- Učlanjen(a)
- 03.11.2008
- Poena
- 1,205
U suštini Ookla nam je najpouzdanija. Prvo bira uređaje koliko se secam koriste merenja samo flagship uređaja. Sto odmah izbacuje low budget telefone.Slažem se da je OpenSignal odličan reper za glas naroda i realnu dostupnost. Tu nema greške, ali nije dovoljan jer npr OpenSignal sam priznaje ograničenja (npr. u metodologiji: crowdsourcing može biti biased prema urbanim korisnicima sa app-om)..
Važno je i to da OpenSignal nema kontrolu nad "terminal diversity", odnosno koji se uređaji uopšte koriste u mreži, jer ogromna je razlika između npr Snapdragon vs Exynos modema, kao i između premium i low-end uređaja, što može uticati na rezultate. Zato se profesionalni testovi rade sa standardizovanim uređajima.
Samo da razjasnimo, ni OpenSignal nije neprofitan. To je privatna firma koja zarađuje prodajom svojih podataka i analitike telekom operaterima. Isto važi i za NET CHECK i Ookla, Umlaut... Dakle, sve što si napisao za ove se isto može reći i za Open Signal...
Svi oni rade za profit, a razlika je u metodologiji, ne u poštenju. Ako bi neko lažirao javne izveštaje, izgubio bi klijente i kredibilitet preko noći, prosto se to ne radi... Naravno, uvek se može postaviti pitanje jel su baš svi parametri istraživanja idealni ili takvi da ne favorizuju nekog, npr poput ruta vozila za merenje ili segmenata korisnika u okviru OpenSignal istraživanja itd.
Metodologije unapred objavljuju, a operatori potpisuju „disclosure“ i imaju pravo da zahtevaju ponavljanje merenja ako neka situacija deluje nevalidna...
Ali pošto je zanimljivo, ajde da malo prodjem način kako ko meri i kako je moguće da svi budu prvi?
OpenSignal radi pretežno pasivno. Prati signal dok ti ideš na kafu, sediš u tramvaju, voziš se do posla ili čekaš lift. Vidi se da li Pera u kafiću ima 4G ili mu telefon skače u 3G ili je 5G. OpenSignal to beleži. Imaju i aktivni deo kada korisnik pokrene test, ali to je mnogo manje u odnosu na sve podatke koje prikupljaju u pozadini. Zato je OpenSignal odličan za statistiku dostupnosti i realno iskustvo korisnika.
NET CHECK i umlaut rade potpuno drugačije. Profesionalna oprema, kombiji, antene, drive test i walk test. Voze unapred definisane rute kroz grad, autoput i prigradska naselja, a peške prolaze tržne centre, gužve i ulice sa visokim zgradama. Mere koliko traje pokretanje YouTube videa, koliko ping skače kada prelaziš između baznih stanica, kakav je kvalitet poziva dok ulaziš u zgradu ili izlaziš napolje.
Dok si u liftu, u delu stana iza armiranog zida ili ideš kroz podzemnu garažu, signal se gubi ili slabi i tu NET CHECK-ovi walk i indoor testovi daju pravu sliku o penetraciji i stabilnosti. Rezutati sa telefona nisu uvek pouzdani, zavise od uređaja i pozicije, dok profesionalna oprema meri sirovu snagu ( dBm, SINR).
Zato MTS sad ističe NET CHECK: žele da pokažu tehničku snagu infrastrukture.
Svaki test meri nešto drugo:
Zato svi mogu biti „prvi“, ali nisu svi prvi u istoj disciplini. Svaki operater bira test koji najbolje ističe njegovu prednost u datom trenutku. To je kao porediti maraton, sprint i triatlon: disciplina definiše pobednika.
- Profesionalni testovi (NET CHECK, umlaut): Mere tehničku snagu, QoE (kvalitet iskustva), stabilnost i latenciju.
- Korisnički testovi (OpenSignal, Ookla): Mere realno iskustvo korisnika i "glas naroda".
- Holistički testovi: Kombinuju oba i gledaju dostupnost i kvalitet na celoj teritoriji.
Transparentnost i mape
Što se tiče nedostatka mape pokrivenosti kod mts, tu se slažem u potpunosti pogotovo jer se hvale nagradom za 5G u pet gradova i skorom 990 poena, normalno je da pokažu mapu. Gde tačno je 5G, gde počinje 4G, gde je signal slab. Ovako samo kažu „najbolji smo“, a korisnik i dalje ne vidi pravu sliku. Malo transparentnosti i odmah se sve bolje razume.
Suština je u tome da nije stvar u tome ko je pošten, a ko namešta. OpenSignal pokazuje statistiku i realno iskustvo korisnika, NET CHECK i umlaut pokazuju tehničku snagu mreže. Najpametnije je pratiti oba, šta telefon prikazuje u džepu i šta mreža stvarno može „ispod haube“.
U krajnjem slučaju ovi testovi su dobri jer dok god se svi trude da budu prvi u nečemu, znači da se mreža stalno unapređuje, i to je ono što korisnik na kraju stvarno oseti.

Eh de.....,potpisali.Steta a nova oprema.Nove pare za drugog proizvodjaca a Huawei topHajde da probam da nekako objasnim ukratko šta se dešava sa 5G (i starijim generacijama) u Srbiji:
- U Srbiji su operateri imali (svaki) po oko 55MHz radio frekventnog spektra dodeljeno (nezavisno od generacije mobilne mreže). Od toga za 2G se u posledenje vreme koristi oko 5MHz, za 3G takođe, a oko 45MHz se koristilo za 4G
- Ratel je raspisao aukciju i dodelio čak 95MHz spektra (700, 800, 900, 1800, 2100, 2600MHz) po operateru za opseg koji je moguće koristiti i za 4G i za 5G mrežu
- Ratel je dodelio još 130MHz spektra koji je moguće koristiti samo za 5G (3500-3900MHz)
- Takođe uz dodelu frekvencija, uslov je da se 5G mrežom pokrije taj-i-taj procenat stanovništva u prvoj, drugoj, trećoj godini...
To dupliranje ukupnog spektra dodeljenog svakom provajderu koje mogu koristiti za 4G i 5G će rasteretiti 4G mrežu tako da iako ne dobiju svi 5G, dobiće poboljšanje usluge.
Ako gledamo pokrivenost, Yettel i A1 imaju mape pokrivenosti, dok mts istu krije (postoji i razlog zašto). Po mapama Yettel trenutno ima bolju pokrivenost.
Svi operateri za sada koriste 5G NSA (5G koji je ustvari kombinacija 4G kontrolnog dela (eNB), 4G načina za prenos podataka (eNB) i 5G načina za prenos podataka (gNB)).
A1 za sada za 5G (NR - New Radio) pristup koristi samo 3500MHz na celoj mreži koliko sam mogao da vidim, u 65 gradova (kada su pustili 5G mrežu 3. decembra imali su 45 gradova).
Yettel za sada za 5G pristup koristi 3500MHz i 700MHz u 70 mesta (kada su krenuli 3. decembra imali su 42 grada).
mts za 5G pristup koristi kao i Yettel 3500MHz i 700MHz, nemaju mapu pokrivenosti ali znam da u celih 10 okruga uopšte nemaju 5G mrežu: Borski, Zaječarski, Pirotski, Toplički, Jablanički, Pčinjski, Raški, Moravički, Zlatiborski i deo Nišavskog okruga uključujući i Srvrljig. To su sledeći gradovi (napisaću gradove u kojima A1 ili Yettel imaju 5G pokrivenost): Bor, Negotin, Majdanpek, Kladovo, Zaječar, Soko Banja, Knjaževac, Pirot, Leskovac, Vlasotince, Lebane, Vranje, Bujanovac, Preševo, Prokuplje, Kuršumlija, Blace, Kopaonik, Aleksinac, Novi Pazar, Tutin, Ivanjica, Arilje, Požega, Čačak, Kraljevo, Vrnjačka Banja, Zlatibor, Užice, Bajina Bašta.
mts u ovim delovima Srbije nema 5G jer koriste Huawei opremu, za koju je Srbija potpisala međudržavni sporazum sa SAD da neće koristiti za 5G, tako da iako same bazne stanice možda i mogu da podrže 5G, mts ne sme da ih koristi za 5G.
Za Svrljig, predpostavljam da će Yettel pokriti isti prvo koristeći samo 700MHz 5G - pa će brzine prenosa biti do ~300Mbps ali će biti pokriven dobar deo, dok će A1 prvo pustiti jednu BS sa 3500MHz pa ćeš na nekim lokacijama imati 1000+Mbps a na periferiji grada i dalje samo 4G.
mts će u toku ove godine pokriti mesta iz spiska i verovatno još neka kao Svrljig, Dimitrovgrad, Boljevac... ali ja mislim da će to biti u drugoj polvini godine tako što će zameniti svu opremu na baznim stanicama.
Što se Svrljiga tiče, A1 ima dve bazne stanice koje ga pokrivaju. Jedna je na samom ulazu iz pravca Niša - levo na brdu (iznad Yettel-ove). Ta ima 4G eNb 14177. Druga se nalazi na brdu na izlazu ka Knjaževcu levo od puta gore. Ta ima 4G eNb 14114. Trebalo bi iz većeg dela grada da se vidi bar jedna od te dve.Znači za moje mesto se očekuje Yettel sa NSA 700 i ta vrsta signala 5g je sporija, ali sa boljom prodornošću. Dok za A1 je po mene situacija nepovoljnija jer sam dalje od bazne stanice, plus sam iza brda koje stvara neki "blind spot". Ako bi pustili NSA 3600 sa te postojeće BS, pretpostavljam da bi samo oni u neposrednoj blizini nešto dobili, dok oni bar malo dalje već osetili varijacije signala u zatvorenom. Ako bi išli na tu kombinaciju jakog protoka morali bi da dodaju bar još 3-4 bazne stanice da bi pokrili ceo Svrljig.
U toku 2026. ćete sigurno dobiti 5G.A1 sam uzeo čisto iz radoznalosti jer se dobija neki mega plan od 1000 din. Meni u suštini taj paket treba kada sam van grada, u Svrljigu i ne. Ali opet sam zainteresovan da saznam kad bi trebalo i te 5G signale da dobijemo.
Koji je to internet kod tebe sa speedtest slike?Što se Svrljiga tiče, A1 ima dve bazne stanice koje ga pokrivaju. Jedna je na samom ulazu iz pravca Niša - levo na brdu (iznad Yettel-ove). Ta ima 4G eNb 14177. Druga se nalazi na brdu na izlazu ka Knjaževcu levo od puta gore. Ta ima 4G eNb 14114. Trebalo bi iz većeg dela grada da se vidi bar jedna od te dve.
Yettel ima samo jednu na ulazu iz Niša, isto levo od puta al nešto bliže putu. To je eNb 7164.
mts koliko ja mogu da vidim ima isto samo jednu BS koja pokriva Svrljig. Nalazi se na ETV objektu na brdu Golemi Del.
Praktično znači da imate ukupno 4 BS, od čega su dve operatera A1 i po jedna od mts-a i Yettel-a.
U toku 2026. ćete sigurno dobiti 5G.
ovo je speedtest od nekog korisnika sa mts 5g mreže sa odličnim signalom gde se vidi da je ping dobar kad se ne prenosi ništa, ali čim krene download ili upload, ide na 100+ms.

Pa da, to je onda u pitanju, nisam ni znao za to dok nisam procitao tvoju poruku, hvala za info.Zato sto imamo taj NSA 5g. Kazu ljudi da je drugacije sa SA 5g. Videcemo 2035g.😁
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari