Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

• Začetnik teme Začetnik teme PJ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
aliexpress 🙃

Kinezi verovatno imaju suludo dobre patike ali ne znam dal toga ima po Evropi udaraju im carine, ovima propadaju kompanije, kinezi kupuju....

32301.jpg

Super trčanje danas u NS 13km na stazi, Fit complete i još neke 3 ekipa organizovali, besplatano, doneli ljudi okrepu, vode.
Prvi put trčim u nekom društvu, nisam osetio 16.5km, 99% sam siguran da bi mogao 30km, možda čak i maraton na 5:30 prosek
Neverovatno koji efekat ima društvo da te ništa ne boli ili ne razmišljaš o tome ne kapiram baš najbolje.
Definitivno moram u neki klub iako mi to zahteva vozanja min 60km, plus ubaciti 10tak trka ove godine.
Kolega iz planiabrskog kluba danas izgazio oko 70km, beton 27km - 4:36, pa trail 29.5km - 6:40 1076m uspona, pa onda još 4.8km dok je čekao klopu.
Dečko trči dal 5 godina, ja mislim da je on trenirao atletiku kao mlad postavio bi neke državne rekorde.
U Mizuno Neo Vista 1 kaže napravio dal 2700 km
New Balance 1080 neki model pre 5g 3400km
Te patike zlata vrede

Ima i do patika tu, ali nije samo do njih. Moguće da ko čitav život, od mladosti, trči, da mu je telo potpuno drugačije. Meni počne da se produžava vreme oporavka i krenem blago da osećam slabe tačke gde sam već imao povrede, tako da znam da je patika pri kraju. Nije se raspala, niti se naročito vidi po njoj, ali nije više optimalna za moje godine i način trčanja. Neko bi sigurno mogao u takvoj obuci da nastavlja da trči, recimo po tartanu, još toliko.

Koliko je momak težak ako si uspeo da proceniš? Meni je potpuno logično da se patike po betonu troše geometrijski manje za svaki kg telesne mase manje.

Uticaj trkača, mase, stil, podloga, itd.

Ima i do patika tu, ali nije samo do njih. Moguće da ko čitav život, od mladosti, trči, da mu je telo potpuno drugačije. Meni počne da se produžava vreme oporavka i krenem blago da osećam slabe tačke gde sam već imao povrede, tako da znam da je patika pri kraju. Nije se raspala, niti se naročito vidi po njoj, ali nije više optimalna za moje godine i način trčanja. Neko bi sigurno mogao u takvoj obuci da nastavlja da trči, recimo po tartanu, još toliko.

Koliko je momak težak ako si uspeo da proceniš? Meni je potpuno logično da se patike po betonu troše geometrijski manje za svaki kg telesne mase manje.

Uticaj trkača, mase, stil, podloga, itd.
Pa visok je oko 190-195, mršav možda 85kg
Njemu je na 4:40 puls fazon 120-125, meni i ortaku 150 na tom pace, trčali sa njim nekih 2,3km, priča bez imalo muke na tom pace, nas dvojica onako malo zadisani.
Nije trčao skoro sigurno nikad so pre 5g, takva genetika šta već.

ovogodišnji Beogradski maraton je dvodnevni 😱
18.-19.4.
"Start polumaratona zakazan je za subotu u 9 časova, trka na 10 kilometara počeće u 18 časova istog dana, dok je maraton na programu u nedelju u 8 časova", rekao je Habuš.

55€ prijava

Da, da, sve tri trke imaju svoj termin. Kada je objavljeno, pitao sam ovde na temi, da li i koliko ljudi će trčati sve tri trke.
Za sada znam njih nekoliko da su prijavili. Videćemo ko će zaista trčati.

Nova ruta može da se izvuče iz mape na sajtu, ali mora sa računara.
Ja sam skinuo 21k i 42k, konvertovao u GPX i odvozio virtuelne vožnje. Poslednji kilometar će da nas upropasti. Ko je navikao na negativan split, neka se dobro preračuna 🙂

Nova ruta može da se izvuče iz mape na sajtu, ali mora sa računara.
Ja sam skinuo 21k i 42k, konvertovao u GPX i odvozio virtuelne vožnje. Poslednji kilometar će da nas upropasti. Ko je navikao na negativan split, neka se dobro preračuna 🙂
Имаш ли линк од те руте 42км? Тебао бих да направим gpx-фајл за неку gps-app, претпостављам да је у питању SVG слика

GPX za obe distance je u prilogu.

Prilozi

Poslednja izmena:
Ne znam koliko je merodavno reći posle 20km sa Superblast 2 ali Hoka Mach X3 dosta bolja patika sad videćemo na duže staze
Superblast 2 uzeo na popustu 132€, puna cena u EU je 220 ne da ne vrede te pare
X3 kod koliko beše 18k 153€
Ako bude pena ista 1000km+ vrhunski model
Daleko su brže patike univerzalnije možeš realno sve u njima od easy run do maratona

Jel neko ovde ima bilo kakva iskustva sa Adidas Adizero Prime X2, X3?
Video sam u run n more X3 nije bilo broja, gornji deo izgleda brutalno kvalitetno, peta i jezik su mi čudni, pena bolesna energy return 75%, plus carbon šipke
Deluje bukvalno savršena patika za long run treninge za nas kojima su kolena malo shebana.
Nisam bas ubeđen dal ce Superblast 2 biti za 20km+
Mnogi pišu da pena omekša posle 100-150km

uzmi odma prime x evo 😂

Prilozi

• img_1_1769997681008.jpg
    img_1_1769997681008.jpg
    61 KB · Pregleda: 30
Писао сам већ раније проблеме девојке са зглобовима, па је пала одлука да пређе на бонди 9, само за шетњу. Препородила се, не размишља више о другим патикама.

Проблем је сада када је зима, чим оде у чизме, муке. Има ли хока неку трејл верзију, или било шта слично што би радило посао? Наравно и изглед је битан, што једноставнијег изгледа мора бити.

Писао сам већ раније проблеме девојке са зглобовима, па је пала одлука да пређе на бонди 9, само за шетњу. Препородила се, не размишља више о другим патикама.

Проблем је сада када је зима, чим оде у чизме, муке. Има ли хока неку трејл верзију, или било шта слично што би радило посао? Наравно и изглед је битан, што једноставнијег изгледа мора бити.
Imaš Hoka Kaha 2, 3, Anacapa 2 i još neki modeli o kojima ne znam ništa,ali nisu ni blizu udobne kao patike za trčanje.
Imao sam Hoka Kaha 1 i Anacapa 1 i toliko su mi bile dobre za hiking da sam oba modela prodao.
Uzeo sam za neke smešne pare Adidas Terrex Free Hiker 2 GTX i služe solidno osim kad je ispod 5° onda su hladne, peta udobna extra, napred ne baš fali te pene
Ja ne znam ko dizajnira te hiking cipele za 2 min bi ima objasnio kako se napravi savršeno udobna cipela, 2 vrste pene, đon 45mm i visoki zidovi da drže pete.

Hiking Boots & Shoes | HOKA® https://share.google/mX9K0uxMenddy8hSD

Možda je dovoljna GTX verzija neke od popularnih modela, ako ne moraju biti strogo duboke. Za ružno zimsko vreme sam se prešaltao skroz na Clifton 9 gtx, a leti ne izlazim iz letnje Clifton 9.

Kaha 2 ima deo sto greje nogu, lepo kad je jako hladno, ali cim je malo toplije vrlo brzo bude prevruce u njima.

Clifton gtx pretpostavljam da se klizu kao lude po mokrom, snegu i ledu? Isto i salomon elixir gtx sto sam jesenas uzeo, naoko ok patika za setnju, samo sto se klize kao luda po mokrom.

Mozda adidas free hiker sl gtx? (ne free hiker 1 ni free hiker 2 vec sl sto znaci super light)

btw marko koliko si platio free hiker 2? ja cekao da ode popust na 50% ali nikada nije presao 40%, sad je 30%.
i koju si boju uzeo? Crna je ok za posao, ali je šarena lepsa?? 🙃

Kaha 2 ima deo sto greje nogu, lepo kad je jako hladno, ali cim je malo toplije vrlo brzo bude prevruce u njima.

Clifton gtx pretpostavljam da se klizu kao lude po mokrom, snegu i ledu? Isto i salomon elixir gtx sto sam jesenas uzeo, naoko ok patika za setnju, samo sto se klize kao luda po mokrom.

Mozda adidas free hiker sl gtx? (ne free hiker 1 ni free hiker 2 vec sl sto znaci super light)

btw marko koliko si platio free hiker 2? ja cekao da ode popust na 50% ali nikada nije presao 40%, sad je 30%.
i koju si boju uzeo? Crna je ok za posao, ali je šarena lepsa?? 🙃
110 evra iz Nemačke
Uzeo sam i GTX i non GTX duboke za cenu jednog para kod nas
Samo da ima bar 35mm pene napred jako dobra patika za do nekih 0-5° zavisi kakvu cirkulaciju ko ima.
Imam crne GTX, bele sa nekim šarenilom za valjda jesen proleće, to nosim uz DIG pantalone jer već 15tak godina ne nosim farmerke ne vidim poentu jer imaju debilne džepove bez ovih sa strane.
Nikad u njima ne bi na hiking oseti se svaki kamen i koren kao u npr ovim mojim Hoka Speedgoat 5 najgora trail patika koju sam imao.
Za hiking ima Scarpa Rush GTX, La Sportiva Aequilibrium ST za zimu, dereze, kamenjar, jos mi fale neke za ultra hladno tipa neke La Sportiva Nepal Cube ali su suludo skupe.

Dodao bi da Continental đon na Adidas patikama ima vrhunski grip, ali nema one Vibram megagrip zube
Najbolji đon na svetu za led vam je Vibram Arctic
Imam neke Asolo kao fora zimske, moram ih prodati prevelike su mi, nisu tople za dubok sneg, uzeo sam već zamenu Mammut
Nisam ih još nosio jer nema snega na našim planinama skoro ništa
Kao tenk su, ozbiljna tehnologija unutra, fazon alu folija u đonu da spreči prenos hladnoće, Vibram zimski mix gume, izolacija kao do -24
Imam slične Salomon zimske sve je bilo top sem onog užasnog đona Koji je klizav par puta sam pao skoro se ubio, plus su već počele da pucaju imaju verovatno 15tak godina.

Blackfin III WP High Men | Mammut https://share.google/BYKxtXGc4wUM5H4E3

Сад сам схватио да ја имам заправо ту адидас патику, free hiker 2. Исто биле џабе у палманови сећам се, око 100е. Само наравно са неким розе пертлама и детаљима али преживео сам. Стварно одлична патика за ове кише и хладно време. И да, континентал ђон, као лепак.

Али она не би тако нешто јер се види да је спортска, са свим тим бојама и оштрим детаљима. Зато је бонди одговарао колико толико, у некој крем неутралној боји. Али за зиму тешко налазим.

@гнд
Mozda hoka transport gtx, ali retko se pojavljuju kod nas.

Juče trčao za mene long run 15km 5:30, razvalio me vetar Salomon Bonatti Cross Wind totalno razočaranje od windbreaker, niti se suši niti štiti od vetra plus me ona ranfla izluđuje, kapuljača me valja previše je velika, unutrašnja strana laktova uvek mokra, a uopšte se ne utoplim previše.. Preporuka za nešto bolje? Da ima vent rupe, bolju kapuljaču bez ranfle.
Zanimljiv mi je Asics Road packable jakna, ali neke bzv boje ovde, mogu od preko da naručim šta god.

Uglavnom tih 15km Superblast 2 noge danas listovi poprilično umorni, stopala ne, Garmin coach rekao idi 31 min, otišao lagano u NB More V6.
Pre nekih 8 dana sam prvi put trčao u grupi i to 16.5km u Hoka Mach X3, prosek 5:40 ne da se nisam umorio osetio nisam trčanje mislim da sam mogao lagano 30km sto nikad nisam trčao.
Jel moguće da toliko efekat na telo ima kad se trči u grupi i priča o svašta nečemu usput?
Da krenem da ganjam lokalne trkače da ih molim da mi prave društvo za long run vikendom.

Prodje brze vreme sa nekim trcati, i obicno se sporije trci, pogotovo ako se prica. 5:40 ti je lako, to je bas spor tempo - meni 5:00 nije nesto jak tempo. Ja se bar ne zadisem, normalno pricam, deluje odrzivo koliko hoces 5 ili 15km isto je. Ako trcim sa sporijim prijateljima, par puta otrcim 500m ispred, pa se vratim pa opet trcimo zajedno.

Ispod 5 mi krece veci napor, i puls raste osetno. Rekao si da trcis 3000m 3km, onda 5:40 je bas neki tempo za oporavak vise, neka zona 2 verovatno. Jedino pitanje odmora nogu. Mogli bi zajedno otrcati nekada, pogotovo FG ili tako nesto.

Poslednja izmena:
Neverovatno koliko taj psihološki efekat grupe utiče da kad nešto krene malo da boli, npr koleno, kako duže trčiš mozak očigledno pretvara u ogroman problem do te mere da nekad moraš da staneš.
Može Fruška ili long run imam ja tu u NS par ljudi koje znam i trče.
Verovatno cu ići i na ove trke trekking lige Srbije i Vojvodine jer se učešće nešto smešno 1000 din (na dan trke 1400) taman da se obiđu neki krajevi Srbije gde nisam bio.

Slično je i na manjem maratonu u drugoj fazi kad se razvuku svi, pa dođeš do dela gde nema nikog, ni ispred ni iza, ni publike, neka pustara. Još ako naiđe neka uzbrdica, prži sunce, poprilično demotivišuće bude.

Kad treniram sam okej mi je, nisam nikad na tim dugačkim treninzima u maksimalnom režimu. Imam realan dostižan cilj i ispunim ga, toliko je prosto.

Prodje brze vreme sa nekim trcati, i obicno se sporije trci, pogotovo ako se prica. 5:40 ti je lako, to je bas spor tempo - meni 5:00 nije nesto jak tempo. Ja se bar ne zadisem, normalno pricam, deluje odrzivo koliko hoces 5 ili 15km isto je. Ako trcim sa sporijim prijateljima, par puta otrcim 500m ispred, pa se vratim pa opet trcimo zajedno.

Ispod 5 mi krece veci napor, i puls raste osetno. Rekao si da trcis 3000m 3km, onda 5:40 je bas neki tempo za oporavak vise, neka zona 2 verovatno. Jedino pitanje odmora nogu. Mogli bi zajedno otrcati nekada, pogotovo FG ili tako nesto.
Ovo ce postati tradicija u NS, ja cu dolaziti svaki put iako moram da vozim 60km
Super priča, odlično druženje
Tu nas je bilo ja mislim 200 i to u 9 ujutro

Neverovatno koliko taj psihološki efekat grupe utiče da kad nešto krene malo da boli, npr koleno, kako duže trčiš mozak očigledno pretvara u ogroman problem do te mere da nekad moraš da staneš.
Svako zna svoje telo najbolje, ali načelno ako bol ne posustaje ili se pogoršava nakon što zagrejan treniraš, to jeste znak da nešto nije u redu i da možda treba promeniti pristup ili čak odmoriti.

Mene često blago nešto žiga u toku zagrevanja kad sam u penjanju forme, guram telo napred, ali posle km, malo jače, sve se to stabilizuje i reši - malopre sam prošao kroz to. Posle treninga treba da bude samo umor, bez bilo kakvog bola.

Navikavanje tela da funkcioniše u povredi nije dobar trening. Prilagoditi treninge dok se povreda ne sanira, i prekid kao poslednja solucija.

Nazad
Vrh Dno