Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Gledam na sajtu Dma prasak i tablete su ono da kazem povoljne, cak i da dam 600 kinte za 30 komada nije strasno, ovaj prasak je 600 din 1,5kg, prasak nisam koristio. samo kuglice Finish, Somat, Feri do sada
Sada trenutno koristimo Somat nadjen u Merama 100 komada za 1600, vidim da fga ima i u Liliju

Pozdrav ljudi zanima me vase misljenje za sudomasinu od 45cm trenutno razmisljam o ove 3 opcije:
Candy CI1C7SB1FA – 360 €
Electrolux EEM43200L – 424 €
Beko BDIS38120Q – 438 €
Candy mi je za sad najveci favorit zbog ovih quick programa i zbog cijene ali naravno da bi uzeo i neku od ove dvije ako su provjereno bolje u nekom segmentu..

Dobar dan, imam problem sa Bosch sudomašinom (Serija 4) – rezultati pranja su loši bez obzira na program ili deterdžent. Čaše ostaju sa belim tačkicama, a inox šerpe su stalno neoprane u smislu da imaju bele fleke po dnu, iako ih prethodno ručno sastružem žicom i isperem. Probala sam sve, od DM tableta do Fairy-ja, koristila i sjaj i sirće, a filter redovno čistim. Da li je neko imao sličan problem i kako ga je rešio?

Ima li soli i koje je podešavanje za tvrdoću vode?

Ima li soli i koje je podešavanje za tvrdoću vode?
Ima soli dovoljno uvek, tvrdoću vode sam od 1-6 probala, isti je učinak. Na kraju sam iskljucila opciju soli i isto je. Bili su iz servisa, kao malo povećali količinu i soli i sjaja i to je to. Po njima sve je u redu. Ne očekujem da pere savršeno ali ne očekujem ni da moram da popravljam nakon pranja.

Poslednja izmena:
Tu postoji dosta varijanti zasto mozes imati takav rezultat.

1. Ako se problem pojavio nedavno, treba da proveris da li se masina puni vodom kako treba, uzrok moze biti zapuseno crevo za dovod vode, neispravan solenoid na tom crevu, ili neki kvar sa slavinom ili slab pritisak. Kad ukljucis masinu jel traje duze vremena da krene pranje ili je isto kao i uvek?

2. Ako je tvrda voda 22-30 dH (podesavanje 6), vidi kako izgledaju sudovi nakon pranja na programu sa niskom temperaturom <50C. Ako su te bele fleke od kamenca, onda na niskim temperaturama su manje sanse da se pojave.

3. Iz licnog iskustva, jer imam veoma tvrdu vodu, problem nije hemija, vec postoji neki kvar sa masinom. Bude problem sa dovodom vode, pa se ne puni kako treba, ili neko zapusenje u sistemu za mesanje soli, pa mora da se cisti.

Poslednja izmena:
Pokušaj sa sodom i sircetom pusti da odradi jedan ciklus.

Pogledajte prilog 305300
Uzeli smo ovu mašinu prije skoro 5 godina, garancija ističe 21.06.2026. godine. Prilično zadovoljni, mada…
Do sada je elektronika zamijenjena prije neki dan evo treći put. Imaju fabričku boljku sa AquaStop sistemom na crijevu da crijevo spali elektroniku - kako i zašto ne zna se, ali je tako. Sem toga i onog jednog začepljenja sa igračkicom - ništa. Nadam se da će da potraje bar još neko vrijeme i da elektronika neće da crkne čim prestane garancija.
Istraživali smo tablete i praškove i zaustavili se na najboljim Finish - kako se zovu tačno nemam pojma, ali su najskuplje od Finisha. Somat nam je bio propast, Lidl nikakav, Fairy blaga žalost, DM onako, Frosch isto tako. Čak smo i DM prašak probali, ali smo jedva čekali da ga potrošimo. So je Finish, sjaj isto, mada nam sjaj nije prioritet, može solidno da se prođe i bez njega.
Eto, jedan mali mini-long-term review…
PS: Ne mogu ženi nikako da objasnim da poskida barem četkom sa suđe ostatke hrane, ali se do sada nije začepilo ništa… Za divno čudo…

osim sto je elektronika crkla 3x, nista drugo nije problem...
🤣

Elektronika ce da crkne u roku od godinu-godinu ipo opet... Kao i do sada... 🙄

Meni bi to bio veliki deal breaker...

osim sto je elektronika crkla 3x, nista drugo nije problem...
🤣

Elektronika ce da crkne u roku od godinu-godinu ipo opet... Kao i do sada... 🙄

Meni bi to bio veliki deal breaker...
Pa, ta informacija nije postojala prije 5 godina kada sam je uzimao. Da je deal braker, jeste. Ali dok je u garanciji, tako je kako je…
Zato sam i napisao sve ovo, da znaju drugi.

Uzeli smo ovu mašinu prije skoro 5 godina, garancija ističe 21.06.2026. godine. Prilično zadovoljni, mada…
Do sada je elektronika zamijenjena prije neki dan evo treći put. Imaju fabričku boljku sa AquaStop sistemom na crijevu da crijevo spali elektroniku - kako i zašto ne zna se, ali je tako. Sem toga i onog jednog začepljenja sa igračkicom - ništa. Nadam se da će da potraje bar još neko vrijeme i da elektronika neće da crkne čim prestane garancija.
Istraživali smo tablete i praškove i zaustavili se na najboljim Finish - kako se zovu tačno nemam pojma, ali su najskuplje od Finisha. Somat nam je bio propast, Lidl nikakav, Fairy blaga žalost, DM onako, Frosch isto tako. Čak smo i DM prašak probali, ali smo jedva čekali da ga potrošimo. So je Finish, sjaj isto, mada nam sjaj nije prioritet, može solidno da se prođe i bez njega.
PS: Ne mogu ženi nikako da objasnim da poskida barem četkom sa suđe ostatke hrane, ali se do sada nije začepilo ništa… Za divno čudo…
Mi smo uzeli 2018te neku "kvalitetniju" gorenje sudo masinu tada placenu 800-900e, sa 2god garancije. Elektronika crkla 2-3 nedelje nakon sto je izasla iz garancije i majstor rekao ne isplati se popravljati.... Posle toga samo Bosch i nema za sad nikakve glavobolje.

Nadam se da će da potraje bar još neko vrijeme i da elektronika neće da crkne čim prestane garancija.
Istraživali smo tablete i praškove i zaustavili se na najboljim Finish - kako se zovu tačno nemam pojma, ali su najskuplje od Finisha. Somat nam je bio propast, Lidl nikakav, Fairy blaga žalost, DM onako, Frosch isto tako.
Nadam se da će te što duže služiti ali ako je elektronika otišla triput u toku trajanja garancije otići će sigurno i četvrti put, pitanje je samo da li dva dana, dve nedelje, dva meseca ili dve godine nakon isteka garancije - daj Bože da to bude što kasnije.

Te Finish koje pominješ su verovatno Ultimate Plus mada za razliku od drugih Somat modela meni su se odlično pokazale i Somat excellence premium 5in1. Uglavnom tablete kupujem isključivo na akciji pa koje iz premium segmenta u tom trenutku budu dostupne te uzimam.

Mi smo uzeli 2018te neku "kvalitetniju" gorenje sudo masinu tada placenu 800-900e, sa 2god garancije. Elektronika crkla 2-3 nedelje nakon sto je izasla iz garancije i majstor rekao ne isplati se popravljati.... Posle toga samo Bosch i nema za sad nikakve glavobolje.
Gorenje je uvek nudio 5 godina garancije.

Garancija na moju sudomasinu je bila 2god. Ovlasceni serviser je bio 2-3 nedelje nakon crkavanja i saopstio da nije isplativo servisirati elektroniku. E sad, moguce da mi pri kupovini nisu saopstili da treba neki formular i sl da se popuni za produzenu garanciju, ukoliko je bilo.

Uzeo sam Beko 45cm(44k) i pere top nema sta pa mozes i to pogledati. Ima 3 prskalice i fioku za escajg, ali nisam siguran za automatsko otvaranje vrata, ne znam jel se to posebno ukljucuje.
Nemaju svi programi automatsko otvaranje,barem kod mene samo na eco program.
Da li je korisno zavisi...ja i ne koristim,neko se uvek vrti po kuhinji pa u prolazu otvori se vrata.Ovako pišti i malo duže traje kraj programa.Tako da palim samo eco zbog jednog poteza ruke ne baš.

I Quantum ili ultimate završava posao.Ne bih Plus uzimao samo što je vrh ponude,u praksi vrlo sličan non Plus.Uglavnom gledam cene i ponude .1 kapsula=?rsd

Pa, ta informacija nije postojala prije 5 godina kada sam je uzimao. Da je deal braker, jeste. Ali dok je u garanciji, tako je kako je…
Zato sam i napisao sve ovo, da znaju drugi.
Iz nekog razloga sam protumacio tvoju poruku na pogresan nacin... Da je masina super, jedino sto je elektronika crkla 3x 🙂 Zato mi je bilo smesno...

Svakako dok je u garanciji, super, ali kad izadje iz garancije, ja je ne bih popravljao ponovo 🙂

Nadam se da će te što duže služiti ali ako je elektronika otišla triput u toku trajanja garancije otići će sigurno i četvrti put, pitanje je samo da li dva dana, dve nedelje, dva meseca ili dve godine nakon isteka garancije - daj Bože da to bude što kasnije.

Te Finish koje pominješ su verovatno Ultimate Plus mada za razliku od drugih Somat modela meni su se odlično pokazale i Somat excellence premium 5in1. Uglavnom tablete kupujem isključivo na akciji pa koje iz premium segmenta u tom trenutku budu dostupne te uzimam.
Nadam se i ja, ali je očigledno da će da ripi jopet, a da se ne isplati popravljati - ne isplati se. Zato sada već gledam šta drugo uzeti i koliko god da gledam, opet nisam pametan i najbliži sam (koliko to god čudno bilo i zvučalo), opet Gorenju.

I Quantum ili ultimate završava posao.Ne bih Plus uzimao samo što je vrh ponude,u praksi vrlo sličan non Plus.Uglavnom gledam cene i ponude .1 kapsula=?rsd
@bakara je negdje poslagao “modele” svih tableta od najjeftinijih/najlošijih prema najskupljim/najboljim i da, zadnja tri Finisha su definitivno to što radi posao (barem nama). Kao i Marti Misterija pratimo akcije i uzimamo samo kad su na 50%, pa koje od te troje su u tom trenutku aktuelne.

Iz nekog razloga sam protumacio tvoju poruku na pogresan nacin... Da je masina super, jedino sto je elektronika crkla 3x 🙂 Zato mi je bilo smesno...

Svakako dok je u garanciji, super, ali kad izadje iz garancije, ja je ne bih popravljao ponovo 🙂
Dešava se. A napisah, koliko god to smiješno bilo, ono što se desilo i kako stoje stvari da bi neko drugi znao kakva je situacija.
Da ćemo je popravljati kad crkne - nećemo…

Pozdrav svima,
Naime, stara sudomasina nije isplativa za popravku, pa sam prinudjen za kupovinu nove. Godinama ne pratim desavanja na polju tehnike, tako da ne znam kome se brendu prikloniti. Imajuci u vidu da je ponuda bas sarolika, da li se voditi duzinom garancije, cenom, energetskim razredom i sl? Za moje potrebe u pitanju je samostojeca sudomasina, 60 cm, budjet 50.000-60.000 dinara+- neka hiljada.

Unapred hvala.

Electrolux esm48310sx ili Haier XF5C4M1W (ovaj model ima i u sivoj boji),a i Bosch serija 4 je solidna.

Pukao mi onaj jedan..pipak? 😀 koji drzi tanjire na donjem delu masine. Ima li negde da se kupe ti delovi, vidim da su modularni i da mogu da izvucem lako ceo taj deo koji sluzi za drzanje posudja?
U pitanju je bosch sudomasina
Dakle ovaj mrtvi cesalj kosta 4300 RSD. Pljacka. Ali nemam drugog izbora ***.
Dobijaju se dva komada zapravo, mada meni treba samo jedan.

Vidi se da nemate iskustva 😀

Pozdrav,
Da li ima neko iskustva sa Bosch sudomasinama sa plasticnim dnom? Da li je to pametna kupovina po pitanju dugotrajnosti i sl?

Nazad
Vrh Dno