Šta je novo?

Hardver Desktop racunar do 1600e

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Djilkosh_Ns

- The King -
Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X3D & Thermalright Peerless Assassin 120 SE
Matična ploča
Asus TUF B550m - Plus
RAM
Kingston Renegade 4x8 3200mhz
GPU
Sapphire Pulse 9070
Storage
XPG SX8200 Pro 2TB + Kingston A400 480GB + aData SU630 480GB + SP A55 512GB
Zvuk
Integrale
PSU
Corsair RM650 Fully Modular
Kućište
Rajintek Arcadia III TG
Monitor
LG 27GP850-B
Miš & tastatura
Razer Basilisk v3 & Ajazz 820 Pro black / Silent Tactile Tom
Ostale periferije
Turtle Beach 600P
Tablet
Samsung A9+ 11"
Mobilni telefon
iPhone 16 Pro Max Black Titanium 256GB
Pametni uređaji
Apple Watch 10 Midnight 46mm
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Treba da sklopim drugaru racunar posle jelte jedno 10 godina ( tad je uzeo 16gb rama DDR3 i mislim da mu je u racunaru 980 mozda cak i TI, Intel i5 4570) Sad hoce opet da uzme nesto sto bi mu trajalo toliko iako sam mu rekao to ne mora da znaci da ce opet da traje, al' ajde...

Nesto sto sam ja u glavi zamislio zbog ove situacije sa DDR5 je:

Ici na DDR4 16GB i neki 5600x procesor grafika 9070

Ili ici na DDR5, malo vise platiti, ici na neki 9600x (mozda 7600x ako nije neka razlika) i onda 9060XT

Igrace se u 2K 165hz , PUBG, CS, poneki AAA naslov ( koji ne mora na ultra, moze i na high)

1TB SSD neki nvme, kuciste sa bar 3/4 ventilatora, Thermalright assassin onaj njihov dual tower 120...

Misljenja?

Da li to moze sve da se uklopi u 1600e, gleda se KP ( a tek tu sto se ne zna kakve su cene, jedna pise drugu ti kazu)

Još uvek mogu da se nađu DDR4 memorije (16GB) po starim cenama (ili malo višim) u nekim prodavnicama. Ako planira da zadrži grafičku jedan duži period, onda je bolje da ide na opciju sa 2 x 16GB DDR4, Ryzen 5800X i RX 9070 itd.

Koja je sad normalna cena rama uopste? Sa ovim skakanjem nem pojma sta je realno.

gledam na iponu 16GB 3200 CL16 je oko 140€

za racunar od 1600€ moze i 32GB RAM

Dobio sam ponudu od jedne prodavnice, mislim cak da cu ovo uzeti. Ipak je tu validna garancija da glava ne boli...

Prilozi

• Ssssscreenshot 2026-01-19 112954.png
    Ssssscreenshot 2026-01-19 112954.png
    82 KB · Pregleda: 125
Ja sam do skoro imao sistem sa 13600 i 6800xt, 32gb ddr4 i pogonio je sve u 2k bez problema, tako da ti nećeš imati nikakvih poteškoća sa tom konfiguracijom.

Meni se ne sviđa to kućište iskreno i možda bih uzeo dokazani peerless assassin 120, ali to je sve već stvar ukusa.

gledam na iponu 16GB 3200 CL16 je oko 140€

za racunar od 1600€ moze i 32GB RAM
Ima i u domaćim prodavnicama, recimo u BB/BCG - Kingston Fury u 2-3 verzije, DDR4 3200 CL16 za nešto manje od 15k din. po modulu.

@Djilkosh_Ns
Pošalji mi preko pp koja prodavnica je u pitanju i cenu toga što nude. Jer još uvek razmišljam da li da osvežim malo postojeću konfiguraciju (do AM6) ili da uzmem novu AM4/AM5.

Poslednja izmena:
@jurodivi Nemaju na stanju 5700x, pa su mi ponudili za 5e više 5800x.

@igor87 hteo sam i ja PA, ali ovi ga nemaju, mislim da će i ovaj uraditi posao još kad odradim CO trebalo bi biti okej

@hsv.stoned poslao sam ti PM

Ukupna cena će izaći 183.500

I umesto Adata ide Samsung 990

moze za 500 ali bez gpu i 16GB rama

Brate prodao sam server neki stari firmin ceo komplet sa 128gb ddr4 rama (8x16gb) za 500e pre par dana...da sam znao mogao sam ti ostaviti koji stap 🙁

P.S. Sacuvacu ja onaj moj sd-ram 256mb ecc kod kuce jos koju godinu, kako je krenulo mozda i njega prodam za koju stotinu 😀

Pa i taj ram mu je 280 evra,neznam koliko će da uštedi.Bolje da da 300e za polovnjak ddr5.
ja ne vidim ovde na benchu da iko prodaje polovan DDR5. ko bi to jos radio, sta da radi posle kada ga proda?

32GB DDR4 je duplo jeftiniji od 32GB DDR5, nije duplo losiji, a gde je jos graficka

Brate prodao sam server neki stari firmin ceo komplet sa 128gb ddr4 rama (8x16gb) za 500e pre par dana...da sam znao mogao sam ti ostaviti koji stap 🙁

P.S. Sacuvacu ja onaj moj sd-ram 256mb ecc kod kuce jos koju godinu, kako je krenulo mozda i njega prodam za koju stotinu 😀
eno u oglasima 128GB DDR4 samo 700eur... bahato. ok neka radi svako sta zeli

Pa ne prodaje se samo polovno na benchu ,zar ne?
Nije stvar koliko je ddr5 brži od ddr4,već i koji cpu ide,a tu jeste razlika.
Neznam,kad vidim cifru 180000 din i ryzen 5800 i b550 u 2026 nije mi dobro.
Lično to nikad ne bi uzeo,ali to je samo moje mišljenje.

zasto onda da kupi polovan ddr5 ne razumem?
stvar je u ceni ddr5 memorije. kada je 32GB bilo 100eur niko nije postavljao nikakvo pitanje i razmisljao sta je bolje

ne bih ni ja, ali takve su cene....
za tu cifru ne moze 9800 i b850 i 32GB RAM i jos dobar gpu

Pa ne prodaje se samo polovno na benchu ,zar ne?
Nije stvar koliko je ddr5 brži od ddr4,već i koji cpu ide,a tu jeste razlika.
Neznam,kad vidim cifru 180000 din i ryzen 5800 i b550 u 2026 nije mi dobro.
Lično to nikad ne bi uzeo,ali to je samo moje mišljenje.
Nije to tako loša mašina, da se ne lažemo, sad je Ryzen 5800 spor lol. Posebno uz 9070XT, da je 5090 ili tako nešto, lepo će ovo raditi. Nažalost, ko god bude sklapao novu mašinu naredne 2 godine izgledaće ovako i još gore finansijski, ako je nekada vreme da se uzima isključivo polovno, sada je.

Intel bad, heh.
Zezam se...solidna opcija ako nađe DDR4 ploču ali 13. i 14. generacija vuku stigmu...
Ja imam 13600KF da mu prodam ako hoće, heh.
kolika je stvarno razlika na intelima ddr4/ddr5 gamernexus kaze haos, asada ispadaju neki videi da nije

Polovna AM4 polukonfiguracija i sve sto preskoci u GPU ako se vec daje 1600e.

Kad prodje RAMpokalipsa zameni polukonfu za AM5 ili AM6 (ako se oduzi prica) i to je to, tako bih ja napravio.

zasto onda da kupi polovan ddr5 ne razumem?
stvar je u ceni ddr5 memorije. kada je 32GB bilo 100eur niko nije postavljao nikakvo pitanje i razmisljao sta je bolje

ne bih ni ja, ali takve su cene....
za tu cifru ne moze 9800 i b850 i 32GB RAM i jos dobar gpu
Zato što mu isti djavo dal nov il polovan,zato što nov ddr4 košta 50e jeftinije od polovnog ddr5.Zato što su dobre cene procesora i ploče.,tj koštaju identično kao to gore predloženo cpu+mobo.Da je ddr4 na staroj ceni ok,možda,za neki manji budzet,ali on daje 280e za ddr4 ram.
Nije to tako loša mašina, da se ne lažemo, sad je Ryzen 5800 spor lol. Posebno uz 9070XT, da je 5090 ili tako nešto, lepo će ovo raditi. Nažalost, ko god bude sklapao novu mašinu naredne 2 godine izgledaće ovako i još gore finansijski, ako je nekada vreme da se uzima isključivo polovno, sada je.
Niko ne kaže da je spor,meni je brz i dalje 3600 🙂

a gde ima polovan ddr5?

32gb ddr4 u gigatronu je 27k dinara, otkud sada 280eur?

kolika je stvarno razlika na intelima ddr4/ddr5 gamernexus kaze haos, asada ispadaju neki videi da nije
Stvarno ne znam, situacija je šarena...
Gro programa ne haje za DDR5 sem stvari poput alata za kompresiju/dekompresiju i stvari koje se dosta oslanjaju na memorijski protok (a takvih nema mnogo).
Što se igara tiče, tu stvarno zavisi od igre, ko je testirao, kako...negde je dobitak u procentima dvocifren, negde jednocifren, negde ga nema...
Za svakodnevno korišćenje stvarno nije bitno. Meni DDR4 završava posao, nigde ne osećam da sam na gubitku zato što sam na DDR4. Jedini put da mi je komp pokazivao ikakvo gušenje je bilo kad sam igrao Silent Hill 2 Remake, verovatno zbog 4K rezolucije i UE5 (ne)optimizacije...

Koliko god ova recenica tuzno zvucala, ali ako planiras da kupis kupi danas, ko zna sta donosi sutra.
Ja gledam cene napolju, kod nas za neke stvari nisu jos dosla poskupljenja u nivou nemacke
Zale se ljudi da su "madjari" poskupeli, pa jesu sve je poskupelo
ram = x5
ssd = x2
grafike = x1.2
tim redom
ovo vise nije normalno
Mislim da ko hoce da se igra nvidianow sve bolje zvuci...mada ako svi krenemo tek ce to da eksplodira sa cenama.

razumem djoleta za ddr5 ni ja ne bi uzeo ddr4, ali ne bi ni dao 500e za 32GB osrednjeg ddr5 (pricamo o cenama u radnjama)

to je pogled u buducjnost, recimo ssd od 2tb sto je u gigatronu 250e u hu je 400e.
Zato sam i rekao ko planira uopste da kupi....SAD

Bilo je prvo KP i onda iz nekog razloga je on rekao ajde vidi u prodavnicama šta može, dobio par ponuda i ova mi je bila najbolja. Imao je dva puta gorko iskustvo gde je čekao 2 i nešto meseca za neke stvari da se reši garancija i da strepi hoće li rešiti ili ne.

Što se i ja slažem, jer KP više nije onaj KP od pre i kad je Fanta bio i neki čovek od poverenja. Sad niko nema ništa na stanju, ponašaju se kao online prodaje, pa čekaj, pa da proveri cenu, pa onda avans, pa ovo ono. Druga stvar jako mala razlika je bila KP i ovo možda 50e. Što je mizerija na ovu cifru.

Ja imam AM4 konfu gotovo istu sem što je kod mene x3d procesor i mislim da će tek za jedno 4-5 godina da osetim da neću moći da igram iznad 100 fps sa FG.

Ne treba zaboraviti da ni on neće igrati neoptimizovane naslove, a ovo sto ce da igra imaće 200 fps uvek u 2k rezoluciji na high ne ultra.

Mnogo je to cash-a za staru platformu, sta vam je ljudi. Kombinuj novo/polovno i napravices AM5, bolji build definitivno. Jeste ram skuplji, tako je kako je svima nam je isto ali ako nisi zahtevan guraces i sa 16gb za pocetak.

Nazad
Vrh Dno