Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Evo kako gledam na sajtu, promenjene su brzine, sada imaju samo 400/400 i 1000/500

Zanimljivost je da ni VDSL ni Optički huawei ruteri na mts optici nisu podešeni da od mreže zahtevaju IPv6-PD kroz PPPoE, već u podešavanju za tip IP mreže piše IPv4. Za sad izgleda samo mi koji koristimo bridge mode možemo da koristimo IPv6.
Na MTS-ovom Nokia G2425-B ONT-u radi IPv6 i u Route modu ako se ukljuci na sledeci nacin (u LAN ne mora se nista dirati, RA je vec ukljucen):

2026-01-05_20-09-48_A1LLognge.png

Zbog nekog razloga ako se "Address Method" ostavi na "Autoconfigured" onda nikada nece uspeti da dobije IPv6 adresu/prefix, ako se promeni na bilo koji od ostalih opcija, onda radi kako treba
2026-01-05_20-15-36_elP5xbA4w.png

@rajkosto Na Huawei-ju i ZTE-u je ta opcija IPv4 i "zatamljena".

Dobro vece, da li neko zna koji gpon ont modem se sada dobija uz box pakete mts-a, i da li postoji opcija da se stari gpon modem zameni za taj novi.
Ja imam od mts-a huawei HG8245Q2.

Ako hoćeš da zameniš stari model za HG8145X6-6Te, kao aktuelni model, moraš, bar zvanično, da podneseš prigovor da ti stari model ne radi kako treba. Onda su oni dužni da to ispitaju i ako ustanove da taj model ne radi, vrše zamenu.
Druga opcija je, kao i uvek, da nađeš vezu ili da naiđeš na nekog dobronamernog ko bi ti hteo da to zameni čak i kad ti stari model najnormalnije radi.

Ne znam da li se o ovome već pisalo u ovoj ili nekoj drugoj temi, pa ću ovde postaviti pitanje.

Da li je moguće podesiti LAN2 i LAN3 port kao klasične LAN portove?
Trenutno su rezervisani za IPTV uređaje.

Ruter je Huawei HG8145X6-6Te.

Pre pet dana produžen ugovor.

Što se tiče

Kad su se najavili da će da dođu, tačnije nazvali da pitaju da li mogu ranije od najavljenog vremena, vrlo ljubazan čovek je na prvu rekao da će doneti HG8145X6-6Te da zamene, što su i uradili 😃. Dakle, može ovo
ili da naiđeš na nekog dobronamernog ko bi ti hteo da to zameni čak i kad ti stari model najnormalnije radi.

Da li neko zna, malo strucnije pitanje...
Imam "stari" HG8245Q2 i dve sobe od modema bas je los signal, da li bi zamenom za noviji huawei modem HG8145X6-6Te dobio jaci signal/brzi, posto ovaj novi ima wifi 6 standard, a stari wifi 5, ili bi bilo slicno.

Da li neko zna, malo strucnije pitanje...
Imam "stari" HG8245Q2 i dve sobe od modema bas je los signal, da li bi zamenom za noviji huawei modem HG8145X6-6Te dobio jaci signal/brzi, posto ovaj novi ima wifi 6 standard, a stari wifi 5, ili bi bilo slicno.
Mozda.. Teoretski taj drugi je noviji AP sa novijim protokolom. U stvarnosti je svasta moguce ali pretpostavljam da nije neka razlika.
Ono sto ce sigurno napraviti razliku je bolja pozicija APa, da li mozes da ga premestis na centar stana, da su sve sobe isto daleko?
Ako je rec o vecoj kuci ili prostoru, mozda da nabavis dva APa.

Ja se izvinjavam sto ovde postujem. Imam mts postpaid broj soko lite tarifa sa neogranicenim netom, a treba mi samo internet bez tv-a u stanu. Da li je moguce uzeti jedan za sve (koliko sam skontao jos jednu karticu vam daju za isti broj) i da kupim mifi 4g ruter i da u njega stavim tu drugu karticu i tako koristim net iz postpaid paketa u stanu?

Ne moze to.

@DGoran a što?

Naravno u Soko Lite nama neograničen internet već 400GB.

Pa koliko znam,ne mozes dobiti 2 kartice sa istim brojem i istim paketom odnosno ono sto bi covek hteo a to je 400 gb na obe kartice,deljeno.

Jel vi citate sta covek hoce? Hoce da ga stavi u stan pa mu sigurno ne treba ta brzina iz net boost-a.

Ja sam na ovo mislio - https://mts.rs/Privatni/Mobilna/Usluge/Jedan-broj-na-vise-uredjaja Koliko vidim daju vam jos jednu sim karticu za 350din sa istim brojem/paketom koju sam mislio da stavim u 4g wifi ruter (ima da se uzme za 2 soma na kupujem prodajem) ali nesto sumnjam da ce da sljaka 🙂
Samo malo treba pročitati na sajtu šta je nemaš dodatnu fizičku karticu. Za ovaj drugi deo nisam 100% siguran ali čini mi se da ovo ide uz ove Huawei satove. Ovo je sa MTS sajta
Više o usluzi

Usluga Jedan za sve ti omogućuje da koristiš svoj mobilni broj istovremeno na telefonu, pametnom satu, tabletu ili drugom uređaju koji ima eSIM. Pozivi i internet ti rade svuda – čak i kada ti telefon nije pri ruci. Kao da imaš SIM karticu u svakom od njih, a sve se tarifira kroz tvoju mobilnu liniju. Jednostavno i praktično.

Može da bude čak i drugi telefon, u praksi to radi, ali suština je da uređaj mora da podržava eSIM i VoLTE, što ruter svakako ne ispunjava. Ne znam jedino šta bi se desilo kada bi u ruter stavio glavni fizički SIM, a na telefonu koristio eSIM. To bi verovatno radilo, ali onda bi mu SMS poruke praktično bile onesposobljene, jer bi stizale samo na ruter.

Upravo ovo što @rovello piše, idealna kombinacija, ali zbog tog ograničenja ne bi imao sms na telefonu pošto dodatni esim je sa tim ograničenjem da mu rade samo internet i pozivi, ali ne i poruke. Koliko god to glupo zvučalo i bilo, čemu nude još jednu karticu koja može u još jedan telefon, kao što reklamiraju, ako na njemu ne dolazi sms najnormalnije.

Inače 😃 , ovo je za temu

Za poalovne korisnike i niži nisu simetrični:
400/200, 600/300, 1000/400.

Gpon ima po portu na OLT-u ima ukupno 2488/1244Mbps, te s toga 1000/1000 bi bio prilično blizu limita tehnologije. Zato je 1000/500 (może i 600 da hoće)

Da li je moguće podesiti LAN2 i LAN3 port kao klasične LAN portove?
Nemam MTS uslugu ali sam kod "crnca" na Cvetkovoj pijaci uzeo jedan HG8245Q2 za 100 dindži.
Otključao sam mu sva 4 LAN porta sa namerom da ga koristim kao klasični hardverski gigabitni svič - sad uspeh je polovičan - radi kao svič ali brzina LAN portova mu je limitirana na 100 MBps umesto da bude gigabitna. I brzina Wi-Fi je takođe plafon 100 MBps.
Sad ne znam ima li neko savet kako da to rešim - uklonim to ograničenje?
Imam pristup admin meniju preko admin/20HWont17.

Nazad
Vrh Dno