Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

A BSOD na pc, restart svaki 2.5 dan zbog updata, 221 različit design jezik svake aplikacije..

Strašno, evo ne znam kako ću preživjeti, posebno od dizajna aplikacija, oko će da mi iscuri od užasa.

ZWNsfUPY3rXd4SpYSz5oZZ-1200-80.png.webp

Ovim tempom Apple u stisci, morace pod hitno da iskesira i nalegde na TSMC i ARM saradnju da ubrzaju 2nm i A16 proces i iskoristi GAAFET i PowerVia tehnolosku prednost, usled neprikosnovenog Intel pritiska sa 18A Panter Lake-om!

GAAFET tranzistori i Backside Power Delivery su neverovatno ogroman skok za power-efficiency koju nemaju Apple M serije procesora

RISC izgleda nije toliko superioran koliko se mislilo X86 uzvraca udarac, povratak otpisanih ?

Bice prilicno interesantno sa Apple M6 i A20 PRO koliko budu blizu odnosno koliko je TSMC 2nm proces sa samo GAAFET-om bez BPD-a blizu Intel-ovom 18A

Poslednja izmena:
Intel je dosta lažljiv u specifikacijama, tako da bih ja čekao real-life primjere te njihove efikasnosti na djelu, prije nego odmah povjerovao njihovim slajdovima. Da GAA i BPD jesu skok u efikasnosti niko ne spori, ali da Intel ima problem u izvršavanju (mislim na potrošnju) koje pojede dobitke na nivou tehnologije pakovanja - ima. To je i pokazano u prethodnim generacijama procesora, gdje specifikacija i real-life usage nemaju veze sa vezom.

Po meni je Intel postao mastodont koji osim mogućnosti implementacije tehnologije nema šta više značajno da ponudi. AMD je otišao napred još odavno, a Intelu je zbog veličine i kompleksnosti organizacije postalo teško da se pokrene i odreaguje timely/pravovremeno. To je i prethodni CEO izjavio, dobro možda ne baš tim riječima.

Sa Xe su napravili uspjeh, ali ne znaju da ga iskoriste i uvećaju. A bilo bi zanimljivo da se Apple odluči proizvoditi neki svoj (isti) čip kod TSMCa i kod Intela, pa da se vidi razlika u proizvodnim procesima i tehnologijama/tehnikama, jer je to jedini (po meni) ispravan i relevantan način da se dve tehnologije uporede…

Nadam se da je ovo tacno i da ce Intel ponovo biti u prilici da parira.

Realno od toga ocekujem veliku korist kao Apple korisnik.

Jaka konkurencija je potrebna, kao i reanimacija Intela.

Pa nece sa Apple vratiti na x86 vec ce se eventualno njihova ARM bazirana serija cipova porizvoditi i u Intel-ovim fabrikama. Bilo je price da ce za par godina u Intel-u Apple, mozda, proizvoditi svoje low end cipove. U principu npr. M chip proizveden u TSMC-u i Intel-u bi po performansama bio prakticno identican, eventualno bi moglo biti razlike u potrosnji.

Dodatni FAB je prednost za Apple i njihove margine, ne za krajnje korisnike. Krajnji korisnik i ne mora nuzno da zna da li je njegov M chip proizveden tamo ili ovde.

Intel je niz godina, da ne kažem decenija, gušio AMD, da bi ga ovaj prestigao - polako, ali sigurno. Po meni, Intel ima vrlo malo da ponudi na polju procesora, ali ima mnogo da ponudi na polju procesa izrade (tehnika, tehnologija, pakovanje, inženjerski timovi - najduže proizvode procesore za consumer/business sektor, a ima možda najjači inženjerski tim, koji je nažalost u stanju hibernacije/spavanja ponajviše zbog pogrešnih odluka menadžmenta) i grafike, jer vjerujem da tu mogu mnogo da urade. Malo su se izgubili na polju procesora, a sad im za vrat još diše i RISC V (pored Apple-a i Qualcomm-a), tako da je Intel realno gledano “u gomnima”, što bi se reklo.

Pa nece sa Apple vratiti na x86 vec ce se eventualno njihova ARM bazirana serija cipova porizvoditi i u Intel-ovim fabrikama. Bilo je price da ce za par godina u Intel-u Apple, mozda, proizvoditi svoje low end cipove. U principu npr. M chip proizveden u TSMC-u i Intel-u bi po performansama bio prakticno identican, eventualno bi moglo biti razlike u potrosnji.

Dodatni FAB je prednost za Apple i njihove margine, ne za krajnje korisnike. Krajnji korisnik i ne mora nuzno da zna da li je njegov M chip proizveden tamo ili ovde.
Apple-ova najveća greška, po meni, bi bila proizvodnja M serije čipova u Intel-ovima fabrikama. Intel je imao, ali i drugi takođe u poslijednjih nekoliko godina, dosta propusta i problema sa curenjem informacija, pa bi pravljenje najuspješnije serije Apple čipova (na koje Intel praktično nema odgovor) kod Intel-a, zapravo bila pogubna po sam Apple. Zato što bi Intel-ovi inženjerski timovi imali pristup samom dizajnu SoC-a, čime bi mogli da steknu uvid u M seriju i prevaziđu svoje probleme preko tuđe grbače.

Da, TSMC i Intel čip bi trebali da imaju iste performanse na istom n nivou izrade, ali ne nužno, dok bi potrošnja trebala da se razlikuje. Takođe treba uzeti u obzir i termalne karakterisite koje sasvim sigurno zavise i od n procesa izrade, ali i od korišćenih tehnologija…

Mislio sam na jaca konkurencija = veci napredak.
Napredak sad dolazi na nivou zakona fizike. Nema više GHz i pumpanja, mora da se pametnije iskoristi ono što je dostupno i da se iskoristi sve do zadnjeg atoma da bi se napredak ostvario. Velike pomake mislim da više nećemo vidjeti sve do početka korišćenja i omasovljenja quantum computing-a. Napredak će sad da bude u energetskoj efikasnosti, paralelizmu i baterijama (zahvaljujući omasovljenju i usvajanju solid state baterija) - po meni.

Ja mislim da Apple treba da uradi dve stvari i time pokopa (možda ne bukvalno, ali bi se svi češkali sasvim sigurno) ostatak tržišta, tj. proizvođača:
1. Kupi Intel Foundry - dobiće svoju-e fabriku-e, inženjerske timove i moći da zaokruži onaj tim iz SemiPA koji je napravio A i M seriju čipova.
2. Uvede Intel procesore nazad u svoj ekosistem - proširi portfolio uređaja gdje može sa Intel-om da spusti cijenu i siđe u srednji segment i počisti pod sa ekipom koja se tamo nalazi.

Za prvo definitivno imaju love, ali i potrebe, a za drugo je samo pitanje vizije menadžmenta. Svaka Apple mašina bazirana na Intel-u je potencijalno PC, jer može da gura Win+Office, a što je u biznis svijetu jako bitno. Kada se na to doda (barem nešto) veća pouzdanost Apple mašina, sve je jasno…

Nemaju kvanti kompjuteri dodirnih tacaka sa ovim. Totalno druga upotreba i poprilicno neizvesna. I da uspe nesto, algoritmi su jako ograniceni, malobrojni i usko specijalizovani.
U najboljem slucaju kvantni kompjuteri mogu indirektno da pomognu samo, specificni cloud servisi u daljoj buducnosti, ili neki novi materijali se pronadju. Sto je jos sci-fi.

Klasicni chipovi i progres usporavaju svakako sigurno. Ostaje nam 3d slaganje cipova, optimizacija potrosnje, paralelizam, efikasniji algoritmi. Videcemo.

Misliš da QC neće doći do raje?

2. Uvede Intel procesore nazad u svoj ekosistem - proširi portfolio uređaja gdje može sa Intel-om da spusti cijenu i siđe u srednji segment i počisti pod sa ekipom koja se tamo nalazi.

To nema nikakvog smisla pošto je u pitanju kompletno različita arhitektura. To bi značilo da neki uređaji koriste x86 verziju npr. MacOS-a, a drugi ARM verziju. I zašto bi to radili? Da bi dobili inferiornije čipove na kojima manje zarađuju?

Mislim, poštujem tuđe mišljenje, ali o ovome ne treba trošiti vreme. Do skoro sam koristio Intel Mac, iako je na njemu bilo moguće instaliratoli najnovije verzije MacOS većina novih features-a nije radila, jer zahteva Apple custom čipove koji su integrisani u M seriju. Na kraju sam kupio Mac Studio.

Sa poslovne strane, Apple kod M serije drži pod kontrolom skoro kompletnu marginu (osim proizvodnje) i zarađuju daleko više nego kada im je dobavljač bio Intel. Pritom imaju i daleko bolji čip. Nemoguće je da x86 dostigne taj nivo PPW koji ima ARM, a posebno ova "svemirska" Apple-ova implementacija.

Što se tiče razlike u performansama čipova porizvedenih u Intel i TSCM fab-ovima, Apple uvek ima mogućnost da na nivou firmware-a ograniči performanse i tako ih manje-više izjednači. Zapravo to su već radili u slučaju čipova koji su dolazili iz Qualcomm-a da bih ih izjednačili sa performansama Intel-ovih.

Pred Intel-om je dug put da postanu pravi konkurent TSMC-u, možda zbog toga i Apple planira da tamo proizvodi samo čipove za regularni iPhone. Dok će Pro verzije i dalje da se rade u TSMC-u.

Svakako zgodno za Apple, jer će moći da vrši pritisak na TSMC oko cene proizvodnje.

Poslednja izmena:
Velike pomake mislim da više nećemo vidjeti sve do početka korišćenja i omasovljenja quantum computing-a
Upravo prisustvujemo velikom pomaku, i sledeci ce biti za 5-10 godina, za CFET-ovima, a onda opet tako sa Atomic FET-ovima

veliki pomaci se pomeraju na raspon deceniju, deceniju i po, kad uleti nova naprednja tehnologija

Misliš da QC neće doći do raje?
Zavisi kako mislis, kao kucni racunar je nemoguce naravno ali u kombinaciji sa klasicnim je moguce.. Najbliza primena za pojedince je neki specifican cloud servis (u oblasti enkripcije, istrazivanja, pretrazi velikih baza, AI). QC ne moze da radi sto radi klasican kompjuter, niti da ga zameni. Jedino u smislu da neko novo otrkice izadje uz pomoc QC-a koje ce unaprediti tranzistore, materijale, efikasnost...

I dalje postoji realna sumnja da nesto prakticno proizadje iz toga. Videcemo.

Poslednja izmena:
Jel koristi neko Macbook Pro M5? Kakva su iskustva? Trabalo bi uskoro da odradim upgrade mog base M1 Air pa razmatram opcije.

Jel koristi neko Macbook Pro M5? Kakva su iskustva? Trabalo bi uskoro da odradim upgrade mog base M1 Air pa razmatram opcije.

Ja sam razmišljao o njemu, ali posle čitanja dosta review-a, sačekaću ipak M5 Pro. U mnogim stvarima i dalje je primetno brži/bolji MBP M4 Pro.

Ako ti je M1 odrađivao posao i nisi zahtevan korisnik koji se bavi obradom video materijala i slika ili nečim što bi zahtevalo i Pro varijantu procesora i ako još neko može da ti ga donese iz US kad ga uhvatiš na Amazonu na sniženju, nema šta da razmišljaš o tome.

Ovim tempom Apple u stisci,

Dokle god su na x86 intel ce uvek biti gori od Apple M procesora i AMD-ovih Ryzen procesora. Hvale se sa 17h baterijom kad ja sa M1 macbookom od pre 6 godina imam preko 20h.

Intel mora da ima neku inovaciju sto se tice arm ili riscv arhitekture - inace nista ne sprecava nvidiu da i oni krenu CPU da prave.

Ja sam razmišljao o njemu, ali posle čitanja dosta review-a, sačekaću ipak M5 Pro. U mnogim stvarima i dalje je primetno brži/bolji MBP M4 Pro.

Nista ne propustas, M1 je i dalje odlican. Bukvalno ako uzmes jedan do drugog i uporedis to sto si hteo videces da je razlika veoma zanemarljiva. Osim ako ne radis nesto gde ti je brzina bitna (npr, ja compilujem program i imam neke testove, na M1 je oko 2 minuta, na M4 je oko 30-40sec). Za sve ostalo - gledanje filmova, browser, bilo sta za normalno koriscenje - veoma mala razlika.

Dokle god su na x86 intel ce uvek biti gori od Apple M procesora i AMD-ovih Ryzen procesora. Hvale se sa 17h baterijom kad ja sa M1 macbookom od pre 6 godina imam preko 20h.

Intel mora da ima neku inovaciju sto se tice arm ili riscv arhitekture
Ne bih otpisao X86 tako lako, a adut za M1 je istovremeno i kontra-adut, dolazimo do M6, a nema velikih pomaka u efikasnosti, moguce je da je M momenat bio taj veliki i ko zna kad ce biti sledeci,

Apple predvodio i pokazao je put i uzivao je par godina prednosti zbog toga, ali izgleda polako tome dolazi kraj

ARM RISC vs X86 malo sto sam citao i pricao sa ljudima koji se bas bave osnovim razvojem, je da su mnogo slicniji nego sto raja misli, i da X86 moze mnogo blize da se dovede nego sto raja misli xD

I da ne budem pogresno shvacen, bez Apple M ne bi bilo ove nadolezece konkurencije, svi su odlagali slican razvoj, Apple je kao za Iphone pokazao put i prvi stupio na trziste, i onda ostali polako ali sigurno sustizu

@Dogzilla Hm, M5 je po sirovoj CPU snazi 2x brži od M1, a po performansama grafike i više. Neural engine mu je 8x brži. To je daleko veći napredak nego što Intel ima. To što većini ne treba ništa brže/bolje od M1 to je drugo pitanje. Takođe M serija čipova i dalje ima daleko viši PPW (do 4x) od bilo kog x86 čipa. Nemaju šta da dokazuju priče nekih mističnih "osoba koje se bave razvojem", x86 je na tržištu već 40 godina, to je arhitetkura odavno zrela za penziju. Da je mogao da se od x86 napravi čip koji malo troši, a ima performanse kao Apple M serija to bi se odavno već desilo.

Zaista ne znam čemu potenciranje x86 u temi o MacBook-u, jednostavno MacBook je postao toliko dobar tek kada je izbacio Intel čipove i prešao na Apple M seriju. X86 je za Apple prošlost, a ni u Windows okruženju nije više jedini izbor.

I zašto bi to radili? Da bi dobili inferiornije čipove na kojima manje zarađuju?
Da bi povećali bazu korisnika, pošto je Apple i dalje (čini mi se) ispod 10% zastupljenosti na svjetskom nivou. Postoje i dalje aplikacije koje nisu prebačena na Apple Silicone, već traže Intel. Na taj način svako može da bira šta će da kupi u zavisnosti od onoga šta mu treba. Apple može da bude samo na dobitku, a pritom i da zaradi još.
Ne pričam o rastu isporuka, o broju isporučnih jedinica, o margini zarade, nego o povećanju zastupljenosti na tržištu OSa. I o tome da bez obzira na M seriju čipova, laptop/desktop HW sa istima je u manjini u odnosu na telefone/tablete.

Zaista ne znam čemu potenciranje x86 u temi o MacBook-u, jednostavno MacBook je postao toliko dobar tek kada je izbacio Intel čipove i prešao na Apple M seriju. X86 je za Apple prošlost, a ni u Windows okruženju nije više jedini izbor.
Valjda možemo da diskutujemo, razmijenimo spostvena mišljenja? Ako je to potenciranje, povlačim se.

Nemaju šta da dokazuju priče nekih mističnih "osoba koje se bave razvojem", x86 je na tržištu već 40 godina, to je arhitetkura odavno zrela za penziju
Slozicemo se da se neslazemo
Da je mogao da se od x86 napravi čip koji malo troši, a ima performanse kao Apple M serija to bi se odavno već desilo.
Polako Lunar Lake je bio prvi korak xD, nisu se sve kockice slozile, Tile tip architekture je bitan korak, pa onda ili vise malih srednjih jezgara (sto je isto prilicno nov korak za x86), ili transfomers jezgra gde se manja jezgra rekombinuju u veca po potrebi i obrnuto, ...
Apple može da bude samo na dobitku, a pritom i da zaradi još.
Iskreno, ne znam koliko se Apple-u to isplati, i da li su vojni da rizikuju, Apple nikad nije isao na kompromise, niti pokusavao masovnost koju mora da deli, ili da otvori svoju zatvorenu bastu. Ide im sasvim ok do sad sa zatvorenim pristupom/zatvorenom bastom.

Poslednja izmena:
Valjda možemo da diskutujemo, razmijenimo spostvena mišljenja? Ako je to potenciranje, povlačim se.
Pa imate podforum o procesorima. Smoriste ovde na "consumer" temi o Macbook-u.

Evo, otvorite temu, pa udri po arhitekturi.

Slažem se, umesto da se pričaju ispričane priče o nekakvom Intel-u, mene više zanima kada će novi MacBook Pro sa M5 Pro čipom.
Glupo mi je da uzmem tek sada MBP sa M4 Pro, koji mi deluje bolje od MBP sa M5, ako će uskoro MBP sa M5 Pro.

@Dogzilla Hm, M5 je po sirovoj CPU snazi 2x brži od M1

Nije ni 2x, oko 80%. Nije bas neki napredak na CPU strani za 5 godina i 5 generacija. M1 je stvarno cudo, nemam potrebu za upgrade i dalje, jer mi GPU nije bitan, M1 sve melje i dalje i manje trosi struje. (4+4 osnovni M1 u MBP 13 je mozda cak i najekonomicniji M chip), efficency cores jako malo trose i hladan laptop kao spricer.

Biće M1 (pro) još dugo dobar, samo da ga ne zakinu sa softverskom podrškom.

Sledece tri generacije M serije bi trebalo da bude veoma interesantne

M6 PRO ce biti zanimljiv zbog TSMC 2NM, proizvodni proces je gusci i 50% od sve konkurencije, moze lako da se desi solidno povecanje jezgara da padne, al zato M7 PRO ili M8 PRO, koji god bude na TSMC A16 sa backside power delivery konacno, ako TSMC ispuni ocekivanja, tad moze lako veliki skok u efikasnosti da padne

Mozda Apple proba 500 grama ili 750 grama air light da odradi il slicno

+ punjac ce lagano moci da se prepolovi u dimenzijama i tezini ako ne i jos smanji

Poslednja izmena:
OK je M1, ali dosta je brži M4... Vidi se i u sistemu, a i u nekim ne preterano zahtevnim aplikacijama.

Skoro sam malo uključio stari Mac Pro Trashcan. Uf, izneadio sam se koliko Mac Studio leti u odnosu na njega... Mac Pro i MBA M1 su mi povezani na iste periferije i ekrane (2x Dell 4k). Verovatno je brži M1, mada ne toliko.

Screenshot 2026-01-11 at 17.43.42.pngScreenshot 2026-01-11 at 17.40.32.png

Nije ni 2x, oko 80%. Nije bas neki napredak na CPU strani za 5 godina i 5 generacija.

To jednostavno nije tačno. Nema šta sada ja da tu nešto objašnjavam, ima ceo internet o tome, a imam i obe mašine.

Geekbench sam pogledao, to je uvek bio ok orijentir. M5 4298, M1 2360, to ocigledno nije 100%, pogledaj ponovo, Google isto kaze, oko 80% 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno