Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada?

• Začetnik teme Začetnik teme k1z4
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Čuvena epizoda Mućki kad idu na letovanje u Benidorm 🙂
Problem najpopularnijih španskih ostrva je što su previše dostupni turistima iz zapadne Evrope - što će reći gužve i pijani ljudi (Englezi najviše) koji se valjaju/lemaju po ulici. Npr. avionska karta iz Stokholma za Majorku je od 25€ što je super, ali donosi i mnogo negativnih strana. Mnogi samo dođu jer je prevoz "džabe" i onda uzmi neki šator da ne bi plaćali smeštaj 😀

To je poprimilo tolike razmere da lokalci godinama već održavaju masovne proteste jer ne mogu da "žive" od turista koji donose gužve i veće cene života...

Poslednja izmena:
Uzeh karte za Bazel da spojim malo sa Strazburom i Kolmarom. Dugo zelim tamo da odem pa je konacno dosao na red.

Videcu kako cu podeliti dane, najverovatnije kad saberem cene smestaja i vozova pa sta je bolja opcija, posto nista nije daleko.

Pratim 🙂 Odavno mi je slična tura u planu, ali nikako da se organizujem...

Evo kratak rezime sta sam saznao, plan i vidjenje ovog puta.

Smestaj sam uzeo u mestu Saint Louis u Francuskoj jer je mnogo jeftiniji od Bazela, Mulhousea ili Strazbura. Kolmar necu ni da ubacim na ovu listu 😀 U decembru. Mogu misliti kakve ce tek cene biti za Bozic. Cilj mog puta i jesu tradicionalni marketi, a taman ce vec poceti sve.

Sa kartama za voz (max vreme putovanja je 1h do Strazbura) vise se isplati nego menjati lokaciju i smestaj.

Zbog cestih puovanja vozom, uzeti Fluo Card koji vazi godinu dana za 20e (za mlade do 26 godina ova karta je 1e) i sa njom je svaki TER voz 50% cena karte.

Sa ovim cenama smestaja, znatna je usteda ovako. Nije mala razlika u ceni. A ne smeta mi putovanje svaki dan tamo vamo.

Za Bazel isto ima opcija sa kartama koje su korektne. Pogotovo sto je centar grada na 10min busem od smestaja.

Tenerifi, dve nedelje, kraj Septembra, pocetak Oktobra.
Bili smo smesteni na jugu, Adeje, pa smo obilazili celo ostrvo. Cene variraju, zavisi sta hocete od hotela.
Rent a car , 200 eur 10 dana kia stonic.
Obisli Santa Cruz, Puerto da le Cruz, Loro park, vulkan, Masca , itd, itd..

Dolomiti

Prilozi

• 20250701_132708_1 (2).jpg
    20250701_132708_1 (2).jpg
    575.8 KB · Pregleda: 84
  • 20250701_132830 (2).jpg
    20250701_132830 (2).jpg
    611.2 KB · Pregleda: 58
  • 20250701_132708 (2).jpg
    20250701_132708 (2).jpg
    575.8 KB · Pregleda: 57
  • 20250701_132853 (2).jpg
    20250701_132853 (2).jpg
    767.3 KB · Pregleda: 59
  • 20250701_133208_1 (2).jpg
    20250701_133208_1 (2).jpg
    615.7 KB · Pregleda: 58
  • 20250701_160351_1.jpg
    20250701_160351_1.jpg
    347.7 KB · Pregleda: 54
  • 20250703_131905 (1).jpg
    20250703_131905 (1).jpg
    523.1 KB · Pregleda: 53
  • Screenshot_20251013_224116_com_hihonor_photos_GalleryMain.jpg
    Screenshot_20251013_224116_com_hihonor_photos_GalleryMain.jpg
    358.2 KB · Pregleda: 53
  • Screenshot_20251013_224106_com_hihonor_photos_GalleryMain.jpg
    Screenshot_20251013_224106_com_hihonor_photos_GalleryMain.jpg
    345.4 KB · Pregleda: 111
Skijanje na Staroj planini, ispravite me ako grešim, ali hotel Stara Planina je jedini smeštaj tamo koji omogućava on-ski pristup stazama, bez korišćenja kola ili nekog drugog prevoza?!?
Ove silne smeštaje što izbacuju pretraživači, zapravo uopšte nisu u ski-resortu već su udaljeni, pa podrazumevaju korišćenje auta svaki dan?

Da li ima još neki smeštaj koji se nalazi u samom rezortu, i koji omogućava peške pristup stazama i liftovima?

Samo stara planina hotel koliko znam, tu su odmah gondole i sve što treba. Oko njega nema ništa (kuće, apartmani i slično), to je dole ispod sve.
Nije daleko, ali ne može bez kola.

Imate i hotel Babin zub.

Samo stara planina hotel koliko znam, tu su odmah gondole i sve što treba. Oko njega nema ništa (kuće, apartmani i slično), to je dole ispod sve.
Nije daleko, ali ne može bez kola.
GondolE, u množini? Šta sam propustio?

@MiloshBg
Aha, Babin Zub je tu pored Midžor planinarskog doma?
Da li je moguće od/do njih doći na skijama, za skijaše početnike? Idemo sa decom.

Međutim, upravo sam zvao i dobio recepciju Hotela Stara Planina, i kažu mi da firma HotelStaraPlanina više ne gazduje Midžorom i Babinim Zubom.
Nemaju pojma da li će da rade ove zime, a ponuda tih objekata trenutno nigde ne može da se nađe.
🤔 🙁

... ... ...

Gledajući mapu, vidim da ima još i ovo: https://maps.app.goo.gl/r1gMXFTTAesvZoEN6
To, i hotel Stara Planina, dakle jedini su što nude walk-in udaljenost do staza?!?

... ... ...

Malo sam se razočar'o...
Razumeo sam da ima neka gondola koja ide do mesta Crni Vrh gde ima više smeštaja.
🙁

Poslednja izmena:
Da li si nekad bio na Staroj na skijanju?
Ako te je inicijalna ponuda razočarala, možda bolje da odustaneš pre nego što krenete.

Skijalište je vrlo malo, povezano, ali razvučeno. Pominješ početnike, dakle - jedna staza, pa kada nauče da se izbore sa ski putevima, onda dve. Ali ta druga je bez jednog jedinog stabla, Brisan prostor.

Taj jedini hotel je pogodan za porodice, jer imaju celodnevnu zanimaciju za decu, uglavnom uključeno u cenu boravka. Ski škola, zabava u hotelu....

Nismo nikada bili na SP.
Tako nešto nam sada i treba. Jednostavne staze, ne mnogo njih, skolica skijanja i zanimacija za decu.

Išli smo na Kop, i u Francusku, i mislim da tu ne vredi ići dok deca iole valjano ne proskijaju.
Na Kopaoniku, gužve su nenormalne, plus bahati i sada već zaista opasni skijaši.
Plus što sam zgađen prljavštinom, smećem i skrnavštinom onog što zovu Kopaonik ski resort
(Staze i liftovi još i nekako, ali sam resort, ne hvala...)

Nemaš ništa na SP osim tih par hotela. Sve ostalo je par km niže pored puta, privatne kuće. Kada je nevreme i ta deonica može biti problem, na stranu uzbrdica.

Nisam skijas, ali kolega je decu naucio da skijaju u Bugarskoj, Bansko.

Bansko je odlično, nije skupo i pride ima sadržaja koliko hoćeš

Bansko je dobro ako se ide van njihovih glavnih termina, inače lako može da provede više vremena čekajući red na gondoli nego skijajući se.
Pozdrav

Stara Planina je imala perspektivu u doba Dinkića. Dalje je sve otišlo u djavola (kao i mnogo toga ovde...).

Ako izbegavate Kop (sasvim jasno razlozi) onda je Bansko daleko bolji izbor nego SP.

Hoteli mnogo povoljniji nego Kop, mnogi imaju i bazen spa ili slično, veće mesto. Nije daleko kao Alpi (da cene ne pominjemo), relativno lako se stiže a po meni jedini minus je čekanje na gondolu. I to može da se zaobiđe ako si smešten u nekom od hotela koji daju vip pass (preskačeš red) ili taxi do gore.

Planiram vec sada more krajem avgusta pa me zanimaju iskustva.
Prosle godine smo bili na Kipru i bilo nam je super, pretprosle Retimno takodje super, definitivno 2 omiljena letovanja do sada (vrlo slicna, zato ih i pominjem).
Ove godine imamo dilemu oko vise destinacija ali su informacije jako oprecne i kontradiktorne (jedni sipaju hvalospeve, drugi kude) pa me zanimaju informacije iz prve ruke ili barem proverene 🙂
Lepe plaze, duge setnje i pristojne cene po restoranima i kaficima (tu podrazumevam 15-20e po obroku) i ne previse galame je ono sto nas zanima. Klubovi i bogat nocni zivot nas ne zanima, odmor je bez dece.

1) Chania krit
2) Rodos (potreban savet i oko odabira mesta)
3) Algero Sardinija
4) Malta (nekako najmanje privlacna ali nikada nisam bio pa se mozda i varam)

Najblizi sam Hanji posto sam vec bio na Kritu i jako mi je prijalo - Planiram da rentiram i automobil. Ono sto me malo odbija je sto sam, gledajuci slike i youtube stekao utisak da je vrlo slicna Retimnu a hteo bih malo da promenim lokaciju. Ali i pored toga, to mi je i dalje prvi izbor.

Ova mesta navodim jer planiram da bookiram sam apartman i let a Wizz/Air Serbia imaju direktne letove do pomenutih mesta pa mi to odgovara.

Tačno je da su Kanija i Retimno slični, lep je Krit i bio je i meni jedno od boljih letovanja.

Tako da možeš u Kaniju ako ćeš na sigurno, ostrvo je veliko i uz auto ima još toga da se vidi.

Sardinija mi je bila isto super, autom smo prošli više gradova i plaža, uključujući Algero, fora su kule na rubovima ostrva. Ostalo mi je bilo uporedivo sa Kritom, samo u italijanskom pakovanju, što se meni lično sviđa.

Malta je manja i nekako mi se čini da bi u sezoni bila prevelika gužva. Ja sam bio van sezone.

Kod Rodosa imaš severozapadnu obalu sa velikim talasima za surf i jugoistočnu obalu sa mirnijim morem za plivanje. Da idem ponovo ciljao bih mesto Lindos, mada je i gradu Rodosu bilo dobro. Guglaj slike Lindosa. Ostrvo Simi nadomak Rodosa je isto kul za izlet.

Ja sam na Malti bio sredinom septembra prosle godine i leglo mi je bolje nego sve Grcke pre toga zajedno, tako da juna ili septembra je idealno da se poseti

Super, ovakve odgovore sam bas prizeljkivao.
Jedino sto sam sad jos u vecoj dilemi, sad mi se sve cini dobrim 🤣
@FOX river @Lanikor Mozete li okvirno da uporedite cene u odnosu na Grcku - Malta i Algero? Posebno me Sardinija interesuje jer negde citam kako je paprena a negde da je neznatno skuplja od grckih ostrva (restorani, kafe/pice, marketi, lezaljke) - Devojka mi je vegi pa nas to malo ogranicava u pogledu namirnica 🫠
Gledao sam npr. smestaj i deluje mi da za slicne pare moze mnogo bolji da se nadje u Hanji nego u Algeru.
Pogledacu i ova mesta na Rodosu, super da si mi to napisao da izbegnem severozapad i talase 💪

Nama je eto taman taj Rodos preseo sa bebom od godinu dana, al smo zato grad Rodos obisli uzduz i popreko 200 puta da ubijemo vreme 😂

Toroni, bili letos i idealno za bebace.
+1

Generalno cela Sitonija je super za malu decu, do ove godine smo išli 3,4 puta za redom, a ove kombinovali Krf i Lefkada 7 + 4 dana i definitivno je za decu bolja Sitonija (pritom je klinac imao 4 godine), mada Krf ima svoje prednosti po pitanju plićaka, ali ostalim nisam oduševljen.

Toroni pogotovo kombinuje mnoštvo hotela sa lepom plažom tik uz ulicu.

Ovo je bas Toroni, pa se može videti kako je lep pesak..

Prilozi

• 20240904_193558.jpg
    20240904_193558.jpg
    309.6 KB · Pregleda: 44
  • 20240904_184138.jpg
    20240904_184138.jpg
    197.6 KB · Pregleda: 50
Super, ovakve odgovore sam bas prizeljkivao.
Jedino sto sam sad jos u vecoj dilemi, sad mi se sve cini dobrim 🤣
@FOX river @Lanikor Mozete li okvirno da uporedite cene u odnosu na Grcku - Malta i Algero? Posebno me Sardinija interesuje jer negde citam kako je paprena a negde da je neznatno skuplja od grckih ostrva (restorani, kafe/pice, marketi, lezaljke) - Devojka mi je vegi pa nas to malo ogranicava u pogledu namirnica 🫠
Gledao sam npr. smestaj i deluje mi da za slicne pare moze mnogo bolji da se nadje u Hanji nego u Algeru.
Pogledacu i ova mesta na Rodosu, super da si mi to napisao da izbegnem severozapad i talase 💪
Na Malti bukvalno imas sve za svaciji budzet, kao i sve zive kuhinje. Kako ides uz promenadu (ja sam bio na granici izmedju Gzire i Slieme), prodjes jedno 10 razlicitih kuhinja i fast food restorana svih mogucih vrsta - tako da vegi nece da bude problem.

Hranu imas bukvalno od 40-50 centi za raznorazne pastizzi pa sve do skupljih jela po restoranima.

Pice smo jeli i za 6e i za 10ak e, zavisi gde jedes.

Kafe od 40-50 centi u Rabatu gde smo platili oko 3.5 do 4.5e za 5-6 pastizzija i 2 kafe do standardnih 1.5e do 2e po espresu u gomili drugih lokala.

Sto se tice pića, u dosta lokala imas neki 1+1 happy hour koji cesto traje dosta dugo, negde i do 21 uvece i slicne fore gde pice u proseku izadje oko 4e po coveku.

Ispod je racun iz Lidla a desno je neka pasticerija koja spada medju jeftinije a da mi je bila blizu.

Kad sam otisao tamo shvatio sam koliko se ovde kod nas uzasno zanose s cenama spram naseg standarda.

1769729630200.png1769729552798.png

Nazad
Vrh Dno