PanonskiNS
Slavan
- Učlanjen(a)
- 27.11.2009
- Poena
- 435
A BSOD na pc, restart svaki 2.5 dan zbog updata, 221 različit design jezik svake aplikacije..
Nisam rekao da nema, primer je bio, sta ako je to nekome jedini racunar. 🙂
Na jednom iMAC je brljavio ram, reklamacija, cekalo se 2 meseca da stigne 2 x 16gb DDR4.
I to je ok? Za PC se zameni za par dana.
Nije isto ***.
Nadam se da je ovo tacno i da ce Intel ponovo biti u prilici da parira.
Realno od toga ocekujem veliku korist kao Apple korisnik.
Jaka konkurencija je potrebna, kao i reanimacija Intela.
Intel je niz godina, da ne kažem decenija, gušio AMD, da bi ga ovaj prestigao - polako, ali sigurno. Po meni, Intel ima vrlo malo da ponudi na polju procesora, ali ima mnogo da ponudi na polju procesa izrade (tehnika, tehnologija, pakovanje, inženjerski timovi - najduže proizvode procesore za consumer/business sektor, a ima možda najjači inženjerski tim, koji je nažalost u stanju hibernacije/spavanja ponajviše zbog pogrešnih odluka menadžmenta) i grafike, jer vjerujem da tu mogu mnogo da urade. Malo su se izgubili na polju procesora, a sad im za vrat još diše i RISC V (pored Apple-a i Qualcomm-a), tako da je Intel realno gledano “u gomnima”, što bi se reklo.Nadam se da je ovo tacno i da ce Intel ponovo biti u prilici da parira.
Realno od toga ocekujem veliku korist kao Apple korisnik.
Jaka konkurencija je potrebna, kao i reanimacija Intela.
Apple-ova najveća greška, po meni, bi bila proizvodnja M serije čipova u Intel-ovima fabrikama. Intel je imao, ali i drugi takođe u poslijednjih nekoliko godina, dosta propusta i problema sa curenjem informacija, pa bi pravljenje najuspješnije serije Apple čipova (na koje Intel praktično nema odgovor) kod Intel-a, zapravo bila pogubna po sam Apple. Zato što bi Intel-ovi inženjerski timovi imali pristup samom dizajnu SoC-a, čime bi mogli da steknu uvid u M seriju i prevaziđu svoje probleme preko tuđe grbače.Pa nece sa Apple vratiti na x86 vec ce se eventualno njihova ARM bazirana serija cipova porizvoditi i u Intel-ovim fabrikama. Bilo je price da ce za par godina u Intel-u Apple, mozda, proizvoditi svoje low end cipove. U principu npr. M chip proizveden u TSMC-u i Intel-u bi po performansama bio prakticno identican, eventualno bi moglo biti razlike u potrosnji.
Dodatni FAB je prednost za Apple i njihove margine, ne za krajnje korisnike. Krajnji korisnik i ne mora nuzno da zna da li je njegov M chip proizveden tamo ili ovde.
Napredak sad dolazi na nivou zakona fizike. Nema više GHz i pumpanja, mora da se pametnije iskoristi ono što je dostupno i da se iskoristi sve do zadnjeg atoma da bi se napredak ostvario. Velike pomake mislim da više nećemo vidjeti sve do početka korišćenja i omasovljenja quantum computing-a. Napredak će sad da bude u energetskoj efikasnosti, paralelizmu i baterijama (zahvaljujući omasovljenju i usvajanju solid state baterija) - po meni.Mislio sam na jaca konkurencija = veci napredak.
2. Uvede Intel procesore nazad u svoj ekosistem - proširi portfolio uređaja gdje može sa Intel-om da spusti cijenu i siđe u srednji segment i počisti pod sa ekipom koja se tamo nalazi.
Upravo prisustvujemo velikom pomaku, i sledeci ce biti za 5-10 godina, za CFET-ovima, a onda opet tako sa Atomic FET-ovimaVelike pomake mislim da više nećemo vidjeti sve do početka korišćenja i omasovljenja quantum computing-a
Zavisi kako mislis, kao kucni racunar je nemoguce naravno ali u kombinaciji sa klasicnim je moguce.. Najbliza primena za pojedince je neki specifican cloud servis (u oblasti enkripcije, istrazivanja, pretrazi velikih baza, AI). QC ne moze da radi sto radi klasican kompjuter, niti da ga zameni. Jedino u smislu da neko novo otrkice izadje uz pomoc QC-a koje ce unaprediti tranzistore, materijale, efikasnost...Misliš da QC neće doći do raje?
Jel koristi neko Macbook Pro M5? Kakva su iskustva? Trabalo bi uskoro da odradim upgrade mog base M1 Air pa razmatram opcije.
Ovim tempom Apple u stisci,
Ja sam razmišljao o njemu, ali posle čitanja dosta review-a, sačekaću ipak M5 Pro. U mnogim stvarima i dalje je primetno brži/bolji MBP M4 Pro.
Ne bih otpisao X86 tako lako, a adut za M1 je istovremeno i kontra-adut, dolazimo do M6, a nema velikih pomaka u efikasnosti, moguce je da je M momenat bio taj veliki i ko zna kad ce biti sledeci,Dokle god su na x86 intel ce uvek biti gori od Apple M procesora i AMD-ovih Ryzen procesora. Hvale se sa 17h baterijom kad ja sa M1 macbookom od pre 6 godina imam preko 20h.
Intel mora da ima neku inovaciju sto se tice arm ili riscv arhitekture
Da bi povećali bazu korisnika, pošto je Apple i dalje (čini mi se) ispod 10% zastupljenosti na svjetskom nivou. Postoje i dalje aplikacije koje nisu prebačena na Apple Silicone, već traže Intel. Na taj način svako može da bira šta će da kupi u zavisnosti od onoga šta mu treba. Apple može da bude samo na dobitku, a pritom i da zaradi još.I zašto bi to radili? Da bi dobili inferiornije čipove na kojima manje zarađuju?
Valjda možemo da diskutujemo, razmijenimo spostvena mišljenja? Ako je to potenciranje, povlačim se.Zaista ne znam čemu potenciranje x86 u temi o MacBook-u, jednostavno MacBook je postao toliko dobar tek kada je izbacio Intel čipove i prešao na Apple M seriju. X86 je za Apple prošlost, a ni u Windows okruženju nije više jedini izbor.
Slozicemo se da se neslazemoNemaju šta da dokazuju priče nekih mističnih "osoba koje se bave razvojem", x86 je na tržištu već 40 godina, to je arhitetkura odavno zrela za penziju
Polako Lunar Lake je bio prvi korak xD, nisu se sve kockice slozile, Tile tip architekture je bitan korak, pa onda ili vise malih srednjih jezgara (sto je isto prilicno nov korak za x86), ili transfomers jezgra gde se manja jezgra rekombinuju u veca po potrebi i obrnuto, ...Da je mogao da se od x86 napravi čip koji malo troši, a ima performanse kao Apple M serija to bi se odavno već desilo.
Iskreno, ne znam koliko se Apple-u to isplati, i da li su vojni da rizikuju, Apple nikad nije isao na kompromise, niti pokusavao masovnost koju mora da deli, ili da otvori svoju zatvorenu bastu. Ide im sasvim ok do sad sa zatvorenim pristupom/zatvorenom bastom.Apple može da bude samo na dobitku, a pritom i da zaradi još.
Pa imate podforum o procesorima. Smoriste ovde na "consumer" temi o Macbook-u.Valjda možemo da diskutujemo, razmijenimo spostvena mišljenja? Ako je to potenciranje, povlačim se.
forum.benchmark.rs
@Dogzilla Hm, M5 je po sirovoj CPU snazi 2x brži od M1

Nije ni 2x, oko 80%. Nije bas neki napredak na CPU strani za 5 godina i 5 generacija.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari