Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Mislim da se brod smatra teritorijom zemlje pod kojom plovi i sve dok si na njemu ti si u toj zemlji bez obzira gde je pristao.

Svaka cast na organizaciji i vozacima iz CG i Makedonije. Podrzali su i Turci, cak bi i Albanci, ali rekao je njihov predstavnik da oni ne smeju da protestuju posto imaju unutrasnje politicke probleme i ne zele da ispadne da su protiv njihove vlade.

Sta ce da kazu sad ovi genijalci sto su pominjali kako eto CG ne protestuje posto uskoro ulaze u EU?

Ovde se vidi da nije nista do nas, nego do EU. Ceo region nema 17 miliona stanovnika, to je za trziste od 500 miliona smesna brojka 😉

Ja zaboravio da javim. U četvrtak prošli na madjarsku stranu granice bili sat i 10 minuta.

Pre nas bilo dva autobusa.

Samo skeniranje prstiju, slikanje i overavanje ide brzo i mi smo prošli brzo ali pre nas izgleda da imali problema pa zato bio zastoj.

Što se tiče automobila. Gledao sam kako dva policajca imaju neke skenere i pre nego što vozilo dodje na rampu, oni skeniraju ljudima iz vozila prste. Sada nisam video za slikanje ali mislim da izadju na rampi pa se tu slikaju i relativno je išlo brzo za njih. Nekih 5 do 10 minuta po vozilu.

Lidl uvozi od 180 do 200 šlepera robe nedeljno, verujem da će im ovo biti veliki problem ako se ne nađe neko rešenje.

Sa gledišta EK to izgleda kao da smo sami sebi uveli sankcije... Ako EK nešto i pokrene, potrajaće do donošenja novog rešenja nekoliko godina. Taj EES je odlagan par godina, a sada je čini mi se i ETIAS ponovo pomeren za sledeću godinu. Toliko su brzi.

Nije im sjajna situacija, nažalost.
Trebalo je da budemo u EU i Šengenu, tada se ovo ne bi desilo.

Prema njegovim rečima, pitanje tretmana tih profesionalaca povezano je i sa nacionalnim pravilima država članica, kao i sa postojećim bilateralnim sporazumima i da je to tema kojoj Evropska komisija posvećuje punu pažnju.

Rad na ovom pitanju je u toku i deo je šire diskusije u okviru priprema nove vizne strategije, čije se predstavljanje očekuje kasnije ove nedelje“, naveo je Lamert.

Pravila 90/180 i slična postoje u ogromnom broju zemalja. Srbija ima identično pravilo za strance.

Meni nije jasno zbog čega su se prevoznici grbavili sve ove decenije? Zašto zahtev za rešavanje tog problema nisu pokrenuli ranije?

Do sada granične policije EU nisu bile umrežene, i nisu imale sistem da prate broj dana boravka u EU. Bukvalno je granični policajac morao da lista pasoš, čita pečate, sabira u glavi i donosi odluku da li je "posetilac" prekršio pravilo. A probajte sami da izračunate dane u EU ako svakih par dana ulazite/izlazite. Algoritam uopšte nije prost.

Sada su se samo toliko organizovali da im to računa kompjuter.
I da ga ne možemo prevariti.
Zamislite užasa?!? 😱 🤪

Dakle, sve te silne kamiondžije i njihovi poslodavci su bukvalno već dve tri decenije u konstantom prekršaju. I umesto da su pitanje rešavanje problema pokrenuli sa prvim slučajem svesnog prekršaja, prave se toše, dok ide. Čuti, ne znaju to oni...
Prvi zahtevi za rešavanje problema su se pojavili tek sa najavom EES. Pre toga ih niko nije spominjao.

EU birokratija je izuzetno troma. Ovakvi problemi da se reše trebaju godine. Zato se počinje na vreme.
Verujem da hoće to rešiti.

A onda će odjednom ne mali broj molera, stolara, električara, keramičara, dadilja, da se pojave na EU granici sa C kategorijom...
Moći će da borave duže od 90/180...
😛

Poslednja izmena:
Šta sam netačno i paušalno rekao?

"Dužnost nam je zaštititi naše građane. Putovanje u EU je privilegija, a ne datost", - Kaja Kalas.
da bi dobio privilegiju moraš ispuniti neke uslove

nažalost verovatno će se ovo rešiti nekako, bitno da se uzima lova od EU a 90% njih mrzi EU

Prvo, vozači i njihove firme sami po sebi ne mogu ništa da urade, pa ni udruženja, jer nemaju ni mandat ni snagu da pregovaraju sa EU. Naša vlast (nadam se da znaš kapacitete naših ministara) nije preduzela skoro ništa da sa EU ispregovara bilo kakav dogovor, kako samostalno, tako ni sa susednim neEU državama.
Pitanje se već dovoljno dugo vuče po stručnim krugovima da se već godinama znalo da će biti ovakav ishod.

Dalje ne mogu da pišem, jer će to verovatno značiti moje udaljavanje ili sa teme ili sa foruma.

Камионџије овим апсолутно ништа не штете ЕУ, него искључиво своје суграђане, породице које остављају без намирница, горива, цијене ће отићи у небо и сваким даном све више, чак и када престану те огромне цијене ће остати јер се већ губе милиони које ћемо ми вратити. Искрено ово је потпуно неодговорно.

@NShappy o tome što pričaš jesi samo malim delom u pravu. Da, kršila su se pravila tako što su se menjali pasoši i tako onemogućena ručno računanje dana.
Za ono što si potpuno tačno rekao je da se znalo za primenu i početak elektronskog brojanja i čekao se zadnji momenat za reagovanje.
Pre je moglo da se reši sa UK vizom, jer je i ona bila u EU(ali je podlezala viznom režimu za treće zemlje) i niko nije mogao da broji dane kamiondžijama na ulasku u Šengen.

Odosmo sa teme, ali da čisto znaš gde grešiš.

Kad sve komsije oko tebe podignu zid. Ne trazish da ti prosire vrata u puste te duzhe ostanesh nego se zapitash zashto su svi digli zid.
Imacemo eu kamiondzije i mnogo nezaposlenih.
Ne razumem shto bi se eu cinala oko nas kad mi ocito necjemo budemo deo.

Udruženje prevoznika je preko ministarstva saobraćaja, a ovi dalje preko zvaničnih kanala, ovu priču trebalo da pokrenu pre 20 godina. A ne da idu po principu, ide dok ide...

Bila su i bolja vremena u odnosima Srbije i EU kada se moglo i bolje pregovarati.

Gledaš previše usko. U problemu je privreda. Transportne firme će podići cene transporta, privreda cene robe...

Udruženje prevoznika je preko ministarstva saobraćaja, a ovi dalje preko zvaničnih kanala, ovu priču trebalo da pokrenu pre 20 godina. A ne da idu po principu, ide dok ide...

Bila su i bolja vremena u odnosima Srbije i EU kada se moglo i bolje pregovarati.
Apsolutno se slažem.

Pa udruženja ovo pominju u pks i ministarstvu već 10 godina. Kada smo 2010. ušli na šengen belu listu vozačima su prestale obaveze dobijanja vize i na neko vreme je svima bilo lakše ali su počele da se pojavljuju pukotine posle nekoliko godina kada su ljudima počeli pasoši da se pune i kad je počela masovna zamena pasoša na 6 meseci.
Ali niko iz ministarstva nije prstom mrdnuo da pomene problem tretmana posada drumski vozila u šengen zoni.
EK nije cilj sa zameni 45 hiljada drajvera vozačima zapadnog balkana Jer ih toliko ni nema na raspolaganju. Njih zanima samo da prate ulaske i izlaske I eto kao građani šengen zone biće sigurniji.
Takođe nije ni cilj da njihovi vozači voze ovamo, neće to niko da vozi, cene su daleko manje (i plate vozača) nego u prometu po EU. Privreda ne želi da plati te cene, ni domaće a pogotovo ne strane firme.
Čak ni eu firme koje nešto šalju ovamo ne mogu da nadju stranog prevoznika koji bi dovezao ili pokupio odavde nesto. Eventualno neki Poljaci , Bugari ili Rumuni.
Na žalost, ovo se ne može rešiti za 7 dana. EK treba da promeni regulativu a za to treba vreme.

Šta da ispregovaramo kada od klastera skoro ništa nismo zatvorili 😀

Ma nešto preko veze, na šarm i buket cveća. Kakvi klasteri...

Što se tiče automobila. Gledao sam kako dva policajca imaju neke skenere i pre nego što vozilo dodje na rampu, oni skeniraju ljudima iz vozila prste. Sada nisam video za slikanje ali mislim da izadju na rampi pa se tu slikaju i relativno je išlo brzo za njih. Nekih 5 do 10 minuta po vozilu.

5-10 min po putničkom vozilu je katastrofa. Ne znam kako bi se onda uopšte prešla granica kada se nakupi kilometarska kolona tokom špiceva.

Prvo, vozači i njihove firme sami po sebi ne mogu ništa da urade, pa ni udruženja, jer nemaju ni mandat ni snagu da pregovaraju sa EU. Naša vlast (nadam se da znaš kapacitete naših ministara) nije preduzela skoro ništa da sa EU ispregovara bilo kakav dogovor, kako samostalno, tako ni sa susednim neEU državama.
Pitanje se već dovoljno dugo vuče po stručnim krugovima da se već godinama znalo da će biti ovakav ishod.

Dalje ne mogu da pišem, jer će to verovatno značiti moje udaljavanje ili sa teme ili sa foruma.
Mogli bi eventualno da naši vozači voze do preko granice, tamo predaju prikolicu vozaču iz EU. Kao na željeznici npr. Lokomotiva odvuče voz do Kelebije u Mađarskoj a odatle preuzima Mađarska lokomotiva. Vozači mogu dobiti neki granični pasoš koji dozvoljava samo kretanje u tom pojasu fo par kilometara. Tako smo mi imali na željeznici te pasoše dok sam ja radio na željeznici od 96 do 2003.

5-10 min po putničkom vozilu je katastrofa. Ne znam kako bi se onda uopšte prešla granica kada se nakupi kilometarska kolona tokom špiceva.
Desetak minuta je bilo otprilike vreme kad sam ja skoro išao, na Bačkim Vimogradima.
Komšija je čekao par sati na Horgošu pred NG, a stigli su u pola noći, tokom radnog dana
Mislim da će tokom sezone odmora i praznika biti brže ići preko Rumunije, bar za trase Budimpešta, Beč i dalje na tu stranu

Pitanje je kako ce na kraju resiti voz. za EES i ETIAS Iskreno voz do Budimpeste i Beca je SJAJNA stvar.
Em ce biti jeftinije em dosta brze nego autom pogotovo kada su spicevi na granicama.

Voz je super regulisan. Posle nove godine sam išao vozom za Budimpeštu (Subotica-Segedin pa Segedin - Budimpešta). Mislim da je bilo 3-4 mađarskih carinika u vagonu, svi sa prenosnim uređajima kojim snimaju i uzimaju otiske. Sa njima idu naši koji samo skeniraju pasoš. Mislim da je trebalo manje od 40 minuta za dva puna vagona.

Nisam znao da se EES NE primenjuje na kruzere odnosno na radnike na brodu…

Noćas se vratio za Srbiju. Na granici sa Madjarima, umalo da čekamo pola sata i više jer pukao EES sistem ali sva sreća proradio posle 5 minuta.

Bio je dupke pun bus ali smo prešli granicu brzo.

Skontao sam šta prenosni uredjaju rade, koriste ih graničari da vas slikaju (lice + pasoš) i plus dajete otiske na tom uredjaju dok vam na šalteru samo lupe pečat.

U povratku mi slikali preko tog prenosnog uredjaja lice i pasoš ali nisam davao otiske, neko jeste ali ja nisam, izgleda da već imaju mene u sistemu.

Noćas se vratio za Srbiju. Na granici sa Madjarima, umalo da čekamo pola sata i više jer pukao EES sistem ali sva sreća proradio posle 5 minuta.

Bio je dupke pun bus ali smo prešli granicu brzo.

Skontao sam šta prenosni uredjaju rade, koriste ih graničari da vas slikaju (lice + pasoš) i plus dajete otiske na tom uredjaju dok vam na šalteru samo lupe pečat.

U povratku mi slikali preko tog prenosnog uredjaja lice i pasoš ali nisam davao otiske, neko jeste ali ja nisam, izgleda da već imaju mene u sistemu.
Da, dešava se. Tako smo mi jedne godine umalo čekali 4 dana da uđemo na neki koncert, jer je pukla efinity aplikacija za karte, ali je proradila posle 10 minuta, pa je sve ispalo OK.

Nazad
Vrh Dno