Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo kod mene, zbog burazera (i svih ostalih kod njega koji ne štede apsolutno ništa), je otišlo 1450kWh (970 viša. 480 niža tarifa) i račun je 22800.🤬 Kuća, dva odvojena nivoa, ukupno oko 180 kvadrata.
Bilo bi još gore da mi ne palimo veš mašinu, sušilicu i bojler preko noći. Razmišljam o uvođenju novog priključka, jer supruga i ja potrošimo 1/4 do 1/3 od ukupne potrošnje, a plaćamo više zbog čestog prelaska u crvenu zonu, pogotovo sad, kad je granica spuštena.
Zajednička kuća je najbolja kad je ne deliš sa nekim.😁

A da se razdružite?

Evo kod mene, zbog burazera (i svih ostalih kod njega koji ne štede apsolutno ništa), je otišlo 1450kWh (970 viša. 480 niža tarifa) i račun je 22800.🤬 Kuća, dva odvojena nivoa, ukupno oko 180 kvadrata.
Bilo bi još gore da mi ne palimo veš mašinu, sušilicu i bojler preko noći. Razmišljam o uvođenju novog priključka, jer supruga i ja potrošimo 1/4 do 1/3 od ukupne potrošnje, a plaćamo više zbog čestog prelaska u crvenu zonu, pogotovo sad, kad je granica spuštena.
Zajednička kuća je najbolja kad je ne deliš sa nekim.😁
Pa dobro si proso posto si potrosio duplo vise u visoj tarifi,kod mene je slicno ali duplo vise u nizoj,557-vt i 1030-nt a racun 20.500😂

420KW za decembar 276visa 144niza

Komsinici racun oko 20 000, ali cepa TA pec i klimu i cudi se plus ne ocitava 🤣 reko kreni da lozis...smederevac rules

Da li je to stan od 300 kvadrata ?
6 klima i 2 norveska radijatora ?
268 m2 4 norveska 3 klime 3 bojlera uz jednu stranu lose izlolacije

Čim se malo finansijski oporavim, gledaću da uvedem novo brojilo za moj deo i rešim taj deo. Problem je što mora da se plati debelo električar, jer su instalacije između spratova uvezane na mnogo mesta, jer smo bili suviše zeleni tad, da bi razmišljali o posledicama takve gradnje. Sa mnogim snajkama sam se zamerio, ali sa ovom poslednjom ne ulazim u konflikt, jer je veća od mene.🤣

Ako je jedan objekat možeš da ubaciš samo kontrolno brojilo. Ako je objekat etažiran, onda može dva brojila.

Prekopah malo temu, ali ne nađoh iskustvo. Ako sam propustio - izvinjavam se.

Novembarski račun za stan u kome nema nikoga mi je došao nešto preko 10k. Bio sam u stanu dva dana, imao neke radove...i ta dva dana radio bojler i klima (grejanje).
Moja procena je da nisu radili očitavanje, već napisali račun na osnovu potrošnje u istom mesecu prethodne godine. Uslikao brojilo, poslao im reklamaciju (dva puta), oba puta reklamacija odbijena uz komentar:

"Како тренутно не располажемо подацима на основу којих бисмо могли да прихватимо Вашприговор, исти се сматра одбијеним.Уколико се накнадном контролом Оператора утврди да евентуално постоји основ за корекцијуподатака о истом ћемо Вас накнадно обавестити и извршићемо корекцију предметног рачуна."

Da ne citiram ostatak odgovora, kapiram da je ovo generički odgovor. Ranije nisam imao problema sa računima (dok sam živeo u tom stanu, a iselio sam se početkom oktobra).
Čak je i oktobarski došao veći nego što bi trebalo, ali sam prešao preko toga.

E sad...zanima me - da li da ih spamujem reklamacijama dalje ili postoji neki naredni metod koji bi mogao da upotrebim?

Što ne uporediš prvo stanje sa računa i stanje sa brojila? Čisto da vidiš šta muljaju i koliko. Onda fotografišeš brojilo i pošalješ uz prigovor.

Novembarski račun za stan u kome nema nikoga mi je došao nešto preko 10k. Bio sam u stanu dva dana, imao neke radove...i ta dva dana radio bojler i klima (grejanje).
Moja procena je da nisu radili očitavanje, već napisali račun na osnovu potrošnje u istom mesecu prethodne godine. Uslikao brojilo, poslao im reklamaciju (dva puta), oba puta reklamacija odbijena uz komentar:

"Како тренутно не располажемо подацима на основу којих бисмо могли да прихватимо Вашприговор, исти се сматра одбијеним.Уколико се накнадном контролом Оператора утврди да евентуално постоји основ за корекцијуподатака о истом ћемо Вас накнадно обавестити и извршићемо корекцију предметног рачуна."

Da ne citiram ostatak odgovora, kapiram da je ovo generički odgovor. Ranije nisam imao problema sa računima (dok sam živeo u tom stanu, a iselio sam se početkom oktobra).

E sad...zanima me - da li da ih spamujem reklamacijama dalje ili postoji neki naredni metod koji bi mogao da upotrebim?
Упореди са рачунима за исти месец прошле године.
Једноставно су престали да очитавају бројила, па преписују прошлогодишње!

Da nemaš slučajno mernu grupu?
Od oktobra ili novembra je promenjen način obračuna, pa se odobrena snaga naplaćuje kao angažovana. Meni su sada računi BEZ potrošnje preko 5.000 dinara.

Moram da odem do EDB da to prebacim na široku potrošnju ili da odjavim brojilo, jer sam ga pre 5 godina sačuvao samo zbog budućeg EV vozila. Da za punjač imam posebno brojilo.

Da, znam za to, zato sam istrpeo oktobarski račun. Izašao sam iz stana petog ili šestog u mesecu i račun je došao malo preko 5.000. Pročitao sam negde (bez udubljivanja u detalje) da će računi biti oko 5.000 čak iako ne triošiš ništa (odobrena & angažovana snaga story). Novembar me muči. Kao što @ironmanbg reče - prepisali su novembar 2024 i blago ga uvećali. Očitao sam stanje na brojilu i naravno da nema veze sa mozgom naspram računa...to sam i uslikao i poslao im u drugoj od dve reklamacije koje sam pisao. Odgovor isti, kao na prvu. Naravno, u međuvremenu sam platio račun, da ne pravim sebi dodatni problem.

Stan planiram da izdajem, samo moram prvo da ga malo sredim (ne stižem), stoga moram da sredim stanje jer će da nabijaju račun nepotrebno i oteraju svakoga ko bi možda iznajmio isti. Čekam da vidim na šta će da liči januarski račun, živ nisam.

Problem je što nisam siguran da li uopšte ima ikakve svrhe "ratovati" sa njima. Nisu to provajderi interneta ili tv usluge (sa kojima imam iskustva i sa kojima sam uvek isterao "mak na konac"), ovo je teška državna mafija i imam utisak da šta god pokušam - samo ću zube da polomim.

Što ne uporediš prvo stanje sa računa i stanje sa brojila? Čisto da vidiš šta muljaju i koliko. Onda fotografišeš brojilo i pošalješ uz prigovor.
Pa napisah u gornjem komentaru da sam upravo to uradio.

Jesi, izvini, nisam se udubio. Ne znam šta dalje, piši prigovore ponovo i preti tužbom.

kapiram da je ovo generički odgovor
Upravo je ovo slučaj i svodi se na prebacivanje odgovornosti, pominjali smo već. EPS (koji izdaje račune) trenutno ne prihvata tvoj prigovor jer više veruje EDS-u ("Operatoru", koji se bavi čitanjem brojila i prijavio im je to stanje sa računa) nego tvojoj fotogafiji. Ipak, javili su im da si se žalio, i neko iz EDS-a će doći da proveri situaciju. Kada se to desi i utvrde da je realno stanje manje od procenjenog, prijaviće to EPS-u, a oni će ti izdati korigovani račun. To, uostalom, piše u rečenici koju si citirao, ali je malo uvijena.

I kao sto je napisao neko iznad, isti problem imam. Dva sprata kuca i na donjem spratu je očuh koji samo tu živi, a moja je kuća, ja sam vlasnik i koliko ja štedim on toliko nemilosrdno troši. Problem je što on neće da plati koliko treba njegov deo i uvek ja platim više iako to on treba da plati. Sad će neko da kaže izbaci ga, na tome i radim, jedino rešenje je. Problem je kad za dva sprata nisu odvojene instalacije i tu je greška napravljena. A eps boli uvo, neće da dodju da menjaju strujomer iako ne radi

Kome nisu odvojene el. instalacije po spratovima to je vrlo nezgodno za prepravku. Naravno sve zavisi od radova kako su nekad uradjeni, uglavnom tu ima puno prepravki i naravno novih instalacija na pojedinim linijama. Odvajao sam nekoliko puta tako ljudima el. instalacije i puno vremena se izgubi dok se pronadju kablovi koji gde vode i mora se dobro voditi računa da ne ostane neka stara veza jer onda bi neko trošio tudju struju.

Upravo je ovo slučaj i svodi se na prebacivanje odgovornosti, pominjali smo već. EPS (koji izdaje račune) trenutno ne prihvata tvoj prigovor jer više veruje EDS-u ("Operatoru", koji se bavi čitanjem brojila i prijavio im je to stanje sa računa) nego tvojoj fotogafiji. Ipak, javili su im da si se žalio, i neko iz EDS-a će doći da proveri situaciju. Kada se to desi i utvrde da je realno stanje manje od procenjenog, prijaviće to EPS-u, a oni će ti izdati korigovani račun. To, uostalom, piše u rečenici koju si citirao, ali je malo uvijena.

Pa dobro, onda moram čekati. Pročitah ovde da ljudima tu i tamo uvažavaju reklamacije. Međutim, ono što me je zapravo zanimalo da li ovi baksuzi iz EDS zaista proveravaju bilo šta...jer, ako nisu čitali inicijalno - pitao sam se da li će ikada čitati i da li je sve farsa.

Hvala u svakom slučaju.

Ja sam prošlu sezonu - oktobar 2024 - maj 2025 (grejao do 31.05.) potrošio za grejanje 1o3.ooo dinara. Kuća tri nivoa - 330m2, sa pvc, bez izolacije (sem na krovu), urađena devedestih od nekadašnjih termo blokova (mnogo komora). 5 inverter gree amber pro i jedna obična klima. Uzeo sam kao reper septembar mesec kad nisam imao ni grejanje ni hlađenje i kad mi je struja bila 7ooo din. U oktobru račun bio 14ooo znači 7ooo grejanje. U novembru 21ooo din znači grejanje 14ooo. Itd. 7 meseci grejanja - 1o3ooo din. E sad, izvadilo me je što imam dva brojila, pa nisam ulazio u crvenu zonu. Ove godine sam izbegao u decembru crvenu zonu (bio decmbar topliji nego prošle godine) ali teško da ću to uspeti u januaru. Ipak je razlika 400kw prevelika.

kako bre samo 103k za toliku kucu?
pa ja za kucerak od 60akm2, jeste prizemna jeste debeli zidovi od tugle 40-45cm + 5 cm stiropora, bez izolacije na ploci, pa samo za drva 9m + briket oko 100k mi izajdje.
Ono jes kod mene temperatura 25.5-26C cim padne malo kao sinoc bilo 25 zena kuka ladno mi zagari ga

Kod mene klime podešene na 21. Nije toplo toplo, ali s obzirom da veći deo dana nismo kući to je ok. Radimo do 15h, klinci u školi. Posle klinci imaju treninge, folklor, časove... Ja radim i po podne od 18h. Samo žena je kući celo po podne. Klinci tek od 20h.

I ne grejem hodnike.

103000 i 1o3ooo lakše uočljivo. Morao bih 103.000 da stavljam da bi lakše bilo za praćenje. A i mator sam, navika sa kucaćih mašina.

Nova fora iz EPS-a...

Ako vam se pokvari brojilo,zovete ih da dodju i da zamene (što je obaveza EPS-a) prvo podnesete neki zahtev za zamenu brojila,i oni se onda posle 2 meseca jave i kažu kako nemaju brojila na "stanju" i da morate da kupite sami brojilo,pa ce onda neko od njih da dodje i da ga montira....(i verovatno uzme par hiljada za ruke)......i onda kada vam daju broj EPS radnika koji montira brojilo (vrhunac apsurda) on vam kae da mozete vi da kupite brojilo ili moze on da ga donese,sto ce da kosta 100 eura....

Znaci,stoka ladno ima brojila ali neće da ih montiraju besplatno po njihovoj službenoj dužnosti,nego uzimaju za to pare "sa strane"...

Meni jesenas se pokvarilo brojilo, nije brojio nižu tarifu nego sve višu. Poslao im meil, slikao brojilo i račune gde se vidi da je u kvaru i posle dve nedelje došli i zamenili brojilo sa drugim. Ništa platio nisam, čak su mi i račun korigovali upisavši nižu tarifu neki prosek iako nije brojena.
Szrujomer koji su montirali je polovan.

Meni broji samo nižu tarifu,ne višu....tj stalno imam jeftinu struju....i situacija u Pančevu što se tiče zamene brojila je ovakva kao što sam opisao u prethodnom postu

Nije njihova obaveza, nikad nije ni bila. Odgovorni su za sve do tvoje kuće ("do bandere"), ti si odgovoran za sve unutra
Brojilo je u tvom vlasništvu, ti ga kupuješ. Od njih ili od drugih, nebitno, mora da je baždareno, sertifikovano ...
Nikakva nova fora nego ti nemaš veze sa životom, ponašaju se tako samo poslednjih bar 70 godina. Ispravno ili ne drugo je pitanje

Ne branim ih, činjenice

Ne bih se mnogo žalio na to kada ti broji samo N.T, to je njihov problem 😀 Prijavio si, baš te briga
Da broji samo V.T. bio bi tvoj

Poslednja izmena:
Kod mene klime podešene na 21. Nije toplo toplo, ali s obzirom da veći deo dana nismo kući to je ok. Radimo do 15h, klinci u školi. Posle klinci imaju treninge, folklor, časove... Ja radim i po podne od 18h. Samo žena je kući celo po podne. Klinci tek od 20h.

I ne grejem hodnike.
Ni ne treba više od 21°, odlično

Nazad
Vrh Dno