Šta je novo?

Vivo X300 Series

Mislim da gresis ,ja znam bar petoro koji ce odmah da kupe ,naravno cn verziju ,sto bi bacali pare na global. Ona sigurno nece biti 1,5k.
Ma kakvih petoro, da nas ima 500k opet je to smešno. Mislim da je Samsung samo u prvoj polovini godine prodao oko 8mil komada S25U.
Da izađu x300u i x9ultra globalno, opet neće zajedno uspeti da imaju toliko kupaca po ceni od 1500+ eur.

Ma znam ali ti pricam globalno ,kum mi je trenutno u Spaniji o kaze mi da je svaki drugi automobil kinez,zasto mislis da to ne moze da se desi i sa telefonima. Ja se sigurno na samsung necu vracati skoro kao ni ljudi koje sam nagovorio da probaju vivo. Mozda i ja gresim ali svakako i da isto kostaju uzeo bih vivo jer nudi mnogo vise
Kineski automobili se prodaju jer su i do 3x jeftiniji od evropske konkurencije a pružaju isto ili više, a mi ovde pričamo o uspehu telefona koji treba da izađu po istoj ili višoj ceni od glavnih konkurenata. I nije bitno da li ćemo mi da nastavimo da kupujemo CN verzije, već koliko će biti prodato global verzija.

Slažem se. Moraju Kinezi korigovati cene. Ne može njihov pro model da košta u EU 1300e, to nema bukvalno nikakve logike.
Ali očito njima svima u strategijama stoji da moraju da se ponašaju kao nekada Huawei na globalnom (EU) tržištu, a zaboravljaju kako je taj Huawei krenuo na zapad .. (https://m.gsmarena.com/huawei_ascend_p1-4410.php)

To smo pricali i za huawei isto ranije ali moguce i da ja gresim.Videcemo,vreme ce pokazati,

Samsung je i kod mene završio priču posle decenije raznih modela. Ako se i kada prebace na Si/C bateriju tamo negde 2030-e i ažuriraju kamere i dizajn možda se opet budemo družili. Sada mi je u planu x300 ili x300 pro. Neodlučan sam zbog gabarita, boljeg zoom-a i cene koja je samo 150$ viša.

Ja sam sa x300 pro samo ergonomijom nwzadovoljan aliozda je to samo do moje ruke i nista vise. Sve ostalo je supee,samo bi mogli jos malo zvucnike da poprave za niansu i to je to ,sto se mene licno tice nema bolje. Cekam da mi stignu jos sve tri maske pa da vidim hoce li biti bolje. U svakom slucaju mnogo bolje mi je lezao i 200u i 200 pro . Od kako sam presao na vivo opet menjam telefone na svakih 6 meseci😀😀😀

Slažem se. Moraju Kinezi korigovati cene. Ne može njihov pro model da košta u EU 1300e, to nema bukvalno nikakve logike.
Ali očito njima svima u strategijama stoji da moraju da se ponašaju kao nekada Huawei na globalnom (EU) tržištu, a zaboravljaju kako je taj Huawei krenuo na zapad .. (https://m.gsmarena.com/huawei_ascend_p1-4410.php)
Huawei je stigao tamo gde je stigao (mislim na vrh, pre ban-a) zbog agresivnog (mozda bolje reci preagresivnog) marketinga, ne zbog kvaliteta svojih uredjaja i cena.
To fali i ostalim kinezima (Vivo, Oppo, ...), a sto se tice cena, eventualno neki mali undercut.

Možda kasnije, pre toga je imao kvalitetne uređaje koji su bili u ravni sa konkurencijom za nešto niže para.
Mi ovde pričamo o totalno drugačijem pristupu gde je pro model Kineza skuplji od ultre od Samsunga.

Čini mi se da oppo ne štedi pare za reklamu, koliko znam već godinama su jedni od glavnih sponzora lige šampiona?

Da, ali su se kasnije izjednacili sa cenom (ono, tu negde)
Okej, priznam da nisam ispratio cene, jel pro model Kineza pri izlasku skuplji od Samsunga pri izlasku?
Jer mi nema smisla poredjenja cena nekog modela koji sad izlazi sa nekim modelom koji je na trzistu vec neko vreme (tipa 6, 12 meseci).

Pa sad, ne kazem da ne trose pare na marketing, ali mi i dalje nekako nije to onako globalno i toliko agresivno kao sto je Huawei radio.
Jednostavno, Huawei je dospeo do prosecnog coveka kojeg i ne zanimaju telefoni, a to se postize agresivnim marketingom.
Prosecnog coveka ne zanima, a i ne razume se u specifikacije kao prosecni forumas.

Nazalost prosecan covek nije nikad cuo za Oppo i Vivo. I moje misljenje je da njima nisu problem ni cena ni kvalitet uredjaja (za ovo drugo im se nista ne moze ni reci), vec upravo nedostatak tog ultra-agresivnog marketinga kojim ce dopreti do prosecnog coveka.

Ponavljam, to je pre svega neki moj utisak/osecaj kojeg sam stekao (i moje misljenje bazirano na tom osecaju/utisku).

Sto se tice nas forumasa, odlicne opcije imamo u vidu kineskih verzija (ko moze da proguta par mana, tipa nedostatak eSIMa (kojega mozda u narednim godinama i bude), nekih softverskih nedostataka, eventualno nedostatka odredjenih LTE/5G band-ova (kojeg bas i nema u premijum telefonima vec u midrange i jeftinijim), tako da mozda i moj naredni telefon bude neki Kinez.

Novi update između ostalog donosi system-wide equalizer, jako dobrodošla novina.

Prilozi

• Screenshot_20260106_010436.jpg
    Screenshot_20260106_010436.jpg
    38.7 KB · Pregleda: 46
Očekivano kada su Kinezi čak i u Kini počeli da podižu cene svojih modela na jako blizu cene Apple uređaja. A zna se da se za ozbiljne pare uzima uvek i stalno samo Apple.
Brzo su Kinezi sa 600$ za flagship prešli na 1000$+

Ako misliš na nas nekolicinu(možda dvadesetak članova) koji koristimo kineske telefone, to je zanemarljiv broj korisnika i za ovaj forum, a kamoli za celu Srbiju(ne kažem da nas ima dvadesetak u celoj Srbiji, ali nas nema sigurno više od 5% od ukupnog broja korisnika, ovde izuzimam Honor i Huawei(koji je takođe u konstantnom opadanju kod nas).

Samo jedan od mnogih primera, pre desetak dana mi bili gosti i pitaju koji sad imam telefon(znaju da ih često menjam). Kad sam im rekao OnePlus 13, da li treba da kažem da niko od njih nije čuo za njega, kao i za Vivo i Oppo koje sam imao pre njega.
Pre par dana gosti iz Švajcarske(dve porodice) takođe niko od njih nije čuo sa OnePlus, a samo jedan je čuo za Vivo i Oppo i to zahvaljujući meni.

Nokia je propala zbog zastarelog Symbian operativnog sistema,a ne zbog Samsunga...Ja mislim da kinezi sa ovim plagiranjem 1/1 Iphona i Ios-a teško mogu uraditi ono što je Samsung...

I za samsung niko nije cuo dok je nokia vladala pa eto gde su sad,polako,ne ide nista preko noci
Slažem se, samo to će mnogo sporije da ide, ako uopšte i bude bilo tako kao što mi mislimo/nadamo se/predviđamo...

Ima jedna istinita anegdota ta to tako nazovem...
Sedamdesetih(ne sećam se tačno kada) godina prošlog veka, moj kum i ja svratili u robnu kuću Beograd da gledamo Sony i Philips televizore kao često do tada.

Kaže prodavac stariji čovek(koji nas je već upoznao), klinci dođite da vidite najnovije marke(tada reč brend kod nas nije ni postojao), i pokaza nam LG i Samsung televizore.
Mi počeli da se smejemo ko blesavi, kakav Samsung i LG iz Koreje, kakve su vam to leve marke!?
Zna se šta su vrhunske marke u to vreme bile, Sony, Philips i Grunding.

Screenshot-20260107-171507-Chrome-Beta.jpg

Taj dxo mark je lupetarija teska nazalost. Nije pre bilo tako. Elem, gledam nam brata naseg Cena Dzekija, i mislim se 2027, eto nama Vivka na Expu sa % ispod cene za promociju. Spremi se X400 Ultra, Serbija vejting!

Nazad
Vrh Dno