Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne znam koji ti je budžet, ali ako ti je potrebno 7 sjedišta, a ne bježiš od polovnog, imaš Tesla Model X.

Izvezoh ID.3 danas na ovaj sneg, i malo sam se razocarao. Iako ima nove all season gume, nekako mi je nesiguran taj zadnji kraj. Sedoh posle u Tiguan 4motion, auto ide kao po sinama po ovom snegu. I sad se mislim sta dalje - pretpostavljam samo AWD na struju...

Ne znam koji ti je budžet, ali ako ti je potrebno 7 sjedišta, a ne bježiš od polovnog, imaš Tesla Model X.
Zbog cijena, polovno samo i može u ovom trenutku da igra ulogu, ali mi Tesla Model X ne odgovara zbog zadnjih vrata - potrebno je mnogo prostora za njihovo funkcionisanje…
Rano je za mene i tu priču izgleda kako god da okrenem. Da smo manji (brojčano), Tesla Model 3 bi bio u izboru, ovako. Načekaće se oni mene…

Pazarili smo atto 2, stigao pre 10 dana, prešli 1000km do sada, većina lokalne vožnje, autoput potrošnja je oko 19wh/100km u trenutnim uslovima, domet rekao bih do 250km što nije loše, u lokalu po Čačku je sa grejanjem na ovim temperaturama 17kwh/100km što je nešto ispod WLTP-a. Udobnost je na nivou obzirom na cenu, torzija malo zeza pozadi preko sitnih neravnina, i većih kolotraga jer postoji ljuljanje bočno... Drži fino u krivinama, po dobrom asfaltu se ne oseća brzina zbog položaja sedenja, zvučnici nisu ništa spektakularno u osnovnoj verziji, nisam doplatio ali definitivno ko ima novca treba da doplati za jaču opremu, obzirom da se dobija dosta odličnih stvari ali meni je primarno bitno jeftino putovanje tkd ko planira duže vožnje brzina DC punjenja će ga dosta zaklati, pogotovo što na brzim punjačima svakako plaćaš minut a ne Kwh...
Punjač koji se dobija je dosta spor 8A, 1.7Wkh pa punjenje preko noći može da dogura 20-25%... meni dovoljno ali planiram svakako 11 kw punjač pošto nije skup u Bexu 250eur.

Po snegu se odlično ponaša TCS radi kao sat, samo me cepa što ovi senzori ADAS-a nonstop pište za svaku sitnicu, jutros sam zevao nenaspavan, ono mi pištalo da stanem da odmorim 😀

Čestitam. Taj od 8A je za običan šuko pretpostavljam, sa 11 kW biće prava stvar.

Izvezoh ID.3 danas na ovaj sneg, i malo sam se razocarao. Iako ima nove all season gume, nekako mi je nesiguran taj zadnji kraj. Sedoh posle u Tiguan 4motion, auto ide kao po sinama po ovom snegu. I sad se mislim sta dalje - pretpostavljam samo AWD na struju...
Zadnji pogon... U principu džaba i dobre gume.

Pre neki dan na ap posle NS, vadili su A6 iz njive pored puta...

Pazarili smo atto 2, stigao pre 10 dana, prešli 1000km do sada, većina lokalne vožnje, autoput potrošnja je oko 19wh/100km u trenutnim uslovima, domet rekao bih do 250km što nije loše, u lokalu po Čačku je sa grejanjem na ovim temperaturama 17kwh/100km što je nešto ispod WLTP-a. Udobnost je na nivou obzirom na cenu, torzija malo zeza pozadi preko sitnih neravnina, i većih kolotraga jer postoji ljuljanje bočno... Drži fino u krivinama, po dobrom asfaltu se ne oseća brzina zbog položaja sedenja, zvučnici nisu ništa spektakularno u osnovnoj verziji, nisam doplatio ali definitivno ko ima novca treba da doplati za jaču opremu, obzirom da se dobija dosta odličnih stvari ali meni je primarno bitno jeftino putovanje tkd ko planira duže vožnje brzina DC punjenja će ga dosta zaklati, pogotovo što na brzim punjačima svakako plaćaš minut a ne Kwh...
Punjač koji se dobija je dosta spor 8A, 1.7Wkh pa punjenje preko noći može da dogura 20-25%... meni dovoljno ali planiram svakako 11 kw punjač pošto nije skup u Bexu 250eur.

Po snegu se odlično ponaša TCS radi kao sat, samo me cepa što ovi senzori ADAS-a nonstop pište za svaku sitnicu, jutros sam zevao nenaspavan, ono mi pištalo da stanem da odmorim 😀
Čestitam neka Vas lepo služi, meni se na sajmu on mnogo dopao i lično mislim da je mnogo bolja kupovina od "naše Pande" Grande, govorim o električnoj verziji sa La Prima opremom. Koliko ste ga na kraju platili? Da li ste dobili subvenciju?

• Like
Reagovanja: mnt
Zadnji pogon... U principu džaba i dobre gume.

Pre neki dan na ap posle NS, vadili su A6 iz njive pored puta...
Danas je vec ok. Juce sam izasao posle sat vremena od najveceg naleta, kada se sve zabelelo, pa mi je bio malo nesiguran. A mozda sam i navikao na 4motion, posle toga sedoh u Tiguana koji ide kao po sinama.

Ima li neki program za sneg?

Mislim da nema nista tako specificno, pogledacu posle u setovanjima. Negde sam procitao da je bolje po snegu voziti u D modu nego u B, a inace vozim B, koristim kocnicu samo za zaustavljanje.

U principu po snegu je Ev zeznuit jer daje 100 posto obrtnog od 0 obrtaja , najvaznije je ulenjiti papucicu gasa eco plus ili slican mod je najpreporucljiviji po snegu jer je tada obrtni ogranicen...

Cestitam na kupovini, odlican auto za taj novac. Jedina mana je to DC punjenje, tu su ga bas ustinuli, ali ajde, valjda su za te pare i morali negde. Svakako mnogi bolji auto nego Grande Panda, prakticno za isti novac.

Btw, 19kwh/100km na auto putu pri ovim uslovima je odlican rezultat.

Čestitke i od mene, uz želju za lepe puteve i jeftinu struju 😀

To je vrhunski rezultat, pogotovo sa svim potrošačima…

Baš ću da obradujem komšiju on je naručio, treba da mu stigne na proleće, nada se i subvencijama do tada… nisam siguran koja je oprema, preporučiću mu ako nije da ide na jaču…

@mileta.k Čestitam na kupovini, odličan auto za te pare. Malo mi je čudno da je tako mala razlika u potrošnji između autoputa i gradske vožnje (samo 2kwh/100km, 17 vs 19). Tih 19kwh/100km na autoputu je potrošnja pri kojoj brzini?

Takođe me interesuje još nekoliko stvari budući da se razmišljam još uvek oko kupovine novog BYD Atto 2 (bilo Active paket opreme ili ovaj novi Comfort sa većom baterijom) ili polovnog Tesla Model 3 LR ili Performance:

1) Interesuje me da li ste uspeli da dobijete subvenciju? (malo ako možete da opišete vaše iskustvo ako ste dobili)

2) Gde ste kupili u Alprosu ili TDVu, da li ste kupili možda na kredit ili lizing i koliko su učešće i rate, kao i kasko naravno

3) Da li mogu ta pištenja od Adas senzora da se ugase u podešavanjima?

Unapred zahvaljujem na odgovorima.

@akki Pitaj komšiju da li je naručio sa baterijom od 45,1kwh ili ovaj novi Comfort sa 64,8kwh pošto su meni rekli da više ne može da se naruči ovaj sa manjom baterijom. Btw nigde ne mogu precizno da nađem da li je ta veća baterija 64,8kwh usable ili sa sve buffer-om, jer na ev database piše da je 58kwh usable a na belgijskom sajtu byd piše 64,8kwh usable

• Like
@GMT II Nisam znao da kod nas ima da se poruci verzija sa vecom baterijom, na zvanicnom sajtu su samo verzije sa malom baterijom. Znas li koja je cena za Comfort verziju?

Sto se tice neto kapaciteta baterije, izgleda da je on 58kwh.

• Like
@GMT II

Naručio je Boost sa manjom baterijom, bilo ih je par na stanju ali on (žena) je hteo zeleni sa bež enterijerom pa se čeka, što mu i odgovara jer mu nije hitno i sad nema subvencije, taman dok stigne trebalo bi da krene ( a i nama u zgradi konačno da završe punjače, kao da instaliramo nuklearni reaktor 😃 ). I šokirao se kad je čuo za tu verziju sa većom baterijom, malo se i smorio ako bude slična cena, lepo je to povećanje...

• Like
@deksi10 Kad sam zvao u decembru nisu još uvek znali da mi kažu cenu rekli su u januaru će znati preciznije (ovaj iz TDV mi je rekao da pretpostavlja da će biti jedno 2-3 hiljade skuplji od Boost paketa), a i ja što sam gledao koliko su u ostalim zemljama očekujem da bude otprilike toliko skuplji s’ tim što vidim da je u svim evropskim zemljama u kojima sam video da imaju u ponudi nuđen popust od 1000€ u decembru i možda deo januara.
Mogao je odmah valjda da se naruči kod nas i u decembru koliko sam skapirao ove iz Alprosa, ali ja nisam hteo dok prvo ne saznam cenu a i da se odlučim koji ću uopšte auto. Razmišljam sad ako može i dalje da se kupi Boost da li uzeti njega ili Comfort ako ne bude bezobrazna razlika ili da kupim polovan Tesla Model 3 i da nemam stres oko subvencije (a i pitanje je da li će nešto menjati ove godine oko subvencija tipa iznosa ili određenog budžeta), pogotovo što će Comfort u prvoj turi valjda da se tobože isporučuje u aprilu/maju (nek prolongiraju do jula/avgusta već možeš potencijalno da strepiš za subvenciju ako bude neki manji budžet a potražnja veća)

Evo ovde na njihovom zvaničnom belgijskom sajtu piše: “The car features a Blade Battery with a usable capacity of 64.8kWh, almost 20 kWh more than other electric versions of the Atto 2.”

@akki Sad mi malo čudno da je mogao da naruči taj sa manjom baterijom tj. Boost, jer su meni u TDVu rekli kako su prodali sve sa lagera i onaj u salonu im je rezervisan/kupljen a da se tobože neće proizvoditi više taj i zato ne može više da se naruči nego će novi imati veću bateriju i biće skuplji malo (posle sam na netu video da je to ustvari Comfort paket). Onda sam pretpostavio da će možda uvoziti od ove godine samo Comfort paket.

Comfort paket je bolji jer ima veću bateriju, duplo brže punjenje, lumbalnu podršku vozačevog sedišta, zatamnjena zadnja stakla, brži 50w bežični punjač, sve usb c utičnice valjda, futrolu za naočare na mestu gde bi bila ručica iznad vozačevih vrata, menjač mu je kod volana na ručici, malo veći gepek i koliko vidim na nekim slikama i klipovima izgleda i drugačiji dizajn prednjih sedišta čiji i nisam nešto fan jer mi ova u Boost i Active paketu izgledaju lepše sa integrisanim naslonom za glavu. E sad vidim na nekim tržištima imaju izgleda i hlađenje prednjih sedišta i otvor za klimu za putnike na zadnjoj klupi kao i naslon za ruke na zadnjoj klupi.

Realno nije mi toliko bitna brzina DC punjenja za svakodnevnu vožnju, ali bi mi bila poželjna za neka duža eventualna putovanja tipa do Beča ili tako nešto ali realno to bi putovao maksimum 2 puta godišnje na takva putovanja kolima. Takođe isto se odnosi i za veličinu baterije za moje potrebe. Ove sve ostale stavke mi nisu nikakav preteran dealbreaker. Ali svakako smatram da bi se posle lakše prodao auto sa većom baterijom i koja se brže puni, kao i da bi se povratio taj veći iznos doplaćen za Comfort paket pri prodaji.

Lep mi je u svim bojama u principu, a nisam nešto za bež kožu jer se plašim prljanja pogotovo od džins farmerki.

Poslednja izmena:
  • Interesting
Ako sam dobro razumeo, manje od 300 električnih vozila za celu 2026. godinu će dobiti subvenciju?

@deksi10 Ovo je skandalozno mali budžet. Pa to ima da plane još u maju. Oni umesto da ga povećaju, oni ga smanjili skoro 3 puta. Pa ove godine fizička lica verovatno neće da izvuku ni trčavih 100 subvencija, sramota.

Vidim ja ništa od Atto 2 Comfort. Ne pada mi napamet da se kockam da čekam isporuku i da posle molim Boga da stignem da dobijem subvenciju. Velika je to razlika da li je dobiješ ili ne. Nema šta velika pomoć države baš u stilu velikog ekonomskog tigra.

Mnogo bi bilo bolje da su totalno drugačije subvencije organizovane (da odmah pri kupovini znaš da li možeš 100% da je dobiješ). Najbolje je kao što je čini mi se u klipu na youtube-u rekao BalkanTech da Seres uveze auto na svoju firmu uzme subvenciju od države kao pravno lice i onda ga prodaju u salonu sa već uračunatim popustom od 5.000€. Sve ovo drugo je teško kockanje i veliki stres. Mehanizam svega toga je napravljen više da te odbije od kupovine nego da te privuče. Talenti smo da sve administrativno zakomplikujemo.

Poslednja izmena:
@deksi10 Ovo je skandalozno mali budžet. Pa to ima da plane još u maju. Oni umesto da ga povećaju, oni ga smanjili skoro 3 puta. Pa ove godine fizička lica verovatno neće da izvuku ni trčavih 100 subvencija, sramota.

Vidim ja ništa od Atto 2 Comfort. Ne pada mi napamet da se kockam da čekam isporuku i da posle molim Boga da stignem da dobijem subvenciju. Velika je to razlika da li je dobiješ ili ne. Nema šta velika pomoć države baš u stilu velikog ekonomskog tigra.

Mnogo bi bilo bolje da su totalno drugačije subvencije organizovane (da odmah pri kupovini znaš da li možeš 100% da je dobiješ). Najbolje je kao što je čini mi se u klipu na youtube-u rekao BalkanTech da Seres uveze auto na svoju firmu uzme subvenciju od države kao pravno lice i onda ga prodaju u salonu sa već uračunatim popustom od 5.000€. Sve ovo drugo je teško kockanje i veliki stres. Mehanizam svega toga je napravljen više da te odbije od kupovine nego da te privuče. Talenti smo da sve administrativno zakomplikujemo.
Nemamo mi novca da subvencionišemo ovakve stvari. I ovo što se subvencioniše je deo politike privida da sve funkcioniše kako treba.

Sada sam pročitao post na zvaničnoj FB stranici Ministarstva zaštite životne sredine i tu su napisali da je i prošle godine inicijalno bilo odobreno budžetom samo 170 miliona dinara.

Pa su onda verovatno kad su se istrošile u avgustu, odobrili još dodatnih 280 miliona dinara.

Tako da ne mora nužno da znači da će ove godine biti gore, ali niko ni ne garantuje da neće. Sve zavisi kad se istroše koliko će onda i da li će da odobre dodatni fond.

Svakako će biti teže doći do subvencije, ako ništa drugo onda što zbog ljudi koji su već kaparisali kola koja su već na lageru ali ih drže u salonima i dalje dok ne puste subvencije pa da odmah krenu u proceduru, a i što sad ima sve veći izbor kineskih brendova. A i svakako će valjda kupovina el. vozila rasti iz godine u godinu pogotovo sad kad počnu i evropski proizvođači da nude jeftinije modele tipa novi VW ID Polo koji izlazi ove godine.

Ne znam nisam pametan šta izabrati BYD Atto 2 i moliti Boga da se dobije subvencija (ako se uzme na primer sad odmah negde sa lagera Boost paket) ili polovnu Teslu Model 3.

Realno mislim da su skoro sve prednosti na strani Tesle osim što je naravno star tipa 6-7 godina i prešao 100.000-150.000km i što su mnogo skuplje gume. Kasko čujem da ima sad za Teslu i mislim da je tipa 100€ mesečno, ali to još nisam proverio (mada najverovatnije ne bih ni uzimao kasko). Dosta veća baterija, 3 puta brže punjenje, mnogo brži auto, manje troši struje, besplatan Tesla Super brzi punjač kod nas bar za sad itd.

• Like
Ista dilema kao kad gledaš da li da uzmeš 6-7 godina star Mercedes ili novi Hyundai.
BEV ništa ne menjaju u načinu razmišljanja.

• Like
Molba za vlasnike EV da napišu otprilike koliko im je godišnji kasko. To može fino da utiče na matematiku.

U principu po snegu je Ev zeznuit jer daje 100 posto obrtnog od 0 obrtaja , najvaznije je ulenjiti papucicu gasa eco plus ili slican mod je najpreporucljiviji po snegu jer je tada obrtni ogranicen...

To možda neki EV sa raspad softverom.

EV po prirodi tehnologije ima red veličine bolje:

• vreme reagovanja
  • doziranje snage

Tesla npr 100x u sekundi može da reaguje na komandu izdatu od sistema za kontrolu proklizavanja i za klasu preciznije od klasičnog benzinca/dizela.

Jedino što "ubija" ev po klizavom je masa vozila ili gume neprilagođene uslovima.

Nazad
Vrh Dno