Šta je novo?

GREE klima uredjaji

• Začetnik teme Začetnik teme romim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
  • Oznake Oznake
    133
Meni kad je ovih dana radio de-frost, nije bio toliko glasan, al obično sam držao na low, danas stavio auto jer vidim da mi duva dva sata i više mi smeta nego što zapravo ugreje prostoriju. DF na auto je zazvučao kao urlanje lava, ne znam da li je rendom ili je zbog toga 😀

Ne postoji DF na low i na auto, ima brzina ventilatora na low ili auto.

Turi lava pa neće smeti da urla, a moguće da će i brže da radi DF 😃

image-wm.png

S' ozbiljnije strane, ostavi je na auto, sačekaj sledeći DF - pa ćeš znati (i mi ako javiš) da li je slučajno ili ne.
Po svoj logici bi moralo, jer kao što su već kolege rekle, DF nema "brzinu" za podesiti 🙂

Znam da ovo nije fiksno odredjeno ali otprilike koliko cesto vase gree klime idu u defrost kada su temperature ispod nule ?

Moja Gree Pular retko ide u DF i ne provalim uglavnom kad ode al retko ga radi ipak greje samo 12kv i radi kao on-off klima sem kad je konstantni minus.

Znam da ovo nije fiksno odredjeno ali otprilike koliko cesto vase gree klime idu u defrost kada su temperature ispod nule ?
Amber 9 Premium:
Sve zavisi do vlaznosti ali uglavnom je izmedju 90-180min oko 0c! Na jacem minus kad je bilo -12c gurala po 5-6h ---> sto je i normalno kad je na debelom minusu i niska vlaznost! Takodje ova devetka nema kontrolni DF!
I DF traje izmedju 12-15min!
A Amber Pro:
Ona ima kontrolni DF cim spoljna temp. padne ispod 3c i radi ga na 3h! I traje 5min! A kad bude pre toga vec okovana bela onda odradi DF ali taj traje tada 12-13min!

Poslednja izmena:
Clivia na 1.5-2h kad je manje od 1C napolju. Na 2C i više drastično ređe, tj. na 9-12h, ako uopšte.

Airy na oko nule često prebaci i 10h konstantne modulacije (sa ~400-550w) bez da ide u isti.
Na minusima ovih dana ne ide u modulaciju vrlo verovatno jer se pola sprata greje kotlom (odvojeno naravno), tj. radi kao on/off (30-90min rada -> 1.5-3h pauze).
S' tim rečenim, hoće ponekad u naletima da odradi kontrolni DF, dva komada na pola sata, 3-4min traju, pa posle ništa satima/u narednih 2-3-4 paljenja.
Pravi DF se obično desi jednom dnevno (rano ujutru).

09.01 i danas 👇

Prilozi

• Screenshot 2026-01-09 at 09-43-15 Tapo A_C High Precision – Home Assistant-DF.png
    Screenshot 2026-01-09 at 09-43-15 Tapo A_C High Precision – Home Assistant-DF.png
    341.6 KB · Pregleda: 17
  • Screenshot 2026-01-12 at 16-00-53 Tapo A_C High Precision – Home Assistant.png
    Screenshot 2026-01-12 at 16-00-53 Tapo A_C High Precision – Home Assistant.png
    336.8 KB · Pregleda: 20
Spominjao sam na drugoj temi, ako je ko naletio...
Hisense koji imam me nervira zbog defrosta na 45 minuta a i imao sam par dana oko -17 i bogami je bila na knap za nekih 35 kvadrata, planiram da je mjenjam i najvjerovatnije cu ici sa airy 18 pa se zbog toga raspitujem za gree. Cini mi se kao skroz korektna klima. Kolega koji ugradjuje klime kaze da ubjedljivo najmanje problema i reklamacija ima sa gree klimama. Ne znam sta drugo da uzmem, ulazni japanci me ne privlace a ne daje mi se 1500 i preko eura za premium japance

Sa Airy-em zaboravi na modulaciju na 2-3 i više C, pogotovo sa 18-icom! Radiće ti kao ovaj moj u kuhinji^^^, on/off, pogotovo jer izolaciju imaš samo na plafonu (== kod njega gore toplo pa se ne pali, a kod tebe dole....diskutabilno).

Kao što ti rekoh tamo, ako imaš prostora da smestiš, najbolje bi prošao sa dve klime, tj. ispunio sve zahteve (modulaciju u prelazu, redak DF na debelim minusima). Brizla i Airy 12 (preporuka iz iskustva/prve ruke).

Sa Airy-em zaboravi na modulaciju na 2-3 i više C, pogotovo sa 18-icom! Radiće ti kao ovaj moj u kuhinji^^^, on/off, pogotovo jer izolaciju imaš samo na plafonu (== kod njega gore toplo pa se ne pali, a kod tebe dole....diskutabilno).

Kao što ti rekoh tamo, ako imaš prostora da smestiš, najbolje bi prošao sa dve klime, tj. ispunio sve zahteve (modulaciju u prelazu, redak DF na debelim minusima). Brizla i Airy 12 (preporuka iz iskustva/prve ruke).
Nisam nikako pametan sta da radim...
Imam prostora za 2 klime ali kao gdje cu jednu vaditi a jos 2 stavljati.
Znaci ne modulira bas nisko airy

A sta mislis o Haier? Vidim da dosta hvale Haier Flexis i Pearl modela 🤔
Planiram da je mjenjam i najvjerovatnije cu ici sa airy 18 pa se zbog toga raspitujem za gree.
Jedino sto ne znamo dokle spusta uopste Airy 18! Za Clivia 18 znamo da ide do 400w!
1000007290.jpg
Ima jos jedan grafik od jednog clana gde je zakucana skoro 24h na 400w ali ne mogu da ga nadjem!

Poslednja izmena:

Prilozi

• Screenshot_20260112-180343~2.png
    Screenshot_20260112-180343~2.png
    243 KB · Pregleda: 17
  • Screenshot_20260112-180321~2.jpg
    Screenshot_20260112-180321~2.jpg
    63.6 KB · Pregleda: 37
Ako moram birati radije da se prelazno tu i tamo gasi nego da na minusu ide u defrost 30 puta u 24h.
Vise mi se svidja teza vanjska kod airy

Nisam nikako pametan sta da radim...
Imam prostora za 2 klime ali kao gdje cu jednu vaditi a jos 2 stavljati.
U budžet ti se uklapa gotovo sigurno, a dobijaš najbolje od oba sveta + rezervu.
Ergo, ili "spusti kriterijume" ili sačekaj da se neko javi ko ima Kineza i zna iz prve ruke da hoće da modulira lepo u prelazu, da može na -20 da greje i da pritom ne ide u DF svaki čas. Ja za takvu ne znam, niti iz prve ruke imam iskustva. 🙂

Ako moram birati radije da se prelazno tu i tamo gasi
Nemoj da se iznenadiš ako na 7-15C spoljne to "tu i tamo" bude 4+ sati pauze (Gree i histereza od +1/-2C u odnosu na zadatu) 😉 🙂 Pogotovo sa Airy 18-icom u 35m2!
Doduše, nije da je ne rešiv problem. Kad ti je hladno a ona ne kreće, digneš ručno za stepen, pa kad zagreje skineš - al' da se ne lažemo, *ebavanje je (i to ne malo).

Aplikacija kaze sinoc od 22 do danas u 16h iskljucena 9kW, radila na 22C do 15h onda na 24 prebaceno, brzina je sve vreme medium-low

Ja je malo malo pa iz struje izvucem da se povrati dobro sttaro najstarije tehnicko resenje restart

Jedino sto sam shvatio da je dobro kod GREE je da bas dobro GREJE kad je hladno, a onu nisku modulaciju koju sam trazio u oktobru i novembru bi rado preskocio 😀
Bolje da se tad gasi i pali po 1000puta na dan, nego da mi sad na minus to radi sa defrostom. Moja sad radi od 3 sata pa na vise defrost i to kontrolni, a ovaj pravi ga nije bilo od proslog meseca jer nema nesto vlage sad. Kontrolni zna da odradi od 1 do 5 minuta, a ovaj pravi 10-12 minuta. Kod mene dal su bila mozda 3-4 prava defrosta od oktobra do sad.
Grejem malu kvadraturu 16m2, al izolacija nikakva. Evo sad srce ~750w na oko -5C
Mutant od Clivie i Airy = Toyotomi Erai
A sto se tice peglanje software-a mislim da bas iz tog razloga ne mogu da ispeglaju jer GREE voli da radi mutacije sa njihovim uredjajima.

Znam da ovo nije fiksno odredjeno ali otprilike koliko cesto vase gree klime idu u defrost kada su temperature ispod nule

Jedino sto sam shvatio da je dobro kod GREE je da bas dobro GREJE kad je hladno, a onu nisku modulaciju koju sam trazio u oktobru i novembru bi rado preskocio 😀
Bolje da se tad gasi i pali po 1000puta na dan, nego da mi sad na minus to radi sa defrostom. Moja sad radi od 3 sata pa na vise defrost i to kontrolni, a ovaj pravi ga nije bilo od proslog meseca jer nema nesto vlage sad. Kontrolni zna da odradi od 1 do 5 minuta, a ovaj pravi 10-12 minuta. Kod mene dal su bila mozda 3-4 prava defrosta od oktobra do sad.
Grejem malu kvadraturu 16m2, al izolacija nikakva. Evo sad srce ~750w na oko -5C
Mutant od Clivie i Airy = Toyotomi Erai
A sto se tice peglanje software-a mislim da bas iz tog razloga ne mogu da ispeglaju jer GREE voli da radi mutacije sa njihovim uredjajima.
Kad je ovakav minus zatvaram vrata i grejem isto 16 kvadratw, izolacija ne baš najbolja, kad sam sam u stanu temperatura mi je 22, kad je žena tu setuje 25. Klivija 12 je u pitanju i ne pamtim da l je nekad odradila pravi pravcati defrost koji traje 10 minuta, sve bude nešto sitno po par minuta i to u razmaku od 4-5 sati sa izuzetkom kišnih dana kada taj "mali" defrost radi možda na 3 sata.
Na -1,-2 ili -3 celzijusa modulacija se spušta i do 330 vati već na -7 i niže ide i do 650. Nikad mi neće biti jasno zašto na +7 drži istu modulaciju kao i na -7 i ide u konstantni on/off kada očigledno može da spusti nisko

Kad je ovakav minus zatvaram vrata i grejem isto 16 kvadratw, izolacija ne baš najbolja, kad sam sam u stanu temperatura mi je 22, kad je žena tu setuje 25. Klivija 12 je u pitanju i ne pamtim da l je nekad odradila pravi pravcati defrost koji traje 10 minuta, sve bude nešto sitno po par minuta i to u razmaku od 4-5 sati sa izuzetkom kišnih dana kada taj "mali" defrost radi možda na 3 sata.
Na -1,-2 ili -3 celzijusa modulacija se spušta i do 330 vati već na -7 i niže ide i do 650. Nikad mi neće biti jasno zašto na +7 drži istu modulaciju kao i na -7 i ide u konstantni on/off kada očigledno može da spusti nisko
Isto ponasanje kad je toplije, ja sam nasao par nacina kako da se spusti, al ipak nije to da kazes sigurica da ce tako da radi. Pisao sam ranije o tome. Kad se to desi zna da drzi i po citav dan na 250w. Najnize sto sam je video je 230w.
Sad kad je minusu ako neces da modulira nize sa njenim "ai-om" ubaci je u AUTO mode rada klime, ne fan auto. Jer "ai-se" funkcija je tera da stedi energiju na minusu, a u plusu je tera da rastura energiju 🤷‍♂️😆
U AUTO rezimu ne pali se ono "ai-se" i tako stabilnije radi i za mrtvu glavu tad ne spusta ispod 400w sto i nema potrebe kad je hladno.

Moja Clivia 12 AI spojila prvih mesec dana rada. Od toga imam nekih 25 dana izmerene potrosnje. Za to vreme radila je i na -17 (bilo onog jutra u Palanci) i na +8. Najvise potrosila tog dana kad je ujutru bilo -17 - 23.5 kWh dok kad su umerene temperature potrosi izmedju 13 i 16 kWh.

Sto se DF tice, ja ne znam da li je do konkretne klime ili do toga sto je klima uvucena u terasu 3 metra od spoljnih uticaja, ali DF traje max par minuta na sat-sat i po. Nisam stopovao, ali vise od 2-3 minuta nije sigurno, bukvalno terpometar u prostoriji na 3 metra od unutrasnje ne registruje pad temperature veci od 0.2 stepena.

Zna li se sta je ai-se na Clivia?- šta se dešava kada je upaljen, a šta kada ugašen?
Kako utiče na modulaciju?
@deadwalker4 znam da si ti nešto spominjao

Zna li se sta je ai-se na Clivia?- šta se dešava kada je upaljen, a šta kada ugašen?
Kako utiče na modulaciju?
@deadwalker4 znam da si ti nešto spominjao
E ta stvarcica ti je po principu LETI-GREJE, ZIMI-HLADI 🤣
U glavnom to kad je upaljeno AI ti "proucava" sobu i tako namesta klimu da sto efikasnije radi. U praksi bar kod mene, ponekad zna da stabilizuje modulaciju tipa i na 250w da radi duzeg vremena (kad nije toliko hladno >+5 stepeni) ali u jednom momentu se ugasi ta funkcija i onda ide brljavljenje sa modulacijom. Kad je 0 i ispod 0, uvek se trudi da radi na nizu modulaciju kad je upaljeno "ai-se" ali to rezultuje u bavnom hladjenu prostorije i tako ce da radi sve dok ne primeti 4 stepena razlike zadate temperature i na senzoru klime. U prostoriji nije toliko spala temperatura, ali oseca se da se hladi prostorija. Onda opet ide visoko, pa opet spusti nisku modulaciju i kad je dobar minus nikako ne dostigne zadanu temperaturu nego uvek je u pola stepena manje, bar kod mene je tako jer ja nemam izolaciju. Verujem da bi to malo bolje funckionisalo u bolje izolovanom prostoru, a mozda i gore zbog sporijeg hladjenja zida, a samim tim i senzor temperature na UJ.
Kad je minus ja je koristim u AUTO modu i tad se ne pali to AI cudo i stabilnije mi radi klima i nikad ne osecam da mi se hladi soba, al tad ne spusta ispod 400w (ako oduzmemo grejac tacne i kompresora kad se pale u minusu) sa njima zajedno ne ide ispod 500w, ali generalno je samo grejac tacne upaljen.
I naravno najnize modulira klima kad nije ogranicena sa "powerdown" funkcijom. Na 75% i 50% snage spusta ispod 400w, ali samo na kratko i opet se vrati >400w. Dok kad nije ogranicena zna da drzi 230-300w duze vreme, ali nista nije sigurno 😁

E ta stvarcica ti je po principu LETI-GREJE, ZIMI-HLADI 🤣
U glavnom to kad je upaljeno AI ti "proucava" sobu i tako namesta klimu da sto efikasnije radi. U praksi bar kod mene, ponekad zna da stabilizuje modulaciju tipa i na 250w da radi duzeg vremena (kad nije toliko hladno >+5 stepeni) ali u jednom momentu se ugasi ta funkcija i onda ide brljavljenje sa modulacijom. Kad je 0 i ispod 0, uvek se trudi da radi na nizu modulaciju kad je upaljeno "ai-se" ali to rezultuje u bavnom hladjenu prostorije i tako ce da radi sve dok ne primeti 4 stepena razlike zadate temperature i na senzoru klime. U prostoriji nije toliko spala temperatura, ali oseca se da se hladi prostorija. Onda opet ide visoko, pa opet spusti nisku modulaciju i kad je dobar minus nikako ne dostigne zadanu temperaturu nego uvek je u pola stepena manje, bar kod mene je tako jer ja nemam izolaciju. Verujem da bi to malo bolje funckionisalo u bolje izolovanom prostoru, a mozda i gore zbog sporijeg hladjenja zida, a samim tim i senzor temperature na UJ.
Kad je minus ja je koristim u AUTO modu i tad se ne pali to AI cudo i stabilnije mi radi klima i nikad ne osecam da mi se hladi soba, al tad ne spusta ispod 400w (ako oduzmemo grejac tacne i kompresora kad se pale u minusu) sa njima zajedno ne ide ispod 500w, ali generalno je samo grejac tacne upaljen.
I naravno najnize modulira klima kad nije ogranicena sa "powerdown" funkcijom. Na 75% i 50% snage spusta ispod 400w, ali samo na kratko i opet se vrati >400w. Dok kad nije ogranicena zna da drzi 230-300w duze vreme, ali nista nije sigurno 😁
Tvoji Frankenstajn gleda da ti sto duze radi (hladi)💪
Samo neke muke 😀
Npr. Ovaj se zali na TCL sto dize na minusu i radi kao On/Off u 16m2! Ali makar na plusu spusta(TCL), a Gree dize i radi kao On/Off 😀
--->

Prilozi

• Screenshot_20260116-235600~2.jpg
    Screenshot_20260116-235600~2.jpg
    53.3 KB · Pregleda: 30
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno