Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da te utrešim, na A1 neće biti B28/n28 samo 5G.
Evo od jutros kod mene u gradu 4G LTE 700 na A1
Pogledajte prilog 518773
Lokacija užasna, indoor, debeli zidovi okolo. Užas užas za propagaciju signala, evo i speedtest sa te lokacije:
11305521828.png

Na toj lokaciji sam jedva imao 4G ranije, padao je na 2G stalno.
koji grad ?

A1 počeo bar kod mene da radi kombinaciju LTE 700 + NR 3500
1000026474.png

Proradio 5G i na Globaltelu

@georgest

Zaboravih skroz da odgovorim, što možda i nije loše jer bih se verovatno opet raspisao, a nisam ni ja baš najbolji sa vremenom, ali evo kratko koliko je moguće… I to ne da bi ti i ja igrali ping-pong postovima 😃 nego jer mislim da je zanimljivo za forum da pričamo o vrhunskim tehnologijama…

Slažem se za CLI i potrebu za sinhronizacijom i tu smo potpuno na istoj liniji...

Samo bih malo dopunio deo oko TDD-a, jer se industrija pomerila od tog GSMA papira iz 2020… Ta preporuka je praktično naslonjena na 3GPP Rel-15 „staru bibliju“ koja favorizuje static deployment (mada je i tu SFI – Slot Format Indicator definisan) za rane faze mreža, što je bilo logično zbog jednostavnosti i nižih troškova...

Međutim, 3GPP (kao glavni autoritet, čiji standardi nisu samo preporuke za razliku od GSMA) je u novijim relizacijama („novi zavet“) standardizovao UL Pre-emption i SFI. Time je TDD fleksibilnost prešla u skup alata 5G mreža… Iako ovi mehanizmi sami po sebi ne eliminišu CLI, oni ga čine upravljivim u kombinaciji sa naprednim schedulerom i koordinacijom između ćelija….

Evropa je pritom specifična priča gde je zbog šume regulatora (mnogo babica, kilavo dete), sinhronizovan static okvir nužna osnova….

Ali tu leži ključ: to je samo okvir. Standard dozvoljava mehanizme za hibridni TDD pristup, odnosno fiksni pattern u SIB1 ostaje (radi bazične sinhronizacije), ali se unutar njega koristi SFI za dinamičku prenamenu simbola koji su konfigurisani kao Flexible. Time se UL/DL resursi prilagođavaju u realnom vremenu... Dakle, imamo statičan okvir spolja, ali dinamičko ponašanje unutra...

U evropskim mrežama baziranim na Ericsson rešenjima (npr. Orange i Telecom Italia), ovakav pristup omogućava efikasno adresiranje UL/DL asimetrije u n78 opsegu unutar fiksnog, sinhronizovanog frame-a...

Tamo gde nisu toliko strogi zahtevi za sinhronizaciju, postoji i „pravi“ Dynamic TDD (uz očekivane izuzetke na određenim ćelijama, što je normalno)… Ovakav pristup široko primenjuje ( da ne kažem masovno kada se uzme u obzir veličina mreže) China Mobile na 3.5 GHz, gde AI-assisted RAN kontroleri balansiraju UL i DL bez toliko striktne fiksne gorepomenute evropske strukture ( samo da bude jasno to je koordinisano upravljanje iz unapred definisanog skupa konfiguracija a ne "anarhija")…

Što se tiče AI/ML jeste izuzetno komplikovano ( pa samim time meni lično najzanimljivije) ali više ne pričamo o pilot projektima već ih operatori koriste u komercijalnim mrežama širom sveta: China Telecom koristi AI-driven RAN kontrolere za optimizaciju, T-Mobile US koristi Ericsson AI RAN rešenja, Verizon koristi Nokia AVA platformu za fleksibilan TDD, power control i ML-bazirane optimizacije, Deutsche Telekom ima RAN Guardian Agent sa Google Cloud-om za AI self-healing u RAN-u, a Vodafone aktivno primenjuje AI-driven Traffic Steering… Naravno, tek je početak, ali ide brzo...

Dakle, što bi se reklo u Frankenštajnu: “It’s alive!” 😃

Ključ arhitekture je u tome što se kompleksni AI/ML modeli za orkestraciju izmeštaju izvan CU/DU čvorova (što se danas smatra legacy pristupom za napredne funkcije) ka centralizovanim kontrolerima bilo O-RAN RIC-u (xApp/rApp), bilo vendor platformama poput Ericsson AI RAN, Nokia AVA ili Huawei CloudRAN 2.0... A low level AI može ostati u DU za neke vremenski kritične zadatke... Prednost je u širem pogledu na mrežu: kontroler vidi čitav klaster ćelija i može proaktivno koordinirati snagu i TDD ponašanje, što omogućava stabilniji Hybrid TDD i brojna druga unapređenja...

Bez ovih mehanizama, 5G ne može da isporuči pun potencijal za npr enterprise use-caseove (predvidiva niska latencija, network slicing, QoS garancije)... Upravo ta funkcionalnost, omogućena AI orkestracijom, ključ je za održiv ROI operatera, jer im dozvoljava da ponude premium biznis usluge, što na kraju vodi ka boljem korisničkom iskustvu za sve nas 😃

Ipak se odužilo, sreća ispod 10000 karaktera... dobro je što brzo kucam kad je već tema inspirativna 😃

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 518805
E pa super sad ima šansu A1 da izbasa kao najbolji operater. Jer su radili bazne stanice kad je GSM 900 bio i visinski stubovi su rađeni za širok domet sa jedne Bazne stanice. Te mi se desavalo da ima rupa u signalu. Zato kontam uz LTE 700 kao nosioca taman ce da zatvore te gapove. Ali ni mts nije savršen. Evo na Fruskoj gori kod spomenika Antifašizmu gde mi je A1 radio mts jednostavno ima slabiji signal i nikakav protok.... Tako da ako A1 pokrpi rupe sa 700 MHz u praksi ima šansu da izbiju kao broj jedan operater. Ne znam koliko sam tačaka našao sa starom mrezom. Bukvalno da se pomerim 50 metara imam signal koji radi na A1. Retko kad je da nema na duze signal ali doslovno na vise od 10ak ja sto sam primetio fali im bukvalno 50 metara tamo ili vamo da se uhvati mreža

Dakle, poslali mi sms, ali nema ovde u Pazovi 5G na Mts, Motorola edge 30 ultra, sad ću da vidim sa ruterom ZTE MC 888 pro

Prilozi

• Screenshot_20251217-202256.Messages.png
    Screenshot_20251217-202256.Messages.png
    79.1 KB · Pregleda: 108
  • Screenshot_20251217-202235.NetMonster.png
    Screenshot_20251217-202235.NetMonster.png
    175.8 KB · Pregleda: 146
Pogledajte prilog 518805
U Uzicu od danas popodne opet samo 4g ili na momente 5g sa brzinom do 50 sto se desavalo pre , kaci se na daleku baznu na 800, i brzina naravno 0, sada se pojavio 5g sa brzinom do 50, tako bilo pre jednom, nadam se da cackaju pomenuto, inace neko je pisao za Kadinjacu gore telenor ima lte na 700 tako mi pisalo nisam hvatao 5g na 700 , a kod a1 ce biti 5g odatle isto verovatno na 700 posto sada stoji 5g disconected i ne emituje 5 g sa te bazne ali je u pripremi posto je neko pisao da nemaju racunicu itd.... Inace kod a1 i dalje problem unutra prelazi na 4g gotovo uvek, nadam se da ce se problem resiti kada odrade 700.... Kod telenora su manje brzine ali su fiksne i stalne unutra spolja oko 150/50, dok je kod a1 gde ima 3500 napolju vrhunski ali unutra je problem taj sto prelazi na 4g a upload bude katastrofa cak i kod 5g, jasno da veca frekvencija gadja manje sa vecom brzinom ali nije ovde to problem... Sve u svemu nadam se da samo cackaju, posto ako ovako ostane da hvata daleku na 4g koja je verovatno jaca ili prioritetna kako vec... Ili inace daju nekako prioritet 4g na telefonima pre 5g..... Ince neko je pisao gore da a1 je pre imao po selima okolo Uzica dubokiiii 2g koji je bas gadjao, ako tako bude na 700 bice top.......

Dakle, poslali mi sms, ali nema ovde u Pazovi 5G na Mts, Motorola edge 30 ultra, sad ću da vidim sa ruterom ZTE MC 888 pro
Meni sa Moto Edge 30 radi mts 5G kad se "dokopam" lokacije gde imaju 5G.

U Uzicu od danas popodne opet samo 4g ili na momente 5g sa brzinom do 50 sto se desavalo pre , kaci se na daleku baznu na 800, i brzina naravno 0, sada se pojavio 5g sa brzinom do 50, tako bilo pre jednom, nadam se da cackaju pomenuto, inace neko je pisao za Kadinjacu gore telenor ima lte na 700 tako mi pisalo nisam hvatao 5g na 700 , a kod a1 ce biti 5g odatle isto verovatno na 700 posto sada stoji 5g disconected i ne emituje 5 g sa te bazne ali je u pripremi posto je neko pisao da nemaju racunicu itd.... Inace kod a1 i dalje problem unutra prelazi na 4g gotovo uvek, nadam se da ce se problem resiti kada odrade 700.... Kod telenora su manje brzine ali su fiksne i stalne unutra spolja oko 150/50, dok je kod a1 gde ima 3500 napolju vrhunski ali unutra je problem taj sto prelazi na 4g a upload bude katastrofa cak i kod 5g, jasno da veca frekvencija gadja manje sa vecom brzinom ali nije ovde to problem... Sve u svemu nadam se da samo cackaju, posto ako ovako ostane da hvata daleku na 4g koja je verovatno jaca ili prioritetna kako vec... Ili inace daju nekako prioritet 4g na telefonima pre 5g..... Ince neko je pisao gore da a1 je pre imao po selima okolo Uzica dubokiiii 2g koji je bas gadjao, ako tako bude na 700 bice top.......
Def u Uzicu od popodneva iskljuceno, smanjeno ili kako vec 3500 mhz, samo ima ikonica 5g brzine do 50 jedva, sta cackaju i da li cackaju saznacemo.... Inace danas svratih u mts poslovnicu, posto su strucnjaci vec drugi mesec nakon raskida ugovora poslali racun od 1 dinar, pa da taj dinar ne bi skupo kostao reklamirah, pitam za 5g kazu nemaju info, dakle u Uzicu nece skoro niti okolo posto od Zlatibora do Cacka il malo blize ovamo Pozega, Arilje sve je huawei oprema......

Užice me neverovatno podseća na Pirot što se 5G-a tiče. Yettel ima 5G (i n78), A1 ima 5G n78, mts - huawei - ćorak.

Takođe, dešavaju se te situacije na A1 da stoji 5G ikona, a brzina 50ak Mbps. Doduše samo jednom. Danas su na brdo BS dodali LTE 700 na A1, videćemo hoće li i 5G 700.

A1 planira proširenje 5G n78 pokrivenosti ovde u Pirotu do kraja januara, jer sad imaju samo jednu BS aktivnu sa n78 signalom.

Meni je 5g uzasan, vecinu vremena je 20ak brzina. Brace Jerkovic, Ada, ti delovi grada. Imam fold 7, novi update, mislim da nije do telefona. Bas lose mi radi sve, yt nekada ne ucitava snimke, uzas sve. Da li na osnovu nekih losih rezultata moze da se dobije prekid ugovora?

Proradio mi Yettel 5G na Samsung A54 (EUY) - na kome do jutros nije radio. Brzine unutra 580/100.
Pozdrav

Bio je neki update sinoć, S25U. Ne radi 5G i dalje na Yettel. Sim2 je A1, 5G radi.

5G, Yettel, Samsung A53, NBG.
Malopre sam primetio prvi put, bez update-a!

Prilozi

• Screenshot_20251218_102306_One UI Home.jpg
    Screenshot_20251218_102306_One UI Home.jpg
    27.2 KB · Pregleda: 134
  • Screenshot_20251218_102832_Speedtest.jpg
    Screenshot_20251218_102832_Speedtest.jpg
    51.2 KB · Pregleda: 136
Pojavio se 5G signal prvi put jutros bez update-a. Mts , Samsung A35 ,Niš Palilula.

Prilozi

• Screenshot_20251218_105305_Speedtest.jpg
    Screenshot_20251218_105305_Speedtest.jpg
    57 KB · Pregleda: 135
Nazad
Vrh Dno