Šta je novo?

Monitori sa OLED panelima [nije tema preporuke za kupovinu]

da ostavim ovako, ili, jel ima smisla menjati kad gledam filmove ili igram igre?
meni ovaj HDR na monitoru (uradio sam i HDR kalibraciju prethodno), izgleda toliko bedno i "isprano" naspram, kad pustim isti film na TV Sony Bravia, na TV-u je fantazija bukvalno. jel gresim negde?
Hunt Showdown, RE4 remake i Metro Exodus izgledaju super u HDR na monitoru, ali filmovi su mi nekako blagi uzas. Koristim PortPlayer
Pogledajte prilog 524482
Problem je OS i nesrećno implementiran HDR na Windowsu (godinama). Pusti film preko nekog android box-a i slično na monitoru pa ćeš vidjeti da je ok. Filmove i serije kroz Win u HDR-u preskoči

realno hdr na windowsu je smece i ne treba ga koristiti, samo moje misljenje nakon sto sam ga probao jednom i nikad vise 😀

ali najinteresantnije, kad gledam netflix filmove na kompu, ne preko browsera, vec preko netflix app, slika je extra i HDR je bas dobar

Neka, dosta mi je što telefon ima refleksije, ne moram i da radim na ekranu koji je kao ogledalo.

Šta kažete za ovaj moj iz potpisa,ja sam zadovoljan pogotovo sto sam naleteo na dobar popust u HU.
LG 32GX850A-B type 31.5" OLED panel Black monitor with 3840 x 2160 (4K UHD)

Ako si zadovoljan što ti je bitno tuđe mišljenje?

Inace jedna zanimljiva stvar oko Gigabyte modela je da preko DP (pokazuje samo adaptive sync compatible) ne radi Radeon Premium Sync, dok preko HDMI-a radi. Verovatno bug u software-u.

Trenutno sam na raskrscu da li kupiti OLED monitor ili ne... Brine me taj prokleti burn in, text clarity i ko zna sta jos na sta cu da naidjem 🤣 Imam osjecaj da OLED ima mnogo vise mana i ogranicenja u odnosu na IPS panele...

Trenutno sam na raskrscu da li kupiti OLED monitor ili ne... Brine me taj prokleti burn in, text clarity i ko zna sta jos na sta cu da naidjem 🤣 Imam osjecaj da OLED ima mnogo vise mana i ogranicenja u odnosu na IPS panele...
Kod (QD)OLED-a ćeš naći samo na vrhunski kvalitet slike o kom IPS ili bilo koja druga tehnologija panela može samo da sanja. Ne bih se vratio na IPS ili VA ni u ludilu.

Dok ti brines, prodje zivot... Kupi i uzivaj dok mozes

Ma u pravu ste!
Dopadaju mi se Alienware AW3425DW, Asus ROG Strix XG32UCWMG, MSI MPG 341CQPX i ovaj Samsung Odyssey G85SD.

Ima Oled svojih nedostataka, mene najvise nervira ABL, to sto sam koriguje osvetljenje a i slika je nekad toliko neujednacena, nekad isprana, a nekad super, pricam za SDR mod..ta neujednacenost mi je najgora. Evo bas na primeru mog, boje mi nekako nisu uverljive, a vise sam za malo napucanije boje, u Nvidia Control Panelu, color vibrance sam sa 50 defaultnih, povecao na 60..i odma slika malo zivlja, reko ajde vraticu na 50 i odmah i sad ovih 50 je lepse nego sto je ranije bilo. Tako da jel sam ja lud ili on prikaze sliku kako kad mu se cefne, evo ne znam. 🙂

Poslednja izmena:
Ima Oled svojih nedostataka, mene najvise nervira ABL, to sto sam koriguje osvetljenje a i slika je nekad toliko neujednacena, nekad isprana, a nekad super, pricam za SDR mod..ta neujednacenost mi je najgora. Evo bas na primeru mog, boje mi nekako nisu uverljive, a vise sam za malo napucanije boje, u Nvidia Control Panelu, color vibrance sam sa 50 defaultnih, povecao na 60..i odma slika malo zivlja, reko ajde vraticu na 50 i odmah i sad ovih 50 je lepse nego sto je ranije bilo. Tako da jel sam ja lud ili on prikaze sliku kako kad mu se cefne, evo ne znam. 🙂
pa gde nestade ono, crna kakve nema na oled-u..... 😀

Hehe to stoji, crna je crna...
Mislim da cu se manje zivcirati ako Oled monitor po izlasku iz igre odmah ugasim i predjem na drugi komp za surf i sve ostalo XD
ne ne, ne postoji nista ka' OLED..... ne ne

CRT GOAT

Da nije možda IPS ili VA bolji? 🤔😆 IPS glow, backlight bleed i siva crna ili VA i black smearing. 🤢 Možda TN? 😂
naravno da je IPS bolji, ovo je neopravdano preskupo i nedovrseno smece, te gluposti o crna je siva mozda vrede za neko jeftino djubre, kad kupis 4K monitor IPS od 1000+ evara, crna je crna i nema razlivanja....
nikad gluplje potrosenik 1100e nisam napravio u svom zivotu
stoje mi jedan pored drugog, nista to spektakularno nije bolje......

naravno da je IPS bolji, ovo je neopravdano preskupo i nedovrseno smece, te gluposti o crna je siva mozda vrede za neko jeftino djubre, kad kupis 4K monitor IPS od 1000+ evara, crna je crna i nema razlivanja....
Možeš da potrošiš i 5000€ na IPS monitor, ali on nikad neće imati true black. Da, skup IPS monitor će imati veći kontrast od jeftinijih modela, ali i dalje neće biti sposoban da prikaže pravu crnu i to je jednostavno do same tehnologije IPS panela. Uvek možeš da prodaš taj monitor koji su kupio, kad te već toliko nervira i uživaš u "savršenosti" IPS-a. 😄

prodaj

uopste me ne nervira nesavrseni OLED, vec, fascinira me vasa opterecenost true black bojom, ko da zivot znaci,.....

Sve zavisi od sadrzaja i u kakvom ambijentu gledas TV.

Ako volis horor/SF i hoces da gledas ili igras u mracnoj sobi, OLED-u nema konkurencije.

Za rad u dobro osvetljenoj prostoriji i po koji sadrzaj tipa neka komedijica, utakmica i slicno... Tu i ostale tehnologije mogu da prodju ili budu jos bolje zbog jaceg brightness-a.

Za mene OLED i samo OLED, ja taj ABL bukvalno ne primecujem, ni taj text clarity... To je sve u tako maloj meri (bar kod mene na LG C2, koji povremeno koristim i kao monitor) da je smesno, pogotovo u poredjenju sa benefitima kontrasta koji OLED daje. Ali opet, svakom svoje, svi smo osetljivi na razlicite stvari i u razlicitoj meri.

A burn-in... Pa, desice se u nekom momentu, kao sto ce se i drugim TV-ima desiti da propadnu ili riknu. Ali svakako bi trebalo da ti odradi barem garanciju, a da ga ne primetis.
Ja sta god da kupim, racunam da to kupujem na onoliko dugo kolika mu je garancija. Sve preko je bonus. Tako je danas.

ABL i ja ne primecujem na C1 dok na ovom monitoru da... kad ih uporedim jasno vidim da je monitor shitina pored njega

ma kakav oled, ovo je zakon:
1769377988293.png
cuj, C1, C2.... Boze poomozi

Nemojte se smejati mačku, jer ne vidi razliku. Evo npr dva moja drugara kad su došli da vide monitor kad sam kupio rekli su isti kao i onaj pre što sam imao ili je isto kao i kod njih (nemaju olede imaju obojica po običan LED LG TV). Ja kad vidim kod njih koliko su napanjili osvetljenje, pa još kad se gleda iz uglova to je više bela nego što je sivo - crna.

To je isto kao što ljudi ne vide razliku izmedju 60 i 120Hz. Jednostavno ne vide.

Ja bih voleo da sam ko ti ljudi što ne vide, ne bih bacao pare na olede, skupe telefone itd, ali avaj sve vidim.

Evo smejte se meni, ja ne vidim preko 60 fps, osetim fluidnost ali ne vidim. Mada moje oči su za zamenu da budem iskren.
Što se OLED vs IPS tiče, vidi se razlika u crnoj, pogotovo u zamračenoj sobi, manje kada je osvetljeno. Ali verujem da razlika nije tolika ako bi IPS bio sa zonama kao što moj nije.
Ne bih OLED kao monitor, i ovako me smara ovaj TV zbog nunanja, da li sam zaboravio i ostavio desktop uključen, da slučajno se ne desi burn in...

Imam i skup fon i za sve to bih rekao da je komotno u odnosu na lošije klase proizvoda. Ali da ovi što rade internet reviews to predstavljaju kao da je ne znam kakva razlika bez koje ne može da se živi, nije tako... niti je bolji film niti igra ako je na OLED ili u 500Hz (ako ne valja ništa od toga ne pomaže, ako je dobro može i u 480p u 15 fps...), nijanse se u pitanju, posle nekog vremena se navikneš i razlike i nema. Ljudi vole da preuveličavaju stvari ako im to donosi finansijski benefit.

Pusti sad OLED, idi ti lepo kod oftalmologa.

kupio oled, imo u medjuvremenu ips..i fino ti pustim na oba - Pitch Perfect 3, Anna Kendrick performs Freedom in 4K HDR...trebas biti corav da ne vidis razliku..

Nazad
Vrh Dno