Šta je novo?

Samsung Galaxy S26

Takođe i kod mene u martu, hvala Yettel 🍻

Ne znam zašto tolika iznenađenja zbog minimalnih apgrejdova u novoj Samsung S26 seriji. Ovo se ponavlja već godinama i kod Samsung-a i kod Apple-a. Realno, šta je Apple uradio sa iPhone 17 serijom? Blaži redizajn, uvođenje 120 Hz displeja kod klasičnih modela i nešto drugačiji aluminijumski okvir kod Pro modela radi boljeg hlađenja. Nije nešto što značajno menja korisničko iskustvo, ali modeli se i dalje prodaju kao ludi, baš kao i prethodni. Isto važi i za Samsung. Nema potrebe za velikim inovacijama dok im prodaja ide dobro i dok imaju veliki udeo na tržištu, što je slučaj već 5-7 godina. Ranije je bilo drugačije — kada je Huawei bio ozbiljan konkurent, Samsung i Apple su morali da ulažu u prave apgrejdove i inovacije. Huawei je bukvalno gazio tržište i zadavao im glavobolje, ali odkad je izgubio globalni udeo, njihova motivacija za inovacije je znatno pala. Honor, kao produžena ruka Huawei-a, nije uspeo da ponovi njihov uspeh. Xiaomi i Vivo sada pokušavaju da nadomeste Huawei deo tržišta sa odličnim kamerama i premium modelima, ali i dalje nisu uspeli da dostignu popularnost koju je Huawei nekada imao. Huawei i dalje pravi fantastične kamere, što sam lično videla na modelu pura 80, iako imaju ograničenja u čipu, ali van Kine nemaju značajan tržišni udeo. Dakle, dokle god Samsung i Apple imaju stabilan udeo i prodaju se dobro, neće osećati pritisak za revolucionarne apgrejdove. Ranije je bilo normalno da svaka nova serija donese veliki korak napred, ali sada, čak i posle dve godine, apgrejd je minimalan. Nema razloga da se čudi što su nove serije skoro iste kao prethodne — to je danas norma.

Ne znam zašto tolika iznenađenja zbog minimalnih apgrejdova u novoj Samsung S26 seriji. Ovo se ponavlja već godinama i kod Samsung-a i kod Apple-a. Realno, šta je Apple uradio sa iPhone 17 serijom? Blaži redizajn, uvođenje 120 Hz displeja kod klasičnih modela i nešto drugačiji aluminijumski okvir kod Pro modela radi boljeg hlađenja. Nije nešto što značajno menja korisničko iskustvo, ali modeli se i dalje prodaju kao ludi, baš kao i prethodni. Isto važi i za Samsung. Nema potrebe za velikim inovacijama dok im prodaja ide dobro i dok imaju veliki udeo na tržištu, što je slučaj već 5-7 godina. Ranije je bilo drugačije — kada je Huawei bio ozbiljan konkurent, Samsung i Apple su morali da ulažu u prave apgrejdove i inovacije. Huawei je bukvalno gazio tržište i zadavao im glavobolje, ali odkad je izgubio globalni udeo, njihova motivacija za inovacije je znatno pala. Honor, kao produžena ruka Huawei-a, nije uspeo da ponovi njihov uspeh. Xiaomi i Vivo sada pokušavaju da nadomeste Huawei deo tržišta sa odličnim kamerama i premium modelima, ali i dalje nisu uspeli da dostignu popularnost koju je Huawei nekada imao. Huawei i dalje pravi fantastične kamere, što sam lično videla na modelu pura 80, iako imaju ograničenja u čipu, ali van Kine nemaju značajan tržišni udeo. Dakle, dokle god Samsung i Apple imaju stabilan udeo i prodaju se dobro, neće osećati pritisak za revolucionarne apgrejdove. Ranije je bilo normalno da svaka nova serija donese veliki korak napred, ali sada, čak i posle dve godine, apgrejd je minimalan. Nema razloga da se čudi što su nove serije skoro iste kao prethodne — to je danas norma.
Huawei nije imao nikakav spec udeo. Nego su svi kinezi djuture imali najbolje cene koje su kasnije osakatili raznim porezima i regulativama. A huawei ga je ugasio zbog sumnjive mrezne opreme pa je popila ban cela kompanija. US i EU stite svoja trzista sankcionisuci agresivne cene kineza. Tako da tesko da su ti op, huawei, oppo i sl telefoni u to vreme bili puni genijalnih inovacija samo su imali niske cene koje nijedna zapadna zemlja (+samsung) nije mogla da isprati.

Kojih crnih inovacija,koristili ips ekrane kada je Samsung koristio amoled,mono zvučnike i kopirali ios softver kao i sada što rade.Ali si zato midrange kineza mogao da nabaviš sa alija za 130e,a Samsung za 300 a kineski flegšip za 600 kada su Samsung i Apple koštali 800...
Jedina razlika između kineskih kompanija je bila što je Huawei/Honor ljepše kopirao Apple i to kasnije nastavljaju bukvano sve Kina kompanije...

samo su imali niske cene koje nijedna zapadna zemlja (+samsung) nije mogla da isprati.
Samsung itekako može da isprati sve cene, samo ako hoće i mora. Primer baš u Kini, gde takođe odmah predstave i sve svoje najbolje uređaje, kao recimo Z Trifold koji mi ovde nećemo videti. Kao ni što Fold6 SE nismo videli, a tamo su ga prodavali.

Samsung tada nije mogao, a po sadašnjim cijenama svaka kompanija može da se takmiči na tržištu.Dati za midrange telefon 500+ eura je teška nebuloza.

Tvrdnja da Huawei nije imao inovacije i uticaj jednostavno ne stoji. U periodu 2018–2019. Huawei je bio drugi proizvođač telefona na svetu sa oko 15–17% globalnog tržišta i preko 30% u Kini, što je direktno pritiskalo Samsung i Apple. Huawei je prvi uveo stvarno upotrebljiv night mode, prvi je u Android svetu ugradio poseban AI procesor u čipsetu Kirin 970/980 za obradu fotografije i sistema u realnom vremenu, i prvi je izbacio masovno dostupan telefon sa 5× optičkim periskopskim zumom (P30 Pro), što tada Samsung i Apple nisu imali. Veliki senzori, RYYB tehnologija i vrlo brzo punjenje su kasnije postali standard kod konkurencije. Gde Huawei nije bio najbolji – tu nema spora – video snimanje i softverska ispoliranost nisu bili na nivou Applea, a UI konzistentnost je zaostajala. Ali reći da Huawei nije imao inovacije ni uticaj znači ignorisati realno stanje tržišta: dok je Huawei bio snažan, konkurencija je morala ozbiljno da se trudi, a to se danas jasno vidi po tempu „inovacija“.

Huawei nije imao nikakav spec udeo. Nego su svi kinezi djuture imali najbolje cene koje su kasnije osakatili raznim porezima i regulativama. A huawei ga je ugasio zbog sumnjive mrezne opreme pa je popila ban cela kompanija. US i EU stite svoja trzista sankcionisuci agresivne cene kineza. Tako da tesko da su ti op, huawei, oppo i sl telefoni u to vreme bili puni genijalnih inovacija samo su imali niske cene koje nijedna zapadna zemlja (+samsung) nije mogla da isprati.
Ja se izvinjavam, ali radi mladjih ljudi ovde, moram da napisem da ni jedna recenica u ovom postu nije tacna.

Ranije je bilo normalno da svaka nova serija donese veliki korak napred, ali sada, čak i posle dve godine, apgrejd je minimalan. Nema razloga da se čudi što su nove serije skoro iste kao prethodne — to je danas norma.
Mislim da to nije samo zato što ne osjećaju pritisak, nego je tehnološki svima njima sve teže napraviti neki značajan napredak za jednu godinu, ili dvije. Zato nikako ne vidim potrebu da se telefon (posebno flagship) mijenja nakon manje od 3 godine. Ljudi to mijenjaju ne zbog tehnologije nego zbog želje da nešto novo vrte pod prstima, ali taj ushit izvjetri za par dana.

Ne znam jel vi svaki post dozivljavate crno-belo ili je to neki trend da bi se produkovale neke veštačke rasprave?
@desp - pricamo o EU i US tržištu?! I pre kineza su modeli za Asia tržišta bili bolja kupovina jer manja logistika, manja potreba za marketingom, samsung cini 20% gdp-a juzne koreje koja ima jak nac identitet i gde je deo kulture da koriste domaće proizvode koji su i povoljniji nego kod nas.
@Stich ja pricam o periodu od 2014. do te 2018. Ne pricam o svetu vec o zapadnim trzistima gde je dominirao i dominira apple/samsung. P30 pro je izasao 2019. i sumnjam da su kamere ili bilo sta izmislili in house, kompanije kupuju patente ili "kopiraju" malo toga se bas razvija od nule kod huawei a i po tome je apple prednjacio.

Ugl sve je to siva zona i mnogo je lakse igrati se sa inovacijama sa 15% trzista (gde je veci deo tog % na nekim mid range i entry telefonima) problem je kad si zastupljen kao apple i samsung i na toliki broj uredjaja uvoditi neke egzoticne novine koje nisu testirane i proverene sve uz njihov QC oni razmisljaju najsigurnije moguce a i najekonomicnije. Samim tim su i najgori po tipu uvodjenja novina, nije da ne mogu samo igraju na sigurno. Kao sto u linux svetu ljudi biraju debian stable, nema najnovije i fancy verzije al je zato najstabilniji distro. Svakako svi bi voleli da imamo vecu konkurenciju i da kompanije ne stede na flagship telefonima ali sta je tu je, to je do trzista ne bas do nas. Pravo pitanje bi bilo sta bi taj huawei radio da ima 30% trzista apple 30% i samsung 30% vrv bi krenuli istim stopama kao i oni...

I da li će taj algoritam da ažuriraju i na prethodne ultre 🤔

Već unapred vidim kuknjavu korisnika kako su boje isprane na fotkama na s26 modelima 😁 kao što bilo kada je samsung pre par godina smanjio zasićenje ekrana na novim modelima.

Imali su već narandžastu boju za S24U, doduše samo kao ekskluzivnu boju i online za određena tržišta.

Imali su već narandžastu boju za S24U, doduše samo kao ekskluzivnu boju i online za određena tržišta.
ali nije to ona Apple narandzasta 😀. Realno svaka geracija skoro ista i da nisu stavili tu boju niko ziv ne bi znao da imas novi telefon 😀. Iskreno voleo bih da samsung izbaci ponovo onu Burgundi ili neku stvarno crvenu, a ne onu cigla boju kao na s23u( mada sam se i za nju razmisljao, ali je bila previse bleda).

Mislim da su ispratili tržište. Prošao je taj hype sa orange iPhone -om. U startu se samo on prodavao, sad je većinski prodaja blue i Silver.

Nazad
Vrh Dno