Debin koristi zastarele drajvere. Instalacija je prosta, termina i komandaInstalirao sam LMDE7 na desktop, sve prošlo ok, radilo sve ok par dana...Probao da instaliram Nvidia drajvere (imam 3060 GPU), citao razne tutorijale, ali vidim da dosta ljudi ima problem sa tim...Svašta nesto sam probao i odustao, nešto sam zabrljao, sad mora rušenje sistema...Jel ima neki lagani tutorijal kako to odraditi ili da idem na "čisti" Mint? (početnik sam 🙂)
apt install nvidia-driver firmware-misc-nonfree
e ovo 100% radi, radi ljudima, ali i pravi probleme....😕Pogrešno razmišljanje. Uvek biraš distribuciju koja u potpunosti podržava hardver tvog pc, a ne onu koju tamo neko iz nekog razloga hvali. Imaš distribucije koje imaju posebna izdanja za nvidia pc. Kao recimo gore spomenute.Šta znam, čitao sam po netu, hvale LMDE7, a i ovde ga preporučuju, pa sam zato krenuo u tom pravcu...čitao sam o problemima na LM forumu, tj podforumu za LMDE7, na Debian Reddit-u... nigde nije se reklo:e ovo 100% radi, radi ljudima, ali i pravi probleme....😕
apt install nvidia-kernel-dkms nvidia-driver
apt install nvidia-kernel-dkms nvidia-driver firmware-misc-nonfree
sudo apt install nvidia-driver
nvidia-smi
sudo nano /etc/apt/sources.list
deb http://deb.debian.org/debian bookworm main contrib non-free non-free-firmware
Pogrešno razmišljanje. Uvek biraš distribuciju koja u potpunosti podržava hardver tvog pc, a ne onu koju tamo neko iz nekog razloga hvali. Imaš distribucije koje imaju posebna izdanja za nvidia pc. Kao recimo gore spomenute.
Da si napisao "vim", pa i da prođe. Posle "nano" može samo da se vrati na Windows ili MacOS.I ako je pocetnik u terminalu treba samo iskopira ovo
Kod:sudo nano /etc/apt/sources.list
Zar nisi procitao da je dexx001 pocetnik, mozda je i nano overkill za njega 😉Da si napisao "vim", pa i da prođe. Posle "nano" može samo da se vrati na Windows ili MacOS.
Ne znam kako je u LMDE-u, ali u Kubuntu-u kad otvoriš fajl sa root particije u kate/kwrite editoru i hoćeš da sačuvaš izmene, traži ti šifru i to je to.
U Srbiji sam prvo na novi komp instalirao Mint 7 jer su mi je trebalo da radi stamac. Radilo je sve kako treba, zaseban ssd, nikakvi konflikti sa drugim os i tako to. Odem u Francusku , vratim se posle dva meseca. Ukljucim kom, kad se podigao sistem dobijem notifikaciju za update. Uradim update, restar kad ono problem sa grub. Nadjem na netu kako da resim problem. sve se pokrene super, posle jedno 2 nedelje ponovo updejt i opet problem sa grub. Batalim i instaliram PikaOS, based na Debian sid, gejming distro,... Nisam hteo cesto da radim updejte, vec sam cekao mesec dana da vidim da li ce se desiti isto kao sa mintom, i problem sa grub: Nije se desilo. Odlican distro, sve radi kako treba iz prve. Po meni je bolji od Minta.Instalirao sam LMDE7 na desktop, sve prošlo ok, radilo sve ok par dana...Probao da instaliram Nvidia drajvere (imam 3060 GPU), citao razne tutorijale, ali vidim da dosta ljudi ima problem sa tim...Svašta nesto sam probao i odustao, nešto sam zabrljao, sad mora rušenje sistema...Jel ima neki lagani tutorijal kako to odraditi ili da idem na "čisti" Mint? (početnik sam 🙂)
Pa jedino sto bih rekao da je zabrljao je da nema non-free repositorijume u source listi. LMDE dolazi bez tih repoa, treba rucno sa se ubace, i onda sve ide samo od sebe 🙂
Rejtrejsing radi jako slabo. Ali mimo toga super je situacija.Drugari, kakva je sada gejming situacija na Linuxu? Realno, Win koristim samo zato što igram igre 🙂
Rade manje više sve osim online/mp igara koje imaju neki anticheat? Ili je bilo nekih promena?
Tačno se sećam te situacije, stigao apdejt GRUBa koji je uveo regresiju, pa onda taman dođe novi apdejt koji treba to da popravi, samo što nanovo napravi problem, koje je to smaranje bilo. Ja sam nakon toga batalio GRUB, jedan računar je sada na systemd-boot a drugi na rEFInd-u.U Srbiji sam prvo na novi komp instalirao Mint 7 jer su mi je trebalo da radi stamac. Radilo je sve kako treba, zaseban ssd, nikakvi konflikti sa drugim os i tako to. Odem u Francusku , vratim se posle dva meseca. Ukljucim kom, kad se podigao sistem dobijem notifikaciju za update. Uradim update, restar kad ono problem sa grub. Nadjem na netu kako da resim problem. sve se pokrene super, posle jedno 2 nedelje ponovo updejt i opet problem sa grub. Batalim i instaliram PikaOS, based na Debian sid, gejming distro,... Nisam hteo cesto da radim updejte, vec sam cekao mesec dana da vidim da li ce se desiti isto kao sa mintom, i problem sa grub: Nije se desilo. Odlican distro, sve radi kako treba iz prve. Po meni je bolji od Minta.
Ne bih da mracim al sinonim za sid je "unstable" branch 😅 teoretski ako je gaming na umu i sve radi trenutno mnogo bolje zahvaljujuci razvoju steamOS(arch) sa protonom, neka logika bi bila da se ide sa user friendly arch distribucijom (catchyOS) ili Bazzite (fedora) gde je teze 'brickovati' sistem zbog ogranicenja korisnika. Jake strane lmde i debiana su stable branchu kome ne treba sve najnovije samim tim i manje provereno.U Srbiji sam prvo na novi komp instalirao Mint 7 jer su mi je trebalo da radi stamac. Radilo je sve kako treba, zaseban ssd, nikakvi konflikti sa drugim os i tako to. Odem u Francusku , vratim se posle dva meseca. Ukljucim kom, kad se podigao sistem dobijem notifikaciju za update. Uradim update, restar kad ono problem sa grub. Nadjem na netu kako da resim problem. sve se pokrene super, posle jedno 2 nedelje ponovo updejt i opet problem sa grub. Batalim i instaliram PikaOS, based na Debian sid, gejming distro,... Nisam hteo cesto da radim updejte, vec sam cekao mesec dana da vidim da li ce se desiti isto kao sa mintom, i problem sa grub: Nije se desilo. Odlican distro, sve radi kako treba iz prve. Po meni je bolji od Minta.
Ne znam. Meni je mnogo vise stable Pika nego Mint, iako je Pika zasnovana na Debian unstable. Ja ne igram igrice pa nisam ništa podešavao u tom smeru. Već ga koristim onako kakav je out of box (gnome) DE.Ne bih da mracim al sinonim za sid je "unstable" branch 😅 teoretski ako je gaming na umu i sve radi trenutno mnogo bolje zahvaljujuci razvoju steamOS(arch) sa protonom, neka logika bi bila da se ide sa user friendly arch distribucijom (catchyOS) ili Bazzite (fedora) gde je teze 'brickovati' sistem zbog ogranicenja korisnika. Jake strane lmde i debiana su stable branchu kome ne treba sve najnovije samim tim i manje provereno.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari