Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Sigurno da je odlična, ali je ova MHW-3BOMBER Cube Coffee Scale 3.0 Pro Max po karakteristikama još bolja - prilično bolja baterija, veća površina i opcija za pour-over...

Ima tu još razlika, ko hoće neka ukuca u Gemini ili ChatGPT:
TIMEMORE Black Mirror Basic 2 vs MHW-3BOMBER Cube Coffee Scale 3.0 Pro Max

20260119-184847.jpg

Stigla nova roba, samo nije idealno u kombinaciji sa xiaomi portafilterom (težina ručice zeza) 🙂

Poslednja izmena:

Fermentisane kolumbije mango i kokos.
Kao jaje jajetu onima iz 73 roastery, na kraju krajeva ista farma je u pitanju.
Od svih tih fermentisanih do sada mi je nije svidela jedino kolumbija iz hotela beograd, smrdela je toliko da mi bilo neprijatno kada neko udje u kuhinju posle pravljena kafe

Blisko sarađuju Mlin i Fuka, koliko sam ispratio po socijalnim mrežama. Odlična kafa btw, Rodrigo je baš dobar.

Ovu imam i precizno meri. Lako se čisti.
Jedino što sam očekivao da bude brži odziv. Ne možeš da staviš ispod mlina i njom meriš dok melješ. Kad vidim 18g i stanem trenutak kasnije je 18,5 ili tako nešto. A taj delay je nekako random.
Jel smeta ovaj "lag" ako hocu da merim koliki je izlaz u kafe u gramima za koliko sekundi. (ako je taj podatak uopste toliko bitan). Ova vagica je 3x jeftinija od predlozene Timemore sa Alija

Meni smeta. Uopšte ne mogu da se pouzdam da će biti isto izmereno kada prekinem. Ako staviš nešto na vagu i sačekaš pola sekunde biće dobro izmereno. Ako meriš dok se menja, onda ne znaš koliko će biti kad zaustaviš (ako hoćeš da budeš precizan u deo grama).

Ne može sve da izađe iz mlina? Merim na ulazu, izlaz ne.

Ti si fensi 🙂
Mi sa jeftinijim ulaznicama moramo da se snađemo. I kod mene izađe sve iz mlina, ali ne uvek ista kafa 🙂
Ubacim 250g zrna i na kraju izađe tih 250g. Nova protera onu prethodnu.

Baš se razmišljam o nekom zero retention mlinu, pa da mogu da merim samo koliko stavim. Ali mi žao da trošim pare kad sam se taman navikao na svoj aparat. Izguraću još ovu godinu sa ovim, pa onda častim sebe sa jednim Niche Zero (zato što bi mu se izgled uklopio u kuhinju).

Da li se može reći za ručni mlin (od npr 100e) da su bačene pare ako se uporedi sa električnim od 200-250e npr?

I ja se razmisljam o timemore chestnut p2 i ovaj graef 702 polovan!! Sta je tu bolje?

Da li se može reći za ručni mlin (od npr 100e) da su bačene pare ako se uporedi sa električnim od 200-250e npr?
Dobar rucni mlin, u tom rangu, recimo bomber r3 (kingrinder k4/k6) je bolji nego neki entry level elektricni do 200eura bio uvek i bez izuzetaka (prosto jer je imao kvalitetniji konusni noz). E sad, stvari su se promenile sa izlaskom Shardor 64 mlina, Moccom, AVX cg301, Miicoffee gf64 jer svi oni koriste ravne 64mm nozeve, koji se koriste i u df64 npr, i svi su lako zamenjivi (sto ti pruza mogucnost da za relativno malo novca dobijes fantasticne rezultate, u rangu mlinova od preko 600e npr). Sve dok ovi tipovi mlinova nisu bili na trzistu, preporuka je bila kvalitetan rucni do 100ak eura (jer je super odnos ulozeno/ dobijeno, ako te ne mrzi da meljes). Medjutim, ko je u mogucnosti da izdvoji oko 200e, sa bilo kojim od ovih navedenih mlinova nema greske. Moccom u startu dolazi komplet stainless steel, isti nozevi, isti opseg podesavanja pa mislim da je najbolji izbor ako moze da se nabavi. Mada i kod Shardora i AVX-a su delovi oko noza metalni, tako da nema brige...

Ja koristim Timemore 64s i ozbiljno razmisljam da ga prodam (drugar kome sam prodao Silviju me cima svaki dan za mlin). Verovatno cu uzeti Moccom ili ovaj AVX CG301 jer su 3 puta jeftiniji, a ne verujem da ce rezultat mlevenja biti znatno slabiji.

Uvek bih se pre odrekao električnog, a ostavio ručni. Neće nikad da se pokvari i možeš da ga nosiš sa sobom i sa kafom. Električni može da crkne i šta ćeš, zbog 50-60e da se vratiš na kapsule. Moj rezervni/prenosni setap uključuje moka pot, aeropres kopija od 15tak eur, ručni mlin, a konstanta je kvalitetna kafa - što je osnovni preduslov da taj napitak valja.

Ja nisam ni 100e potrošio, 6000 sa carinom je bio c3 i kad se pojavila esp pločica to je bio upgrade od 1000din sa slanjem.

Opus mi daje uvek predvidiv ukus, C3 malo varira (za espreso, za moku i aeropres je savršen). Ako je kafa dobra, to je sve dobro, tj. odlično.

Koliko vidim Miicoffee , Turin ili neki drugi naziv za njih su u stvari isti mlinovi iz Kine. Nekih 28k je sa postarinom.
Vidim po netu da kazu da su DF54 v2 i DF64 v2 hit or miss, zavisno kakav model te zapadne.

Evo ovako juce stigla roba sa Temua za Dedicu, botomless portafilter, tamper, WDT, prilicno sam zadovoljan! E sad imao sam Lavazuu Zlatnu braon, samlevenu za 3ojci u lokalnoj przioni, samlevena pre 13 dana, probao da napunim duplu korpu koju sam dobio uz sam portafilter, previse brzo je izasla kafa, i bila je neukusan shot, kao i previse redak! Tri puta probao, na kraju sam skapirao da stavljam previse kafe, uredno WDT koristio, istresao korpu, lepo tampovao i dobio odlican shot sa takvom kafom! E sad pitanje ima li koga da koristi 1 cup od 7 g korpu za bottomless portafilter i kako je zadovoljan? Hvala

ta mala sita uglavnom imaju pregibe. teško je podjednako tampirati kafu u toj situaciji. vrlo često napici budu neujednačeni.
ako radiš odnos 1:2, to ti je 14ml napitka. to ti je jedan srk.

Kažu da ne ide kupovna mlevena u nonpresurized korpu.

Evo ovako juce stigla roba sa Temua za Dedicu, botomless portafilter, tamper, WDT, prilicno sam zadovoljan! E sad imao sam Lavazuu Zlatnu braon, samlevenu za 3ojci u lokalnoj przioni, samlevena pre 13 dana, probao da napunim duplu korpu koju sam dobio uz sam portafilter, previse brzo je izasla kafa, i bila je neukusan shot, kao i previse redak! Tri puta probao, na kraju sam skapirao da stavljam previse kafe, uredno WDT koristio, istresao korpu, lepo tampovao i dobio odlican shot sa takvom kafom! E sad pitanje ima li koga da koristi 1 cup od 7 g korpu za bottomless portafilter i kako je zadovoljan? Hvala

Ne pokusavaj single shot dok ne doktoriraš duplu korpu. Mada, kako god okreneš, meni bolja dupla, tj. 18-19 grama.

Šta poručiti sa sajta shade of coffee za Gaggia Classic pro 2019 kako bi ugradio pid kontroler. Oprugu samo već menjao. Malo me zbunjuje šta od onih dodataka da poručim a da ne pogrešim.

1769333604259.jpeg

Otkad imam aparat single basket stoji u botomless ručki sa onim čepom za backflush. Nikad kafu nije napravio. Rek’o da probam single shot. Dva klika sitnije od duplog, napamet, 10g, veliki tamper savršeno dogurao do suženja, preko skrin i pustio u 19g. Normalna ekstrakcija, normalan ukus, mrvu kiselije.

U suštini sasvim dobra kafa na izlazu. Klik sitnije za tu mrvu kiselosti da ode i to je to.

Sam sebi sam uskočio u usta sad za svaki put kada napisah ovde da je neka komplikacija.

@nidza

Ja samo single shot pravim. Double mi je previse, a da pravim double, i bacim pola mi zao. Imam isti basket kao i ti, ali mi se bolje pokazao la marzocco 7g sa ravnim zidovima https://www.bluestarcoffee.eu/en/La-Marzocco-OEM-Single-Filter-Basket-H28/m-6050.aspx

U teoriji, jedino sto tu ne valja je veci head-space, ali ja nisam primetio nikakav problem sa time, cak mi i sam pak izgleda lepo.
Da li si porucivao nesto direktno sa ovog sajta za Srbiju,da li salju?

Preporuka za ovu kafu! Vec par dana je pijem i nastavicu nju da kupujem..
Prze je neposredno pre slanja..

Prilozi

• IMG-20260124-WA0013.jpeg
    IMG-20260124-WA0013.jpeg
    83.1 KB · Pregleda: 79
Nazad
Vrh Dno