Šta je novo?

Kupovina akumulatora

• Začetnik teme Začetnik teme nesa07
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Crko a-la pukla celija ili izgubio kapacitet?

Izgubio kapacitet.
Prvi exide trajao 4,5 godine,
Drugi 29meseci i
Treci 11,5 meseci.

Gledam yoasu 5000 od 100Ah (ako ima mesta u lezistu), a prijatelj iz Chikaga mi kaze da ga je bacio posle 2 godine... Tako da ne znam sta sada. Vartu i Bosh silver sam ranije koristio i nisam zadovoljan.
Za pocetak cu kupiti kablove 1500A.

Jutros me izdao akumulator nakon 6 godina. Novi 140e, nemam pojma koja marka, kao ni predhodni, nista izvikano.

Sve sto izdrzi preko 4 godine je dobro. Izgleda da ne utice koji je brend, masovno se fusari.

Pre 18 godina sam kupio 2 iste male nokie i u jednom bila original nokia baterija i jos uvek je odlicna, drzi po 10 dana (sluzi mi za sigurnu vezu). A drugi katastrofa, namenjao se baterija i ne vredi. Tako sa baterijama nikada ne znas na cemu si. Smartfon mi drzi 1 dan, zavisi... njemu se ne menja baterija.

Izgubio kapacitet.
Prvi exide trajao 4,5 godine,
Drugi 29meseci i
Treci 11,5 meseci.

Gledam yoasu 5000 od 100Ah (ako ima mesta u lezistu), a prijatelj iz Chikaga mi kaze da ga je bacio posle 2 godine... Tako da ne znam sta sada. Vartu i Bosh silver sam ranije koristio i nisam zadovoljan.
Za pocetak cu kupiti kablove 1500A.

Ja imam yuasu od pre 12-13-14 meseci, 5000 seriju, 60Ah, 640A.
Zamenila je fabrički akumulator posle 4.5god. Deluje da je ok ali pred novu godinu slučajno u servisu mi pomenu kao napon je 11.9V, alternator radi ok (auto ima smart kontrolu punjenja, dakle ne puni konstantno na 14+V).
Ja uzmem naredni dan da izmerim napon pre paljenja, 11.9. Prvog ili drugog januara (bilo ono toplo, tipa 10 stepeni taj dan), 12.2V, merio i u toku voznje. Napon ide do 14.7V a nekad ga drži na 12.3V.
Juče ujutro izmerim napon aku, 12.1V. Sad pojma nema da li je ok ili ne, auto svakako pali bez problema i na minusu.

Eto, ne znam ni što sam pisao, 😅uglavnom to je moje iskustvo sa yuasa 5000.

Pa ja bas razmisljam zasto je tako poslednjih godina, da li sto vozimo sa upaljenim svetlima ili to guraju proizvodjaci da bi vise prodali. Vozac sam svih kategorija 47 godina i znam sta je normalan akumulator, vozim svakodnevno. Valjda su trebali do sada nesto i da unaprede u tehnologiji. Prekontrolisacu i alternator, cisto da proverim.

@Zuel Hajd' pojasni molim te. Kako si primetio da je izgubio kapacitet, kao i sta su ti rekli kada si ga odneo na reklamaciju, posto je pod garancijom?

Pa ja bas razmisljam zasto je tako poslednjih godina, da li sto vozimo sa upaljenim svetlima ili to guraju proizvodjaci da bi vise prodali. Vozac sam svih kategorija 47 godina i znam sta je normalan akumulator, vozim svakodnevno. Valjda su trebali do sada nesto i da unaprede u tehnologiji. Prekontrolisacu i alternator, cisto da proverim.
Probaj toplu

@Zuel Hajd' pojasni molim te. Kako si primetio da je izgubio kapacitet, kao i sta su ti rekli kada si ga odneo na reklamaciju, posto je pod garancijom?
Ne znam sta da objasnjavam, u petak nisam vozio, u subotu jedva upalio, iz prve al jedva, u nedelju uopste nije mogao da zavergla. Nije drzao struju ni 24h. Nemam velike potrosace, samo gps i alarm.

Prosli put sam rekao prodavcu da je pod garancijom i upucivao me na neki servis na autoputu prema aerodromu, da mu mere kapacitet. Nisam hteo da se mlatim i kupio drugi isti model (nisam znao sta drugo), pretpostavljajuci da nisu svi defektni. Ali eto, ni godinu dana, opet isto, na temperaturi od 0°c.

Mogu da ga.napunim, ali to mu ne popravlja kapacitet. Moze i buster, ali ni to ga nece popraviti. Resicu ga, nije mi veliki problem, ali jeste iznenadjenje, pa rekoh da vam napisem jer sam ovde jednom pre 3 godine pohvalio exide. Probacu da iskoristim garanciju.

Poslednja izmena:
Mi smo na poslu imali par defekata sa GPS trekerima da isisaju akumulator za par dana. Da nije do njega? Ako u petak nije vozen, u subotu jedva upalio, moze biti da nesto vuce struju. Iskreno vise sumnjam na auto (neki od uredjaja, pokvaseno kuciste akumulatora pa ima fantonsku masu) nego na sam akumulator u ovom slucaju... Akumulator nece sam od sebe da se isprazni tako brzo.

Narocito jer temperatura nije previse varirala, da je spaljen imao bi problem jos pri prvom hladnom jutru.

Meni je nesto slicno uradila sijalica u gepeku koja se nije gasila zatvaranjem istog. Otisao do majstora, objasnio problem, lik legao u gepek i rekao mi da ga zatvorim, problem resen. Kaze da se to cesto desava kad se akumulator brzo prazni, neka sijalica, svakako interesantno iskustvo.

Mi smo na poslu imali par defekata sa GPS trekerima da isisaju akumulator za par dana. Da nije do njega?
Screenshot_20260106_102437.jpg
To je 50mA dnevna potrosnja gps-a. Fabricki je bio slabiji akumulator varta 60Ah kad sam kupio nov auto, prvi sam vlasnik i niko drugi ga nije vozio, 18 godina.
Alarm excalibur trosi verovatno jos manje, pa ne sumnjam, niti su sijalice bile ukljucene. Jedino ako alternator ne puni dovoljno, mada mislim da bi se to mnogo ranije pokazalo. Provericu ga.

Tebi se u stvari akumulator ispraznio i ti si zakljucio da je crkao - da je izgubio kapacitet?! Pa dobro. 👍

Ima neko preporuku koji starter za akumulator kupiti?....da li valjaju ovi sa lidla ili sa KP kineski za 5,6,7 hiljada?

Danas mi kljokno izgleda akumulator star 7 meseci...tj ispraznio se....jutros u 5 ujutru i onom minusu upalio normalno,4 sata kasnije samo "tk" "tk"....

Opšte je poznato da je u Srbiji sve vrhunskog kvaliteta (medju najboljima u Evropi,slično kao u Švajcarskoj npr),narocito automobili,auto delovi i uopste bilo kakva tehnika,pa nije ni čudo što je sve toliko trajalo...
Sad ću malo da se ponavljam, auto uvezen (na plac) iz Nemačke, orignal Varta 2 godine stara u trenutku kupovine izdržala ukupno 8, onda sledeći aku 2, pa sledeći malo bolji 4 godine, i sada nov je godinu dana prebacio pre par dana videćemo koliko će da traje. Apsolutno nije ista stvar kupiti nešto ovde i van, ali moguće da je pre tih sada već 14 godina genearlno globalno ili makar u EU bio bolji kvalitet delova nego sada... svakako se ne nadam da ni jedan aftermarket aku može da izgura tih 8 godina... a orginal je trajao 10 (prva ugradnja)...

To sto je prva ugradnja ne mozes da kupis zasebno u tom kvalitetu. Ne samo akumualtor, bilo sta za auto... Doduse sad se automobili prave ofrlje i sa dosta stednje, pa je moguce da ni prva ugradnja vise nije nesto...

Sta mislite o ovom punjacu za akumulatore?
Ja praktikujem dopunjavanje vec par godina i dobro mi se pokazalo na radni vek akumulatora, ovaj punjac imam sigurno 7-8g.
Poslednji auto mi ima agm akumulator pa sad nisam siguran da li je ovaj punjac dovoljno pametan da ne pretera sa voltazom, posto znam da agm ne sme da se puni preko 14.8v zbog zagrevanja..

IMG_6296.jpeg

Imam takav (ili je 10 A, ne znam).. ali, nisam merio koliki je izlazni napon.
Na sajtovima koji prodaju, piše da je 12 V.

Treba pogledati specifikaciju na uređaju, ili još bolje - izmeriti.
Ako nemaš mogućnosti, mogu ja proveriti.

Svakako, punjač puni koliko akumulator traži.
Kada je pun - i punjenje prestaje. Fizika.
Nema tu ništa što "tera" preko maksimuma.

Novi punjaci imaju neki limit i ako akumulator nema taj minimalni napon, kazu da nece da ga pune. Ja isto imam staru tehnologiju i puni uvek koliki god da mu je napon.

Da me ne shvatite pogresno, ali AGM akumulator (pa i EFB) obicno ide u auto koji ima BMS. Ne bih ja najjeftinijoj sklopociji sa trafoom poverio da mi puni takav akumulator bez da je proverena sema sa zastitama u pitanju. Slicnim (ne ovim) sam pre 15ak godina napravio stetu na akumulatoru (prekuvao slusajuci uputstvo o 12h punjenja) i vise ih ne koristim. Moze, ali uz stalan uvid u ocitavanja napona i struje punjenja proverenim instrumentom (ono sto inace elektronika radi u novijim ili kvalitetno uradjenim starim punjacima). Ako je frka (planina, domacin ima samo to), onda jako oprezno i dozirano, tek da auto "bekne" pa nek se BMS bori sa punjenjem...

Linda od 2k RSD bolje radi posao sa moderne akumulatore, ali sto rece kolega gore ako je akumulatoru bas isisana dusa, takav mozda nece hteti ni da startuje uopste sa punjenjem.

Poslednja izmena:
tako ga i punim, stavim i proveravam unimerom koliki je napon, kad dodje do 14,5V skidam..
Gledacu da se modernizujem, do tad punim uz oprez.
Ako imate neku preporuku za AGM punjac, javljajte.

Pogledaj gys punjace.

Ja imam vec 15 god CTEK MXS 5, koji je 300 dana godisnje prikljucen na Punta u garazi - originalni aku je zamenjen nakon 11 god i to preventivno.

Punjac je smart, moze da se direktno prikljuci na instalaciju vozila, sam se startuje na istom setovanju ukoliko nestane struja, koriste ga VW dileri u salonima, Porsche...
Ima i Lidl i ostali smart punjace za 5x manje para, isto su uglavnom OK, ali mislim da vredi CTEK.

Iskreno ne bih se zezao sa ovim trafo-punjacima, nije vredno toga.

Sta mislite o ovom punjacu za akumulatore?
Ja praktikujem dopunjavanje vec par godina i dobro mi se pokazalo na radni vek akumulatora, ovaj punjac imam sigurno 7-8g.
Poslednji auto mi ima agm akumulator pa sad nisam siguran da li je ovaj punjac dovoljno pametan da ne pretera sa voltazom, posto znam da agm ne sme da se puni preko 14.8v zbog zagrevanja..

Pogledajte prilog 522100

Nemoj kupovati te transformator/grec punjače od mnogo kg.
Već duže vreme se prodaju i uspešno rade switcherski punjači (elektronski).
Zovu ih i smart.

Za osnovno održavanje, odličan je i onaj neki iz Lidla.
A imaš sada razne slične i u svim radnjama auto opreme.

Evo neki prvi izgooglani example: https://www.wobyhaus.co.rs/punjaci-akumulatora/27160-punjac-akumulatora-digitalni-w-bl-12-100

Prilicno je skup, onaj Lindin 5A je bio 2000 kad sam naleteo pre mesec ili tako negde (povremeno je u prodaji), vidim da ga na kp valjaju sad za 2600.

Ja sam taj Lindin uzeo za 1700 din, radi posao za te pare.
Za vreme praznika nisam radio i nisam ni palio kola, pre neko jutro da krenem zavergla jednom i mrtav.
Skinem, stavim ga na taj punjac par sati i evo ga, jos uvek radi akumulator.

Danas aku stavio na regerativo punjenje. Prvo paljenje mu je bas tesko vidi se da je na izdisaju, nema snage 5-6 sekunde da zavergla. Sreca brzo upali, a neki grejac mi je neispravan. Mislim da cu da izguram godinu, za sledecu zimu ce morati novi aku.

Ja sam taj Lindin uzeo za 1700 din, radi posao za te pare.
Za vreme praznika nisam radio i nisam ni palio kola, pre neko jutro da krenem zavergla jednom i mrtav.
Skinem, stavim ga na taj punjac par sati i evo ga, jos uvek radi akumulator.
Upalio jutros na čvrgu, a nije bas da je bio mali minus (-12c°)

Nazad
Vrh Dno