Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Na Bajakovu proslo nas 2 sa EU pasošima i 3 njih sa srpskim kroz traku za EU državljane, niko nam nista nije rekao. Čitao sam da krecu da pišu kazne za to

kolika je gužva ovih dana, zapravo koliko se čeka? planiram početkom decembra da odem na vikend ali nisam siguran da je to pametno.

Sin, snaja četvoro dece ušli u Madjarsku sa sve slikanjem i procedurom pre neki dan za desetak minuta Horgoš

@jaksa007
Koji tačno dan i u koje vreme?

Trebalo bi da odem za HU, nije mi bitno kada, ali vijam neki termin kada najmanja gužva.

Ja bio za vikend do Madrida avionom, na aerodromu oko 100-150 (na prvom koji sam video je pisalo da je broj 164) tih EES automata rasporedjeni duz puta od aviona do kontrole i obrnuto, nisu radili ni pri dolasku ni pri odlasku (srecom)...pa ne mogu da Vam kazem koliko bi bilo cekanja, ali prema broju mogli ne bi trebalo da bude vece guzve (bar kod njih) kad proradi..

Samo da javim na Vatinu ka Rumuniji smo prošli bez ikakvih skeniranja. Kažu tek od 01.01.2026.
Moram priznati da sam to hteo da odradim sad, da na leto ne bih morao decu noću na granici da budim, al' ***...
Koliko ja razumem morace svakako svaki put da izlaze... tako da nema nista od spavanja na granicama.

Znači slikanje i otisci svaki put kad prelazite granicu, bio ulaz ili izlaz?

Kada se sistem uhoda, posle prvog unošenja u sistem, slika + otisci, dalje bi trebalo samo slikanje.
Kada radi kako treba, samo slikanje je veoma brzo, bukvalno manje od sekunde da vas sistem prepozna.

Isprobao sam sada u Omanu, na aerodromu. Inicijalno, unošenje u sistem je scan pasoša, plus buljenje u kameru 4-5 sec, plus otisci.
Sledeći put, scan pasoša uz istovremeno pogled u kameru, registruje nas gotovo trenutno.
Zapravo, uzimanje pasoša od strane policajca, otvaranje i stavljanje u skener, vraćanje pasoša, traje najduže. Kao i do sada...

Kod nas na BG aerodromu na self-scan oborima za ulazak u zemlju, scan lica traje nešto duže, ali svakako kraće od 5sec.

Dobra je stvar, kada se sve uhoda i kada se zaista svi naviknu kako se to koristi (za 10-ak godina 🤪 🤣 😛 ), ići će to brzo.
Pogotovo na aerodromima, gde će bukvalno moći da se instališe desetine uređaja paralelno.

Auto prelazi, biće gadno, zauvek.

Autobusi, pa, moglo bi brže, jednog dana, kada na graničnom prelazu bude office sa 20-30-50 skenera.

Pretpostavljaš da zemlje Šengena i Oman koriste potpuno isto rešenje? Isti HW, isti SW pa će zato EES biti brz kao i omanski sistem?
Pozdrav

Odete na Gugl i otkucate EES ili ETIAS i otvorite nasumično bilo koju vest o tome... U svakom članku će pisati da je cilj "brži prolazak putnika". Ne znam kako su to zamislili da bude brži prolazak ako moraju da me slikaju svaki put kad budem prelazio granicu, a dosad su samo morali da očitaju pasoš.
Kad čitam ovde vaše komentare, za ulazak u Grčku će se čekati 24h ako bude tako.

Kad već Googlate, samo dodajte i "frontex" u pretragu kako bi dobili širu sliku.

Odete na Gugl i otkucate EES ili ETIAS i otvorite nasumično bilo koju vest o tome... U svakom članku će pisati da je cilj "brži prolazak putnika". Ne znam kako su to zamislili da bude brži prolazak ako moraju da me slikaju svaki put kad budem prelazio granicu, a dosad su samo morali da očitaju pasoš.

Ne mogu da napišu da je cilj veća kontrola, pravljenje biometrijske baze podataka za praćenje putnika i da će zbog toga prelazak granice trajati duže.

Danas na aerodromu u Bazelu nista. Samo klasicna pasoska kontrola.

Postavili su automate/kioske za EES ali ne moze da se dodje do njih za sada tj trake te usmeravaju samo za pasos.

Pa isti majmun svuda.Upravo se vratio iz Dohe sa F1 trke.Kada ulazis u zemlju, scan lica , otisak svih prstiju.Kada izlazis samo svan lica.Sve automatizovano, tece kao reka.Masa ljudi, nema vecih zastoja ni u spicevima.Duze cekam u redu u Maxiju.

Jel bio neko skoro na Bergamo aeorodromu?
Počela je upotreba novog sistema na njemu?

Supruga je bila pre par nedelja, nije je "zakačio" EES, a nije ni primetila da li ima automata za self čekiranje...

Supruga sinoć pošla na turu u Beč, prešli na Kelebiju, 2h naša, 2,5 sata Mađarska granica, nije bilo skeniranja samo prolaz kroz skener par sekundi.

Povratak, noćas u 1 bili na granici, 10 autobusa ispred njih, jedan radi na Madjarskoj, skoro 7 sati čekali, kad njihov bus došao na red 4 carinika sa 4 skenera, slikanje, otisci oko 20min za njihov bus na sprat pa ima više ljudi. Na našoj prošli za 10min ulazili u bus i pregledali pasoše, isto Kelebija.
Mađari su užas.

Danas na aerodromu u Bazelu nista. Samo klasicna pasoska kontrola.

Postavili su automate/kioske za EES ali ne moze da se dodje do njih za sada tj trake te usmeravaju samo za pasos.
Update za povratak.

Kad smo stigli na pasosku kontrolu, radili su, ali je nastao haos sa guzvom jer je bilo nekoliko letova u kratkom periodu, pa su odustali. Ali je svakako predugo trajalo jer su trazili pecat u pasosu od ulaska u zemlju. Pa je listao po 5 min pasos.

Zna li neko kakva je situacija sa graničnim prelazima ka Rumuniji. Putujem 31. za Temišvar na par dana iz Beograda autom, pa sam mislio da kao i u junu idem preko prelaza Jaša Tomić...kako bih izbegao gužve na Vatinu. Na kojim je sve prelazima do sada implementiran EES?

Leteo sam za Bergamo prošlu subotu.
Automati su aktivni. Na njima nije bilo većih problema. Fora za čitanje otisaka prstiju je da se cela šaka postavi ravno na površinu za čitanje, a ne samo jagodice prstiju.

Ali, šalteri sa policijom su nas u b i l i.
Čekali smo sigurno 2 sata. Radila su 4 šaltera, gde te osim pregleda pasoša ponovo slikaju i čitaju otiske. To slikanje skoro nikome nije prošlo iz prve...
Pozdrav za saputnike-sapatnike sa wizzair leta Beograd - Bergamo...

Na koji prelaz sa mađarskom ići da se izbegnu gužve? (Izlaz iz srb)
Pretpostavljam da je i horgos 1 i 2 paklen sada.

Pre par meseci je bila priča da će EES biti samo 4h dnevno, ne znam da li se nešto promenilo

Lose iskustvo uvek imam sa B. Vinogradima (malo automobila uvek, ali nikad ispod 30 min cekanja).

Djalu bih probao, mada ovako vizuelno gledajuci mapu, deluje mi da je Bajmok -> M6 brza opcija ka Austriji nego da se ide na Djalu pa oko Segedina

Lose iskustvo uvek imam sa B. Vinogradima (malo automobila uvek, ali nikad ispod 30 min cekanja).

Djalu bih probao, mada ovako vizuelno gledajuci mapu, deluje mi da je Bajmok -> M6 brza opcija ka Austriji nego da se ide na Djalu pa oko Segedina

30 minuta, naspram 3-5 sati nije lose...

Evo mog iskustva sa graničnog prelaza Vatin/Moravita ka Rumuniji od petka 12.12.

Stigli smo na granični prelaz oko 15h, na izlazu iz Srbije je bilo 5-6 vozila, prošli za 10 minuta. Na ulazu u Rumuniju - katastrofa, jedno 30-40 vozila u nekoliko traka. Do sada na Vatinu, tj. Moraviti nisam nikada video više od nekoliko automobila, ali... Kako smo se približavali rampi, tako sam mogao da vidim kako funkcioniše cela procedura. Čitaj: nikako. U levoj traci pored nas muž i žena su stajali sigurno 10-15 minuta, slikali se, čučali, približavali se kameri, odaljavali, ostavljali otiske, izgleda da to ne funkcioniše kako treba. Nakon sat i po čekanja, bukvalno jedan auto ispred nas, izlazi carinik i kaže "nema više slikanja i izlaska iz kola, samo dođite do šaltera" 🤣 Tako da mi sve to ostaje za sledeće putovanje...

U povratku smo išli preko Jaše Tomića, oko 1h čekanja na izlazu iz Rumunije, ali to je manje-više standardno za nedelju popodne i u toku novogodišnjih praznika...

U nedelju sleteo na aerodrom u Minhenu, uzimanje otisaka prstiju i slikanje trajalo ukupno 1 minut.

Nazad
Vrh Dno