Šta je novo?

Mobilni telefon Koji Google Pixel kupiti, GrapheneOS

Koji mobilni telefon kupiti

kub4242

Zapažen
Učlanjen(a)
17.07.2025
Poena
10
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800x3d & Thermalright Phantom Spirit 120 SE
Matična ploča
Gigabyte B650 Eagle AX
RAM
Crucial Pro OC 32GB (2x16) DDR5 6000MHz CL36
GPU
Sapphire 9070XT Pure
Storage
WD SN770 m.2 2TB
PSU
Antec HCG 850W Gold
Kućište
NZXT H7 Flow
Monitor
AOC Q3279VWFD8
Miš & tastatura
Logitech G403 Prodighy & Cooler Master Masterkeys Pro L
Mobilni telefon
Google Pixel 9a
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zdravo.
Razmišljam da uzmem Pixel i stavim GrapheneOS.
Izbor je trenutno između 8 Pro i 10.

8 Pro ima na KP za 350e 128gb verzija, 380e 256gb, polovan, tu me brine stanje baterije najviše.
10 128gb ima za 530e na KP, ako je verovati opisu polovan, ali praktično nov sa još godinu dana garancije.
10 128gb neotpakovan ima za 570e.

Neki savet oko izbora, da li vredi doplatiti za 10, preporuka za neki drugi model koji se više isplati?
Više naginjem ka kupovini novog uređaja, zbog baterije prvenstveno kao što rekoh.
8P nova je na KP preko 500 evra, što je suludo jer je i 10 u tom rangu.

Uzmi taj 10 za 530e ako je garancija iole validna (citaj imas racun neke od zemalja ako bas dodnje do nekog problema da mozes da ga posaljes po nekom i resis problem).

Takođe glas za 10, kad ti je softverska bezbednost važna, uvek je bolje kupiti noviji telefon, iako Pixel 10 nema neke hardverske bezbednosne prednosti u odnosu na 8, kao što na primer iPhone 17 ima hardverska bezbednosna rešenja odnosu na starije modele... Da se vratim na Pixel, GrapheneOS je već ispeglan za seriju 10, pa samo napred...
Edit: i zbog baterije i bezbednosti, išao bih na neotpakovan Pixel 10.

Uzmi taj 10 za 530e ako je garancija iole validna (citaj imas racun neke od zemalja ako bas dodnje do nekog problema da mozes da ga posaljes po nekom i resis problem).
Sto se tice garancije, morao bih zapravo da istrazim da li ona vazi i nakon otkljucavanja bootloadera, kao i nakon promene na GrapheneOS.
Cuo sam negde da je pre google dozvoljavao to, ako pre slanja u servis vratis valjda na fabricka...

Pa jel nije jedna od poenti pixela upravo ta da uvek možeš da vratiš sve na stock?
Nisam do sad imao Pixel, ali koliko znam npr. moguce je ponovo zakljucati bootloader nakon instaliranja GrapheneOS. A sto se tice vracanja na originalni sistem, pretpostavljam da to moze isto uvek.

Jeste, ide zajedno vozim traktor i ubacujem GrapheneOS u istu rečenicu, ti ljudi su vični takvim stvarima.
Na stranu sa koje je strane, ako mu uzmu telefon može da ima šta god hoće, gotovo, imaju softver da vrate podatke, mogu šta hoće ako ti uzmu telefon.
Takođe ako se neko iz službe nameračio na njega, opet ima mnogo veći problem od garancije i bootloader zaključavanja.

Ne kontaš za šta sve služi GrapheneOS i koliko je bezbedniji od fabričkog... A što se tiče voženja traktora i poljoprivrede, radio sam sve to i uz to sklapao desktop konfiguracije, umrežavao računare itd, još pre 20 godina... To što je neko poljoprivrednik ne znači da je informatički nepismen... A što se tiče špijunskog softvera, rasprostranjeniji je nego što misliš, nisu u pitanju samo novinari, političari i slično, nego i mnogi drugi, ali to je već offtopic.

Jeste, ide zajedno vozim traktor i ubacujem GrapheneOS u istu rečenicu, ti ljudi su vični takvim stvarima.
Na stranu sa koje je strane, ako mu uzmu telefon može da ima šta god hoće, gotovo, imaju softver da vrate podatke, mogu šta hoće ako ti uzmu telefon.
Takođe ako se neko iz službe nameračio na njega, opet ima mnogo veći problem od garancije i bootloader zaključavanja.
Drago mi je da se brineš oko toga za šta mi je potreban GrapheneOS.
Spomenuo sam ga samo ukoliko postoji neki razlog zbog kog bi to uticalo na odabir telefona, ali daljim istraživanjem mi ne deluje da je tako, tako da možeš i da zanemariš tu informaciju.

Što se tiče odabira samog telefona, inicijalno nisam razmatrao mnogo seriju 9, jer mi je rečeno da je problematična, mada izgleda da je problem samo sa Pro i Pro XL modelima (https://support.google.com/pixelphone/answer/16737524?hl=en), tako da sam bacio pogled i na običnu devetku, ona je 485e nova na KP, što je skoro 100e manje od neotpakovane 10.
Kako vam se čini ta ideja, po netu ljudi pričaju da je kamera na 10 čak imala i neki downgrade, ne znam koliko je to istina?
@Proday @Migrant

EDIT: 9a takođe postoji za 350e nov neotpakovan.

Što se tiče odabira samog telefona, inicijalno nisam razmatrao mnogo seriju 9, jer mi je rečeno da je problematična, mada izgleda da je problem samo sa Pro i Pro XL modelima (https://support.google.com/pixelphone/answer/16737524?hl=en), tako da sam bacio pogled i na običnu devetku, ona je 485e nova na KP, što je skoro 100e manje od neotpakovane 10.
Kako vam se čini ta ideja, po netu ljudi pričaju da je kamera na 10 čak imala i neki downgrade, ne znam koliko je to istina?
@Proday @Migrant

EDIT: 9a takođe postoji za 350e nov neotpakovan.
Ako bi stavio graphene OS onda ti je ne bitno da li je kamera imala downgrade ili ne.

Ako bi stavio graphene OS onda ti je ne bitno da li je kamera imala downgrade ili ne.
Mislim da si delimično u pravu.
To što si rekao važi ako bih koristio aplikaciju za kameru koja stiže uz sam GrapheneOS.
Međutim, navodno je moguće instalirati Pixel Camera aplikaciju, to je ona koja stiže fabrički uz Google Pixel telefone.

Nakon gledanja nekih poređenja 9a i 9, naginjem ka 9a iz prostog razloga što mi ne deluje da 9 vredi 135e više.
Svakako moram istražiti još.

Ne znam da li može instalirati original pixel kamera aplikaciju. Gcam verovatno može. Što se tiče koji pixel telefon uzeti. Ne znam verovatno ima razlika između a i običnog modela. E sad da li je to 135evra. Verovatno ne.
Edit:
Sad sam baš poredio modele na gsm arena ispade da je pixel 9a bolji ovako po specifikacijama. Ok mala razlika u kamerama sto se mega piksela tiče u korist 9.

Da, 9a ima malo veću bateriju, ali malo lošiju kameru.
Nema neke još funkcionalnosti vezane za ekran, tipa ono da ide na 1hz, već samo 60hz ili 120hz, ali to mi nije bitno, sigurno ne 135e bitno 🙂

Odlučio sam se za 9a.
Hvala svima na pomoći.

Uvek prvo napunimi telefone na 100% pre nego sto ih prvi put upalim.
Prvi grapheneos sam koristio, ne secam se da li je krajem 2020 ili pocetkom 2021 na pixel-u 4a.
Nemam skrinshotove od fabrickog roma, ali cini mi se da je bio oko 4 sata i 45-48 minuta SoT posle prvog paljenja sa 100% punom baterijom do 4-5%.
Prvo paljenje znaci podesavanje telefona, melodija, notifikacija, pozadine, instaliranje aplikacija, ucitavanje kontakta, sms-ova, muzike i svega ostalog.
Drugo punjenje do 100% kada su vec sve aplikacije bile instalirane je izdrzao malo bolje. 5 sati i npr. 10-15-20 minuta.

Posle nedelju dana sam instalirao prvi put grapheneos. Ista procedura kao i sa fabrickim romom. 100% puna baterija pre nego sto sam poceo da namestam telefon.
Graphene os sa sandboxed plej servisima, samo jednim profilom, sve google aplikacije zamenjene sa foss softverom. Jedino sto nije bilo foss je foobar2000.
9h SoT sa maltene identicnim koriscenjem.

Toliko sam se izbezumio da i dan danas cuvam skrinshotove.

50% Baterija grapheneos.
8244cce3-0464-45d6-97b3-c2ac5cfb3027.png

4% baterija grapheneos.
e0fd0c5e-0e7d-40f9-8d00-b3549915525a.png

9 / 4.75 = 1.894
89.4% duze trajanje baterije u mom slucaju.
3140 mAh baterija.

Ovo je baš nevjerovatno.
Da li se ovaj rezultat ponavljao, recimo poslije 2 mjeseca da li je bilo napretka?

Sa GMS je realnost između 4 i 6 sati na bilo kojem telefonu(nebitno je li Pixel ili Galaxy) . Nekako mi nevjerovatno da se debloatom dobija toliko a da je isti tip korišćenja.

Onda bi značili da svi proizvođačima po malo lažu, jer u battery menadžeru nećeš nikad naći da je skoro 50% baterije povukao neki tip (ili zbir tipova) Google servisa.

Ovo je baš nevjerovatno.
Da li se ovaj rezultat ponavljao, recimo poslije 2 mjeseca da li je bilo napretka?

Sa GMS je realnost između 4 i 6 sati na bilo kojem telefonu(nebitno je li Pixel ili Galaxy) . Nekako mi nevjerovatno da se debloatom dobija toliko a da je isti tip korišćenja.

Onda bi značili da svi proizvođačima po malo lažu, jer u battery menadžeru nećeš nikad naći da je skoro 50% baterije povukao neki tip (ili zbir tipova) Google servisa.
I meni je bilo neverovatno, zato sam opalio skrinshotove.

Rezultat se nije ponavljao posto je bio sekundarni telefon. Sluzio je prvenstveno da vidim kako Grapheneos funkcionise posto nisam imao prethodnog iskustva. Osim toga sluzio je za par poziva u toku dana, par poruka preko signala sa google push notifikacijama, da se provere mange jednom/dvaput dnevno, ako je nesto novo izaslo (Tachiyomi), da se provere serije koje izlaze u toku dana (SeriesGuide), eventualno, ako slucajno negde cirkulisem pesaka u toku dana da se pusti lokalna muzika sa njega, mozda po neki kraci YT klip u toku dana (NewPipe) i jednom u par dana da se provere aplikacije banke.
Sa takvim koriscenjem sam ga punio jednom u 6 dana dok je baterija bila nova. Jednom mi je izgurao 8 dana. Battery saver se palio na 20%.
Posle 6 dana uglavnom je bio 3-4 sata SoT.
Nisam pazio na zdravlje baterije. Stavljao sam ga na punjac na 2-5% baterije, punjenje do 100%.

Nazad
Vrh Dno