Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

29.12.2025.god espersso blend od Malaje

Postovanje kolege, interesuje me koje je Vase misljenje o delonghi dedica ec685, ima ga u radnji na G, za 18000 i neki kuponi, izasao bi me oko 16h din! E sad videh da on nema svoj mlin sto je normalno za te novce, planiram kuvati espresso i za gospodju capucino, mleo bih kafu u lokalnoj przioni, mozete li mi reci vi koji to radite kako ste zadovoljni! I da li postoji neki rucni mlin koji nije preskup, neka normalna cena! Mozda i koja ponuda sa aliexpresa nekih tampera kao i portafiltera! Hvala
Ja sam kupio pre 2 meseca i vec sam narucio drugi aparatd,Dedica nije losa ali nista vise od toga,espreso pravi ok penu za mleko ne mogu da pogodim ni posle toliko pokusaja nekad uspe nekad ne,brzo zagreje ,ali nije dovoljno i brzo se hladi,nema bojler,ali meni posle kapsula mnogo bolje resenje u svakom slucaju,sa Alija sam uzeo sve od prateceg invetara,a sad vec uzimam za drugi aparat🙂.Sto se mlina tice njega sam uzeo sa Alija u novembru je bila neka akcija Timemore C5ESP i on radi super ima ta fina podesavanja ko pije espreso.Moja preporuka ako uzimas ovu Dediku, uzmi za pocetak samo tamper,onu plastiku sto se dobije uz aparat mozes slobodno da bacis,on ima presurizovan portafilter,pa ti ove druge stvari za pocetak i netrebaju,ja sam odmah promenio sve ,pa sad kupujem opet sve novo za drugu masinu,tako da ne napravite istu gresku kao ja.Jos jedna stvar dok ne kupis drugi portafilter ne treba ti mlin mogu da ti melju u przionici.Izvini ako sam malo konfuzno ovo napisao🙂

Ako je dobra kafa sad bi trebalo da se pojavljuju te lepe sporedne note. Tek sveža kafa, stara 2-3 dana, meni bude prazna, ima kafasti ukus, veoma slab, i ništa od tih glavnih stvari za nas koji volimo da se tu još ponešto detektuje na jeziku.

Kisela obično znači da ide prebrzo ili je prošišala kroz kanale umesto kroz ceo pak.

Zatim, kisela može da bude i savršeno dobar espreso za nekog ko je navikao na tamne i stare kafe.

Možda je to dobra kafa, bi to znao preko poruka.

Ja sam kupio pre 2 meseca i vec sam narucio drugi aparatd,Dedica nije losa ali nista vise od toga,espreso pravi ok penu za mleko ne mogu da pogodim ni posle toliko pokusaja nekad uspe nekad ne,brzo zagreje ,ali nije dovoljno i brzo se hladi,nema bojler,ali meni posle kapsula mnogo bolje resenje u svakom slucaju,sa Alija sam uzeo sve od prateceg invetara,a sad vec uzimam za drugi aparat🙂.Sto se mlina tice njega sam uzeo sa Alija u novembru je bila neka akcija Timemore C5ESP i on radi super ima ta fina podesavanja ko pije espreso.Moja preporuka ako uzimas ovu Dediku, uzmi za pocetak samo tamper,onu plastiku sto se dobije uz aparat mozes slobodno da bacis,on ima presurizovan portafilter,pa ti ove druge stvari za pocetak i netrebaju,ja sam odmah promenio sve ,pa sad kupujem opet sve novo za drugu masinu,tako da ne napravite istu gresku kao ja.Jos jedna stvar dok ne kupis drugi portafilter ne treba ti mlin mogu da ti melju u przionici.Izvini ako sam malo konfuzno ovo napisao🙂
Nisi konfunzno napisao,razumeo sam te! Mozda malo za portafilter, znam da ima presurizovan! Mogu li uzeti drugi non presurized portafilter sa alija ? Koja je cena aparata dedice kad si kupovao bila ?

Ja sam uzeo za 135 preko KP,sto se tice original portafiltera sto stize uz aparat,ja sam gledao da promenim sto pre,jer je od aluminijuma i ima plastike unutra kroz sve to prolazi kafa i to nije dobro tako da sam narucio sa Alija i stvarno je nebo i zemlja u odnosu na originalni Dedicin,sa njim mozes da vezbas dok ti nestigne pravi ,pa ces onda imati vise iskustva i poruci odmah sa korpom ako budes narucivao sa Alija,tamo ima stvarno veliki izbor samo vodi racuna da tacno odgovara za tvoj aparat,ja sam cak menjao i onaj stimer za mleko uzeo sam da bude sav od metala.

Pitanje, jesu li cemu ove kafe u zrnu iz DM-a, isla bi u superautomat, nemam neka super fina osetljiva cula za kafu ali znam da raspoznam krs od dobre kafe?
Poslednju sam koristio Julius Prasident i meni je bila skroz ok(cisto kao neki reper).

Meni su one bile loše, bar bez mleka.

Isprobavam espresso blend 75% 25% od 25 do 30s. Koristim timemore c3 pro esp rucni mlin.

Ja sam uzeo za 135 preko KP,sto se tice original portafiltera sto stize uz aparat,ja sam gledao da promenim sto pre,jer je od aluminijuma i ima plastike unutra kroz sve to prolazi kafa i to nije dobro tako da sam narucio sa Alija i stvarno je nebo i zemlja u odnosu na originalni Dedicin,sa njim mozes da vezbas dok ti nestigne pravi ,pa ces onda imati vise iskustva i poruci odmah sa korpom ako budes narucivao sa Alija,tamo ima stvarno veliki izbor samo vodi racuna da tacno odgovara za tvoj aparat,ja sam cak menjao i onaj stimer za mleko uzeo sam da bude sav od metala.
Jel imaš link sa Alija koji si uzeo?

Postovanje kolege, interesuje me koje je Vase misljenje o delonghi dedica ec685, ima ga u radnji na G, za 18000 i neki kuponi, izasao bi me oko 16h din! E sad videh da on nema svoj mlin sto je normalno za te novce, planiram kuvati espresso i za gospodju capucino, mleo bih kafu u lokalnoj przioni, mozete li mi reci vi koji to radite kako ste zadovoljni! I da li postoji neki rucni mlin koji nije preskup, neka normalna cena! Mozda i koja ponuda sa aliexpresa nekih tampera kao i portafiltera! Hvala
Nećeš se usrećiti.
I pored kupljenog otvorenog portafiltera i nepresurizovane korpe nisam uspeo da napravim dobar espresso sa mlevenom Lavazzom i mlevenom iz lokalne kafeterije.
Za sada je glavni utisak: bačene pare na aparat, dodatke, kafu. I nered oko spremanja.
Još možda nešto para da bacim na mlin i vagicu (i kafu naravno) pa odustajem.

Šta će ti otvoren portafilter bez mlina, vagice i sveže kafe. Lavacu i drugu premlevenu kafu cepaj kroz presurizovanu korpu.

Šta će ti otvoren portafilter bez mlina, vagice i sveže kafe. Lavacu i drugu premlevenu kafu cepaj kroz presurizovanu korpu.
Od one iz kafea ništa nisam mogao da izvučem, ni sa jednom korpom. Od Lavazze sa presurizovanom nešto se napravi, sa nepres ništa (ja nisam uspeo).
Valjda bi trebalo da može i od kupovne mlevene nešto da se napravi sa nepres korpom, nego nisam kupovao od tada, koristio samo ćalde koje sam imao.
Sad sam opet na kapsulama.

Kupovna mlevena je previše krupna za non press pf i voda samo protrči.

Može, al' džabe... Nepresurizovana korpa = sopstveni mlin, koji se podešava sa svakim novim pakovanjem kafe, a i tokom trajanja jednog pakovanja. Ako nemaš svoj mlin, zaboravi na nepresurizovanu korpu.
Pozdrav

@Heinz 1767963222085.png ili još bolje 1767963241877.png ako nađeš mlevenu, i presurizovana korpa. Ne može da ne bude neuporedivo bolje od nespresa, a napor manje više isti.

Ne treba ni vagica uvek, ali treba ti neki orijentir u početku da znaš koliko ti grama ima neka kašika ili dozator. Ja bih oko 15gr sunuo i onda količinom vode u šoljici podešavao ukus. Ja sam običnu kuhinjsku vagu sa rezolucijom 1g koristio u početku i skroz mi je bilo ok za ove lavace.

Danas pazario Dedicu e685, 1kg kafe lavazza crema e aroma zlatna braon kesa, pitanje za vas, posto i dalje nemam vagicu i rucni mlin, da li da odnesem u przionu da mi samelju pola kg, ili da odem do drugara koji ima delonghi mlin i da sameljem makar 100 gr (elektricni mlin od 8h dinara)pa da se oprobam sa pressurized portafilterom ?

Nećeš se usrećiti.
I pored kupljenog otvorenog portafiltera i nepresurizovane korpe nisam uspeo da napravim dobar espresso sa mlevenom Lavazzom i mlevenom iz lokalne kafeterije.
Za sada je glavni utisak: bačene pare na aparat, dodatke, kafu. I nered oko spremanja.
Još možda nešto para da bacim na mlin i vagicu (i kafu naravno) pa odustajem.
Granulacija kafe za espreso je negde oko 180-380 mikrona. Neki preferiraju i širi opseg.
Na Mazzer Philosu je klik 6 mikrona. Jedan klik od optimalnog daje ili prebrzu ili presporu ekstrakciju.
Imaš šanse 1/30 da ti u pržionici potrefe tvoju granulaciju...

Danas pazario Dedicu e685, 1kg kafe lavazza crema e aroma zlatna braon kesa, pitanje za vas, posto i dalje nemam vagicu i rucni mlin, da li da odnesem u przionu da mi samelju pola kg, ili da odem do drugara koji ima delonghi mlin i da sameljem makar 100 gr (elektricni mlin od 8h dinara)pa da se oprobam sa pressurized portafilterom ?
Definitivno samelji prvo 100g kod drugara. Pretpostavljam da i on ima neki aparat sa presurizovanom korpom, pa neka ti samelje za pocetak kao za njegov aparat.

Jos bolja varijanta, ako bi ti pozajmio mlin na jedan dan, pa da sam isprobas par shotova na svom aparatu sa razlicitim podesavanjima mlina. Pa kad ubodes sta ti odgovara, onda sameljes neku kolicinu i vratis mu mlin.

Granulacija kafe za espreso je negde oko 180-380 mikrona. Neki preferiraju i širi opseg.
Na Mazzer Philosu je klik 6 mikrona. Jedan klik od optimalnog daje ili prebrzu ili presporu ekstrakciju.
Imaš šanse 1/30 da ti u pržionici potrefe tvoju granulaciju...
Na ovom Blade R3 pomak je 16 mikrona, ja ga držim na broju 6 [preporučuju od 4 do 8 (to je od 20 do 40 pomaka)] što mu dođe 5*6*16 = 480 mikrona!?
Znači da smanjim malo 🙂

71V85WWAwbL._AC_UF894,1000_QL80_FMwebp_.jpg

Zato se stisne za 5-10$ za vagicu sa tajmerom, da ne razmišljaš o mikronima i teoriji. Sva ta teorija je sabrana u brzini ekstrakcije, koju lepo, izmeriš.

Nazad
Vrh Dno