2 usluga mts-a. Recimo uredjaj u koji se zicno prikljucni baza fiksnog ili se slusalica registruje directno na ruter preko DECT protokola?

Korisnik sam kucne linije realizovane preko gsm mreze. Planiram da uvedem opticki internet od a1. Na mts sam infrastrukturi. Da li A1 ima integrisanu uslugu koja pokriva obe ove usluge. Slicno kao box 2 usluga mts-a. Recimo uredjaj u koji se zicno prikljucni baza fiksnog ili se slusalica registruje directno na ruter preko DECT protokola?
fiskna telefonija realizuje se preko mobilne mreže. nemaju objedinjen paket sa fiksnom telefonijom. preko optike je usluga Interneta i TV.

U prelasku sam na A1 optiku sa mts optike. Po rečima agenta sada daju samo 6 meseci po 1 dinar nema više 9 meseci. MTS je za ostanak kod njih ponudio novi paket 12 meseci u pola cene. Kod mene u zgradi morao sam da raskinem ugovor i da razdužim opremu da se oslobodi priključak na adresi da bi mogao da se prebacim na A1.
Sada imam problem od kada sam raskinuo ugovor ne javlja mi se agent već 5 dana pa sam toliko i bez interneta (možda je čovek na odmoru ko će ga znati, zadnje što smo se dogovorili dan pred raskid da mu se javim kada raskinem pa da zakažemo instalaciju).
Ako neko ima kontakt od nekog terenskog agenta u NS neka mi pošalje u PP da probam završiti prelazak.

U prelasku sam na A1 optiku sa mts optike. Po rečima agenta sada daju samo 6 meseci po 1 dinar nema više 9 meseci. MTS je za ostanak kod njih ponudio novi paket 12 meseci u pola cene. Kod mene u zgradi morao sam da raskinem ugovor i da razdužim opremu da se oslobodi priključak na adresi da bi mogao da se prebacim na A1.
Sada imam problem od kada sam raskinuo ugovor ne javlja mi se agent već 5 dana pa sam toliko i bez interneta (možda je čovek na odmoru ko će ga znati, zadnje što smo se dogovorili dan pred raskid da mu se javim kada raskinem pa da zakažemo instalaciju).
Ako neko ima kontakt od nekog terenskog agenta u NS neka mi pošalje u PP da probam završiti prelazak.
Mozes jednostavno do prve poslovnice, reci sta si se dogovorio sa agentom, ostace ti ista "ponuda" samo da mnogo brze da ti rese celu stvar

fiskna telefonija realizuje se preko mobilne mreže. nemaju objedinjen paket sa fiksnom telefonijom. preko optike je usluga Interneta i TV.

Jel imaju neki posten uredjaj u ciji usb port ubodete lte stik i pozivi se rutiraju kroz mobilnu ostalo kako vec ide?

Recimo Fritzbox 7690+ 4g sytems w1220 lte stick.

Možda nije pitenje za ovu temu ali našao sam nekog A1 agenta koji mi nudi lepe uslove za Kućni net ali mi je sumnjivo jer mi traži i JMBG i broj lične karte i do kada važi uz ostale "normalne" podatke.
Interesuje me da li je normalno da A1 ili bilo ko drugi traži JMBG obzirom da je tajni podatak i da nema logike da im JMBG treba?

A kako misliš da ti napravi UO da ti veruje na reč da si ti taj i taj. Pa i u poslovnici si davao ličnu kartu i potpisivao saglasnost za obradu podataka i ako uzimaš uređaj ocenu kreditne sposobnosti. A ja sam se isto stotinu puta čudio koliko se traži kod nas JMBG i koliko ga ljudi olako daju.

Možda nije pitenje za ovu temu ali našao sam nekog A1 agenta koji mi nudi lepe uslove za Kućni net ali mi je sumnjivo jer mi traži i JMBG i broj lične karte i do kada važi uz ostale "normalne" podatke.
Interesuje me da li je normalno da A1 ili bilo ko drugi traži JMBG obzirom da je tajni podatak i da nema logike da im JMBG treba?
Zasto krijes te tako lepe uslove, pa necemo ih mi ukrasti?

Nazad
Vrh Dno