Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

• Začetnik teme Začetnik teme Ddee
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zasto lmce07 kad je napolju minus i kad je ugasena trosi 19w? A kadje u plusu 3w.

Pa sve je to normalno cim ode vlaznost na preko 80% znaci krece i DF ---> jos sada na ovo blesavo vreme 😀
Do pre nekog dana svi se hvalimo kako pevaju nase pevaljke (klime) ali tada je bilo vlaznost ispod 70%
Ma ljudi jos malo pa bice ponovo hladjenje 😀
Ne smeta meni hladnoca, neka malo bude i zime, ovaj sneg dobro dosao, malo procisti vazduh i ovaj minus da stetocine malo ubije.

KHCAN polozila ispit po ovom malo jacem minusu. Kao i svake godine, moj grad je ekstrem sto se tice vremenskih prilika, ili smo najtopliji ili najhladniji grad u Srbiji.
Po aplikaciji najniza temp je bila -12 dok na TV-u pominju -17.
DF-ovi su isli na svakih 2 sata pocevsi od 21h sinoc pa do 3 ujutru. Od 3 ujutru je radjen DF na svaka 3 sata, zadnji je bio u 12. Nocu je klima radila u maksimalnom kapacitetu, vent na max i temp na 29 jer se greje poprilicno veliki prostor a i koristila se jeftinija tarifa. Preko dana smanjim vent na 3/4 i eventualno oborim temp na 28.

KHCAN polozila ispit po ovom malo jacem minusu. Kao i svake godine, moj grad je ekstrem sto se tice vremenskih prilika, ili smo najtopliji ili najhladniji grad u Srbiji.
Po aplikaciji najniza temp je bila -12 dok na TV-u pominju -17.
DF-ovi su isli na svakih 2 sata pocevsi od 21h sinoc pa do 3 ujutru. Od 3 ujutru je radjen DF na svaka 3 sata, zadnji je bio u 12. Nocu je klima radila u maksimalnom kapacitetu, vent na max i temp na 29 jer se greje poprilicno veliki prostor a i koristila se jeftinija tarifa. Preko dana smanjim vent na 3/4 i eventualno oborim temp na 28.
Koliko beše kvadrata greješ? Ja ni jednu klimu u životu nisam gurao na 29°C. Koliko podesim, toliko i bude.

Kuca je u pitanju, izolacija od 8 do 12cm, kako koji zid i PVC stolarija. Ukupna povrsina je 110m2 ali se greje nesto malo manje od 100m2.
Toplotni gubici su znacajni koliko god mi radili na tome da se kuca ususka, zato mora jaca temp jer se ne mogu grejati sa 500W ili nize nikako.

A ovamo gruva na 28-29c 😀
To je moglo dok smo bili u plusu, sad je vec druga prica 🙂

Kuca je u pitanju, izolacija od 8 do 12cm, kako koji zid i PVC stolarija. Ukupna povrsina je 110m2 ali se greje nesto malo manje od 100m2.
Toplotni gubici su znacajni koliko god mi radili na tome da se kuca ususka, zato mora jaca temp jer se ne mogu grejati sa 500W ili nize nikako.

To je moglo dok smo bili u plusu, sad je vec druga prica 🙂
Koliko bude u kuci kad radi na 28-29c?
25-26c?

U kuci je trenutno najhladnija soba 21.6 pa ide do 23 u najtoplijoj sobi.

Edit: Evo za test, probacu da podesim 25 stepeni, da vidim bas kako ce biti pa javljam posle par sati.

Mora tu još jedna klima da ide negde ako želiš optimalnije grejanje i da ne brineš ako potera debeli minus par dana ili nedelja.

Evo podatak, proslog meseca je KHCAN potrosila 566KW, gledajuci kalendarski meseci, od 1. do 31. decembra.

Mora tu još jedna klima da ide negde ako želiš optimalnije grejanje i da ne brineš ako potera debeli minus par dana ili nedelja.
Imam jos jednu klimu, stari Tadiran on-off, ali ne ukljucujem jer mnogo struje trosi a slabo greje po minusu.
Ako bas bude jaci minus u trajanju od par dana, tu je pec na cvrsto gorivo, nazivni kapacitet joj je 24KW, ne mozete da verujete koliko ta pec dobro greje samo mi je lozenje dojadilo.

Al o tome se radi da imas jos jednu klimu ne mora nordic nekog kineza samo da joj pomaze ona ce da uzme pola snage Fuji i smanji ce ti potrosnju jer onda ces da drzis na 23 obe.

Bio sam planirao da kupim KGTF ili tako nesto slicno i zamenim Tadirana ali finansije ne dozvoljavaju. Trenutno se snalazim na ovaj nacin dok ne vidim kako cu za sledecu sezonu.

Koliko god to lepo zvucalo da moze da se smanji potrosnja ipak je to 100 kvadrata, i to: 4 sobe, kupatilo i 2 izlomljena hodnika. Prostor je jako veliki, dobro i ovo uspeva s obzirom da je samo jedan izvor grejanja.

Poslednja izmena:
Potrošnja u 100kv ne može da bude mnogo mala, al može to bolje da se greje sa sličnom potrošnjom, sad ti npr jedna klima na debelom minusu vuče 1000-1200W, dok će dve da vuču po 500-600W i da skoro u svim prostorijama bude podjednaka temperatura.

Sad ti je možda rešenje da zatvaraš neku prostoriju ako se ne koristi da bi rasteretio klimu.

Kontam da nije ni za klimu bas dobro da radi konstantno na tolikom opterecenju. Ja znam moju da stavim na 28-29 kada otvorim kupatilo da mi se ugreje za tusiranje ali to je sat vremena a da stalno radi, nije dobro za nju a potrosnja joj je znatno veca.

Vec smo optimizovani do krajnjih granica, bolje od ovoga ne moze.
Pre nekih sat vremena sam podesio temp na 25 - trenutna potrosnja je 680W i temperatura u kuci je u blagom opadanju, izubljeno je 0.1 - 0.2 stepena, kako koja prostorija. Temperaturu merim preko senzora u svakoj sobi. Spoljna temperatura je 1 stepen. Sve su ovo inertni sistemi, prava slika bi se videla posle 1 ili 2 dana ali ja ne smem da rizikujem veliki pad temperature u kuci jer bi nadoknadjivanje trajalo takodje 1-2 dana.

IMG_5139.jpeg
Evo ga nacrtan plan kuce od strane mog deteta. Grubo negde oko 90 m2 se greje. Vide se pozicije oba klima uredjaja a vidi se i u kom smeru duva Fujitsu.
E sad, vecina vas sigurno bi rekla da je dnevna soba najtoplija. E nije. Najveca temperatura je upravo u hodniku 1 iz kog se dalje prirodnim strujanjem vazduha rasporedjuje toplota na ostale prostorije. Sva vrata su otvorena i to funkcionise odlicno. Najtoplija soba je moja jer je ta soba postavljena 2 stepenika (bukvalno imam 2 stepenika za ulaz u sobu) iznad ostalih soba. Prirodno strujanje toplog vazduha pronalazi put.
Trenutno setovana temperatura je 27, potrosnja struje je oko 950W, temperature po sobama su: dnevna 22, Savina 22.2, Anina 21.7, kod mene 22.3, u hodniku1 je 23, ostalo ne merim.

Poslednja izmena:
Teško je rešiti idealno ovde grejanje i sa još jednom klimom, mnogi će reći ovde na forumu svaka prostorija posebno grejno telo, ali sve to košta i potrebno je više ulaganja u startu.
Možda sledeću klimu ubaciti u Aninu sobu i da bije u pravcu vrata, a treba razmišljati i za ubuduće da ako su tu u pitanju dečije sobe, vremenom će deca tražiti malo više privatnosti (kako odrastaju) i da mogu da zatvaraju vrata od soba. Svakako treba tražiti od narednih klima koje se budu uzimale da mogu nisko da moduliraju.

Ma kraj u kojem sam je užas , najjaci minusi, imas osjećaj da je "suv ko barut vazduh", a 74% 😱😱😱
Doslovce je default cca 85%, pa ako je iole ispod, kontas - jaooo sto je fino vani!
Trenutno 99%

Poslednja izmena:
Avengeru, da li je uopšte moguće postici cca 24 u svim sobama? Mene bi zena lansirala na Mars da bude 22 u dnevnoj 🙈
Takođe, orijentacija stana?
Koliko skače T u sobama kad se vedar dan zimski?

Moguce je postici 24 ali uz jace grejanje mada smo mi svi u kuci navikli na malo nizu temperaturu, oko 22-23 nam je skroz okej. Ako je vedro i suncano a imali smo par puta i takve dane, veca temperatura se lakse postize cak i sa manjom potrosnjom struje. Kuca je orijentisana sever-jug po duzini pa se u mojoj sobi najvise oseti direktno sunce, kada ga ima.

Postovani kupio sam pre nekih 15ak dana klimu Fujitsu ASEG18KMTE/AOEG18KMTA .
Kada je setujem na 20 do 22c sobna 18 18.5c na izduvu od 30 do maximalnih 36c
Defrosti na svakih 30 do 40min trajanja 10min isto se desava i kada je setujem na 26 do30c na max jedino tada na izduvu daje ono sto treba tj izmedju 50 i 58c temperaturu vazduha. Temperatura spolja mereno u razlicitim intervalima -5 do 2c i vlaznost od 30do 99% isto se desava.
Probao sam da je iskljucim iz struje na 10 15min medjutim i posle vracanja nista.Da li su to normalne vrednosti ili postoji neki problem.Hvala

Uredjaj se ponasa ocekivano, samo ga pustite da radi.

Koju kvadraturu greješ i da li ima neke izolacije?

Svestan sam da bi pomogla bar jedna klima ako ne i 2 da se rastereti ceo sistem ali finansijski uslovi ne dozvoljavaju. Mozda tek za sledecu sezonu ubacim jos jedan Fujitsu.
Trenutno kod nas je -3, klima je na 3 brzini i potrosnja se krece oko 1KW a setovana je na 27 stepeni dok je temperatura u kuci od 21.6 do 22.7.

Svestan sam da bi pomogla bar jedna klima ako ne i 2 da se rastereti ceo sistem ali finansijski uslovi ne dozvoljavaju. Mozda tek za sledecu sezonu ubacim jos jedan Fujitsu.
Trenutno kod nas je -3, klima je na 3 brzini i potrosnja se krece oko 1KW a setovana je na 27 stepeni dok je temperatura u kuci od 21.6 do 22.7.
Ima akcija 3 sedmice General Fujitsu za 108k dinara. Tebi je sedmica po sobi dovoljna. Verujem da bi to zavrsilo posao.

Nazad
Vrh Dno