Šta je novo?

Prelazak na Linux

mili986

Zapažen
Učlanjen(a)
10.01.2026
Poena
5
Pozdrav svima, pokušavao sam sa pretragom i pronašao par sličnih tema, ali u 2026 mi nisu pomogle.
Imamo dva mikro preduzeća, imamo računare i laptopove nekoliko godina stare u većini je intel i5 procesor, samo u dva imamo amd konfiguraciju. Ram u račinarima je od 8-16 gb. Računari dan danas super rade, bila je skupa investicija i ne želimo da ih menjamo jer nemamo finansija a i da imamo ne želimo da bacamo računare koji su ispravni i ne "koče".
Na svim mašinama imamo Win10 pro (licenciran) (multi PC) i na svakom iskače predlog da se ažuriraju na Win11 pro ali u onom testu piše da hardver ne ispunjava uslove. Prijateljici je neki poznanik na njenom privatnom laptopu instalirao Win 11 (iako ne ispunjava zahteve) i taj sistem malo malo pa ima "blue screen" i restartuje se.
Svakako nas sve mnogo plaši ta telemetrija i sama pomisao da sistem konstantno pravi screenshotove našeg rada i podataka klijenata i dr. i ne želimo da koristimo Win 11.
Na jednom od računara smo instalirali Linux Ubuntu i računar radi perfektno, čak bih rekao duplo brže nego na Windowsu.
Problem je taj što nama treba svega par programa da bi te računare mogli da koristimo a ti programi su:
1) CELIK (čitač ličnih karata)
2) Čitač saobraćajne dozvole
3) ePorezi
4) NexU
5) Neki framework ili šta već za eUpravu, za sertifikaciono telo
i poželjno je aplikacija ČEDO i RFZO ( ne mora ).
da li neko zna kako ti programi mogu da se instaliraju na Linuxu? Pokušao sam da instaliram "BAŠ ČELIK" ali se negde u terminalu zaglavim a ako preuzmem program za WIndows (.exe) ne može da ga pokrene.

EPorezi preko SmartBox-a

NexU

Za 5 nisam siguran da postoji podrska, mozda neko ima vise informacija.

Mala dopuna, bas celik cita i saobracajne dozvole pa ti resava i stavku 2.

Pogledao sam dokumentaciju za bas celik, cini mi se da i pod 5 moze da ti resi. Sta je problem kod instalacije ?

Poslednja izmena:
Evo mala pomoc oko instalacije, kucaj u terminalu

Kod:
wget https://github.com/ubavic/bas-celik/releases/download/v2.4.1/bas-celik.linux.amd64.tar.xz

onda se pozicioniras u folder Downloads gde ce ovaj fajl verovatno da bude

Kod:
cd ~/Downloads

onda ga raspakujes

Kod:
tar -xf bas-celik.linux.amd64.tar.xz

udjes u direktorijum koji si dobio raspakivanjem arhive i potrazis skriptu za instalaciju, verovatno bas-celik.sh. Das joj izvrsne privilegije

Kod:
chmod +x bas-celik

i pokrenes instalaciju sa

Kod:
./bas-celik

Onda isprati sta se desava i napisi ako ima neki problem. Ovo je graficka verzija bas celika, imas i CLI verziju ako ti vise odgovara.

Evo mala pomoc oko instalacije, kucaj u terminalu

Kod:
wget https://github.com/ubavic/bas-celik/releases/download/v2.4.1/bas-celik.linux.amd64.tar.xz

onda se pozicioniras u folder Downloads gde ce ovaj fajl verovatno da bude

Kod:
cd ~/Downloads

onda ga raspakujes

Kod:

udjes u direktorijum koji si dobio raspakivanjem arhive i potrazis skriptu za instalaciju, verovatno bas-celik.sh. Das joj izvrsne privilegije

Kod:
chmod +x bas-celik

i pokrenes instalaciju sa

Kod:
./bas-celik

Onda isprati sta se desava i napisi ako ima neki problem. Ovo je graficka verzija bas celika, imas i CLI verziju ako ti vise odgovara.
Na drugom koraku zaglavio... Preuzeo sve na onu prvu komandu i sad kaže:
: не постоји таква наредба
tehnickipregled@Lenovo:~$
tehnickipregled@Lenovo:~$ cd ~/Downloads
bash: cd: /home/tehnickipregled/Downloads: Нема такве датотеке или директоријума
tehnickipregled@Lenovo:~$ ~cd ~/preuzimanja
Нисам нашао наредбу „~cd“, да ли сте мислили:
наредба „hcd“ из деб-а hfsutils (3.2.6-15build2)
наредба „bcd“ из деб-а bsdgames (2.17-30)
наредба „mcd“ из деб-а mtools (4.0.43-1)
Пробајте: sudo apt install <деб назив>

Šta sada?

Treba cd ~/Downloads bez ~ ispred cd. Ali pre ovoga uradi
ls -la
pa iskopiraj koje direktorijume sve imas.

Ako ti je folder za download preuzimanja, onda se pozicioniraj u njega sa

Kod:
cd ~/preuzimanja

i sve nastavis dalje kao sto sam vec napisao, samo sto nije direktorijum Downloads vec preuzimanja

Ako ti je folder za download preuzimanja, onda se pozicioniraj u njega sa

Kod:
cd ~/preuzimanja

i sve nastavis dalje kao sto sam vec napisao, samo sto nije direktorijum Downloads vec preuzimanja
tehnickipregled@Lenovo:~$ ls -la
укупно 10212
drwxr-x--- 18 tehnickipregled tehnickipregled 4096 јан 10 19:47 .
drwxr-xr-x 3 root root 4096 дец 19 01:59 ..
drwxrwxr-x 12 tehnickipregled tehnickipregled 4096 дец 25 02:09 bas-celik
-rw-rw-r-- 1 tehnickipregled tehnickipregled 10359972 јан 7 21:54 bas-celik.linux.amd64.tar.xz
-rw------- 1 tehnickipregled tehnickipregled 2288 јан 10 19:57 .bash_history
-rw-r--r-- 1 tehnickipregled tehnickipregled 220 мар 31 2024 .bash_logout
-rw-r--r-- 1 tehnickipregled tehnickipregled 3771 мар 31 2024 .bashrc
drwx------ 17 tehnickipregled tehnickipregled 4096 јан 5 00:27 .cache
drwx------ 16 tehnickipregled tehnickipregled 4096 јан 10 19:54 .config
drwx------ 2 tehnickipregled tehnickipregled 4096 јан 10 20:02 .gnupg
drwx------ 4 tehnickipregled tehnickipregled 4096 дец 19 01:59 .local
-rw-r--r-- 1 tehnickipregled tehnickipregled 807 мар 31 2024 .profile
drwx------ 9 tehnickipregled tehnickipregled 4096 јан 5 04:28 snap
drwx------ 2 tehnickipregled tehnickipregled 4096 дец 19 02:00 .ssh
-rw-r--r-- 1 tehnickipregled tehnickipregled 0 дец 24 20:34 .sudo_as_admin_successful
drwxr-xr-x 3 tehnickipregled tehnickipregled 4096 јан 5 00:36 .var
-rw-rw-r-- 1 tehnickipregled tehnickipregled 165 јан 10 19:47 .wget-hsts
drwxr-xr-x 2 tehnickipregled tehnickipregled 4096 дец 19 01:59 Видео
drwxr-xr-x 2 tehnickipregled tehnickipregled 4096 дец 19 01:59 Документа
drwxr-xr-x 2 tehnickipregled tehnickipregled 4096 дец 19 01:59 Јавно
drwxr-xr-x 2 tehnickipregled tehnickipregled 4096 дец 19 01:59 Музика
drwxr-xr-x 4 tehnickipregled tehnickipregled 4096 дец 24 21:32 Преузимања
drwxr-xr-x 2 tehnickipregled tehnickipregled 4096 јан 1 22:10 'Радна површина'
drwxr-xr-x 3 tehnickipregled tehnickipregled 4096 дец 19 02:01 Слике
drwxr-xr-x 2 tehnickipregled tehnickipregled 4096 дец 19 01:59 Шаблони

tehnickipregled tehnickipregled@Lenovo:~$ cd ~/preuzimanja
bash: cd: /home/tehnickipregled/preuzimanja: Нема такве датотеке или директоријума

Tu gde si uradio ls -la sad uradi

Kod:

pa nastavi dalje po uputstvu

I izbegavaj cirilicu 🙂

Radi, ne radi ?

Ovako, sad sam skinuo ovaj bas celik na laptop, u pitanju je izvrsna verzija, nema sta da se instalira. Uzmi dekompresuj ovaj fajl sto si skinuo sa tar -xv naziv_fajla i mozes da ga dekompresujes u nekom direktorijumu (npr BasCelik). Dobices jedan Makefile i direktorijum usr. Udji u direktorijum usr , pa u direktorijum local pa direktorijum bin i tu ja aplikacija, mozes dvoklikom da je startujes a mozes i iz terminala. Nemam citac kartice pa ne mogu da vidim kako radi

Screenshot from 2026-01-10 22-55-50.png

Ovako, sad sam skinuo ovaj bas celik na laptop, u pitanju je izvrsna verzija, nema sta da se instalira. Uzmi dekompresuj ovaj fajl sto si skinuo sa tar -xv naziv_fajla i mozes da ga dekompresujes u nekom direktorijumu (npr BasCelik). Dobices jedan Makefile i direktorijum usr. Udji u direktorijum usr , pa u direktorijum local pa direktorijum bin i tu ja aplikacija, mozes dvoklikom da je startujes a mozes i iz terminala. Nemam citac kartice pa ne mogu da vidim kako radi

Pogledajte prilog 522974
ja se izvinjavam ali ja sam se totalno izgubio u svemu šta ste mi ovde napisali...
evo već tri sata pokušavam i pokušavam i dođe mi da plačem.
hajde prvo ovako da vam nešto kažem. znanje sa linuxom mi je 1% (da idem na firefox ili chrome, libre office i da ga upalim i ugasim).
Dakle ne znam kako se raspakiva, premešta i sl, a u terminal znam da pastujem.
kada sam ovo uradio, čitač se pokrenuo i nakon ubacivanja lične karte istu očitava, probali smo saobraćajnu radi, zdravstvenu, radi. Kada ga prebacim u radnu površinu on neće da radi... pretpostavljam da ne može jer ni u Windowsu to ne bi moglo ali nisam uspeo da nađem onu opciju "pošalji na radnu površinu napravi prečicu" kao što Windows ima.
pitao sam chatgpt dao mi je brat bratu 100 komandi za terminal a ovaj je možda jednu ili dve prepoznao i zaglavi se negde.

Mene interesuje, šta je sa Wine.? (ili ako postoji nešto tako slično)

WineHQ - Run Windows applications on Linux, BSD, Solaris and macOS https://share.google/6qBYFMoqTknPFquZG

Mislim, jasno je meni da je najbolje imati native apps, all da li je možda jednostavnije i da kažem lakše (za instalaciju, a možda i za korišćenje), ako se za ovakve slučajeve koriste Windows apps?

Ovo pitam, ne predlažem.
Barem ne predlažem na prvom mestu, jer sam u Linux-u baš na početku. A za Wine znam samo iz priče.

Kada ga prebacim u radnu površinu on neće da radi
Najverovatnije ne radi jer vuces ceo program (kome trebaju fajlovi iz onog drugog foldera) umesto da napravis precicu.

mislim da je lakse da ti iskucamo sta tacno da copy-paste nego da sam pokusavas pa da se jos vise nerviras. Idealno bi bilo kada bi imao nekoga pored sebe ko je ranije koristio linux da ti objasni - ali ako nema - nema veze, mozemo i mi.

Daj mi par minuta, instaliram sad ubuntu u VMu pa cu da ti dam tacno sta da otkucas.

Ako se nisi snasao sa ovim sto je @Shagon94 napisao, javi se pa da napravimo shortcut za desktop. U direktorijumu share/applications vec imas uradjen shortcut, to je ovaj fajl com.github.ubavic.bas-celik.desktop , treba samo da se iskopira na desktop (u tvom slucaju Радна површина) i da mu se zadaju putanje za izvrsenje programa , ovde Exec=bas-celik zadajes celu putanju do fajla bas celik, a ovde Icon=com.github.ubavic.bas-celik zadajes celu putanju do ikonice za program, koja se inace nalazi u direktorijumu share/pixmaps pod nazivom com.github.ubavic.bas-celik.png. Kada to promenis, iskopiras ovaj fajl na desktop, pozicinioras se u terminalu u desktopu, i das fajlu izvrsne privilegije sa chmod +x com.github.ubavic.bas-celik.desktop i precica postaje aktivna i moze da pokrece program sa desktopa. Na Ubuntu mislim da jos treba da se na fajl klikne desnim tasterom i izabere opcija Allow Launching. Mozda deluje malo komplikovano ali se svodi na dve tri komande u terminalu. Ako se ne snadjes napisi pa cemo zajedno da uradimo, samo ces da iscitas putanje za ikonicu i program.

@mili986
Nije bilo potrebe za ovim komandama što si kucao, a što je delboy pisao. To je sve u suštini skidanje fajla sa sajta, raspakivanje i pokretanje, može i na klik. Ovaj .tar.xz fajl je standardna arhiva kao zip, rar ili 7z, uobičajeno na windowsu. Desni klik i extratct, ili kako je već na srpskom, pošto mi se čini da ti je to jezik sistema. Da omogućiš pokretanje fajla, ne treba ti komanda, već desni klik -> properties -> executable as program.

Je l' možeš da nam kažeš koja verzija Ubuntu-a je instalirana? Pretpostavljam 24.04 ili 25.10.

Umesto terminala i izlaza, možeš li da okačiš screenshot iz file explorera, folder gde ti se nalazi bas-celik koji si skinuo i pokrenuo?

Uputstvo koje je @Shagon94 postavio je dobro, proveri da li radi tako. Ako neće na dupli klik, idi desni klik pa "run as program" (ili kako je već na srpskom)

Druga opcija je da otvoriš text editor i kopiraš ovaj dole tekst. Onda ga sačuvaj u desktop folderu sa imenom i .desktop extenzijom, npr. BasCelik.desktop (verovatno /home/tehnickipregled/Радна површина). Obrati pažnu na putanje, jer imaš engleski i ćirilicu

Kod:
[Desktop Entry]
Version=1.0
Type=Application
Name=Bas Celik
Exec=/home/tehnickipregled/Преузимања/bas-celik.linux.amd64/usr/local/bin/bas-celik
Icon=/home/tehnickipregled/Преузимања/bas-celik.linux.amd64/usr/local/share/pixmaps/com.github.ubavic.bas-celik.png
Comment=Launch Bas Čelik
Terminal=false
Categories=Utility;

Kad ti se pojavi na desktopu, idi desni klik pa "allow launching" (opet ne znam da li je isto na srpskom)

Vec postoji uradjen shortcut, treba samo da se ubaci putanja do aplikacije i ikonice i da se prebaci na desktop i daju izvrsne privilegije plus desni klik i allow launching.

Не знам за убунту али на кде дебиану имаш у левом доњем ћошку мени програма и обично се ту налазе сви програми и прво што се појави на клик десним дугметом миша је додај на површ.

Nije isto i zato je problem preporučivati "na slepo". Velike su razlike između distribucija i okruženja. A pošto je početnik, može samo da se zbuni kad krene da čita savete i preporuke. Kad se na sve to dodaju gluposti koje GNOME i Canonical guraju, i na šta Ubuntu liči danas, velike su šanse da odustane skroz.

Probaj ovako. Dakle odes gde ti je bas celik, i napravis "link", to ti je precica. Onda tu precicu prevuces gde god ti treba.
Ja se izvinjavam nikako ranije nisam mogao da probam. ceo dan neki radovi i neke bale sam vukao traktorom.
ovaj video mi je mnogo nade dao ali se desila neka greška.
ušao sam u taj folder и pokrenuo aplikaciju i radio isto to što i ti napravio vezu i prevukao je na radnu površinu i onda mi se pojavila greška pa posle iste nisam nikako mogao više ni onako iz foldera da porkenem čitač
ugasio sam i upalio laptop i sad je opet neupotrebljivo sve a nisam mogao da nađem onaj sistem restrore kao na Windowsu...

Prilozi

• Snimak ekrana napravljen dana 2026-01-11 23-56-02.png
    Snimak ekrana napravljen dana 2026-01-11 23-56-02.png
    549.2 KB · Pregleda: 46
  • Snimak ekrana napravljen dana 2026-01-11 23-55-45.png
    Snimak ekrana napravljen dana 2026-01-11 23-55-45.png
    372.5 KB · Pregleda: 47
Nije isto i zato je problem preporučivati "na slepo". Velike su razlike između distribucija i okruženja. A pošto je početnik, može samo da se zbuni kad krene da čita savete i preporuke. Kad se na sve to dodaju gluposti koje GNOME i Canonical guraju, i na šta Ubuntu liči danas, velike su šanse da odustane skroz.
Boga mi ne odustajem, nemam ja para da menjam toliko kompijutera.
@mili986
Nije bilo potrebe za ovim komandama što si kucao, a što je delboy pisao. To je sve u suštini skidanje fajla sa sajta, raspakivanje i pokretanje, može i na klik. Ovaj .tar.xz fajl je standardna arhiva kao zip, rar ili 7z, uobičajeno na windowsu. Desni klik i extratct, ili kako je već na srpskom, pošto mi se čini da ti je to jezik sistema. Da omogućiš pokretanje fajla, ne treba ti komanda, već desni klik -> properties -> executable as program.

Je l' možeš da nam kažeš koja verzija Ubuntu-a je instalirana? Pretpostavljam 24.04 ili 25.10.

Umesto terminala i izlaza, možeš li da okačiš screenshot iz file explorera, folder gde ti se nalazi bas-celik koji si skinuo i pokrenuo?

Uputstvo koje je @Shagon94 postavio je dobro, proveri da li radi tako. Ako neće na dupli klik, idi desni klik pa "run as program" (ili kako je već na srpskom)

Druga opcija je da otvoriš text editor i kopiraš ovaj dole tekst. Onda ga sačuvaj u desktop folderu sa imenom i .desktop extenzijom, npr. BasCelik.desktop (verovatno /home/tehnickipregled/Радна површина). Obrati pažnu na putanje, jer imaš engleski i ćirilicu

Kod:
[Desktop Entry]
Version=1.0
Type=Application
Name=Bas Celik
Exec=/home/tehnickipregled/Преузимања/bas-celik.linux.amd64/usr/local/bin/bas-celik
Icon=/home/tehnickipregled/Преузимања/bas-celik.linux.amd64/usr/local/share/pixmaps/com.github.ubavic.bas-celik.png
Comment=Launch Bas Čelik
Terminal=false
Categories=Utility;

Kad ti se pojavi na desktopu, idi desni klik pa "allow launching" (opet ne znam da li je isto na srpskom)
Ovo je pomoglo, to desni klik pa podešavanja pa pokreni kao program i u tom folderu mogu da ga pokrenem ali da bude na radnoj površini neće "can't open the file". "Nisam uspeo da nađem osnovni program za sadrža vrste "application/x-executable""
Operativni sistem: Ubuntu 24.04.3 LTS

e i sada sam ušao u taj uređivač teksta i samo sam prepisao ovo i sačuvao i tražio je da kliknem desni klik i da mu omogućim i evo ga radi.
Bravo ! Bravo! i BRAVO!
Sad ostaje sve ostalo i e uprava. 😀

Prilozi

• Snimak ekrana napravljen dana 2026-01-12 00-20-40.png
    Snimak ekrana napravljen dana 2026-01-12 00-20-40.png
    189.7 KB · Pregleda: 56
ovo radi i radi jako brzo brže nego u Windowsu , odmah po ubacivanju se očitava.
nemam dugme da štampam...

trebaju i štampači da se instaliraju
hp laserjet m26
hp laserjet 1005
hp laserjet 1102
hp laserjet 1010
hp laserjet m402dn

može li to?

Prilozi

• Snimak ekrana napravljen dana 2026-01-12 00-27-31.png
    Snimak ekrana napravljen dana 2026-01-12 00-27-31.png
    248.6 KB · Pregleda: 55
Probaj u browseru da otkucas ovo i kucas tvoj username i password.

Kod:
http://localhost:631

pa dodaj printere, mada nisam siguran da ce svi da rade, posebno mislim na 1005/1010. Ako CUPS ne radi (ne otvara se stranica), uradi ovo pa iz pocetka

Kod:
sudo systemctl start cups
sudo systemctl enable cups

4 računara je podešeno i ispravno radi čitač, i ostalo. Najveći problem je euprava, jednostavno ne radi i to je jako veliki problem. Toliko veliki da ukoliko se ne reše Linux nije opcija.
Molim vas pišite sve što vam padne na pamet da se ovo reši. 2026 godina je preko sve radi na linuxu a ovde državni sajt ne može da omogući linux.

zar ne mozes da se logujes na eupravu sa telefonom? nisam siguran sta tacno ne radi

Ja na eupravu se logujem preko onog tokena na telefonu,pa preko browsera. Ne znam koje su tebi opcije?

Da, prva preporuka je ConsentID aplikacija. Proveri i pretražu temu za e-upravu, da li je pisano o linuxu i kako se aktivira aplikacija kad već imaš sertifikat na LK
https://forum.benchmark.rs/threads/e-uprava-republike-srbije.388646
Ranije su neki servisi bili dostupni samo sa el. sertifikatom, ali mislim da je sad sve dostupno i kad se loguješ preko apliakcije. Bar ja nisam još našao nešto što ne mogu.

Druga opcija je virtualna mašina. Pošto je reč o firmi, a ne privatnom licu, tu postoje ograničenja sa licencama. VMWare workstation je najbolje rešenje, ali oni besplatnu verziju ograničavaju na privatne korisnike. Mada ne znam ko i kako to može da proveri. Virtualbox je besplatan za sve, ali Extension Pack nije. I ostaje još KVM, ali to je malo složenije za instalaciju i podešavanje.

Treća opcija je Wine, ali tu već nemam direktno iskustvo i sve bi bilo nagađanje

Često se u poslednje vreme pominje i Winboat, to je u suštini i dalje virtualna windows mašina, ali lakše i lepše upakovana. Mada i dalje je u ranoj fazi razvoja i nisam siguran da bih preporučio za poslovnu upotrebu. Možeš probati ako želiš

Mozda najlaksa oopcija za takvu firmu ako nesto ne radi jeste jedna VM na recimo hipervizoru i odradi se passthrough sertifikata na nju. Znam da imam kod jednog klijenta tako za placanja banke, zaboravih koja aplikacija. ili fizicka masina u ormanu sa citacem i sertifikatom pa se kace RDP na nju. Ima tu opcija naravno.

Nazad
Vrh Dno