Biće M1 (pro) još dugo dobar, samo da ga ne zakinu sa softverskom podrškom.
Za stvari gde je CPU bitan vidi se razlika - npr, radio sam compile nekih testova za projekat, na M1 je trajalo 2 minuta 36 sec, na M4 traje 45 sec. Vidljiva razlika.
Mesas konfiguracije procesora, ne mozes porediti multi-core tako kada nije isti broj jezgara, to zavisi i od konfiguracije procesora (effiency/performance cores). Osnovni M1 je 4+4, M5 je 4+6. Gledamo sam napredak M1 vs M4 vs M5 jezgara zato, to ti pokazuje realna unapredjenja arhitekture, tehnologije, ne samo guranje vise jezgara.
- Napredak single core je solidnih 80% brze M1 vs M5
- 3.2 Ghz vs 4.6Ghz (44% veci clock, 80% vece performanse)
- ali potrosnja M1 3.75W vs M5 7-7.5W po jednom perfromance jezgru, i do 100% veca potrosnja)
- Takodje M5 je manje efikasan od M4 (10-12% brzi ali veca potrosnja, M4 jezgro trosi 5.2W)
Za multi-core, kao kada bi poredio M1 10 jezgara vs M5 sa 10 jezgara (8+2 12338 vs 4+6 17795), 44% brze, nije relevantno. Za multi core jedino da poredis istu konfiguraciju procesora ako ima, ali pratice grubo razliku u single core-u, samo sabrano.
Da jasno, ima sve to smisla ipak kupujes ceo racunar.
Ipak mislim da je sam CPU relativno umereno napredovao za 5 godina, pogotovo naspram potrosnje. Dosta su se igrali sa razlicitim konfguracijama P/E cores, veca potrosnja itd, uz naravno bolju efikasnost, blaga evolucija svake generacije.
Najrelanije neko poredjenje jeste M1pro 10 cores (8+2) TDP 30W, i M5 10 cores (4+6) TDP 30W, grubo slican TDP, 44% brzi multi core. Sto je solidno za istu potrosnju, ali ipak je 5 godina proslo. Efficiency jezgra su dosta ubrzana, ali i trose vise, verovatno traze tu neki idealan balans.
Sinlge core je itekako bitan za 90% redovnih operaciju u OS-u, browsing, odziv, itd... Tu je veci napredak po meni.

Da jasno, ima sve to smisla ipak kupujes ceo racunar.
Koj podaci nisu tacni, dao sam sve izvore? Nije mi bas jasno kako ne razumes sta pisem.Nema logike to što pišeš, niti su ti tačni podaci koje navodiš.
Tač zahteva potpuni redizajn UX.
Jedino da puste neki mod kao na iPadu za konzumaciju, ali šta će ti onda da vukljaš ceo komp, ako postoji iPad.
Da, OLED ekran, redizajn i potencijalni touch model tek sa M6 čipom.Екран на додир сам чуо да долази на крају године са м6
sudo pmset -b hibernatemode 25
sudo pmset -b standby 1
sudo pmset -b standbydelaylow 60
sudo pmset -b standbydelayhigh 60
sudo pmset -c hibernatemode 3
sudo pmset -c standby 1
sudo pmset -c standbydelaylow 10800
sudo pmset -c standbydelayhigh 86400
Na kojem onda traje duže baterija M4 ili M5?Da jasno, ima sve to smisla ipak kupujes ceo racunar.
Ipak mislim da je sam CPU relativno umereno napredovao za 5 godina, pogotovo naspram potrosnje. Dosta su se igrali sa razlicitim konfguracijama P/E cores, veca potrosnja itd, uz naravno bolju efikasnost, blaga evolucija svake generacije.
Najrelanije neko poredjenje jeste M1pro 10 cores (8+2) TDP 30W, i M5 10 cores (4+6) TDP 30W, grubo slican TDP, 44% brzi multi core. Sto je solidno za istu potrosnju, ali ipak je 5 godina proslo. Efficiency jezgra su dosta ubrzana, ali i trose vise, verovatno traze tu neki idealan balans.
Sinlge core je itekako bitan za 90% redovnih operaciju u OS-u, browsing, odziv, itd... Tu je veci napredak po meni.
Jdino ne mogu da shvatim da novi M5 gubi po koji procenat baterije kad je u sleep modu, zatvoren, kao što se oduvek na Macbook-u radi. Iritantno i to su krenuli nakon prelaska na macOS Mojave. Ne pamtim, osim kad se putuje, kad sam gasio MBP, to je apsurd praktično i nije bilo potrebe da se to radi. Na starom MBP je rešeno dole navedenom metodom i Intel based Mac tad ne gubi ni procenat kad je zatvoren displej.
Može u Terminal app da se ukuca kod, dok je na bateriji, bez punjača
Kod:sudo pmset -b hibernatemode 25 sudo pmset -b standby 1 sudo pmset -b standbydelaylow 60 sudo pmset -b standbydelayhigh 60
Kad je na punjaču
Kod:sudo pmset -c hibernatemode 3 sudo pmset -c standby 1 sudo pmset -c standbydelaylow 10800 sudo pmset -c standbydelayhigh 86400
Ovo nije rešenje pošto mu treba nekoliko sekundi da se probudi i postane funkcionalan. Jednostavno su prolupali kao i sa iOS-om.
Ono što je pohvalno, a i apsolutno očekivano, radi kao zvrk, a zvuk, koliko god to smešno zvučalo audiofilima, sa njega je fenomenalan 🔊💪
Na kojem onda traje duže baterija M4 ili M5?
Da to je to. Ja stalno koristim 100% osvetljenje. Umereno opterecenje uglavnom, dosta multi taska, programiranje (povremeni compile), docker, 2 IDE-a, poneki render.Мени m4pro 14” гдје користим додатни монитор, гдје радим углавном у AI, PS,PP (доста се монтира) када треба и AE неких 5 сати батерија траје са тим да је не пуштам испод 20% и brave упаљен нон стоп, ако не радим монтажу неки podcast и музика пиче у позадини. Ово је буквално интезивни ради. Неки лакши ради може много више.
Очекивано да ће на m5 бити боље али колико реално је боље треба то видјети по мени у реалним условима.
Било телефон или комп батерија највише зависи од твојих потреба и кориштења.
Истекао едит па додао и ово, раније на win са лаптом овај исти рад сам могао сањати без пуњача. Са тим да видим да понеко савјетује да се и mac држи на пуњачу стално.

Znam za Powernap, ali su i pre se skoro odmah sinhronizovali i na ElCapitan. Od Mojave nije to bilo nekoliko procenata već je znao da svuče nekoliko desetina procenata 😁
Ovo jeste za punu hibernaciju i zna da bude iritantno kad mu treba desetak sekundi da sve podigne za normalno funkcionisanje 😃
Za M procesore i nema PowerNap da se gasi u Settings-u. Generalno nije preterano bitno da radi sync pošto sve to brzinski odradi nakon nekoliko sekundi od podizanja displeja i loga na glavni nalog 😃
Pogledajte prilog 524775
Ima li smisla da laptop koji je new old stock (unboxovan pre 2 meseca, ali do tad bio na 1-2 ciklusa maltene, u kutiji) ima 92% bh i jedva sastavlja 5h, 32GB ram model inace.
Stari M1 Pro 14" 16GB koji je imao 800 ciklusa je drzao slicno mozda cak i vise.
Pricamo o browsingu, messaging aplikacijama, wa, telegram, youtube u pozadini, nista spec. 70% brightness.
Gubi se smisao takve mašine, ako mi treba 10 sekundi nakon što ga otvorim da bude operativan. Da sam hteo da se mučim sa PC notebook-om kupio bih neki takav 🙂
Jeste, stojao bukvalno otpakovan ali nekoriscen, sa 2 ciklusa u vrh glave, spasio ga muke ja za neku sicu 800tinak eura cisto da se sa starijeg Air-a prebacimGubi se smisao takve mašine, ako mi treba 10 sekundi nakon što ga otvorim da bude operativan. Da sam hteo da se mučim sa PC notebook-om kupio bih neki takav 🙂Za M procesore nema šta da se gasi, jer Apple ne želi da sam sebi kvariš korisničko iskustvo 🙂
To je M1 Pro, a otpakovan pre dva meseca?
Ako je stajao 5 godina u kutiji, baterija mu je propala skroz. Vek trajanja Li-ion baterije je oko 2-3 godine kada je tako "skladištena", posle toga može da izgubi i preko 50% kapaciteta.
Manje izgubi, ako se koristi.
Jeste, stojao bukvalno otpakovan ali nekoriscen, sa 2 ciklusa u vrh glave, spasio ga muke ja za neku sicu 800tinak eura cisto da se sa starijeg Air-a prebacim
Mozda treba da ga kalibriram par puta ako je "memorisao" nesto pogresno ali da.
Fakticki bi mogli da stave da skaliras na M1/M2/M3 frekvencije i imas manju potrosnju i bolju autonomiju. Tipa da stave 2-3 nivoa. 2Ghz/2.5GHz/3Ghz/3.5GHz. I trosio bi upola, 7-15W, a bio veoma brz.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari