Šta je novo?

Kupovina akumulatora

• Začetnik teme Začetnik teme nesa07
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Za 15 godina koliko se bavim ovim poslom, najbolje se pokazao Fiamm, pa dalje Yuasa, Exide (do pre 3-4 godine), Varta, Topla itd. Bosch je za izbegavanje jer nema direktnog ovlastenog uvoznika vec ga rade svi a nikom nije prioritet, tako da na trzistu ima dosta robe sa starim datumima proizvodnje.
Najbitnije je odabrati pravi akumulator i kalkulisati da ga treba promeniti posle 40-45 meseci. Cinjenice da je nekom trajao 5-10-15-20 godina su sjajna stvar za Facebook i instagram, ali nemojte ocekivati da se ponove ti intervali. Dakle najbitnija stvar:
1. start-stop ili ne
2. kutija koja ogranicava ugradnju (L0-L6) japanci ili nesto nestadardno (optima ili exide ek508)
3. budzet

Za one koji ne znaju, Clarios (bivsi JC) je prestao da radi Bosch za zemlje jugoistocne Evrope vec to radi Exide. Ujedno je Exide zbog svoje prodajne politike krenuo da smanjuje kvalitet akumulatora. Neko ce reci da mu je Exide trajao 6-8 godina, ali bih voleo da za 2 godine korisnici koji su sada kupili Exide kazu kako su zadovoljni kvalitetom istog.

Sijalice farova su po 35w do 55w zavisno od tipa, pozicije po 5w napred, stop svetla pozadi 21w, pozicije kao i napred po 5-10w, migavci, a danas gomila vozila ima led osvetljenje kako spolja tako i unutra... Svasta covek procita na forumu.
Ps. Najveci potrosac je elektro servo.

@MiloshBg Evo konkretnog pitanja... posto si iz BG, sigurno ti je poznata relacija... Krecem ujutru od Kralja Petra (7 Jula) spustam se do Dusanove. Semafor. Skrecem desno u Dusanovu i do Francuske imam tri semafora - Knicaninova, Kapetan Misina, Kneginje Ljubice, i naravno Francuska. Skrecem levo u Francusku i posle 50m imam semafor, skrecem desno u Venizelesovu i posle 20m imam semafor. Posle toga pesacki prelazi, semafori (zaboravio sam koliko) do Porecke. Tamo parkiram i posle par sati iz Porecke do Bogoslovije. Odande se posle 15h vracam kuci, idem Despota Stefana ka centru, ka Kralja Petra. Znaci u spicu idem, u spicu se vracam, valjda znas kakve su guzve tada. I naravno uracunati paljenje auta.

Evo prostog pitanja, posto si pominjao alternatore i punjenje... ako sam kupio nov akumulator sa 80% napunjenosti, nisam ga dopunio... da li ce se akumulator u ovakvom, svakodnevnom, osim vikenda, rezimu voznje napuniti, da li ce se uspesno dopunjavati, odrzavati tih 80%, ili ce se cak prazniti. Pricam o ovom sadasnjem, zimskom periodu...

Zaboravih... to su dve ture od otprilike po kilometar i po u jednom pravcu. Znaci sveukupno oko 3km u jednom pravcu i toliko u drugom.

Poslednja izmena:
Uzmite neki kvalitetniji LLM (Gemini 3 Pro, GPT 5.1 Pro ili Heavy Thinking, neki Antropic Claude 4.5), napišite mu tačno gde najčešće vozite (relacija i prosečna brzina ili trajanje vožnje, model auta, motor i snaga, tipične potrošače, napr. srednja i poziciona svetla, isl.), prosečan broj semofora i pešačkih koje stanete i dobićete vrlo solidnu računicu za leto, zimu i jesen-proleće, koliko vaš auto vuče struje u leru, pri paljenju, pri vožnji i sve to sračunati u to da li takva vožnja omogućava da aku makar povrati struju koju je izvukao start.

TLDR oko 3km BG vožnje sa prosekom ispod 20 (meni je 17) je i više nego dovoljno da se vrati sva potrošena struje i još malo (ali vrlo malo) dopuni aku u mom slučaju... kada bih vozio oko 1.5 km i samo to bi bile vožnje, verovatno bih bio u minusu... naravno ovo su teoretske brojke i dalje, pošto on ne zna kakav je vaš alernator, kolko imate parazitivne potrošnje itd.

Poslednja izmena:
Za 1.5km po centru bolje peške/prevozom, ne bi mi palo na pamet da palim auto za takve relacije.

Uzmite neki kvalitetniji LLM (Gemini 3 Pro, GPT 5.1 Pro ili Heavy Thinking, neki Antropic Claude 4.5), napišite mu tačno gde najčešće vozite (relacija i prosečna brzina ili trajanje vožnje, model auta, motor i snaga, tipične potrošače, napr. srednja i poziciona svetla, isl.), prosečan broj semofora i pešačkih koje stanete i dobićete vrlo solidnu računicu za leto, zimu i jesen-proleće, koliko vaš auto vuče struje u leru, pri paljenju, pri vožnji i sve to sračunati u to da li takva vožnja omogućava da aku makar povrati struju koju je izvukao start.
Pitao sam, ima i detalja, zasto i kako, ali da ne sirim, ovo je odgovor, -

U tom režimu vožnje, zimi, nov akumulator koji krene sa ~80 %:
  • neće se napuniti
  • neće se ni održavati na 80 %
  • nego će se polako, ali sigurno PRAZNITI"

Za 1.5km po centru bolje peške/prevozom, ne bi mi palo na pamet da palim auto za takve relacije.
Postoji razlog zasto se ide autom. U jednom pravcu 2x1.5km, u drugom tri km u cugu. Al nije ni bitno.

I sva ta računica i muka da biste umesto na 4 godine menjali akumulator na 5 godina.
Stvar koja košta manje od jednog punog rezervoara goriva
Teška vremena su u obrascima ponašanja ostavila trajne posledice.

Meni je akumulator koji sam kupio pre 2-3 godine kostao kao pola registracije.
Svako radi kako mu je volja meni licno nije bilo tesko da ga stavim na punac pre ugradnje kao i da ga povremeno dopunjavam sa punjacem.
Imam Ctek punjac i na akumulator sam nakacio onaj kablic koji stalno stoji na akumulatoru,kada hocu da ga dopunim samo prikacim punjac i to je to.

Upravo sam zamenio na Focusu 1.6 tdci Bosch akumulator (72Ah 680A) može se reći preventivno jer gura 6.5 godina i deluje da posustaje kada su bile ove prve jutarnje nule... Inače povremeno bar 3 puta godišnje ga osvežim punjačem iz Lidla.
Sad je legla Topla 75Ah 720A i nastaviću istim sistemom održavanja, povremeno na placu bez skidanja samo dopunjavanje.

@MiloshBg Evo konkretnog pitanja... posto si iz BG, sigurno ti je poznata relacija... Krecem ujutru od Kralja Petra (7 Jula) spustam se do Dusanove. Semafor. Skrecem desno u Dusanovu i do Francuske imam tri semafora - Knicaninova, Kapetan Misina, Kneginje Ljubice, i naravno Francuska. Skrecem levo u Francusku i posle 50m imam semafor, skrecem desno u Venizelesovu i posle 20m imam semafor. Posle toga pesacki prelazi, semafori (zaboravio sam koliko) do Porecke. Tamo parkiram i posle par sati iz Porecke do Bogoslovije. Odande se posle 15h vracam kuci, idem Despota Stefana ka centru, ka Kralja Petra. Znaci u spicu idem, u spicu se vracam, valjda znas kakve su guzve tada. I naravno uracunati paljenje auta.

Evo prostog pitanja, posto si pominjao alternatore i punjenje... ako sam kupio nov akumulator sa 80% napunjenosti, nisam ga dopunio... da li ce se akumulator u ovakvom, svakodnevnom, osim vikenda, rezimu voznje napuniti, da li ce se uspesno dopunjavati, odrzavati tih 80%, ili ce se cak prazniti. Pricam o ovom sadasnjem, zimskom periodu...

Zaboravih... to su dve ture od otprilike po kilometar i po u jednom pravcu. Znaci sveukupno oko 3km u jednom pravcu i toliko u drugom.
Koliko dugo vozis tako i jel ti crkao akumulator ili se toliko ispraznio da nije mogao upaliti? Sumnjam da mu se ista desilo. Pritom pola Beograda ima slicne svakodnevne rute pa nesto ne vidim da ne mogu upaliti aute. 🙂

Meni je akumulator koji sam kupio pre 2-3 godine kostao kao pola registracije.
Svako radi kako mu je volja meni licno nije bilo tesko da ga stavim na punac pre ugradnje kao i da ga povremeno dopunjavam sa punjacem.
Imam Ctek punjac i na akumulator sam nakacio onaj kablic koji stalno stoji na akumulatoru,kada hocu da ga dopunim samo prikacim punjac i to je to.
Apsolutno.

Samo da pojasnim, kao sto rekoh, mene je zbunilo da niko prilikom kupovine ne poteze pitanje starosti akumulatora. A kao sto vidimo, cak ni Black Horse ne priznaje garanciju ako je akumulator stariji od 6. meseci, vec istu prebacuje na prodavca. Valjda ne rade to bez ikakvog razloga.

Price kako to uopste nije bitno jer akumulator nije skup i sl. ne piju vodu. He, cak i kad covek ode na pijacu i kupi kilo paradajza gleda da ne kupi zelen ili prezreo, pa sto ne bi obratio paznju na akumulator. 😉 Kada sam kupovao, pitao sam za starost, malo im je bilo cudno ali su rekli da nije stariji od par meseci i da ce na garanciji da stoji datum proizvodnje. Tako je i bilo. S tim sto sam ga ja sam dopunio i ugradio.

I svakome bi preporucio da ne kupuje stariji akumulator i da obavezno trazi pregled istog (merenje) i po potrebi da se dopuni pre preuzimanja. Verujem da ce svaki korektan prodavac to da uradi.

@MiloshBg Ma ja postavio obicno pitanje, neces da odgovoris, ne moras. Na kraju krajeva nije ni bitno.

Samo da pojasnim, kao sto rekoh, mene je zbunilo da niko prilikom kupovine ne poteze pitanje starosti akumulatora.

Ako nekom znači Topla koju sam sad kupio u ovoj radnji Link za radnju je kako kaže momak koji radi stigla u radnju pre nedelju dana iz fabrike i da je lično on bio u fabrici. Ja sam ga pitao da li je potrebno da ga dopunim pre montaže a onda on reče da nema potrebe jer su baš "sveži"...

Pitao sam, ima i detalja, zasto i kako, ali da ne sirim, ovo je odgovor, -

U tom režimu vožnje, zimi, nov akumulator koji krene sa ~80 %:
  • neće se napuniti
  • neće se ni održavati na 80 %
  • nego će se polako, ali sigurno PRAZNITI"

Postoji razlog zasto se ide autom. U jednom pravcu 2x1.5km, u drugom tri km u cugu. Al nije ni bitno.
To je to, mene izvadi to što je katastrofa za parking i onda nekad napravim po 30 minuta po bloku malom brzinom ali motor radi, prva druga... šta god, sigurno da sipa barem neku struju nazad, ako je hladno i dan nekada dok stojim u uličici motor radi i u mestu... nije to mnogo struje ali svakako nije ni negativno... a mislim da mnogo znači i to što meni auto vergla sa bukvalno pola ključa tj. 2s max... čak i hladan posle nekoliko dana.

Apsolutno.

Samo da pojasnim, kao sto rekoh, mene je zbunilo da niko prilikom kupovine ne poteze pitanje starosti akumulatora. A kao sto vidimo, cak ni Black Horse ne priznaje garanciju ako je akumulator stariji od 6. meseci, vec istu prebacuje na prodavca. Valjda ne rade to bez ikakvog razloga.

Price kako to uopste nije bitno jer akumulator nije skup i sl. ne piju vodu. He, cak i kad covek ode na pijacu i kupi kilo paradajza gleda da ne kupi zelen ili prezreo, pa sto ne bi obratio paznju na akumulator. 😉 Kada sam kupovao, pitao sam za starost, malo im je bilo cudno ali su rekli da nije stariji od par meseci i da ce na garanciji da stoji datum proizvodnje. Tako je i bilo. S tim sto sam ga ja sam dopunio i ugradio.

I svakome bi preporucio da ne kupuje stariji akumulator i da obavezno trazi pregled istog (merenje) i po potrebi da se dopuni pre preuzimanja. Verujem da ce svaki korektan prodavac to da uradi.

@MiloshBg Ma ja postavio obicno pitanje, neces da odgovoris, ne moras. Na kraju krajeva nije ni bitno.
Mislim da sam bio jasan i da se mogao naslutit moj odgovor, no ok. Dopunjavace se bez problema u suprotnom vrlo brzo bi osetio nedostatak snage u akumulatoru. 🙂

Skoro sam imao problem da mi je alternator izgubio punjenje, srecom samo se cetkice potrosile ( "samo" 10k din zamena...). Nedelja je bila i jedva sam se dovukao kuci koliko mi se volan kocio. Celu noc sam razmisljao sta i kako sutra, ocu li uspeti da odvezem automobil do majstora - nekih 7km od kuce. Ujutro je auto najnormalnije upalio iako je dan ranije bio gotovo prazan i odvezao sam se do majstora, doduse vozio sam sa minimumom potrosaca na pozicijama i bez muzike.. Na ulasku u dvoriste servisa volan mi se ponovo kocio. Hocu reci da se akumulator preko noci "regenirisao i osvezio" bez dodatog dopunjavanja jer je noc bila kisovita i nisam smeo razvlaciti kablove da bih ga stavio na smart punjac a samo skidanje akumulatora mi je prilicna egzibicija ( Ford C max 2012 2.0 tdci je u pitanju pa ko zna... ) i ujutru sam uspeo upaliti auto i pa skoro normalno odvezao do servisa. Majstor je nakon popravke alternatora zaboravio dopuniti akumulator i upalio je i tako, doduse malo teze je verglao. Evo ga akumulator jos uvek na autu i nakon par meseci od tada radi odlicno bez ijednog skidanja i dopune preko punjaca.

Na tvom mestu ne bih palio auto za tu relaciju. Daleko je zdravije...
Da ne pričamo o parkingu...

Što se tiče akumulatora, ne verujem da ti se prazni akumulator zbog jednog paljenja ujutro i jednog posle posla a alternator skoro sigurno je dovoljan da napaja sve sto radi od A do B. Verujem da je akumulator u tim uslovima na istom nivou.

^Dobro! 👍

Ako nekoga intersuje, mislim da je korisno, mali dodatak sta je AI rekao jos na moje pitanje o turi koju prelazim -

U tvom režimu vožnje akumulator se ne samo prazni, nego istovremeno i hemijski propada — i to brže nego što ljudi misle.

Hajde da to objasnim kratko, ali precizno, bez dramatike i bez mitova.

🔬 Šta se zapravo dešava u bateriji -

1️⃣ Svako pražnjenje pravi olovni sulfat

To je normalno: prazniš bateriju → olovni sulfat nastaje.. puniš bateriju → sulfat se vraća u aktivnu masu

📌 Problem nastaje kad: ne dođe do potpunog punjenja

2️⃣ Hronično stanje 60–80 % = tiha smrt

U tvom režimu: baterija stalno živi ispod 80 %, često 60–70 %, retko, skoro nikad 100 % ➡️ tada: sitni kristali sulfata rastu, postaju tvrdi, nerastvorljivi, površina ploča se smanjuje. To se zove trajna (hard) sulfatizacija.

⏱️ Koliko brzo se to dešava (realno)?

U idealnim uslovima: baterija traje 5–7 godina. U tvom režimu: 1 zima napravi štetu, 2 zime → kapacitet vidno manji, 3 zime → “loš akumulator”, iako je “mlad”

📌 Zato gradski/taksi akumulatori često crknu za 2–3 godine.

3️⃣ Zašto se kvar vidi kasno?

Najopasnije: nema simptoma dugo, start i dalje radi, napon deluje OK

A u pozadini: kapacitet pada, unutrašnji otpor raste, EPS, start-stop, elektronika prvi pate

4️⃣ Zašto se problem NE reši sam

Jer: alternator ne radi desulfatizaciju, BMS ne dozvoljava duboko punjenje, nema dovoljno sati punjenja

➡️ Sulfat ostaje.

5️⃣ Zašto punjač pravi ogromnu razliku

Pametni punjač: puni polako i do kraja, rastvara meku sulfatizaciju, sprečava prelazak u trajnu

📌 Jedno punjenje: ne popravlja čudo, ali sprečava propadanje.. Redovno punjenje: udvostručuje vek

✅ Zaključak u jednoj rečenici -

U tvom režimu vožnje akumulator se istovremeno prazni i sulfatizuje — zato bez dopunjavanja propada ubrzano.

Zaboravio sam.. Ovaj stari akumulator, sto sam ga sada promenio. Punih 9 godina je trajao. Proverio sam datum proizvodnje. Oktobar 2016. Dopunjavao sam ga dva puta godisnje, Na prolece i u jesen, April - Novembar.

Pisali smo više puta o vađenju akumulatora i punjenju. Ko ima prostor i vreme može.
Uz to ne mogu da se smaram svaki put i čekam da BMS učita parametre akumulatora posle dopunjavanja. Za neka vozila mora servis i da se preko "dijagnostike" odradi čitav proces.
neka traje koliko traje...

Hajde da ukinemo forume i da za sve pitamo ChatGPT i da sve sto kaze uzmemo za istinito i gotovo. Mislim stvarno... Neki ljudi se previse opterecuju za neke stvari, ovde za akumulatore u drugoj temi za proslogodisnji DOT guma, pa da li klima trosi 300 ili 370w. Mislim da s' obzirom na vreme u kakvom zivimo valjalo bi da se malo opustimo a novac, pa svakako radimo da bi ga trosili a ne gurali u slamaricu i cinjenica je da ga nikada necemo imati dovoljno.

Pa dobro, mozda su nekome bitne ove informacije, mozda mu znaci prilikom kupovine na sta da obrati paznju, kao i na odrzavanje, sta i kako, a da bi mu akumulator duze trajao.

Eto, npr. saznali smo, barem ja, da su se nekada neprodati akumulatori stariji od 6 meseci vracali iz prodavnice, ili da Black Horse ne priznaje garanciju ukoliko je prodati akumulator stariji od sest meseci... itd.

A mozda sva ova prica nekome smeta, sta znam, mozda ovde ima prodavaca akumulatora koji ce da forsiraju pricu sta je to stotinak evra itd, menjaj ga posle dve godine... nije bitna napunjenost, nije bitan datum proizvodnje...

Na kraju krajeva, ukoliko mod smatra da je sve ovo nepotrebno, sva ova pisanija... ukoliko smatra da je u temi potrebno pisati iskljucivo o cenama i modelima akumulatora... najlakse je obrisati "visak" postova. Najmanji problem.

Treci po redu Bosch, prethodni su trajali 6-7 godina, valjda ce i ovaj da se pokaze dobro. Inace crkao je posle 250km voznje po auto putu u avgustu. Instalacija je OK, jednostavno ne moze vise da se dopunjava, nije bilo nikavih znakova. Svakako je planirana zamena u oktobru ili novembru zbog starosti.

Ovde se nasiroko glagolji o svim mogucim i nemogucim karakteristikama akumulatora ali da li se neko zapita GDE kupiti akumulator,tj da li cete tamo gde kupite akumulator dobiti zaista taj originalni akumulator bas te i te firme?

Npr Yuasa....koliko vidim vazi za jedan od najboljih,najhvaljenijih brendova ali da li gde god ga kupili (prodavnica auto delova iza coska,benzinska pumpa,lidl,ovlasceni uvoznik itd) cete kupiti Yuasu napravljenu u Japanu (ili gde su im vec fabrike)?

Da li neko zna ko je ovlasceni uvoznik za Yuasu ili gde sa 99% verovatnoce kupujete originalnu Yuasu?

Ovde se nasiroko glagolji o svim mogucim i nemogucim karakteristikama akumulatora ali da li se neko zapita GDE kupiti akumulator,tj da li cete tamo gde kupite akumulator dobiti zaista taj originalni akumulator bas te i te firme?

Npr Yuasa....koliko vidim vazi za jedan od najboljih,najhvaljenijih brendova ali da li gde god ga kupili (prodavnica auto delova iza coska,benzinska pumpa,lidl,ovlasceni uvoznik itd) cete kupiti Yuasu napravljenu u Japanu (ili gde su im vec fabrike)?

Da li neko zna ko je ovlasceni uvoznik za Yuasu ili gde sa 99% verovatnoce kupujete originalnu Yuasu?
Mislim da je uvoznik C.I.A.K. doo Novi Sad, ja sam kupio u beocar iz Bgd.

Yuasa akumulator koji meni treba u beocaru garancija 25 meseci (8080 din),u batterystore-u garancija 36 meseci (7800 din), u start komercu iz kragujevca 36 meseci (8800 din),a na sajtu ciak-a cena 9400 din,garancija ne pise....da mogu jos da proverim koliko je jos na benzinskoj pumpi i radnji auto delova na pijaci,verovatno bi i tu bila razlicita cena,mozda i garancija...

Eto,o tome pisem....kako je moguce da su tako razlicte ajde cene,nego i garancije?...da li to zavisi od uvoznika,proizvodjaca,rata u Ukrajni?....da li su to sve isti akumulatori i gde je najveca sansa da je zaista yuasa?

Mislim da ne postoji 1 ovlasceni uvoznik kad je autoindustrija tj aftermarket delovi u pitanju. Svi sve uvoze za svoje potrebe i dalju prodaju.
Primer: Bosch akumulatore uvoze i Kita komerc i Wint i Delmax, svako za sebe.
U Bg a verovatno i u Srbiji imate i Batery shop radnje specijalizovane za akumulatore i raznorazne baterije...

Svi sve uvoze za svoje potrebe i dalju prodaju.

Ovoga se i plašim....

Znamo svi (valjda) kako to funkcioniše u Srbistanu.....svi (čast izuzecima) hoće sve da uvezu za što manje para (koliko god bio budjav kvalitet šnj klase) a posle da uvaljaju dalje za što veće pare.......pa je tako i sa akumulatorima

Koliko priče za akumulatore.
Aktivno vozim od 2007 godine (prosek 45000km godišnje) Vozio aktivno 4 automobla za to vreme. i promenio sam 4 akumulatora.
za 18 godina i 860kkm

Koliko priče za akumulatore.
Aktivno vozim od 2007 godine (prosek 45000km godišnje) Vozio aktivno 4 automobla za to vreme. i promenio sam 4 akumulatora.
za 18 godina i 860kkm

Daj bre čovece,otkrij tu misteriju koji su to bili modeli akumulatora od kojih svaki bez problema traje po skoro 5 godina 🙂

Btw,kako su te sluzila i ta 4 automobila od kojih je svaki prošao 220.000 km (u proseku)? 🙂

Opšte je poznato da je u Srbiji sve vrhunskog kvaliteta (medju najboljima u Evropi,slično kao u Švajcarskoj npr),narocito automobili,auto delovi i uopste bilo kakva tehnika,pa nije ni čudo što je sve toliko trajalo...

Prvo svi mi automobile vozimo zbog posla ili porodice.
Drugo trajnost bilo kog sklopa zavisi od uslova eksplotacije.
Treće uvek se treba prostirati kolik si dug a ne više. Nikada nisam imao skup ni luksuzan automobil ali su svi održavani redovno.

Prvo vozilo od 2007 do 2012 je pršlo 240kkm akumulator iz prve ugradnjj je umro na 170kkm a sa drugim je i prodato
drugo vozilo i treće sam paraleleno vozio od 2012 do 2020
drugo je prešlo 430kkm dva puta menjan akumulator prva ugradnja je crkal na oko 220kkm a drugi akumulator je crkao na 340kkm sa njim je i prodato vozilo
treće je došlo 2014 voženo sporadično oko 80kkm sam prešao do 2018 je imalo jedan akumulator i sa tim je i prodato.
od 2020 do sada vozim opet vozilo kome je 2024 crkao akumulator iz prve ugradnje i sada je drugi. Akumulator je crkao na 143kkm (ali start stop akumulator, dosta je sklopova el u autu itd.)
Dakle kupio sam za to vreme ukupno 4 akumulatora . šta je bilo na stanju brendovi su poznati VArta ili exide
na 45kkm godišnje to znači 123km dnevno.
NAjveći porošači u vozilu su upaljač, grejač zadnjeg stakla pa onda sve ostalo. AKo je vožnja dovoljno duga sve to traje.
AKo nije kupi jeftini auto i održavaj ga, ako zbog bezbednosti i komfora imaš auto koji ne možeš da priuštiš onda *** ovo pisanije gore i ima smisla.

Prvo svi mi automobile vozimo zbog posla ili porodice.

Ima i nas koji vozimo brze automobile zbog uzivanja u voznji i samim automobilima i zato sto smo puno puta gledali Mad Max-a 🙂

Nego,iz batterystore-a su mi ponudili Yuasu po porudzbini......tj taj model akumulatora koji meni treba nema vec par godina na trzistu Srbije,ali rekose mogu eto taj jedan primerak za mene da naruce i trebalo bi oko mesec dana da stigne iz inostranstva i kostao bi oko 13.700 din......a ona yuasa (serija 3000) koja mi odgovara i ima u Srbiji kosta oko 8000-9000......ne znam da li se isplati tih dodatnih 5-6 hiljada din za Yuasu 5000 serije....

Btw,ja sam tu Yuasu 5000 kupio pocetkom 2020 i evo i ona traje vise od 5 godina....

Nazad
Vrh Dno