Šta je novo?

Starlink satelit izmakao kontroli i slučajno izbegao sudar sa ISS, dok SpaceX ubrzava slanje satelita u orbitu

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
SpaceX-u-niskoj-orbiti.webp

Starlink satelit izmakao kontroli i slučajno izbegao sudar sa ISS, dok SpaceX ubrzava slanje satelita u orbitu​

Starlink satelit izgubio kontrolu zbog greške i za “milimetar” izbegao Međunarodnu svemirsku stanicu i u prvi plan istakao pitanje bezbednosti pred SpaceX plan za 15.000 DTC satelita

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...-dok-spacex-ubrzava-slanje-satelita-u-orbitu/

Da li je realno? Kakvo bi to ludilo bilo.

Koliko nula bi imao odštetni zahtev da je zveknuo ISS?

Bitno je da u naslovu piše da je slučajno izbegao sudar sa ISS, u podnalsovu da su se izbegli "za milimetar", a dalje u tekstu piše da ISS i Stalink nisu na istim orbitama i da nije bilo nikakvih opasnosti po ISS.

Ok, incidenti u budućnosti jesu mogući, i sve izvesniji...

Kakve gluposti vi pišete. Taman i da su na istoj visini (a nisu - i ne mogu bez dodatnog pogona da se popnu toliko), kao da ste napisali opalio pištolj u Argentini, mogao da pogine neko u Evropi.
Da se baš minimalno ne raspitate šta su orbite, koliko puta ja može da postoji na jednoj visini (beskonačno) i kolike su šanse da se sudare dva svemirska broda (koliko da se sudare i dva random aviona u svetu)...
***. stvarno kao da ja Alo članak.

Po ovome je ISS na visini od 420 km, a starlink satelita ima na raznim visinama. Uglavnom preko 500 km, mada ih ima i niže (358 km).

Paaa, dešavalo se da se avioni sudare, nije toliko teško.

Ovoje uvezbavanje za jedan od 2 plana koji sam nedavno provalio iz jednog evropskog tajnog drustva.
Naime; planiraju da ovim krs satelitima skrljaju kinesku stanicu jer se oni preterano zanimaju za space&sheeeet, kazu ***a desava se kesira bezos i Ilija neku kintu odstete i cao.
Kazu nismo mi elijeni ili meteor pobio kineze i cao.
Kinezi podivljaju razvale ISS, lansiraju atomke na USA, ovi isto + U.K i sprze celu Aziju. Japance presele u juznu ameriku. EU na U.K pusta novi virus i izoluje ih dok ne pomru.
EU opet potpuno kolonizuje Afriku i otvaraju se podzemne prostorije ispod piramida. SRB dobija Etiopiju.

Paaa, dešavalo se da se avioni sudare, nije toliko teško.
Već rekoh - avioni se drugačije (nepredviđenije) kreću, postoje koridori i standardne visine. I satelit ne moze da menja visinu lako kao avion (nema vazduha u svemiru koji čini manevre neuporedivim) Velikom broju satelita je blizi avion nego svemirska stanica - jesi cuo da se avion sudario sa satelitom? Zato sam i rekao kao da se dva random aviona na svetu sudare, a ne bilo koja dva. Mada i tu sam preterao - daleko je veća šansa da se sudere konkretna dva nasumično odabrana aviona po celoj planeti, nego starlink satelit o svemirska stanica. Milionima puta je veća šansa da se sudare dva starlink satelita (jer dele bar visinu), nego određeni Starlink i ISS.

Ovoje uvezbavanje za jedan od 2 plana koji sam nedavno provalio iz jednog evropskog tajnog drustva.
Naime; planiraju da ovim krs satelitima skrljaju kinesku stanicu jer se oni preterano zanimaju za space&sheeeet, kazu ***a desava se kesira bezos i Ilija neku kintu odstete i cao.
Kinezi podivljaju razvale ISS, lansiraju atomke na USA, ovi isto + U.K i sprze celu Aziju. Japance presele u juznu ameriku. EU na U.K pusta novi virus i izoluje ih dok ne pomru.
EU opet potpuno kolonizuje Afriku i otvaraju se podzemne prostorije ispod piramida. SRB dobija Etiopiju.
Ala si ti omašio forum.

Po ovome je ISS na visini od 420 km, a starlink satelita ima na raznim visinama. Uglavnom preko 500 km, mada ih ima i niže (358 km).
Znaš li koliko je energije potrebno da promeniš visinu (u svemiru) sa 358 na 420km?

@inemanja

Linkovani tekst jeste besmislen ovako kako je napisan, ali daleko od toga da svemirski otpad nije problem satelitima i ISS-u.
Čak šta više, napušteni sateliti, ostaci raspalih satelita i poslednjih stepena lansera i jesu trenutno najveći problem niske zemljine orbite.

Starlink, kada bude u fulu, sastojaće se od 10-15 hiljada satelita koji će se periodično smenjivati novima kako stariji budu odlazili u penziju. A stižu i nove slične konstelacije od drugih država i kompanija. Takva gustina "saobraćaja" će neizostavno dovoditi do povremenih incidenata, koji će još više povećati svemirski otpad.

Nekoliko ranijih slučajnih i namernih sudara satelita (namernih u sklopu testiranja obaranja protivničkog vojnog satelita), stvorili su hiljade što manjih što većih krhotina nepredvidivih putanja. Sa par desetina hiljada satelita u orbiti (Starlink u full-u plus slična mreža Evrope, Kine, Rusije plus ostala svemirska skalamerija), eto lančane reakcije nekontrolisanih sudara.

Ala si ti omašio forum.
Uriel se sprda sa uređivačkom politikom Bench sajta.

A Lizard People?

Oni se ne mesaju jos uvek aktivno.

Nazad
Vrh Dno